4412
GRATULERA collectie showt hoogtepunten van 75 jaar IKEA
Gepubliceerd: 23-07-2018

Om te vieren dat IKEA 75 jaar bestaat, komt het Zweedse woonwarenhuis met een bijzondere limited collectie: GRATULERA. De vintage collectie laat de iconen en favorieten van de afgelopen decennia zien, zoals de geliefde KLIPPAN bank en het LÖVBACKEN tafeltje – het eerste flatpack product van IKEA. GRATULERA wordt in Nederland, vanaf september, op drie verschillende momenten in het najaar van 2018 gelanceerd.

 

ikea-gratulera-collectie-17.png

Klassieke tot speelse stijl
Elke lancering staat voor een specifieke periode in de afgelopen 75 jaar: in september draait het om de 50-60’s, in oktober om de 70-80’s en in december om de 90-00’s. Karin Gustavsson, Creative Leader bij IKEA: “Het gaat van een periode met veel donker hout en een klassieke uitstraling naar een periode met een speelse stijl met veel kleur, naar een periode met een meer natuurlijke en minimalistische uitstraling met Scandinavisch hout en grafische patronen.”

ikea-gratulera-collectie-27.png

Iconen in een nieuw jasje
Klassiekers uit het verleden zijn teruggebracht naar het heden en een aantal items heeft een update gekregen - met nieuwe namen, kleuren, materialen of functies. Zo is de KNÄSJÖ lamp, ontworpen in 1958, aangepast aan de huidige tijd met LED-lampen en nu verkrijgbaar in een strakke witte uitvoering. Ook de KLIPPAN bank, een van de eerste betaalbare banken, is in een nieuw jasje gestoken. De gewatteerde hoes uit de jaren tachtig is terug in de nieuwe kleuren felgeel, vuurrood en kobaltblauw.

ikea-gratulera-collectie-01.png

ikea-gratulera-collectie-03.png

ikea-gratulera-collectie-05.png

75 jaar IKEA, 40 jaar in Nederland
Op 28 juli is het 75 jaar geleden dat Ingvar Kamprad als 17-jarige jongen IKEA oprichtte met het geld dat hij kreeg van zijn vader nadat hij zijn diploma had gehaald. In 1951 verscheen de eerste catalogus, in 1958 opende Ingvar de eerste winkel in Älmhult in de provincie Småland. Tegenwoordig is in dat pand het IKEA Museum gevestigd. In 1978 opende de eerste Nederlandse IKEA vestiging in Sliedrecht. Nu, 75 jaar later, heeft het woonwarenhuis meer dan 400 vestigingen in 49 verschillende landen. Met de GRATULERA collectie wil IKEA iedereen bedanken die een bijdrage aan 75 jaar IKEA heeft geleverd.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide