1131
Klim, hang, slinger

De klimop, ook bekend als Hedera, is een Europese plant die met weinig water ambitieus blijft groeien en klimmen en daarbij schilderachtige bladeren laat zien. Volgens NASA onderzoek zorgt deze krachtige luchtzuiveraar ook nog eens voor schonere lucht, in huis of op kantoor.

KLIMMEN, HANGEN EN SLINGEREN
De officiële naam van de klimop, Hedera, komt van een oude Latijnse plantennaam en betekent ‘vastgrijpen of hechtend’. Zo grijpt de plant zich buiten gretig vast aan muren en schuttingen, binnen klimt, hangt en slingert de klimop ook. De bladeren zijn groen met witte, zilveren of gele accenten en hebben soms een gemarmerd effect. Jongere klimop groeit snel en heeft kleine bladeren die later pas groter en ook wat grilliger worden.

Europeaan met Olympische roots
In de Griekse mythologie is klimop de plant van Dionysos, de God van de wijn en de plantengroei. Een krans van klimop gold als symbool van overwinning en mannelijke kracht, daar komt ook de klimopkrans voor winnaars van de Olympische Spelen vandaan. Verzorging van de Klimop
In tegenstelling tot de meeste woonplanten is klimop geen tropische exoot maar groeit hij in Europa. De plant is gewend aan een wat koeler klimaat, wat ‘m makkelijk in de omgang maakt. Niet voor niets staat de klimop in de top-10 van makkelijke woonplanten. Droge lucht is geen probleem, tussen de 12-20 graden Celsius, en liever niet in de volle zon. Als klimop buiten niet verder kan groeien, dan is de plant volwassen en krijgt hij takken zonder hechtwortels, het blad krijgt een ruitvorm en de Hedera gaat bloeien en vormt bessen. Eén keer in de week water geven is ruim voldoende.

Wereldwijd bestaan er vermoedelijk meer dan 4.000 klimoprassen en allemaal laten ze zich makkelijk langs elk object en figuur leiden. Laat je creativiteit de vrije loop en maak een mooie plantenmuur vol Hedera’s.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners