'Uitgelaten' is een goed woord om Celosia mee te omschrijven. Net even anders, flamboyant, authentiek en helemaal zichzelf. En daarmee helemaal van nu. Om te beginnen is ie reuze divers. Er is een soort met vlammende toortsen (plumosa, met grote pluimen) en een met kleinere spitsere bloemen, de spicata. Er is er eentje met zwierige smalle staarten: Celosia argentea. En er is er een met bloemen in de vorm van een sprookjesachtige kam vol fluwelen kronkels die eruit zien als hersenen: de cristata (de natuur had duidelijk een dolle dag toen ze deze verzon). 

Brand, we moeten er niet aan denken. Zeker niet als je er persoonlijk mee te maken krijgt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een omgevallen kaars, de vlam in de pan of een smeulende sigaret, een brandje is zo ontstaan en kan binnen korte tijd uitgroeien tot een levensbedreigende situatie. Met de nieuwe en unieke Blusvaas® ofwel de Firevase® (een uitvinding van Samsung Fire & Marine) kun je jezelf (en anderen) een hoop ellende besparen. Want… altijd heb je een blusapparaat bij de hand in de vorm van een decoratieve bloemenvaas. Of dat nu thuis, in de caravan of op de boot is…

Kamerplanten hebben bij veel mensen een positief effect op de gemoedstoestand. Maar wist je dat sommige planten ook goed zijn voor je gezondheid? De luchtzuiverende kamerplant bijvoorbeeld! Dit soort planten filteren de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Ook stoten ze waterdamp af, wat weer positief is voor de luchtvochtigheid in de kamer.

Elegant, gestileerd, modern – superlatieven schieten tekort om de fraaie vormen van Calla te omschrijven. En al die dingen heeft deze woonplant ook te bieden. Tussen zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen gladde stelen omhoog met aan het einde schitterende kelkvormige schutbladeren. En daarmee houdt het dan even op wat betreft de ingetogen chic, want Calla kan helemaal losgaan met kleur. Helderwit, roze, zonnig geel, rood, paars, oranje en zelfs bijna zwart – bij elkaar is het een uitgelaten, wereldse bende. 

De één brengt makkelijker sfeer in huis dan de ander. Maar voor iedereen geldt dat bloemen altijd een versterkende factor hebben. Ze zijn vrolijk, kleurrijk en brengen leven in huis.

Zacht en vriendelijk, in trending groen en wit – lepelplant heeft alles in zich om een ruimte rustiger te maken, zodat je even kunt uitademen.

Of Campanula nu een woonplant of een tuinplant is, dat maak je zelf wel uit. Binnen, buiten – het kan allebei (bij terrasavonturen wel even uitkijken voor nachtvorst, daar kan de plant niet tegen). Het is maar waar je sassy bloemen in wit, roze, lila, paars en pauwblauw wilt hebben. Die bloemen zijn trouwens zelf ook eigenzinnig: ze kunnen rechtop staan, heel chill hangen, gestileerd hun ding doen of juist met massa's bloemetjes voor een hoop lol zorgen. Binnen bieden ze een instant lentegevoel en als je er zin in hebt, kun je ook met Campanula in de tuin gaan zitten. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. 

Sereen wit. Limoen met paars. Zacht roze, gestreept, lila – Dendrobium bloeit op vele manieren en is een orchidee die – verrassing! – helemaal niet op een orchidee lijkt. Je ziet stengels die een beetje op riet lijken, met daarop een heleboel groene blaadjes die dwars groeien en daartussen heel veel bloemen. Dat maakt het een mooie, volle woonplant die helpt van een kamer een vriendelijke cocon te maken. Er zijn twee soorten Dendrobiums: een compacte met meerdere bloemtakken waaraan veel kleine bloemen zitten en eentje met een of twee takken per pot die grotere bloemen heeft. Beide bloeien gemiddeld twaalf tot zestien weken.

De volle, rijke franjes van goudpalm vormen een zachte groene buffer tegen de buitenwereld. Eén blik op goudpalm en het is duidelijk dat hij uit de tropen komt. Uit een aantal kleine stengels die dicht op elkaar staan, groeit een kroon van prachtig uitwaaierende palmbladeren. De fonteinvorm van de plant geeft hem een opgewekte uitstraling en de fijne franje van de bladeren maken het licht erom heen wat diffuus. Dat maakt dat goudpalm een heel kalme persoonlijkheid is, die een hele kamer vriendelijker kan maken. En wat meer zachtheid, dat kan iedereen wel gebruiken.