Nederlandse meubelmerken en ontwerpers timmeren flink aan de weg. Ook internationaal gezien. En met succes. Dutch Design is hot. Van hier tot Tokio, van New York tot Milaan. Dutch Design heeft dan ook iets eigens, iets herkenbaars. Het zijn doorgaans meubelen zonder poespas. Eenvoudig, maar sterk van vorm. De materialen zijn zorgvuldig gekozen, net als de maatvoering en afwerking. Hierbij is zowel plaats voor technische innovaties als meer filosofische, sociale en milieugerelateerde overwegingen. En een vette knipoog op zn tijd. Zo zet Dutch Design de toon. Te beginnen in Nederland. Dit zijn de trends voor komend meubelseizoen, waarbij vrijheid in vormgeving de absolute rode draad is.

Asymmetrie is de nieuwste trend.
In de najaarscollecties van Nederlandse designfabrikanten zijn volop asymmetrische vormen te ontdekken. Tafels die niet recht, rond of ovaal zijn, maar van alles wat hebben. Kasten waarvan de boekenplanken schots en scheef lopen, organisch vormgegeven karpetten, banken in amorfe blob vormen. Het maakt het woonbeeld er lekker los en speels op. Ook op andere gebieden nemen Nederlandse ontwerpers alle vrijheid. Zo experimenteren vooral jonge ontwerpers met uiteenlopende materialen en innovatieve technieken. Ambachtelijke handwerktechnieken, vooral in houtwerk, zijn minstens zo interessant. Denk bijvoorbeeld aan poefjes met een grof gebreid omhulsel, tafels met decoratieve houtverbindingen of dekbedovertrekken met pailletjes, kraaltjes en fijn borduurwerk.

In onze snel draaiende maatschappij staat het eigen interieur centraal als comfortabele rustplek. Een plek om even tot bezinning te komen, een plek om thuis te zijn. Waarom bijvoorbeeld de hal geen aaibaarheids factor geven moet Versmissen hebben gedacht bij het ontwikkelen van de nieuwe Velvet lijn, gemaakt als blikvanger voor het interieur.

Enkel de aanblik doet al verwarmen, een klassieke uitstraling die tegelijk aandrang geeft tot aanraken. Dit door een ingewikkeld en door Versmissen geperfectioneerd proces dat Flocken heet. Hierdoor hebben deze stijlvolle commodes namelijk letterlijk een aaibaarheidsfactor gekregen. De toplaag van de houten opbergers voelt aan als fluweel. Een van de modellen is eigenwijs met bol buikje. Gemaakt van de beste kwaliteit waardoor dit buikkastje niet alleen een hebbeding bij uitstek is, maar tevens een gedegen investering.

Vele minuscule haartjes tezamen toveren de minicommode om tot knuffelkast met uitnodigende lades. Niet enkel het oog wordt gestreeld maar ook de kast. Niemand kan het nalaten even snel en steels het oppervlak te aaien. Doordat er niet gekozen is voor echt fluweel maar hoogwaardige kunststofvezels heeft de commode ook een lange levensduur..

Verkrijgbaar in de kleuren paars, zwart, fuchsia, rood, grijs, cola en turkoois is er voor ieder interieur een velvet. Leuk zijn ook de spiegels die deze zelfde techniek hebben ondergaan. Zo wordt iedere gang of kinderkamer een ware streling voor oog en hand.

Tijdloos of de tijd gevangen? Dat is de vraag die stoelen Mars, Hash Swivel en kast Eton opwerpen. Het comfort en de degelijkheid van nu, gecombineerd met de romantiek van toen. Gloednieuw leder met een verweerde look en een kast die op de oude reiskisten van toen lijkt. Versmissen doet het interieur leven. Beide stoelen zijn met de hand vervaardigd en ogen door het geheime procedé verweerd. Vintage is back. De Mars armchair wordt gekenmerkt door de prachtige RVS armleuning. Een krachtige stoel die niet zou misstaan in de werkkamer. Lay back and enjoy lijken de Hash Swivel chair and footstool te willen zeggen. Geen armleuning, maar lekker achterover met de voeten op het daarvoor bestemde bankje. Eton lijkt op een reiskoffer uit vervlogen tijden, maar doet nu dienst als kast, bijzettafel of wandmeubel.

Van robuust vierkant tot wel vijf meter Eettafel of tuintafel, vergadertafel of directiekamertafel, deze nieuwe tafel "Barok" van One to Sit kan in principe overal worden toegepast. One to Sit geeft met een knipoog naar het barokke tijdperk, vorm aan een bijzondere tafel. Hij is volledig vervaardigd uit composiet, een glasvezelversterkte polyester dat ijzersterk is en bestand tegen weer en wind en een zeer strakke en moderne uitstraling heeft.

De tafel heeft een zelfdragende constructie waarbij de tafelpoten één geheel vormen met het blad.

Het Duitse woord Lümmel betekent bengel, iets dat goed bij de eigenwijze uitstraling en compacte afmetingen van deze stoel past. De Lümmel is ontworpen door Hannes Weber van Defacto.design uit Munchen. Het uitgangspunt voor zijn ontwerp was een ergonomische stoel met minimale afmetingen.

Zijn ideologie dat schoonheid voor iedereen toegankelijk moest zijn en dat eenvoud het kenmerk is van het ware, bracht Gerrit Th. Rietveld in 1934 met de Kratstoel in praktijk. Nieuw in de collectie van RIETVELD by rietveld is nu de speciale kinderversie van deze Kratstoel. De Junior zit in een handzame geschenkverpakking en kan thuis eenvoudig zelf in elkaar gezet worden.

Ries Seijler van RIETVELD by rietveld verwacht dat de Kinderkrat in grote getale de hele wereld over zal gaan. Precies zoals zijn overgrootvader dat bedoeld had. Met een prijsje van slechts € 169 is een echte Rietveld nu daadwerkelijk voor iedereen betaalbaar.

Recycling avant la lettre

In 1934 maakte Gerrit Rietveld zijn eerste meubelen van krathout; in feite hout dat als afval werd beschouwd. Voordat containervervoer bestond werd veel in kratten verpakt om het beschermd te kunnen vervoeren. Kratten die na vervoer overbleven en weggegooid werden. Rietveld vond dat jammer van een goede grondstof. Het waren de jaren 30 en Europa zat in een diepe economische crisis; een tijd waarin men niets verloren liet gaan. Rietveld maakte van dit krathout dus een stoel. Later volgde er in deze lijn nog andere stoelen, tafels en kasten. Mede door deze materiaalkeuze zou iedereen zich een kratmeubel kunnen veroorloven, was Rietvelds gedachte.

Massief beukenhout

De Junior wordt nu door RIETVELD by rietveld in Nederland gemaakt van massief beukenhout, waardoor de stoel kwalitatief hoogwaardiger en degelijker geconstrueerd is dan de originele kratmeubelen van Gerrit Rietveld. Er is keuze uit 7 uitvoeringen: blank gelakt, zwart, wit, rood, blauw, geel en onbehandeld. Zelf zag Rietveld deze meubels het liefst onbeschilderd. Dit is dus duidelijk een andere fase dan tijdens de Stijl, waarin kleur juist heel veel deed. De kinderstoel zit in een speciaal ontworpen flat-pack; een platte cadeauverpakking, die in woord en beeld informatie geeft over het leven en werk van Gerrit Rietveld en de collectie RIETVELD by rietveld.

De tafel- en zitobjecten van ontwerpster Teuntje van Os zijn niet in een vakje te plaatsen. De vormgeving is eclectisch en authentiek. De objecten zijn geschikt voor binnen en buiten en zijn een kunstig sieraad voor woonkamer en tuin. Kenmerkend zijn het duurzame materiaal, het ruige laswerk en het gebruik van simpele, heldere lijnen. Teuntje van Os brengt utiliteit en schoonheid samen. Elk object is uniek en wordt met de hand gemaakt. Experimenteer en creëer een eigen compositie met de vier eyecatchers uit de collectie. Gebruik en vorm gaan prima samen in de chique ‘Wavebench’. De strakke ‘Straight’ is een robuuste doch elegante stoel. De ‘Leaning chair’ is bijna majestueus. En de tafel ‘Lots of legs’, dat is regelrecht topdesign! De schitterende collectie bestaat uit 16 items en maakt onderdeel uit van een reizende expositie. Deze is tot en met 29 juni 2008 te zien bij Zilverparkkadekunst in hartje Lelystad en op www.teuntjevanos.nl

Wavebench

De Wavebench is een decoratief pronkstuk in woonkamer of tuin. Bij deze chique bank lijkt alle beweging in balans door het oogstrelende en spannende lijnenspel. Organische, ronde vormen voeren de boventoon. Een prachtig object waarbij utiliteit en schoonheid samensmelten. Plaats de Wavebench op een mooie plek in de tuin of tegen een gekleurde muur in de woonkamer en dit object steelt vanzelf de show. Prijs €1850,- afmeting: h85xb213d50.

Lots of legs

Deze charmante tafel is een echte eyecatcher. De hoeveelheid pootjes en het prikkelende uiterlijk trekken onmiddellijk de aandacht. Het markante design brengt leven in bijvoorbeeld de serre of op de veranda. De ‘Long Legs’ uit dezelfde serie kan dienen als steunpunt voor een prachtig beeldhouwwerk. Een gebruiksvoorwerp met de K van kunst. Prijs €995,- afmeting: h75, Ø90.

Straight

De strakke en stoere blikvanger. De perfecte harmonie brengt ongeëvenaarde allure en verleidt iedereen tot het plaatsnemen op deze blinkende zetel. Passend bij een modern interieur, al dan niet met een kleurrijk zitkussen. Ervaar de werking van licht en water op dit bijzondere object in de tuin. Prijs €995,- afmeting: h120xb50d50.

Leaning chair

Een prachtig silhouet aan de horizon, dat is dit majestueuze zitobject. Toonaangevend in de ontvangsthal of als trigger op het gazon. Deze strakke stoel met ronde vormen brengt klank in bijvoorbeeld de serre of op het mooiste plekje in de tuin. Houd eeuwig zitting en kijkplezier!

Prijs €795,- afmeting: h103xb65d60.

Exclusiviteit en duurzaam materiaal

De collectie tafel- en zitobjecten bestaat momenteel uit 16 items, geschikt voor binnen en buiten. Alle objecten worden met de hand gemaakt en hebben een beperkte oplage. Ze worden in serie genummerd zodat exclusiviteit is gewaarborgd.

De materialen zijn van duurzaam ijzer, aluminium en roestvrijstaal en worden soms gecombineerd gebruikt in één object. De standaard kleuren zijn hoogglans zwart, wit, goud en aluminiumkleur maar alle andere kleuren zijn ook mogelijk. De verschillende mogelijkheden verleidt interieurspecialisten en tuinarchitecten tot het plaatsen van de stoelen en tafels in kantoren, hotels, winkels en buitenplaatsen. 

Raakvlak van design en kunst

Al jaren ontwerpt Teuntje van Os buitenmeubilair. De laatste tijd heeft zij haar palet uitgebreid naar het raakvlak design en kunst. Vormgeving is nu belangrijker dan comfort en gebruiksgemak. Haar objecten vragen om ruimte, zowel in fysieke als filosofische zin. Wie, wat, waar en waarom? Om vanuit het object op deze vragen een antwoord vinden is een uitdaging voor eenieder. Geef je woonomgeving stijl, durf je te onderscheiden, laat zien wat je mooi vindt, maak een bewuste keuze voor het samengaan van utiliteit met schoonheid en emotie. Experimenteer met de plaatsing van het object. Maak een persoonlijke compositie. Zet eens een zit- of tafelobject tegen een muur in plaats van een wanddecoratie op te hangen en geniet van het lijnenspel.

Feestelijk wit. Trendy wit. En luxueus wit. Meubelontwerper Vincent Sheppard combineert het schijnbaar moeiteloos in de zetels van geweven papier en leder. James deluxe en Tokyo deluxe stralen een exclusieve sfeer uit: luxe met een geweten.

Zwart mag dan lang dé kleur van luxe zijn geweest, vandaag kleurt weelde wit. Echte weelde wel te verstaan, want vroeger werd wit in het luxesegment veelal geassocieerd met kitscherige glitterinterieurs in warme landen. Maar dankzij de designwereld is wit nu alomtegenwoordig in het luxesegment: van koel minimalisme tot speelse barok, van hippe I-Pods over spitstechnologische hifi-installaties tot luxewagens. Kortom, geen sluw zwart meer maar zuiver en eerlijk wit voor luxe met een geweten.

De witte kleur zet het luxekarakter van James deluxe en Tokyo deluxe extra in de kijker. Deze Lloyd Loom-zetels van Vincent Sheppard combineren elegant geweven papier met zacht leder en stralen zo geraffineerde luxe uit. Helemaal tot hun recht komen ze in een interieur met contrasterende kleuren, stijlen of materialen.

James is een traditioneel model gebaseerd op de geweven zeteltjes uit het einde van de 19e eeuw. De lederen uitvoering heeft zijn weg gevonden naar salons, bibliotheken en de lobby van menig charmant hotel. Tokyo is een retromodel dat refereert aan de ‘vliegtuig-boot-auto-treinstijl’ van de jaren 30. Met zijn sierlijke rondingen past hij perfect in salons en pianobars, of de lobby van golfclubs, hotels en resorts.

In 2002 ontwikkelt Vincent Sheppard een productielijn voor outdoor Lloyd Loom-stoelen en -zetels. Vincent Sheppard maakt deel uit van de heel kleine groep outdoor Lloyd Loom-fabrikanten. De outdoor collectie heeft een aluminium frame en is waterwerend gemaakt in een speciaal latexbad. Dit om het hoofd te bieden aan de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Hiermee brengt Vincent Sheppard het design, het zitcomfort en de uitstraling van Lloyd Loom naar de tuin, het terras en het zwembad. Ook deze unieke collectie werd vol enthousiasme onthaald, waardoor Vincent Sheppard vandaag de dag volwaardig deel uitmaakt van het topsegment tuinmeubilairproducenten.

Traditiegetrouw staan de woonwinkels er in het najaar op en top bij. De nieuwe najaarscollecties zijn binnen en door stylisten met veel plezier gecombineerd tot uitnodigende totaalplaatjes. In uiteenlopende stijlen: van simpele basics tot glossy glamour op de grens van kunst en kitsch. Het woonbeeld is rijk en decadent, maar nét niet over-the-top. Laat je in je favoriete woonwinkel informeren én inspireren om vervolgens je eigen stijl en sfeer te ontdekken en vorm te geven. Niet gehinderd door hoe het moet, maar geïnspireerd door hoe het kán.