Onze dagelijkse cyclus bestaat in grove lijnen uit eten & drinken, werken, ontspannen en slapen. Deze activiteiten vormen de rode draad in ons bestaan en hebben als overeenkomst dat het zitmeubel een prominente rol speelt. Je zit op een eetkamerstoel tijdens het eten en drinken, werkt al zittend op een bureaustoel of fauteuil, ontspant en leest een boek in een grote relaxfauteuil en valt stiekem in slaap op de bank, bij de televisie.

Ons leven is gestoeld op stoelen!
Nieuw meubilair wordt steeds vaker ontwikkeld vanuit de principes van landschapsarchitectuur: unieke ontwerpen vinden aansluiting bij andere unieke ontwerpen maar vormen samen toch een geheel. Het creëren van eilandjes van diverse meubelen - de bank met kussens en pouffs, diverse bijzettafels en krukjes - vormt bij het interieurlandschap het uitgangspunt. Met meubilair dat verschilt in grootte en hoogte worden individuele én gezamelijke plekjes in huis gerealiseerd. Op de grote plofbank lounge je samen, in de relaxfauteuil met hoge rugleuning lounge je afgezonderd, op je eigen eiland. Elk interieureiland heeft een eigen functie: eten & drinken, werken of ontspannen. Meer dan ooit wordt er met deze activiteiten rekening gehouden bij het ontwerp van nieuwe zitmeubelen. Ontdek welke stoel of bank aansluit bij de persoonlijke smaak én dagelijkse cyclus maar vergeet niet te leven en loungen in stijl!

Harvink - Lily Soft Deze stoel van Harvink, van gelakt Amerikaans noten met een rug van zwart leder, is geïnspireerd op de jaren vijftig en zou niet misstaan binnen woonmodetrend Fashion Model. www.harvink.nl

Eten & Drinken
Uitgebreid ontbijten, dineren of borrelen doe je graag zo comfortabel én stijlvol mogelijk: niet op een kruk maar op een stoel, met fijne arm- en rugleuningen en een welgevormd zitje. Nieuwe eetkamerstoelen zijn gemaakt naar het lichaam, met afgeronde vormen. Populaire materialen zijn blank hout en metaal. In zowel de gebruikte materialen als het productieproces is er speciale aandacht voor duurzaamheid.

Het Nederlandse meubel heeft alles in huis: een stuk comfort en functionaliteit plus een bepaalde nuchtere vormgeving waardoor de meeste meubels eerder tijdloos dan heel trendy zijn. "Meesterlijk vakmanschap vraagt om hoogwaardige materialen" is het motto van Grezza Meubelen. Nieuw in de collectie is de gecappitonneerde fauteuil Zerba, in zwart leer. Met een poef erbij is het een ware relaxfauteuil. www.greezameubelen.nl

Ieder zn eigen plekje op de bank. Gezellig samen eten en natafelen. En zondagochtend op bed de krant doornemen met verse koffie. Niks geen Hollandse kneuterigheid maar een kwestie van samen wonen én samen genieten. Het Nederlandse meubel heeft in dit opzicht alles in huis: een stuk comfort en functionaliteit plus een bepaalde nuchtere vormgeving waardoor de meeste meubels eerder tijdloos dan heel trendy zijn. Ook duurzaamheid is belangrijk. Ook in dat opzicht heeft Nederlands design een streepje voor. Want sociaal maatschappelijk verantwoord ontwerpen en ondernemen zit van oudsher in onze cultuur. Maak kennis met de nieuwe meubeltrends van eigen bodem, waarin zowel de kleuren als dessins dit seizoen een zomerse frisheid tonen.

SMAKELIJK INGERICHTE WOONKEUKEN VOOR FIJNPROEVERS
De eet- of woonkeuken is vaak hét sociale kruispunt in huis. Hier wordt gekookt en samen gegeten. En als het even kan gezellig nagetafeld. Vaak is de eettafel ook de plek om de post uit te zoeken, koffie te drinken, huiswerk te maken of samen een spelletje te doen. Kortom: hier gebeurt het! Ronde en organische gevormde tafels zoals deze Circlips-tafel van Castelijn hebben als grote pluspunt dat ze veel socialer zijn. Je zit veel meer echt samen aan tafel en er ontstaan niet zo snel aparte (praat)groepjes. Eetkamerstoelen moeten vooral lekker zitten. Maar dat is heel persoonlijk; waar de een het liefst een comfortabele kuipstoel heeft in een dikke, gewatteerde stof (fauteuil Lotus M van Montis), zit de ander liever harder. Bijvoorbeeld op de vriendelijk gevormde Pebble van De Vorm of de opvallend opengewerkte kunststof Hare Chair van Hartman. Zoveel smaken, zoveel stoelen. En tóch vormen al deze verschillende stoelen aan tafel een mooi geheel, omdat de kleuren kloppen: lichtgrijs, olifantengrijs, roomwit en wit. Kleuren die harmonieus samenkomen in het armfauteuiltje Tanja van Meubitrend met letterprint bekleding.

Tafel Circlips van Castelijn meubelindustrie, www.castelijn.nl; witte en lichtgrijze stoel Pebble chair van De Vorm, www.devorm.nl; witte stoel Hare chair van Hartman, www.hartman.nl; grijze eetkamerstoel Lotus M van Montis, www.montis.nl; witlederen lamp van Pepe Heijkoop via Montis+, www.pepeheijkoop.nl; spindekast Carco van Van Dijk Meubelen, www.vandijk-meubelen.nl; fauteuil met grijze letterprint bekleding van Meubi Trend via Quintell meubelagenturen, www.meubitrend.com; lichtblauwe kast Adammer van Pastoe, www.pastoe.com; grijs staande wandkastje Pivot van Arco, www.arco.nl; linten behang en grijs kussen Lui Varken van www.studioditte.nl; servies, glaswerk en textiel via Kookpunt Rotterdam, www.kookpunt.nl; collage James Deans jeans door Priscilla de Putter; kleed van Ikea.

Stoere jeans
Blauw is een belangrijke nieuwe accentkleur en zien we terug in het bonte lintenbehang van Studio Ditte, de bekende Amsterdammer-kast van Pastoe die écht van alle tijden is, het keukentextiel, glaswerk en serviesgoed. Het palet varieert van fris turkoois en zacht grijsblauw tot diep aquamarijn. Lekker Hollands met een vleugje retro zijn de handgemaakte patchwork kussens en smalle loper van SecondaVita waarin grijs gecombineerd wordt met o.a. jeans! Jeansstof gaan we dit jaar vaker terug zien in het interieur; lekker stoer en rauw. Ook de met lamsleer bekleedde hanglamp van nieuw talent Pepe Heykoop, uit de collectie van Montis+, heeft iets industrieels.

Nederlands design, Dutch design

Flux Furniture Introduceert Innovatief Vouwbaar Meubel Concept Het klinkt onmogelijk: 77 stoelen opstapelen in niet meer dan één meter. Maar het kan, met de FluxChair. Dit is een vinding van Flux Furniture van industrieel ontwerpers Douwe Jacobs en Tom Schouten. De FluxChair combineert op innovatieve wijze design met de voordelen van opvouwbaar meubilair. Opgevouwen is de FluxChair eenvoudig draagbaar en plat op te bergen. Met een paar simpele handelingen is de kunststof envelop echter om te vouwen tot een stijlvolle designstoel. Een superhandig product voor mensen die van design houden en weinig ruimte hebben. Vanaf oktober wordt de stoel op de markt gebracht en is onder andere te koop via www.fluxchairs.com.

Het gepatenteerde Flux-concept is dé nieuwe manier om extreem plat opvouwbare meubelen te maken die opvallen door hun bijzondere vormen en brede toepasbaarheid. Zo verrast de FluxChair door zijn superstevige constructie (getest tot 160 kg door TNO/TUV) en is hij zonder problemen buiten te gebruiken. Een van de uitgangspunten tijdens het ontwerpproces was om recycling van de stoel zo eenvoudig mogelijk te maken. De sluitingen zijn daarom op een slimme manier geïntegreerd in het ontwerp, waardoor de hele stoel uit één onderdeel van één materiaalsoort gemaakt kan worden. Het tijdrovende scheidingsproces is daardoor niet meer nodig.

De stoel is uitgebracht in 8 kleuren. Afmetingen: 77 x 85 x 1,5 (!) cm (opgevouwen) en 64 x 62 x 85 cm (stoel) Gewicht: 4,3 kg. Accessoires zijn er in de vorm van het FluxChair kussen, in 4 kleuren, en het handige opbergsysteem waarmee je tot 6 stoelen superplat tegen de wand ophangt.

De Nederlandse fabrikant van originele, moderne meubels One to Sit introduceert een kunstzinnig alternatief voor gewoon meubilair. Het betreffen unieke kunstwerken uit de Art Furniture collectie.

De kunstwerken zijn toegepast op de Original collectie van One to Sit. De materiaalbasis van One To Sit meubelen bestaat uit composiet. Alle producten zijn leverbaar in bijna iedere Ral-kleur maar bij de Art Furniture collectie is de basiskleur in principe wit waardoor het kunstwerk het beste tot zijn recht komt.

Jan Tervoort (Epoxy-kunstenaar) is verantwoordelijk voor deze collectie, waarbij middels gieten van epoxy harsen een kunstwerk ontstaat op de meubelen van One to Sit. Op deze manier worden de meubelen van One to Sit echte kunstobjecten, unieke exemplaren waarbij eventueel ingespeeld kan worden op een gewenst thema.

Waar de eet- en salontafel nog vanuit een functioneel oogpunt zijn ontworpen, zijn kleine bijzettafels steeds vaker een accessoire waarbij het meer draait om schoonheid dan om functionaliteit. Bijzettafeltjes zijn een trend: in alle soorten en maten waren ze te zien op internationale beurzen. Een groepje van dezelfde of verschillende bijzettafeltjes vormt een eilandje in het interieurlandschap en is op zichzelf al decoratief. Dat de tafeltjes kunnen dienen om fotolijsjes, beeldjes, boeken, souvenirs of - in de decembermaand - kerstdecoraties op uit te stallen is een fijne extra. Veel nieuwe bijzettafeltjes zijn uitgevoerd in metaal; koper- en bronskleuren zijn erg populair. Enige tijd geleden is koper weer op de kaart gezet door de Britse ontwerper Tom Dixon, met zijn Copper bowls. Inmiddels is dit ook opgepakt door diverse fabrikanten vanuit een herwaardering voor authentieke materialen. Een andere populaire materiaalsoort is bamboe. We zien dit vederlichte maar oersterke materiaal steeds vaker in alle facetten van het interieur. Nieuwe bamboe bijzettafeltjes zijn een pure, robuuste en duurzame noot in het interieur. Een belangrijke tendens in interieurland is het ontwerpen vanuit een duurzame gedachte (woonmodetrend Art Critic). Duurzaamheid heeft betrekking op verantwoord en (milieu)vriendelijk produceren, gebruikmakend van sterke materialen als metaal en bamboe en met aandacht voor het afterlife van producten (cradle to cradle principe). Upcycling is een nieuwe veelgehoorde term waarmee wordt aangeduid dat iets wordt hergebruik en getransformeerd tot een nieuw milieuvriendelijk product dat bovendien meer waard is dan het product dat het daarvoor was.

In de decembermaand staat de tafel in de spotlights. Tijdens de feestdagen speelt de symbolische functie van de tafel - gezellig samenkomen - hierbij de hoofdrol. Voor een feestelijke decembersfeer zijn er allerlei tafelaccessories - tafellinnen, serviesgoed, kaarsen - waarmee je de tafel tot een ware eyecatcher transformeerd. Leef je uit!

Woonwinkelen voor de feestdagen
Woonwinkels kunnen niet wachten tot de decembermaand zijn intrede doet want dan storten de stylisten zich volledig op het realiseren van een over de top feestlijke winkelstyling. Natuurlijk wordt daarbij ook het assortiment op de feestdagen afgestemd, met feestelijk servies, prachtig textiel en weelderige wijnglazen. Kom in de kerstsfeer bij de Rivièra Maison Concept Store, die is omgetoverd tot een waar kerstpaleis. Naast uitbundige kerststyling heeft de winkel een aangepaste kerstcollectie, een coffee corner met wekelijks live muziek en gratis interieuradvies. Het is er ideaal kerstshoppen, vooral omdat een speciale bezorgscooter de pakketjes thuisbrengt. Ook Het Kabitnet en Riverdale pakken uit met een speciale kerstcollectie en -styling. In Alexandrium Woonmall te Rotterdam is er een heus Kersthuis ingericht, met als thema "Sfeer is..." Genoeg adressen dus, om inspiratie op te doen voor een sfeervol huis en feestelijke eettafel. Een gezellige kerst thuis begint buitenshuis!

Stylingtip voor de kersttafel
Behang als loper is leuk, duurzaam, goedkoop én praktisch! Een restje behang komt zo toch nog van pas en wordt niet weggegooid. Tot na het kerstdiner natuurlijk. Vette vlekken van het kerstdiner hoeven niet uitgewassen te worden want de behangloper heeft zijn werk gedaan en kan hup, de prullenbak in. De loper wordt extra feestelijk door er lieve (kerst)woorden op te schrijven met een goud- of zilverkleurige stift. "Merry Christmas everyone. Enjoy your meal!"

Showall van Else Schenkeveld Stel je prachtige servies tentoon met de Showall, een ontwerp van Else Schenkenveld dat ze tentoon stelde tijdens de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven. Ze is gefascineerd door de manier waarop mensen collecties sorteren, rangschikken en ordenen. Voor Showall liet ze zich inspireren door een gereedschapswand en een traditionele pronkkast. Borden, bestek, glazen en kopjes zijn de ingrediënten voor driedimensionale dessins aan de muur. In dit gebreide wandkleed kun je op elke gewenste plek haken en houders plaatsen, waardoor het resultaat net zo gestructureerd of chaotisch wordt als de gebruiker zelf. Showall laat zien hoe mooi meer van hetzelfde kan zijn. www.elses.nl

Tafellinnen Doris van The Alfred Collection Bij een gedekte tafel hoort prachtig tafellinnen. Doris van The Alfred Collection past op elke tafel en binnen elk interieur: sterk linnen, licht transparant, wit met een fijn motief. www.thealfredcollection.be

"hapjesservies" van Blomus Tapas, amuses, antipasta en sushi; kleine, speciale hapjes die om speciaal servies vragen. Blomus ontwierp voor thuis een aantal strak vormgegeven producten om deze heerlijke hapjes op een mooie manier te presenteren. www.blomus.com

Zelfs het exterieur van de Rivièra Maison Concept Store is geheel in kerstsfeer gebracht. www.rivieramaison.nl

Gebruik een restje behang als tafelloper! Zoals hier, een tafelloper gemaakt van het Marcel Wanders behang voor Graham & Brown. www.grahambrown.nl

Na het diner verschuift men vaak van de eet- naar de salontafel om daar het Grote Genieten voort te zetten. Aan een koffie- of salontafel wordt - de naam zegt het al - vaak koffie of thee gedronken. Deze tafel bevindt zich in de salon- of zitkamer waar men bijvoorbeeld een kopje koffie drinkt, al bladerend door een (koffietafel)boek. Opvallend is een verschuiving in de vormgeving van salon- en koffietafels. Waar het archetype bij de eettafel nog herkenbaar is (poten onder een tafelblad) zijn salontafels steeds vaker massief van vorm en vervaardigd uit één geheel, zo laag dat er bijna geen sprake is van tafelpoten, tevens functionerend als opbergmeubel (houten kisten) of gemaakt als decoratief kunstobject met tafelfunctie. Qua materialen domineren (blank) hout, al of niet gekleurd metaal en is er een revival van glas ophanden. Ook een combinatie, van hout en metaal of glas en metaal, is populair. In veel tafeltjes zien we de stijl en vormentaal van de fabulous fifties (woonmodetrend Fashion Model) terug, in gestroomlijnde en afgeronde vormen, slanke en ranke poten, de kleuren zwart, bruin, beige en greige en fijne patronen geïnspireerd op de jaren vijftig.

Vitra - Albula Table Antonia Citterio ontwierp de Albula Table voor Vitra. De grote maar gestroomlijnde salontafel roept in stijl herinneringen op aan het midcentury-design. www.vitra.com

koffietafels

Meubelatelier Jacco Bakker - Salontafel KnijperXL Jacco Bakker ontwierp een XXL-knijper als salontafel, die bovendien écht werkt. Op schaal 20:1 is de knijper vervaardigd uit MDF en gespoten in zijdeglans of hoogglans lak. De metalen veer is van staal en vernikkeld. De knijper is leverbaar in elke maat. www.jaccobakker.nl

koffietafels

Zoe Murphy - koffietafel "Love what belongs to you" Textielontwerpster Zoe Murphy presenteerde in Londen haar collectie Love what belongs to you bestaande uit een serie gerestaureerde vintage meubelen gedecoreerd met nieuwe stoffering en prints. De ranke, toelopende poten en het tafelblad met fineer zijn typisch jaren vijftig. De kleurrijke print tilt de tafel naar het heden. www.zoemurphy.com

koffietafels

Piet Boon - Itske salontafel De stevige Itske salontafel is dit jaar geïntroduceerd in een witte high gloss en matte variant. Eerder was dit tafeltje al leverbaar in de eiken uitvoering. www.pietboon.com

koffietafels

Pulpo - tafel Tappetomagico Als je goed leest zegt de naam het al een beetje: deze tafel, gemaakt uit geperforeerd en gevouwen metalen plaatmateriaal, is geïnspireerd op vliegende of magische tapijten. www.pulpoproducts.com

koffietafels

Koffietafelboek - Wonen in Stijl in Amsterdam Aan een koffietafel drink je koffie en lees je een koffietafelboek, zoals het nieuwe boek "Wonen in Stijl in Amsterdam" waarin je door de interieurs van de prachtige Amsterdamse grachtenpanden bladert. Dit boek gunt de lezer een blik op de stijlvolle en kunstzinnig gedecoreerde woningen die onze hoofdstad rijk is. www.vdhbooks.com

Bron: Perscentrum Wonen

De nieuwe manier van opbergen is nietsverhullend. Met open kasten, kekke kapstokken en vitrinekastjes verberg je je spullen niet maar laat je jouw persoonlijke bezittingen juist zien. Zo schept de nieuwe generatie opbergmeubels orde in de chaos en straalt je interieur jouw identiteit uit. Exposeren is het nieuwe opbergen!