1457
Heerlijk tv kijken begint met een tv-meubel
Gepubliceerd: 19-10-2020

Het televisieseizoen is weer begonnen. In de donkere maanden genieten we thuis op de bank van films, series, sport en tv-programma’s. Misschien heb je al een prachtig beeldscherm en heb je een comfortabele bank. Maar heb je eraan gedacht dat een tv-meubel ook niet onbelangrijk is wanneer je het maximale kijkplezier nastreeft? Wij geven je vier zaken om op te letten.

 

Kies een stijl

De die-hard home cinema fans zijn misschien vooral geïnteresseerd in technische specificaties, maar het gemiddelde huishouden wil dat een tv-meubel goed in het interieur past. Wat betreft stijlen is er overigens voor ieder wat wils. Denk aan de landelijke stijl of juist strak design.

Wat ons betreft is een tv meubel industrieel vormgegeven. De industriële woonstijl is ruw, stoer en robuust. Je ziet veel hout, gecombineerd met met name metalen frames. Dit alles in kleuren als bruin, antraciet en grijs. Industriële meubels zijn gebaseerd op oude fabrieken. De stijl is razend populair. Daardoor is er ook een groot aanbod, en stel je moeiteloos een compleet industrieel interieur samen. Stijltip: plaats een fraaie industriële lamp naast het tv-meubel.

Denk aan het kijkcomfort

Heb je graag last van je nek? Vast niet. Maar waarom zijn er dan zoveel mensen die een tv op een veel te hoog meubel plaatsen? Of het toestel klakkeloos op de grond neerzetten. Niet voor niets zijn er speciale meubels voor televisies.

Wat is dan de ideale kijkhoogte? Het liefst heb je tweederde van het scherm onder je ooghoogte, een derde daarboven. Zo kun je gewoon lekker recht naar voren kijken, zonder dat je jouw hoofd doorlopend hoeft te buigen. Wanneer je graag van kijkpositie wisselt, zou je een flexibele muurbeugel kunnen overwegen. Je hangt de tv dan op en kunt het toestel altijd bijdraaien en kantelen. Ook dan is een tv-meubel overigens nog wel functioneel, bijvoorbeeld voor het opbergen van randapparatuur.

Ruimte voor randapparatuur

Veel tv-meubels hebben een lades, kleppen of deurtjes. Hierachter kun je natuurlijk opbergen wat je wil. De ruimtes zijn ook wel bedoeld voor het opbergen van bijvoorbeeld blu-rays, maar zijn met name beschikbaar voor het plaatsen van randapparatuur.

Let er bij het kopen van een meubel dat jouw randapparatuur past. Meestal zijn legplanken makkelijk te verplaatsen, zodat je jouw meubel naar eigen inzicht kan indelen. Wil je een soundbar of speaker in het meubel leggen? Kies dan een meubel met een speakerdoek aan de voorkant, zodat het geluid niet (deels) verloren gaat bij een gesloten klep.

Helemaal handig zijn meubels met een infrarood repeater, zodat het signaal van de afstandsbediening gewoon de randapparatuur kan bereiken.

Wegwerken van kabels

Een goed tv-meubel is niet alleen mooi, maar ook functioneel. Eerder beschreven we al de ideale hoogte, nu staan we stil de binnenkant van het meubel. Zo is het belangrijk om te letten op de aanwezigheid van kabelmanagement. Dat is een duur woord om aan te geven dat het meubel openingen moet bieden om kabels weg te werken. Bijvoorbeeld met een gat aan de bovenkant, al zitten er meestal openingen aan de achterkant.

Openingen zijn erg handig, bijvoorbeeld wanneer er in de kast een receiver, blu-rayspeler of spelcomputer staat. Je kunt HDMI kabels dan mooi buiten het zicht naar de tv leiden.

Denk aan het schoonmaken

Glimmende tv-meubels zijn prachtig. Maar helaas wel minder leuk wanneer je een hekel hebt aan het hanteren van de stofdoek. Stof wordt namelijk heel snel zichtbaar op zo’n glad oppervlak.

Het ligt misschien nogal voor de hand, maar het is gewoon verstandiger om een mat meubel te kiezen wanneer je niet van schoonmaken houdt. Deze meubels hoef je niet telkens af te stoffen. Eens in de zoveel tijd een doekje erlangs is voldoende!

En dan nu… naar de winkel

Met onze tips wordt het een stuk eenvoudiger om een geschikt tv-meubel uit te kiezen. Let op de bergingsruimte, de mogelijkheid om kabels weg te werken en natuurlijk de hoogte. En bovenal moet je natuurlijk vooral een meubel kiezen dat jij mooi vindt.

Eigenlijk heeft elke meubelzaak tegenwoordig wel tv-meubels in het assortiment. Zowel online als offline is er genoeg te krijgen. Kies het liefst direct voor hoge kwaliteit, dan kun je weer jaren vooruit. Veel kijkplezier!

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide