1366
Thonet meubelen
Gepubliceerd: 05-09-2012 Laatste update: 07-05-2017

Meubelontwerper en producent Thonet en ontwerpbureau Muurbloem bundelen hun creatieve krachten. Beide merken vertonen zeer veel overeenkomsten in hun denken en doen. Als eerste aanzet tot samenwerking is de Thonet stoel model 404 van ontwerper Stefan Diez gemuurbloemd door ontwerper Gonnette Smits. Smits koos voor het thema bekleden en verkleden. De stoel is beschikbaar in 4 varianten en vanaf november in een limited, genummerde edition van 8 exemplaren per model, te koop bij Thonet in Nederland vanaf 968 euro inclusief btw.

Inspiratie
Muurbloem houdt zich bezig met het ontwerpen van dessins voor behang en diverse andere producten. Het thema bekleden en verkleden is ontstaan omdat het decoreren van huizen en meubelen vroeger een statussymbool en teken van rijkdom was. Muurbloem heeft met het thema bekleden en verkleden de grens van bekleden opgezocht, zonder deze te overschrijden. "Een stoel blijft tenslotte een praktisch product", aldus Smits. "Als vormgever voelde ik me zeer geïnspireerd door deze industriële stoel. Door alle stoelen met de hand te bewerken wordt het weer een ambachtelijk product met de uitstraling van een statussymbool. Binnen het gekozen thema heeft elke stoel een totaal andere uitstraling en betekenis gekregen", aldus Smits.

Model Paradise bird
Model Paradise bird is behandeld met de Flocktechniek, waarbij een synthetische vezel in een laag van 2 mm electrostatisch is aangebracht op het hout. Deze techniek werd al toegepast bij vroeg 19e eeuwse wandkleden en behang. Op de zitting, rugleuning en poten van de stoel is een paradijsvogel met tropische bloemen afgebeeld. De vorm van de afbeelding kon worden gebouwd door het aanbrengen van een lijmlaag, waardoor de vezel op deze plaatsen niet kon hechten. Door de synthetische vezel zijn vlekken eenvoudig met water te verwijderen. De stoel is leverbaar in antraciet grijs, tegen een verkoopprijs van 1016 euro inclusief btw.Model Lady
Model Lady is geïnspireerd op het traditionele keramische servies. De stoel is wit van kleur en heeft een sfeervol bloemmotief op zitting, rugleuning en poten. Wat dit model extra bijzonder maakt is de sjaal die los gedrapeerd de stoel siert. De uit celrubber gesneden zwarte sjaal is geïnspireerd op het vroegere beschermen van meubelen en producten tijdens het haken en kantklossen. Waar de huid op de stof kwam legde men gehaakte of gekantkloste kleedjes. Naast het siereffect dat deze sjaal biedt, zorgt het ook voor extra zitcomfort. De stoel is leverbaar tegen een verkoopprijs van 968 euro inclusief btw.

Model Joy
Model Joy laat zien hoe twee materialen naadloos in elkaar over kunnen lopen. Deze stoel heeft een hoog handnijverheidsgehalte met een zeer duidelijke link naar de eindeloze industriële mogelijkheden van nu. Op de houten zitting is een stuk uitgesneden schuim letterlijk op de zitting is vastgenaaid. De bijzondere vorm van de zitting ontstaat door het schuim met dit touw strak aan te trekken. De PU lak finish met rubbercoating zorgt voor de naadloze aansluiting op het hout. De ambachtelijke look en feel van dit model wordt benadrukt door het zichtbaar blijven van het touw, waarmee de zitting haar vorm krijgt. De stoel is leverbaar tegen een verkoopprijs van 992 euro inclusief btw.

Model Patch
Model Patchontleent haar naam aan de traditionele handwerktechniek van Patchwork. Patchwork en het decoreren van huizen en meubelen was vroeger een statussymbool en teken van rijkdom. Bij geschilderde houten meubels werd de houtnerf na schilderen weer zichtbaar gemaakt. Deze omslachtige techniek, nog veel te zien in Parijs, toonde dat men van goede komaf was. In model Patch is de houtnerf ook weer zichtbaar gemaakt. In dit ontwerp wordt de vlakverdeling asymmetrisch aangebracht om de krachtige balans van de stoel uit evenwicht te brengen om zo anders naar de stoel te kunnen kijken. Deze stoel is leverbaar tegen een verkoopprijs van 1527 euro inclusief btw.

Samenwerking Thonet en Muurbloem
Zowel Thonet als Muurbloem maken ontwerpen voor binnen en buiten, voor woon- of werkomgeving en voor de openbare ruimte. Ze staan voor creativiteit, degelijkheid, duurzaamheid, hoge kwaliteit en eenvoud en werken derhalve met zo weinig mogelijk materiaal. "Thonet staat altijd open voor vernieuwing en creativiteit en heeft het lef om bestaande producten te bewerken. Muurbloem is een creatieve partner waar we meteen een klik mee hadden", zegt Frans M. Bruinsma, directeur van Thonet B.V.

"We zien zeer veel mogelijkheden en kansen in de samenwerking met Thonet, aldus Bart van de Kerkhof van Muurbloem. "De klik is ontstaan door dezelfde conceptuele manier van denken. Door het uitwisselen van ideeën kijk je op een andere wijze naar je eigen product en versterk je elkaar waar nodig".

Beide merken zullen elkaar waar mogelijk betrekken in projecten om indien wenselijk een totaalconcept te kunnen bieden.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide