2021
Dendrobium: Woonplant van maart 2020
Gepubliceerd: 28-02-2020 Laatste update: 13-02-2020

Sereen wit. Limoen met paars. Zacht roze, gestreept, lila – Dendrobium bloeit op vele manieren en is een orchidee die – verrassing! – helemaal niet op een orchidee lijkt. Je ziet stengels die een beetje op riet lijken, met daarop een heleboel groene blaadjes die dwars groeien en daartussen heel veel bloemen. Dat maakt het een mooie, volle woonplant die helpt van een kamer een vriendelijke cocon te maken. Er zijn twee soorten Dendrobiums: een compacte met meerdere bloemtakken waaraan veel kleine bloemen zitten en eentje met een of twee takken per pot die grotere bloemen heeft. Beide bloeien gemiddeld twaalf tot zestien weken.

 

Je eigen bufferzone
Ook een beetje moe van #goedbezig, perfecte plaatjes en 24/7 moeten presteren? Je bent de enige niet, steeds meer mensen willen graag even uitloggen van het nieuws, de pushberichten en de aanhoudende ruis van de prestatiemaatschappij. De balans herstellen begint thuis. Wifi uit, verstilling aan. Omringt met rustige kleuren en bloeiende buffers als Dendrobium creëer je een prettige prikkelarme omgeving om tot rust te komen en je weer op te laden voor alles wat er buiten op je wacht.

Beeldschone luchtverfrisser

De naam komt van het Griekse 'dendron' dat boom betekent en 'bios' dat voor 'leven' staat, dat slaat op de manier waarop deze orchidee in de natuur vaak op bomen groeit.
Veel Dendrobiumsoorten kunnen uitstekend tolueen (het belangrijkste ingrediënt van thinner) en xyleen (oplosmiddel voor harsen en vetten) uit de lucht zuiveren. Daarom worden ze als natuurlijke luchtverfrissers gezien.
De bloemen van Dendrobium verspreiden een heerlijke geur, als puur natuur huisparfum.
Van koel tot gloeiend
In het wild groeit Dendrobium zowel in de koele bergen van de Himalaya als in de jungle van Nieuw-Guinea en de woestijn van Australië, meestal op takken van bomen als epifyt. Dat wil zeggen dat ze groeien op andere planten en bomen zonder daar voedsel aan te onttrekken. Het is een sterke plant, die in het wild warme dagen en koude nachten kan hebben. Er zijn ongeveer 1200 verschillende soorten van.

Zo heb je lang plezier van je Dendrobium

Dendrobium staat graag licht, maar liever niet in de volle zon.
Dompel de binnenpot met kluit en al eens in de 10-14 dagen onder in lauw water met een beetje orchideeënvoeding. Half uurtje laten intrekken, goed laten uitlekken en hij kan er weer tegen.
De orchidee blijft het mooist onder 'liefdevolle verwaarlozing'. Uitgebloeide bloemen even wegplukken, verder lekker met rust laten.

QUOTE
"You say you love me, but you don’t speak my language. You don’t even realize I'm an orchid girl."
Erin Morgenstern

Dromen met Dendrobium
Dendrobium past in de woontrend waarin het interieur zo wordt ingericht dat het als het ware indrukken van buitenaf absorbeert en verzacht. Denk aan kleuren als nude, poederroze, groengrijs met wat donkergroen als contrast en aan matte oppervlakken voor een verstillend effect. De orchideeën zet je in keramieken schalen, matglazen potten of in een pot die uit roze zout is geslepen. Veren, tule, foto's en schilderijen met nevelthema's helpen het gevoel te scheppen dat de buitenwereld alleen gefilterd binnenkomt. En jij beslist zelf wanneer je de voile weer optrekt.

Woonplant van de maand
Dendrobium is Woonplant van maart 2020. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide