1518
5 tips om ambiance te creëren

De sfeer die je in je huis creëert is afhankelijk van meerdere factoren zoals het kleurgebruik, de meubelen, de aanwezigheid van accessoires in combinatie met je persoonlijke spullen én, misschien wel het allerbelangrijkste, het gebruik van licht. Met licht creëer je ruimte, optische effecten zoals intieme schaduwhoekjes en bepaal je uiteindelijk de uitstraling van je kleurenpalet. Zoals je weet is alles waar 'te' voor staat niet wenselijk. Te weinig licht zal de sfeer in huis versomberen en te fel licht maakt je huis onpersoonlijk en kil. Wanneer we kunstlicht gebruiken in de avonduren is het daarom fijn dat je de keuze hebt uit meerdere soorten en kleuren licht alsmede dimmers. Voor overdag is het de raamdecoratie, eventueel in combinatie met zonwering, die bepalend is voor de sfeer binnenshuis.

Tip 1: Kleuraccenten brengen lijnen in je decor. Door bijvoorbeeld een muur of een gedeelte ervan, in een andere kleur dan de rest de verven of behangen, deel je de ruimte op in meerdere delen. Hierdoor krijgen de meubels en de plaatsing ervan meer betekenis, wat een huislijke indruk geeft.

Tip 2: Door het op een juiste manier gebruiken van licht schep je optisch ruimte in je huis. Niet alleen met kunstlicht, maar ook met zonwering bijvoorbeeld, kan je heel veel doen. De keuze hierin is groot. Het is bij het inrichten van je huis net even kijken welke soort er het beste bij je meubels en/of de architectuur van je woning past. In raamdecoratie onderscheiden we binnen- en buitenwaartse zonwering. Voor binnen zijn dat:

  • diverse soorten gordijnen, in-betweens en vitrage
  • lamellen en jaloezieën
  • shutters

De meest gangbare zonwering voor buiten zijn:

  • rolluiken
  • diverse soorten textiele schermen
  • pvc screens
  • shutters

Het voordeel van uitvallende zonwering is dat je niet alleen binnen en tegen de gevel een rustgevend diffuse lichtval krijgt, ook kan je er veel langer én vaker onder buiten zitten. Met een terrasverwarmer of een paar leuke windlichten maak je het dan helemaal compleet. Voor sfeervolle toepassingen van terrasverlichting en -verwarming kan je eens een kijkje nemen bij een showroom in de buurt.

Tip 3: De meubelen. Het spreekt voor zich dat je met een donkerbruin lederen bankstel een ander sfeertje oproept dan met een paar fel gekleurde designfauteuils van microfiber.

Tip 4: Je persoonlijke switch die je aan je inrichting geeft met decoratieve spulletjes. Woonaccessoires hoeven echt niet allemaal op elkaar afgestemd te zijn. Je kan eigenlijk wel zeggen dat hoe meer verschillende soorten woondeco je in huis hebt, hoe hoger de graad van ambiance.

Tip 5: Planten doen het overal en altijd goed wanneer het over sfeerbepaling gaat. Je snapt dat je met een rijtje begonia's een heel andere sfeer aan de kamer geeft dan met een collectie cactussen of een paar solitaire bonzaiboompjes.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners