De sfeer die je in je huis creëert is afhankelijk van meerdere factoren zoals het kleurgebruik, de meubelen, de aanwezigheid van accessoires in combinatie met je persoonlijke spullen én, misschien wel het allerbelangrijkste, het gebruik van licht. Met licht creëer je ruimte, optische effecten zoals intieme schaduwhoekjes en bepaal je uiteindelijk de uitstraling van je kleurenpalet. Zoals je weet is alles waar 'te' voor staat niet wenselijk. Te weinig licht zal de sfeer in huis versomberen en te fel licht maakt je huis onpersoonlijk en kil. Wanneer we kunstlicht gebruiken in de avonduren is het daarom fijn dat je de keuze hebt uit meerdere soorten en kleuren licht alsmede dimmers. Voor overdag is het de raamdecoratie, eventueel in combinatie met zonwering, die bepalend is voor de sfeer binnenshuis.

Wie aan zonwering denkt voor in huis, zal snel uitkomen bij lamellen, rolluiken, gordijnen en blinds. De laatste jaren zijn de shutters steeds meer in trek. Naast het feit dat ze erg functioneel zijn, zijn ze een prachtige aanvulling binnen het interieur. Benieuwd of shutters ook in uw woonkamer zullen schitteren? Lees dan snel verder.

De ramen zijn de ogen van het huis. In moderne architectuur worden die steeds groter met de keuze voor grote glaspartijen. Dat zorgt voor lekker veel licht, fijn uitzicht en het gevoel van ruimte. Maar je zit niet altijd te wachten op glurende buren of felle zonnestralen. Met de nieuwste raamdecoratieproducten stem je de hoeveelheid blindering af op je persoonlijke behoefte. Bovendien hebben ze een isolerende werking en een positief effect op de akoestiek in de ruimte. Hét belangrijkste ingrediënt voor optimaal woonplezier dus!

Filteren of verduisteren
Bij de inrichting van het huis is de raamdecoratie vaak een ondergeschoven kindje, terwijl de lichtinval wel degelijk bepalend is voor de sfeer. Wanneer je de hoeveelheid licht die naar binnen schijnt kunt regelen, verhoogt dit het comfort: niets is immers zo hinderlijk als fel zonlicht in het beeldscherm van je laptop als je een dagje thuis werkt. De Top-Down/Bottom-Up Duette® Shades van Luxaflex® volgen het licht en kunnen van boven naar beneden geschoven worden, van beneden naar boven of een combinatie van beide. In verschillende kleuren, stoffen en transparanties geniet je overdag van prachtig gefilterd daglicht en ’s avonds van verduistering.

Gluren bij de buren
Thuis zijn we gesteld op onze privacy. Met name als het ’s avonds donker wordt, zit je niet te wachten op buren die komen gluren. Tijd om de bece® rolgordijnen te laten zakken! Met een hip dip-dye kleurverloop of afgewerkt met een grafisch detail zijn ze stijlvol, praktisch en geschikt voor vrijwel alle ruimtes en ramen. Of het nu gaat om kleine of grote ramen, dakramen of draai-kiepramen, een rolgordijn kan altijd. Voor keukens en badkamers zijn er zelfs speciale vochtbestendige stoffen.

Pretty Pastel
Met de keuze van kleureninstituut PANTONE® om pastelkleuren Rose Quartz & Serenity tot dé trendkleuren voor 2016 uit te roepen, was het duidelijk dat zachte tinten zich nog helemaal thuisvoelen in het designinterieur. En terwijl pasteltinten vaak wat zoetjes overkomen, zorgen ze in raamdecoratie juist voor een frisse look. Met de strakke vormgeving van de horizontale houten jaloezieën van Sunway is er niks tuttigs of lieflijk aan gelakt mintgroen, maar geef je het interieur er een subtiele kleurinjectie mee. Stoer en rustiek
Shutters van Jasno geven het interieur een landelijk karakter en omlijsten het kozijn. De houtstructuur geeft direct een stoere, rustieke uitstraling, en de aanwezigheid van de lamellen zorgt dat inkijk nooit een probleem is. Het enige waar je tussen hoeft te kiezen is open en licht of dicht en knus. De panelen worden altijd op maat gemaakt en de lamellen zijn leverbaar in verschillende breedtes, daarom passen ze in elk interieur en voor ieder raam. Maak een statement door te kiezen voor een contrasterende kleur of ga voor harmonie en laat de kleur van de shutters terug komen in het interieur.

Bron: Perscentrum Wonen

De tijd van de gehaakte valletjes en vitrage aan een trekveer ligt ver achter ons. Er is zo oneindig veel keuze in raamdecoratie, vandaag de dag, dat je soms gewoon niet weet wat je moet kiezen. Om je een handje te helpen hebben we enkele soorten en de mogelijkheden in een handig overzichtje geplaatst. Omdat we hier onmogelijk compleet in kunnen zijn verwijzen we je voor nog meer inspiratie graag naar Raamdecoratie.com.

Zonwering is een belangrijke accessoire in je woning. Het hebben van zonwering geeft je huis karakter en sfeer en daarnaast is het belangrijk voor de privacy. Tegenwoordig hoeft luxe zonwering niet meer duur te zijn en zijn er tal van mogelijkheden waar uit gekozen kan worden. Dit heeft tevens als voordeel dat je de zonwering kan laten aansluiten op de stijl van de woning. Winkels zoals Doehetbudget.nl hebben een groot assortiment aan luxe zonwering tegen betaalbare prijzen.

Jaloezieën van hout zijn de trend Raamdecoratie heb je in verschillende vormen, zoals lamellen, gordijnen en jaloezieën. Houten jaloezieën zijn helemaal hot en trendy. Ze zijn robuust en stralen klasse uit. Door te kiezen voor hout breng je een stukje natuur in huis. Ze hebben grote decoratieve waarde en maken je interieur af. Er is keuze uit verschillende breedtes van de lamellen. Afhankelijk van de breedte die je kiest, kun je meer of minder variëren met de licht inval.

Voor de complete uitstraling zoek je leuke rolgordijnen. Dit kan nog wel eens lastig zijn omdat veel rolgordijnen toch wat aan de simpele kant zijn. Vaak in slechts een aantal kleuren en niet altijd passend bij uw interieur.

Waar let je op bij rolgordijnen?
Vraag je zelf vooral af welke sfeer je de ruimte wilt geven. De gordijnen moeten in dit sfeer beeld passen. Je kunt kiezen voor rolgordijnen die juist terug komen in een print van de kussens of een muur. Dit kan een kamer wat spannender maken, maar je kunt ook kiezen voor een rustige kleur die opgaat in het geheel.

Op onderstaande foto zie je mooi hoe de gordijnen terug komen in het interieur. De lichte rode streep komt terug in een van de kussens en de kapstok. Toch gaan de gordijnen mooi op in het geheel. Daarbij steekt de rode kapstok harder af tegen de zwarte muur. De grijze bank brengt een mooie balans tussen beide zijden. Op deze manier breng je een ruimte mooi in balans. Het is aan te raden om de kant waar het licht vandaan komt rustig te houden.

Denk uw bijvoorbeeld in dat dit geheel zou zijn omgedraaid. Dit witte muur zou zwart zijn met felle rode gordijnen. De zwarte muur zou wit zijn met lichte strepen er op. Dit zou erg onrustig overkomen en niet meer subtiel. Daarbij is het handiger om een bank richting het lichtere gedeelte te zetten, dit maakt een ruimte groter.

Waar worden rolgordijnen verkocht?
Praktisch elke doe-het-zelf zaak verkoopt rolgordijnen, denk bijvoorbeeld aan de Gamma, Karwei en Praxis. Maar ook zaken als Woonexpress, Kwantum en Leen Bakker hebben een ruim aanbod. Maar tegenwoordig wordt er ook veel online aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld bij de online winkel van VELUX maar ook gewoon bij de Hema. Online kopen maakt het u een stuk makkelijker omdat u gemakkelijk de maten kunt zien of zelfs op maat kunt laten maken. Voor rolgordijnen is het erg belangrijk dat deze precies op maat zijn. Op deze manier vallen ze mooi in het raam. Mocht je online niet kunnen slagen dan kun je altijd nog terecht bij de grote Zweedse woonwinkel Ikea.

Samenwerking

Wij zoeken bij de ontwikkeling van iedere nieuwe collectie naar meerwaarde, innovatie en originaliteit, zegt Johanna Jorritsma, algemeen directeur A House of Happiness. Meerwaarde is in diverse vormen terug te vinden. In onze huidige collecties werken wij met speciale garens die dubbel isolerend werken, verwerken wij gerecyclede vezels in onze stoffen om de afvalstroom te verminderen en leveren wij gordijnstoffen die vlamvertragend werken.

Houten jaloezieën zijn uitzonderlijk polyvalent en kan zowel binnen als buiten dienen, horizontaal of verticaal, volgens standaard maten of op maat gemaakt. Ze kunnen verduisteren of licht binnenlaten. Ze kunnen warmte weren of bijhouden. Een naadloze integratie wordt zo mogelijk in tal van (moeilijke) contexten. Hieronder besteden wij dan ook graag wat meer aandacht aan de jaloezie, en wel in zijn meest traditionele verschijningsvorm: hout.