3265
IKEA introduceert luchtzuiverende GUNRID gordijnen
Gepubliceerd: 17-12-2019 Laatste update: 03-01-2021

IKEA introduceert GUNRID: gordijnen die door middel van een innovatieve technologie de lucht in huis zuiveren. Op het textiel is een coating van mineralen aangebracht. Zodra die wordt geactiveerd door (dag)licht, worden veelvoorkomende luchtvervuilende stoffen in huis afgebroken. Een belangrijke stap in de strijd tegen vervuilde lucht. De gordijnen zijn verkrijgbaar in het lichtgrijs, lichtroze en geel en liggen vanaf februari in alle IKEA winkels.

Luchtvervuiling is een groot - wereldwijd - probleem, vooral in grote steden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ademt zo'n 90% van de mensen vervuilde lucht in, wat naar schatting acht miljoen doden per jaar tot gevolg heeft. IKEA wil bijdragen aan een schonere lucht door actief luchtvervuiling te verminderen en mensen de mogelijkheid te bieden om de lucht in huis te zuiveren.

Bewustzijn creëren

Veel mensen weten niet dat luchtvervuilers ook in huis te vinden zijn. Denk aan de stikstofoxide die vrijkomt bij het koken op gas. Of aan chemische stoffen die vrijkomen uit plastic en verf. IKEA wil niet alleen dat mensen schonere lucht gaan inademen, het woonwarenhuis wil ook het bewustzijn van mensen over vervuilende stoffen in de lucht in huis vergroten. IKEA wil mensen inspireren om hun gedrag te veranderen zodat iedereen kan bijdragen aan een schonere lucht.

Zuiverend en zelfreinigend

De techniek is ontwikkeld in nauwe samenwerking met universiteiten in Europa en Azië, experts en toeleveranciers van IKEA. Het werkt net als fotosynthese in de natuur. De coating op de gordijnen wordt geactiveerd door licht - van binnen en buiten. Het handige aan GUNRID is dat er geen elektriciteit voor nodig is. De gordijnen zijn daarnaast zelfreinigend, waardoor je water, energie en geld bespaart omdat je minder vaak hoeft te wassen. Bovendien is de stof gemaakt van gerecyclede PET-flessen.­­­

Betaalbaar en ruimtebesparend

Mauricio Affonso, Product Developer bij IKEA Range & Supply: "Het is voor ons belangrijk om te werken aan producten waarmee we echte problemen oplossen en die tegelijkertijd relevant en nuttig zijn voor mensen. Textiel vind je overal in huis en met deze oplossing creëren we een betaalbare en ruimtebesparende oplossing voor luchtzuivering, die het huis ook nog eens mooier maakt".

De techniek wordt nu alleen nog toegepast op gordijnen, maar het streven is om deze in de toekomst ook te gebruiken bij de productie van ander textiel.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide