1754
Calla: Woonplant van de maand juni
Gepubliceerd: 06-06-2020

Elegant, gestileerd, modern – superlatieven schieten tekort om de fraaie vormen van Calla te omschrijven. En al die dingen heeft deze woonplant ook te bieden. Tussen zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen gladde stelen omhoog met aan het einde schitterende kelkvormige schutbladeren. En daarmee houdt het dan even op wat betreft de ingetogen chic, want Calla kan helemaal losgaan met kleur. Helderwit, roze, zonnig geel, rood, paars, oranje en zelfs bijna zwart – bij elkaar is het een uitgelaten, wereldse bende. 

 

Fun fact De gekleurde schutbladeren worden vaak voor bloemen aangezien, maar de échte bloemen zijn heel klein en zitten op de aar in het schutblad.

inspiratiebrochures1.png

Dág hokjesgeest! 
Een belangrijk onderdeel van de tijdgeest is zoeken naar eenheid, omdat we nu eenmaal meer overeenkomsten dan verschillen delen. Calla past uitstekend bij deze trend omdat de plant door alle stijlen en windstreken heen de wereld verovert en zowel centennials en hipsters als hun grootouders inpakt. Hot zonder pretenties, stijlvol zonder beperkingen. Het is alsof verschillende culturen in deze beauty samenkomen, als ongedwongen weerspiegeling van de inclusieve nieuwe tijd. 

Kelk van de goden

  • Calla wordt ook wel bekerplant genomen: Griekse goden zouden uit de kelken hebben gedronken. 
  • De vorm inspireerde al vele kunstenaars, zoals Diego Riviera ('The Flower Vendor') en Georgia O'Keeffe. 
  • In de Victoriaanse bloementaal stond Calla symbool voor erotiek, vanwege de sensuele uitstraling. Een ongetrouwde vrouw een Calla geven stond gelijk aan een onzedelijk voorstel doen. Yay! 

Out of Africa 
Overal in Zuidelijk Afrika is Calla te vinden, vaak onderaan hellingen tussen gras en struikgewas, waar het tijdelijk moerassig kan zijn omdat er regenwater blijft staan. Dat slaat de plant op in zijn wortelknol, om zo een drogere periode te kunnen overbruggen. Calla kwam in de 18de eeuw noordwaarts met de Italiaanse botanist Giovanni Zantedeschi die de plant indeelde bij de aronskelkfamilie. Aan hem dankt ie zijn wetenschappelijke naam: Zantedeschia. 

Verzorging
● Calla staat het liefst in halfschaduw. De plant kan tegen volle zon, maar gaat dan meer blad en minder gekleurde kelken aanmaken. 
● De kluit mag licht vochtig zijn, maar staat liever niet in het water.
● Wekelijks een beetje plantenvoeding bevordert de bloei.
● In de warme maanden kan Calla ook buiten schitteren. 
● Bruine bladeren wegknippen, uitgebloeide bloemen niet afknippen, maar met stengel en al in een draaiende beweging uit de plant trekken. 

Vrolijke mix 
Calla style je in een vrolijke mix van inheemse en exotische elementen. Natuurlijke materialen spelen de hoofdrol in een palet van roze, oranje, paars, bruin en groen. Folklore uit verschillende landen komt terug in patronen en weefsels, vlechtwerk zie je ook veel. Meng de mooie kleuren van Calla en geef de planten potten die knipogen naar andere culturen: beschilderd met etnische motieven, gekleid met neus en lippen, versierd met een kraag of met een opvallend geweven oppervlak. Russische tarwemotieven blijken zo opeens naadloos aan te sluiten bij Afrikaanse kraaldecoraties. 
 
Woonplant van de maand
Calla is Woonplant van juni 2020. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide