Wit wordt getipt als de trendkleur voor 2009; zowel voor binnen als buiten; woon- als slaapkamer; keuken als kantoor-aan-huis. Lourens Fisher speelt hier direct op in met de nieuwe Pure White collectie. Ontdek meubel­architectuur in zijn puurste vorm. Ontdek hoe kleurrijk wit kan zijn.

Lourens Fisher - Pure White Collection
Wit is de ideale kleur voor meubels en acces­soires waarbij de vormgeving iets extras heeft. Wit laat vormen namelijk optimaal uitkomen. De absolute paradepaardjes van de Pure White collectie van Lourens Fisher zijn de nieuwe V-chair en de Kappa kapstok. Twee architectonische modellen die door hun minimalistische belijning naadloos passen in de ontwerptraditie van Lourens Fisher: kunst voor élke dag.

De echte liefhebbers van klassiek wonen kunnen in 2009 hun hart ophalen aan de nieuwste collecties stoffen, stijlmeubelen en sfeervolle lichtobjecten die elk interieur verrijken. Natuurlijk zijn er nieuwe manieren om het modern klassieke gevoel in huis te versterken. Laat bijvoorbeeld een familieportret maken, plaats een oversized canapé met een verzameling sierkussens of decoreer één wand met een kunstzinnig behang. De klok, de organisch gevormde salontafel, de spiegel met decoratieve lijst en de good old tafellamp zijn helemaal en vogue. Ecologisch verantwoord hergebruik is ook in het klassieke interieur een must. Dus haal de erfstukken uit de mottenballen en doe er iets origineels mee. Kies een prominente plek uit waar ze één voor één in het zonnetje worden gezet als een wisselexpositie; iets ouds dat elk seizoen je interieur een nieuw nostalgisch accent geeft. Kortom, creativiteit is net zo belangrijk als goede smaak om een klassiek interieur tot volle bloei te laten komen.

Een verzameling
De modern klassieke zitkamer is gevuld met objecten die in de loop der jaren verzameld lijken te zijn. Vormen, kleuren en dessins zijn zo op het eerste gezicht niet op elkaar afgestemd maar vormen juist een eenheid door hun onderscheid. Oude of antieke spullen zijn net zo belangrijk als iets nieuws. Het oversized karakter van de meeste meubelen en accessoires doet de ruimte groter, statiger en luxer lijken. De bank is op maat gemaakt in een vorm en bekleding naar keuze. Een nieuwe ontwikkeling is dat de bank minder strak gestoffeerd wordt dan voorheen, het liefst gevuld met dons voor een opbollend en glooiend effect. Naast de extra large canapé met een verzameling bijzondere sierkussens zijn de chaise longue, de regisseursstoel en een chique poef graag geziene gasten in het klassieke interieur. Wil je iets meer glamour in je kamer maar houd je niet van een gedessineerde stof, bekleed je fauteuil of bank dan met glanzende stof. De leesfauteuil is er in allerlei gedaanten: van traditionele oorfauteuil tot de beroemde designklassieker de loungechair van Ray en Charles Eames uit 1956. Op zoek naar een origineel nieuw zitobject met een modern klassieke uitstraling, kies dan voor de fauteuil Quintal van ontwerper Bart Vos.

Meubelontwerper en producent Thonet en ontwerpbureau Muurbloem bundelen hun creatieve krachten. Beide merken vertonen zeer veel overeenkomsten in hun denken en doen. Als eerste aanzet tot samenwerking is de Thonet stoel model 404 van ontwerper Stefan Diez gemuurbloemd door ontwerper Gonnette Smits. Smits koos voor het thema bekleden en verkleden. De stoel is beschikbaar in 4 varianten en vanaf november in een limited, genummerde edition van 8 exemplaren per model, te koop bij Thonet in Nederland vanaf 968 euro inclusief btw.

Inspiratie
Muurbloem houdt zich bezig met het ontwerpen van dessins voor behang en diverse andere producten. Het thema bekleden en verkleden is ontstaan omdat het decoreren van huizen en meubelen vroeger een statussymbool en teken van rijkdom was. Muurbloem heeft met het thema bekleden en verkleden de grens van bekleden opgezocht, zonder deze te overschrijden. "Een stoel blijft tenslotte een praktisch product", aldus Smits. "Als vormgever voelde ik me zeer geïnspireerd door deze industriële stoel. Door alle stoelen met de hand te bewerken wordt het weer een ambachtelijk product met de uitstraling van een statussymbool. Binnen het gekozen thema heeft elke stoel een totaal andere uitstraling en betekenis gekregen", aldus Smits.

Model Paradise bird
Model Paradise bird is behandeld met de Flocktechniek, waarbij een synthetische vezel in een laag van 2 mm electrostatisch is aangebracht op het hout. Deze techniek werd al toegepast bij vroeg 19e eeuwse wandkleden en behang. Op de zitting, rugleuning en poten van de stoel is een paradijsvogel met tropische bloemen afgebeeld. De vorm van de afbeelding kon worden gebouwd door het aanbrengen van een lijmlaag, waardoor de vezel op deze plaatsen niet kon hechten. Door de synthetische vezel zijn vlekken eenvoudig met water te verwijderen. De stoel is leverbaar in antraciet grijs, tegen een verkoopprijs van 1016 euro inclusief btw.

Anouk Bedeaux, eigenaar van Tafel-design (en zelf ook ontwerper) brengt een nieuw concept op de markt; De BOEG: een designtafel gemaakt van de bouwborden, die op bouwlocaties zijn te vinden en normaal gesproken na oplevering in de puinbak verdwijnen. Door deze borden om te zetten naar een duurzaam gebruiksartikel markeert de tafel het begin en het einde van een langdurige bouwperiode. Praktijk en kunst ontmoeten elkaar in tafel De BOEG.

Ze zijn voor iedereen herkenbaar; letters en afbeeldingen die prijken op grote bouwborden op alle bouwlocaties. Na maanden, soms zelfs jaren hun boodschap te hebben verkondigd, worden de borden verzaagd en als unieke puzzel samengesteld tot verrassende composities. Zo wordt elke tafel anders en verteld elke tafel een persoonlijk verhaal. Uiteraard wordt elke tafel afgewerkt en verduurzaamd met een stevige epoxy laag.

De creatie van een duurzaam gebruiksartikel door middel van hergebruik van bestaande materialen was één van de uitgangspunten voor dit nieuwe tafel ontwerp. Anouk Bedeaux ontwierp deze unieke tafel naar een idee van Buro voor de Boeg. Tafel De BOEG springt eruit door zijn eenvoud en symmetrie. De bouwborden die een paar weken geleden het bouwproject markeerden, worden verwerkt tot een bruikbare design tafel die in het oog springt. Een mooi visitekaartje met een tastbare herinnering. Praktijk en kunst komen samen, raken elkaar aan; design in de praktijk.

Tafel De BOEG geeft duidelijk een meerwaarde door een stuk emotie die in ieder tafel afzonderlijk wordt verwerkt. Terwijl er aan de tafel wordt gegeten of vergaderd kan nog even worden teruggedacht aan de tijd dat het gebouw nog in de steigers stond.

www.tafel-design.nl

Zitten, hangen, knuffelen, voorlezen of gewoon languit relaxen... als je al helemaal weg was van het vintage designkuipje Joe, dan val je nu ongetwijfeld ook voor Joe Lounge, de mega loveseatuitvoering van Lazy Joe. Nood aan quality time na de hectische feestperiode? Al wat je hoeft te doen, is gezellig met zijn tweetjes knus bij elkaar kruipen in deze hippe retrokuip.

De loveseat dook voor het eerst op tijdens de jaren 50 in bioscopen. Verliefde koppeltjes kropen innig tegen elkaar en zwijmelden tijdens de film heerlijk weg in de nét-niet-groot-genoeg-voor-twee-bankjes. Joe Lounge, de laatste aanwinst in de erg succesvolle Joe-collectie van Vincent Sheppard, voert je helemaal mee terug naar het verleden. Denk dromerige sixties en seventies, waarin ook interieurs vervuld waren van love, peace & understanding.

Maar liefst twee ontwerpen van Nederlandse designproducent Leolux zijn dit jaar bekroond met de Reddot Award. Deze prestigieuze Duitse designprijs wordt jaarlijks toegekend aan producten die uitblinken door hun vormgeving. Leolux ontvangt de Reddot Award 2009 voor de bankenserie Ponton en de draaifauteuil Parabolica. De awards zijn de kroon op een succesvolle introductie van de nieuwe collectie authentieke meubelen, met een hoofdrol voor design en vakmanschap.

Maar liefst zes zwaargewichten versterken met trots het assortiment van Fatboy dit voorjaar! De djeksuns en de rockies zijn een aanvullingen op de al bestaande, comfortabele zitplekken; de fatboy originals en fatboy marimekkos.

One to Sit introduceert in haar collectie Original een bartafel welke net als haar lagere broer compleet uit één deel vervaardigd is van composiet. Het blad en de poten van de tafel vormen een organisch geheel met een moderne stoere look.

De bartafel is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Als eettafel voor een nieuw soort zitten past hij indoor perfect in iedere luxe woonkeuken of eetkamer en outdoor creëert hij op elk terras of veranda een gezellige hoek. Dit hoge ongedwongen zitten kennen we van hippe eetcafés en trendy restaurants en zorgt ook thuis voor een gezellige sfeer.

Ontwerpers en meubelfabrikanten zitten alles behalve stil! Ondanks, of misschien juist dankzij de crisis, gebeurt er ontzettend veel op het gebied van wonen. Innovatieve technieken als rapid prototyping zijn in opkomst, naast ambachtelijk vakmanschap. Facetvormen zijn een duidelijke nieuwe trend. Designklassiekers worden opnieuw uitgebracht of krijgen een facelift. Veel nieuws vooral ook op tafelgebied, in de zin van vernieuwende bladvormen en aparte poten. De aandacht voor groen en eco-design loopt als een rode draad door de nieuwe collecties. En grijs wordt getipt als dé kleur voor dit nieuwe woonmodeseizoen. Ontdek zelf wat de meubelfabrikanten dit najaar in petto hebben. Laat je meevoeren in hun verhalen en verleiden door al het moois. De woonwinkels hebben al een facelift ondergaan. Nu jouw interieur nog!

Diamanten en moleculen
Facetvormen zijn iets nieuws. Na de eerste trendsetters, volgen in 2010 ongetwijfeld veel meer zitmeubelen, tafels, kasten en lampen met gefacetteerde oppervlakken, lijkend op moleculen of geslepen diamanten. Leuk te combineren met accessoires als (grote) vazen, kandelaars en schalen in dezelfde grafische vormen. Verrassend en vertrouwd tegelijk zijn de (salon)tafels geïnspireerd op aloude Origami-technieken, maar nu juist tot stand gekomen dankzij innovatieve freestechnologie. Heel handig zijn de écht opvouwbare tafels en stoeltjes die als flatpack, dus volledig plat verpakt, gekocht worden en thuis langs de vouwlijnen heel eenvoudig worden opgebouwd. Een trend waar we veel van verwachten. Immers: diamonds are forever.

Bron: Perscentrum Wonen