Anouk Bedeaux, eigenaar van Tafel-design (en zelf ook ontwerper) brengt een nieuw concept op de markt; De BOEG: een designtafel gemaakt van de bouwborden, die op bouwlocaties zijn te vinden en normaal gesproken na oplevering in de puinbak verdwijnen. Door deze borden om te zetten naar een duurzaam gebruiksartikel markeert de tafel het begin en het einde van een langdurige bouwperiode. Praktijk en kunst ontmoeten elkaar in tafel De BOEG.

Ze zijn voor iedereen herkenbaar; letters en afbeeldingen die prijken op grote bouwborden op alle bouwlocaties. Na maanden, soms zelfs jaren hun boodschap te hebben verkondigd, worden de borden verzaagd en als unieke puzzel samengesteld tot verrassende composities. Zo wordt elke tafel anders en verteld elke tafel een persoonlijk verhaal. Uiteraard wordt elke tafel afgewerkt en verduurzaamd met een stevige epoxy laag.

De creatie van een duurzaam gebruiksartikel door middel van hergebruik van bestaande materialen was één van de uitgangspunten voor dit nieuwe tafel ontwerp. Anouk Bedeaux ontwierp deze unieke tafel naar een idee van Buro voor de Boeg. Tafel De BOEG springt eruit door zijn eenvoud en symmetrie. De bouwborden die een paar weken geleden het bouwproject markeerden, worden verwerkt tot een bruikbare design tafel die in het oog springt. Een mooi visitekaartje met een tastbare herinnering. Praktijk en kunst komen samen, raken elkaar aan; design in de praktijk.

Tafel De BOEG geeft duidelijk een meerwaarde door een stuk emotie die in ieder tafel afzonderlijk wordt verwerkt. Terwijl er aan de tafel wordt gegeten of vergaderd kan nog even worden teruggedacht aan de tijd dat het gebouw nog in de steigers stond.

www.tafel-design.nl

Zitten, hangen, knuffelen, voorlezen of gewoon languit relaxen... als je al helemaal weg was van het vintage designkuipje Joe, dan val je nu ongetwijfeld ook voor Joe Lounge, de mega loveseatuitvoering van Lazy Joe. Nood aan quality time na de hectische feestperiode? Al wat je hoeft te doen, is gezellig met zijn tweetjes knus bij elkaar kruipen in deze hippe retrokuip.

De loveseat dook voor het eerst op tijdens de jaren 50 in bioscopen. Verliefde koppeltjes kropen innig tegen elkaar en zwijmelden tijdens de film heerlijk weg in de nét-niet-groot-genoeg-voor-twee-bankjes. Joe Lounge, de laatste aanwinst in de erg succesvolle Joe-collectie van Vincent Sheppard, voert je helemaal mee terug naar het verleden. Denk dromerige sixties en seventies, waarin ook interieurs vervuld waren van love, peace & understanding.

Maar liefst twee ontwerpen van Nederlandse designproducent Leolux zijn dit jaar bekroond met de Reddot Award. Deze prestigieuze Duitse designprijs wordt jaarlijks toegekend aan producten die uitblinken door hun vormgeving. Leolux ontvangt de Reddot Award 2009 voor de bankenserie Ponton en de draaifauteuil Parabolica. De awards zijn de kroon op een succesvolle introductie van de nieuwe collectie authentieke meubelen, met een hoofdrol voor design en vakmanschap.

Maar liefst zes zwaargewichten versterken met trots het assortiment van Fatboy dit voorjaar! De djeksuns en de rockies zijn een aanvullingen op de al bestaande, comfortabele zitplekken; de fatboy originals en fatboy marimekkos.

One to Sit introduceert in haar collectie Original een bartafel welke net als haar lagere broer compleet uit één deel vervaardigd is van composiet. Het blad en de poten van de tafel vormen een organisch geheel met een moderne stoere look.

De bartafel is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Als eettafel voor een nieuw soort zitten past hij indoor perfect in iedere luxe woonkeuken of eetkamer en outdoor creëert hij op elk terras of veranda een gezellige hoek. Dit hoge ongedwongen zitten kennen we van hippe eetcafés en trendy restaurants en zorgt ook thuis voor een gezellige sfeer.

Ontwerpers en meubelfabrikanten zitten alles behalve stil! Ondanks, of misschien juist dankzij de crisis, gebeurt er ontzettend veel op het gebied van wonen. Innovatieve technieken als rapid prototyping zijn in opkomst, naast ambachtelijk vakmanschap. Facetvormen zijn een duidelijke nieuwe trend. Designklassiekers worden opnieuw uitgebracht of krijgen een facelift. Veel nieuws vooral ook op tafelgebied, in de zin van vernieuwende bladvormen en aparte poten. De aandacht voor groen en eco-design loopt als een rode draad door de nieuwe collecties. En grijs wordt getipt als dé kleur voor dit nieuwe woonmodeseizoen. Ontdek zelf wat de meubelfabrikanten dit najaar in petto hebben. Laat je meevoeren in hun verhalen en verleiden door al het moois. De woonwinkels hebben al een facelift ondergaan. Nu jouw interieur nog!

Diamanten en moleculen
Facetvormen zijn iets nieuws. Na de eerste trendsetters, volgen in 2010 ongetwijfeld veel meer zitmeubelen, tafels, kasten en lampen met gefacetteerde oppervlakken, lijkend op moleculen of geslepen diamanten. Leuk te combineren met accessoires als (grote) vazen, kandelaars en schalen in dezelfde grafische vormen. Verrassend en vertrouwd tegelijk zijn de (salon)tafels geïnspireerd op aloude Origami-technieken, maar nu juist tot stand gekomen dankzij innovatieve freestechnologie. Heel handig zijn de écht opvouwbare tafels en stoeltjes die als flatpack, dus volledig plat verpakt, gekocht worden en thuis langs de vouwlijnen heel eenvoudig worden opgebouwd. Een trend waar we veel van verwachten. Immers: diamonds are forever.

Bron: Perscentrum Wonen

Onze dagelijkse cyclus bestaat in grove lijnen uit eten & drinken, werken, ontspannen en slapen. Deze activiteiten vormen de rode draad in ons bestaan en hebben als overeenkomst dat het zitmeubel een prominente rol speelt. Je zit op een eetkamerstoel tijdens het eten en drinken, werkt al zittend op een bureaustoel of fauteuil, ontspant en leest een boek in een grote relaxfauteuil en valt stiekem in slaap op de bank, bij de televisie.

Ons leven is gestoeld op stoelen!
Nieuw meubilair wordt steeds vaker ontwikkeld vanuit de principes van landschapsarchitectuur: unieke ontwerpen vinden aansluiting bij andere unieke ontwerpen maar vormen samen toch een geheel. Het creëren van eilandjes van diverse meubelen - de bank met kussens en pouffs, diverse bijzettafels en krukjes - vormt bij het interieurlandschap het uitgangspunt. Met meubilair dat verschilt in grootte en hoogte worden individuele én gezamelijke plekjes in huis gerealiseerd. Op de grote plofbank lounge je samen, in de relaxfauteuil met hoge rugleuning lounge je afgezonderd, op je eigen eiland. Elk interieureiland heeft een eigen functie: eten & drinken, werken of ontspannen. Meer dan ooit wordt er met deze activiteiten rekening gehouden bij het ontwerp van nieuwe zitmeubelen. Ontdek welke stoel of bank aansluit bij de persoonlijke smaak én dagelijkse cyclus maar vergeet niet te leven en loungen in stijl!

Harvink - Lily Soft Deze stoel van Harvink, van gelakt Amerikaans noten met een rug van zwart leder, is geïnspireerd op de jaren vijftig en zou niet misstaan binnen woonmodetrend Fashion Model. www.harvink.nl

Eten & Drinken
Uitgebreid ontbijten, dineren of borrelen doe je graag zo comfortabel én stijlvol mogelijk: niet op een kruk maar op een stoel, met fijne arm- en rugleuningen en een welgevormd zitje. Nieuwe eetkamerstoelen zijn gemaakt naar het lichaam, met afgeronde vormen. Populaire materialen zijn blank hout en metaal. In zowel de gebruikte materialen als het productieproces is er speciale aandacht voor duurzaamheid.

Het Nederlandse meubel heeft alles in huis: een stuk comfort en functionaliteit plus een bepaalde nuchtere vormgeving waardoor de meeste meubels eerder tijdloos dan heel trendy zijn. "Meesterlijk vakmanschap vraagt om hoogwaardige materialen" is het motto van Grezza Meubelen. Nieuw in de collectie is de gecappitonneerde fauteuil Zerba, in zwart leer. Met een poef erbij is het een ware relaxfauteuil. www.greezameubelen.nl

Ieder zn eigen plekje op de bank. Gezellig samen eten en natafelen. En zondagochtend op bed de krant doornemen met verse koffie. Niks geen Hollandse kneuterigheid maar een kwestie van samen wonen én samen genieten. Het Nederlandse meubel heeft in dit opzicht alles in huis: een stuk comfort en functionaliteit plus een bepaalde nuchtere vormgeving waardoor de meeste meubels eerder tijdloos dan heel trendy zijn. Ook duurzaamheid is belangrijk. Ook in dat opzicht heeft Nederlands design een streepje voor. Want sociaal maatschappelijk verantwoord ontwerpen en ondernemen zit van oudsher in onze cultuur. Maak kennis met de nieuwe meubeltrends van eigen bodem, waarin zowel de kleuren als dessins dit seizoen een zomerse frisheid tonen.

SMAKELIJK INGERICHTE WOONKEUKEN VOOR FIJNPROEVERS
De eet- of woonkeuken is vaak hét sociale kruispunt in huis. Hier wordt gekookt en samen gegeten. En als het even kan gezellig nagetafeld. Vaak is de eettafel ook de plek om de post uit te zoeken, koffie te drinken, huiswerk te maken of samen een spelletje te doen. Kortom: hier gebeurt het! Ronde en organische gevormde tafels zoals deze Circlips-tafel van Castelijn hebben als grote pluspunt dat ze veel socialer zijn. Je zit veel meer echt samen aan tafel en er ontstaan niet zo snel aparte (praat)groepjes. Eetkamerstoelen moeten vooral lekker zitten. Maar dat is heel persoonlijk; waar de een het liefst een comfortabele kuipstoel heeft in een dikke, gewatteerde stof (fauteuil Lotus M van Montis), zit de ander liever harder. Bijvoorbeeld op de vriendelijk gevormde Pebble van De Vorm of de opvallend opengewerkte kunststof Hare Chair van Hartman. Zoveel smaken, zoveel stoelen. En tóch vormen al deze verschillende stoelen aan tafel een mooi geheel, omdat de kleuren kloppen: lichtgrijs, olifantengrijs, roomwit en wit. Kleuren die harmonieus samenkomen in het armfauteuiltje Tanja van Meubitrend met letterprint bekleding.

Tafel Circlips van Castelijn meubelindustrie, www.castelijn.nl; witte en lichtgrijze stoel Pebble chair van De Vorm, www.devorm.nl; witte stoel Hare chair van Hartman, www.hartman.nl; grijze eetkamerstoel Lotus M van Montis, www.montis.nl; witlederen lamp van Pepe Heijkoop via Montis+, www.pepeheijkoop.nl; spindekast Carco van Van Dijk Meubelen, www.vandijk-meubelen.nl; fauteuil met grijze letterprint bekleding van Meubi Trend via Quintell meubelagenturen, www.meubitrend.com; lichtblauwe kast Adammer van Pastoe, www.pastoe.com; grijs staande wandkastje Pivot van Arco, www.arco.nl; linten behang en grijs kussen Lui Varken van www.studioditte.nl; servies, glaswerk en textiel via Kookpunt Rotterdam, www.kookpunt.nl; collage James Deans jeans door Priscilla de Putter; kleed van Ikea.

Stoere jeans
Blauw is een belangrijke nieuwe accentkleur en zien we terug in het bonte lintenbehang van Studio Ditte, de bekende Amsterdammer-kast van Pastoe die écht van alle tijden is, het keukentextiel, glaswerk en serviesgoed. Het palet varieert van fris turkoois en zacht grijsblauw tot diep aquamarijn. Lekker Hollands met een vleugje retro zijn de handgemaakte patchwork kussens en smalle loper van SecondaVita waarin grijs gecombineerd wordt met o.a. jeans! Jeansstof gaan we dit jaar vaker terug zien in het interieur; lekker stoer en rauw. Ook de met lamsleer bekleedde hanglamp van nieuw talent Pepe Heykoop, uit de collectie van Montis+, heeft iets industrieels.

Nederlands design, Dutch design