1021
Woonplant maart: Geranium

In maart is de Franse Geranium Woonplant van de maand, een plant die ook bekend staat als Pelargonium grandiflorum. Je hoeft maar te kijken naar de grootsheid van de bloemen en de kleuren en je snapt waar deze voorjaarsbloeier haar tweede naam aan te danken heeft.

Franse Geranium versus de Geranium
Je herkent de plant aan de grote bloemen met zes bloemblaadjes die in trossen groeien. Deze bloemen stralen in een of meerdere kleuren in het helderpaars, felroze, lichtroze, donkerrood, felrood en wit. Opmerkelijk feitje: niet de bloemen, maar de bladeren van de Franse Geranium geuren. Dat is een van de verschillen tussen de Franse Geranium en de ‘gewone’ Geranium. Een overeenkomst tussen beide planten is natuurlijk dat ze je allebei een vrolijk gevoel geven!

Van Afrika naar Europa
De Franse Geranium straalt van nature in de zuidelijke regio van Afrika. Rond 1600 namen VOC-schepen vanaf Kaap de Goede Hoop de plant mee naar Europa, waar zij belandde in verschillende botanische tuinen. Met haar zuidelijke achtergrond is het niet zo gek dat de Franse Geranium ook anno nu graag buiten staat als de nachtvorst is verdwenen. Verzorging van de Franse Geranium
De Franse Geranium staat graag op een lichte plaats, daar gaat ze mooi van bloeien. Geef regelmatig wat water - direct in de pot, niet op de plant zelf. Haal ook uitgebloeide bloemen weg, dan blijft de Franse Geranium nieuwe aanmaken. Na een bloeiperiode binnenshuis verkast de Franse Geranium graag naar buiten. Daar kan ze tot diep in de herfst voor kleur zorgen op het terras. Laat de plant wel binnen overwinteren in een koele kamer en geef dan beperkt water.

Leuk om te weten:
Een Franse Geranium heeft minimaal 4 uur aan zonlicht nodig om goed door te blijven bloeien.

Krijgt je Franse Geranium gele bladeren? Waarschijnlijk geef je ‘m dan te veel water.

In de Verenigde Staten noemt men de Franse Geranium een Martha Washington Geranium.

In de winter kun je de Franse Geranium terugknippen tot 10 centimeter en laten overwinteren in een kamer bij een temperatuur van zo’n 12°C.

De naam Franse Geranium is afgeleid van het Griekse ‘Geranos’ wat kraanvogelbek betekent. Men vond namelijk dat de vruchtbladeren een lange bek vormden.

Woonplant van de maand
De Franse Geranium, of Pelargonium grandiflorum, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van maart 2015. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners