993
Bolchrysant
Gepubliceerd: 02-09-2014 Laatste update: 07-05-2017

In oktober is de potchrysant Woonplant van de maand. Deze plant brengt warmte in huis met zijn herfsttinten en zijn symboliek van geluk. Omring je deze maand dus met z’n bloemen.

Rond, sprietig, groot of klein
Kleine bloemetjes, grote bloemen met een gekleurd hart, dubbele rijen met bloemblaadjes, sprietige bloemblaadjes of net rond: de bloemen van de potchrysant zijn er in alle maten en vormen. En dan vind je ze ook nog eens in het rood, paars, roze, oranje, geel, wit en groen of een combinatie van twee kleuren in een bloem. Er is er altijd wel een potchrysant naar jouw smaak.

Oost, west, thuis best
Potchrysanten zijn inmiddels helemaal ingeburgerd in Europa, maar komen van oorsprong uit Azië. Vooral in Japan zijn ze nog steeds mateloos populair. De plant heeft daar zelfs de keizerlijke status en jaarlijks vieren Japanners het Festival van het Geluk. Op die dag eren ze de chrysant met zijn symboliek van geluksbrenger.

Zon zorgt voor bloei Tip: koop een potchrysant waarvan al een paar bloemen openstaan, want niet alle kleine groene knopjes zullen openen. Om de potchrysant lang te laten bloeien, is het belangrijk dat je de plant op een lichte, koele plek (18-20 graden Celsius) neerzetten. Houd de aarde steeds wat vochtig en je chrysant zal schitteren in het herfstzonnetje.

Leuk om te weten:

• De potchrysant wordt geassocieerd met Allerheiligen.

• In het verre oosten zet men thee van chrysanten of wokken ze de steeltjes, maar de potchrysant zoals wij ‘m kennen, kun je niet eten.

• Met de juiste verzorging kan je potchrysant wel acht weken bloeien.

• De naam Chrysanthemum betekent gouden bloem. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem.

• Als de bloem bijna is uitgebloeid, kun je deze afknippen en in een schaaltje met water

leggen. Het ziet er mooi uit én de nieuwe bloemen op de plant krijgen hierdoor extra zonlicht en energie.

• De potchrysant staat ook mooi in de tuin of op het balkon.

• Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat mensen in een kamer vol levend groen minder stress ervaren?

• Kiku is Japans voor chrysant en een populaire meisjesnaam.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide