1366
Zonnebloem: Woonplant van de maand juni
Gepubliceerd: 20-05-2019

Stralend geel en op en top zomers: zonnebloem is er nu ook als woonplant, om overal in huis met grote bloemen te shinen. Hij wordt niet zo hoog als de tuinvariant, maar biedt wel die unieke, vrolijke felgele bloemen en het donkere hart van een echte zonnebloem met daaronder mooi donkergroen blad. 

 

Zonnegeluk 
Perfect gezelschap voor op het aanrecht, de (tuin)tafel, je bureau en waar in huis je het verder ook maar zomers wilt maken. Zet er een paar bij elkaar in een bak of in een groepje, voor het gevoel van een bloeiende akker, gewoon bij je thuis. Daar mag een vleugje lila of paars bij, om al het geel visueel wat af te koelen. 

lookbook2025.png

Buffer en blikvanger 
De upgrade van zonnebloem als tuinwonder in de tuin naar blikvanger voor binnen past in de tijdgeest van ambitie, jezelf willen verbeteren en meer balans tussen lichaam en geest creëren. Niet voor niets is de zonnebloem het internationale symbool van de milieubeweging én van de vegan (zo plantaardig mogelijk leven) lifestyle. Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat techniek een steeds grotere rol in huizen gaat spelen. Een stevige bloeiende oervorm als zonnebloem heeft de frisse, eigentijdse uitstraling die hierbij past en tegelijk een beetje puur natuur tegenwicht biedt. 

Hou de styling van zonnebloem simpel voor het meest verrassende effect: transparant glas, koel wit keramiek en hier en daar iriserende effecten als knipoog naar alle oprukkende microchips. 

Vierde zus 
Zonnebloem (de officiële naam is Helianthus) groeit in Noord- en Zuid Amerika. Indianen plantten de zaadjes aan de noordkant van hun akkers als 'vierde zuster' van de bekende combinatie mais, bonen en pompoen, planten die elkaar helpen groeien. Door Spaanse zeevaarders kwam zonnebloem rond 1530 in Europa terecht. De zaadjes groeiden er makkelijk en zonnebloemzaad werd zo onderdeel van het voedsel: het werd gegeten, geroosterd en er werd olie van gemaakt. De bloem is veredeld van tuinreus tot woonplant, maar heeft altijd de bekende uitstraling gehouden. 

Trivia 

  • Zonnebloem was een Inca-icoon, het volk vereerde de bloemen als beeld van hun zonnegod, omdat de knop zich altijd naar de zon wendt en 's nachts weer naar het oosten draait. Dit heet heliotropisme. 
  • Het symmetrische patroon van het hart vormt een wiskundig figuur dat gerelateerd is aan Fibonacci-nummers (volmaakte getallen) en de Gouden Ratio, een formule voor de meest aantrekkelijke verhouding om naar te kijken. 
  • Sinds de 18de eeuw is zonnebloem mateloos populair in Rusland, het leverde een van de weinige oliën op die ook tijdens de vastentijd mag worden gebruikt van de Russisch-Orthodoxe Kerk. 
  • De reeks stillevens met zonnebloemen die Vincent van Gogh schilderde in 1887 en 1889 behoren tot de beroemdste kunstwerken ter wereld. Het zonnebloemveld dat hem het meest inspireerde, lag bij Arles in Frankrijk.

Goed om te weten 
De woonplant vormt geen stuifmeel. Hierdoor blijft zonnebloem langer mooi en aanzienlijk langer bloeien dan de buitenvariant: de bloemen blijven enkele weken stralen. Hij is voor een bloeiende plant bovendien lang verkrijgbaar, zo tot eind augustus. Pitten vormt de woonplant echter niet en eenmaal uitgebloeid is het ook echt over en uit met zonnebloem-voor-binnen. 

Verzorging

  • Zonnebloem – de naam zegt het al – houdt van zon en kan veel licht hebben. 
  • De plant heeft veel water nodig, de kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. 
  • Verwelkte bloemen kun je gewoon weghalen, dan krijgen nieuwe knoppen meer ruimte. 
  • Eens per week een beetje plantenvoeding houdt de bloei er lekker in. 
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide