7173
IKEA en Afrikaans designcollectief presenteren ÖVERALLT
Gepubliceerd: 13-02-2019 Laatste update: 08-06-2023

IKEA combineert modern en kleurrijk Afrika met Scandinavisch design in de limited ÖVERALLT collectie. Voor deze collectie werkte IKEA samen met het Afrikaanse designcollectief Design Indaba. Ontwerpers uit vijf Afrikaanse landen werkten ieder samen met een designer van het Zweedse woonwarenhuis. De ÖVERALLT collectie stimuleert spontane ontmoetingen en goede gesprekken. De ontwerpers lieten zich inspireren door Afrikaanse gewoonten en rituelen. Zo kan je overal aanschuiven met het bankje en krukje met golvende vorm, kom je tot rust in de schommelstoel en organiseer je een spontaan diner met de pannen en schalen geïnspireerd op de Keniaanse stijl van dineren. De limited collectie is vanaf mei verkrijgbaar bij IKEA.

Plek voor iedereen
De collectie nodigt uit om naar buiten te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Met ÖVERALLT is er plek voor iedereen: je maakt de bank van eucalyptus hout namelijk zo groot als je zelf wil. Het ontwerp is gebaseerd op een Keniaans avondritueel: vrienden en familie nemen hun eigen stoel mee en vertellen elkaar over hun dag. Ook het servies en de pannen nodigen uit om te delen. Zo is de gietijzeren braadpan geïnspireerd op de typische manier waarop men in Kenia buiten dineert: verschillende groepen komen samen en nemen ieder hun eigen kolenbrander en pan mee. Je maakt een spontaan diner compleet met de schalen van bamboe of steen en de glazen flessen en karaf met kurken dop.  

Stoelen met een verhaal
In de schommelstoel van metaal met geweven zitvlak kan je even uitrusten, iets wat we soms vergeten in een tijd waarin we altijd bezig en bereikbaar zijn. De Senegalese ontwerper van de stoel - Bibi Seck - groeide op in een omgeving waarin het heel gewoon is om zo nu en dan te gaan zitten en je gedachten in stilte op z'n beloop te laten. Een andere stoel met een bijzonder verhaal is de minimalistische stoel van onbehandeld triplex, ontworpen door Issa Diabaté uit Ivoorkust. Deze comfortabele stoel nodigt uit om een goed gesprek te voeren. Extra leuk: je kan de stoel personaliseren met de kussens met kleurrijke abstracte prints. Deze prints zie je terug op de servetten en het bedlinnen uit de collectie. De stoel combineert goed met de triplex wandplank voor aan de muur of op de grond.  

Tas met een missie
De ÖVERALLT draagtas is gemaakt van gerecyclede chipsverpakkingen en ideaal voor een wandeling door de stad of op het strand. De ontwerpers van de tas - Hend Riad en Mariam Hazem - zijn grootgebracht met de gedachte dat niets verloren zou moeten gaan. Het ontwerp van de zwarte ÖVERALLT manden is geïnspireerd op het ritueel van haren vlechten - een moment dat je samen met iemand deelt omdat je met je hoofd op iemands schoot ligt of omdat je lekker achterover leunt in de stoel van een haarsalon.  

Design Indaba
Het Afrikaanse collectief Design Indaba is een gerespecteerde naam in de internationale creatieve industrie en is onder andere bekend van de jaarlijkse Design Indaba Conference - een van 's werelds meest bekende designevenementen. De samenwerking met IKEA voor de limited ÖVERALLT collectie startte in 2017 met workshops tijdens dit evenement.  

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide