1842
Meubeltrends
Gepubliceerd: 11-09-2012 Laatste update: 13-03-2023

Nederlandse meubelmerken en ontwerpers timmeren flink aan de weg. Ook internationaal gezien. En met succes. Dutch Design is hot. Van hier tot Tokio, van New York tot Milaan. Dutch Design heeft dan ook iets eigens, iets herkenbaars. Het zijn doorgaans meubelen zonder poespas. Eenvoudig, maar sterk van vorm.

De materialen zijn zorgvuldig gekozen, net als de maatvoering en afwerking. Hierbij is zowel plaats voor technische innovaties als meer filosofische, sociale en milieugerelateerde overwegingen. En een vette knipoog op zn tijd. Zo zet Dutch Design de toon. Te beginnen in Nederland. Dit zijn de trends voor komend meubelseizoen, waarbij vrijheid in vormgeving de absolute rode draad is.

Asymmetrie is de nieuwste trend.
In de najaarscollecties van Nederlandse designfabrikanten zijn volop asymmetrische vormen te ontdekken. Tafels die niet recht, rond of ovaal zijn, maar van alles wat hebben. Kasten waarvan de boekenplanken schots en scheef lopen, organisch vormgegeven karpetten, banken in amorfe blob vormen. Het maakt het woonbeeld er lekker los en speels op. Ook op andere gebieden nemen Nederlandse ontwerpers alle vrijheid. Zo experimenteren vooral jonge ontwerpers met uiteenlopende materialen en innovatieve technieken. Ambachtelijke handwerktechnieken, vooral in houtwerk, zijn minstens zo interessant. Denk bijvoorbeeld aan poefjes met een grof gebreid omhulsel, tafels met decoratieve houtverbindingen of dekbedovertrekken met pailletjes, kraaltjes en fijn borduurwerk.

Hollands glorie
Dutch Design is helemaal hip. Ontwerpers zoals Marcel Wanders, Richard Hutten, Maarten Baas en Studio Job worden, met name ook in het buitenland, op handen gedragen en zijn inmiddels uitgegroeid tot ware stijliconen. Op designveilingen zoals bij Sothebys in New York worden makkelijk vele tienduizenden dollars neergeteld voor de limited editions van deze ontwerpers. Maar naast deze exclusieve cult- en kunstobjecten is ook Oudhollandse kitsch weer helemaal hip! En, een stuk betaalbaarder! Heel bekend is bijvoorbeeld het kussende boerenpaartje; terug te vinden op bijvoorbeeld dekbedovertrekken en zitzakken. Ook op borden, bekers en ander serviesgoed vinden we vaak dessins met een knipoog naar typisch Hollandse symbolen zoals tulpen, koeien, klompen, molens, delftsblauw en Brabants bont. Uitgevoerd in rood, wit en blauw natuurlijk. Duurder, maar wel weer veel exclusiever en ontworpen door bekende ontwerpers van eigen bodem, zijn de handgemaakte en -gedecoreerde objecten van keramiek en aardewerk van Nederlandse keramiekfabrieken wiens traditionele ambacht weer helemaal up-to-date is.

inspiratiebrochures1.png

Kast-krakers
Al die mooie spulletjes ruim je natuurlijk niet op achter slot en grendel. Die mogen gezien worden. Modulaire, open vakkenkasten zetten daarom de toon. Ze zijn doorgaans opgebouwd uit diverse langgerekte modules met planken en nissen op verschillende hoogtes. Zon open constructie oogt licht en transparant en biedt ruimte aan boeken en objecten in uiteenlopende maten. Zeer functioneel dus. Zeker als qua indeling niet alleen gekozen kan worden voor open vakken, maar bijvoorbeeld ook voor laden, kleppen of (schuif)deurtjes. Hierbij is greeploos de trend; laden en deurtjes hebben dan een touch-sluiting. Het grote voordeel van modulaire systemen is dat ze later altijd nog uitgebreid kunnen worden. Sommige vakkenkasten kunnen op twee manieren worden neergezet: verticaal als (boeken-, badkamer-, of keuken)kast, maar ook op de zijkant als dressoir of roomdivider. Sommige modules zijn te stapelen tot een complete wand. Maar kasten zijn lang niet altijd meer rechttoe-rechtaan. Zo zijn er nu ook asymmetrische kasten waarvan de planken schots en scheef staan, ronde carrouselkasten en boekenkasten met draaibare containers. Creatievelingen kunnen vast en zeker uit de voeten met kasten waarvan de panelen naar eigen idee uitgevoerd kunnen worden in verschillende stoffen, kleuren, materialen en afwerkingen. Ook apart zijn de legborden voorzien van (gekleurde) LED-verlichting. Speciaalzaken hebben losse kasten en wandkasten die tot op de centimeter nauwkeurig op maat gemaakt kunnen worden. Deze systemen bieden volop intelligente en flexibele manieren om de ruimte in huis vorm te geven. Oók als je hoge plafonds hebt, schuine wanden of diepte- en hoogteverschillen moet opvangen.

Aan tafel
Niet alleen kasten, ook eettafels zijn steeds vaker asymmetrisch of ondefinieerbaar van vorm. Ze zijn dan niet recht, niet rond of ovaal, maar hebben van alles wat. Zo krijg je korte en wat langere zijden, met één tot twee zitplaatsen. Het leuke van dergelijke tafels is dat ze niet zo massief overkomen, maar doorgaans wél plaats bieden aan ongeveer 7 mensen. En door de andere, meer sociale positionering krijgt tafelen een heel nieuwe dimensie; zowel binnen het gezin als met vrienden. Gezellig! Salontafels verdwijnen langzaam maar zeker uit beeld. In de praktijk zijn ze dan ook vaak allesbehalve praktisch: ze staan te ver van je af, ze belemmeren de loopweg en kleine kinderen pakken er alles af wat er op ligt. Bijzettafeltjes bieden een leuk én praktisch alternatief. Lekker hoog en licht in gewicht, pak je ze er gemakkelijk even bij. Bij elkaar geplaatst in een groepje, bieden ze tóch een groot blad als dat gewenst is.

De Nederlandse Bank
Het zijn economisch gezien roerige tijden. Maar met een lekkere bank in huis zit u altijd goed. Qua zithoogte, breedte, zitdiepte en stevigheid zijn de mogelijkheden legio. De een zit immers graag stevig met voldoende steun in de rug, de ander wil een meer nonchalante bank met een zacht zitcomfort. Vrijwel alle Nederlandse meubelfabrikanten komen met modulaire zitprogrammas. Losse zitelementen, met en zonder arm en/of rug, die naar eigen idee geschakeld kunnen worden. Je kunt er alle kanten mee op: van solitair zitelement tot royale hoekopstelling. Dan meestal in combinatie met zon relaxte chaise longue en hocker. Stoffeer de elementen in stof, leer of een combinatie van beiden, speel met verschillende kleuren of kies voor een subtiel (contrasterend) stiksel of sierbiesje. Hier in de Lage Landen is Low Living nog altijd een trend. Sterker nog: sommige zitelementen hebben helemaal geen (zichtbare) pootjes meer en lijken nog het meest op grote, gestoffeerde matrassen. Hier zijn fantastische woonlandschappen mee te maken om in te zitten, hangen en liggen. Daarmee zetten Nederlandse meubelfabrikanten de trend voor een meer Bohémienachtige levensstijl; zéker wanneer gekozen wordt voor glim en glans, of zachte veloursstoffen. Zitzakken en grote vloerkussens passen natuurlijk perfect in dit woonbeeld. En niet te vergeten: heel veel zit- en sierkussens; in allerlei vormen, maten en kleuren.

Kussens om te zoenen
Ze worden toegepast als extra zitplaats op de grond, in banken en fauteuils voor extra comfort, maar vooral als decoratief en kleurrijk accent. Sierkussens zijn niet meer weg te denken uit het woonbeeld van vandaag de dag. Ze sieren de woonkamer, maar ook het bed in de slaapkamer. Het is een leuk idee om verschillende formaten en materialen onderling te combineren: vierkant en rond, rechthoekig en ovaal, leer en katoen, zijde en vilt. Digitale prints en zeefdruktechnieken zorgen voor een enorm veelzijdig aanbod. Veel kussens zijn opgepimpt met borduursels, pailletjes, sliertjes, kralen of echte Swarovski kristallen. Wat voor (sier)kussens, zitzakken, hockers en poefjes geldt, geldt voor alle woonaccessoires en kleinmeubelen: daarmee maak je je interieur compleet, extra comfortabel maar vooral heel persoonlijk. Steeds meer jonge (meubel)ontwerpers, maar ook gerenommeerde meubelmerken komen met eigen accessoires: van vazen en schalen tot kandelaars en kapstokken. Ook de barkruk is weer terug in beeld. Niet vreemd nu in steeds meer (open) keukens een eetbar zit en ook de losse bartafel een leuke plek blijkt voor een gezellig hapje en drankje in de namiddag. Maak het beeld compleet met een haard, waar geen rookkanaal voor nodig is en die dus overal opgehangen kan worden. Dan nog een hoogpolig karpet erbij of (echte) vacht-met-kop voor op de grond en u zit er deze winter gegarandeerd warmpjes bij!

Bron: Perscentrum Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide