1006
Folding Chair

De Folding Chair staat al sinds zijn introductie in 1932 symbool voor het sublieme ontwerp van flexibele meubelen. Toch duurde het dertig jaar tot de stoel zo geliefd werd als hij nu is en in productie genomen werd.

Mogens Kochs Folding Chair kwam in 1932 op de markt. De stoel was bedoeld als een eerbetoon aan het ontwerp van de klassieke regisseursstoel, maar verwijst ook duidelijk naar Mogens Kochs voorliefde voor functioneel design. Koch ontwierp de stoel voor een wedstrijd voor binnenhuisontwerp vanuit de kerk, waar hij niet bijzonder enthousiast ontvangen werd: velen vonden de stoel in die tijd te radicaal ontworpen.

Het was pas in 1960 dat designliefhebbers interesse in de Folding Chair begonnen te krijgen. Langzamerhand begon de stoel steeds meer mensen op te vallen en uiteindelijk werd dit designpareltje toch in massaproductie genomen. Rud. Rasmussen nam in de jaren 80 de productie over, waarbij nauw werd samengewerkt met Mogens Koch en teruggegaan werd naar het oorspronkelijke design.De Folding Chair is Mogens Kochs visie op een meubelstuk dat makkelijk te verplaatsen is, maar toch mooi om te zien, of het nou aan een tafel staat of op het terras. Het unieke aan dit ontwerp is dat de stoel zichzelf automatisch stabiliseert zodra je gaat zitten, zodat je altijd stevig zit. Daarnaast is de stoel gemakkelijk op te bergen dankzij het eenvoudige opvouwmechanisme. De koperen ringetjes zorgen voor een soepele beweging.

Het frame van de stoel is uitgevoerd in beuken- of mahoniehout en is het toonbeeld van Mogens idee van binnenhuisontwerp. Het houten frame met de koperen verbindingsstukken stralen liefde voor simpel Scandinavisch vakmanschap uit: meubelontwerp waarbij de schoonheid in de details zit. De stoel kan uitgevoerd worden met een zitting en rugleuning van stof of koeienhuid en geeft elke kamer een air van elegantie.

Tegenwoordig wordt de Folding Chair internationaal gezien als Kochs beste design, wat de trots van degenen die de stoel maken natuurlijk alleen maar vergroot. Knud Erik Hansen, CEO bij Carl Hansen & Søn, dat Rud. Rasmussen in 2011 overnam: "De Folding Chair is een uniek ontwerp, een mijlpaal in het vak. Alleen de stabiliteit van de stoel is al ongekend. Je ziet er duidelijk aan af dat Mogens Koch functie belangrijker vond dan vorm. Tegenwoordig is de stoel wereldberoemd en bij iedereen geliefd, wat maar weer bewijst dat Mogens Koch wist wat hij deed. We zijn ontzettend trots dat wij een rol mogen spelen in het verhaal van deze klassieker.GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners