Vrijheid binnen een kader. Om jezelf terug te vinden, moet je je soms losmaken uit het systeem, ook al is het maar tijdelijk. Het is een idee dat breed aanslaat. Neem het kantoorpersoneel dat ‘s ochtends voor het werk uit dansen gaat, of de computerbedrijven die breiclubjes oprichten omdat het zo leuk is om iets fysieks en tastbaars te maken. Als het iets bewijst, is het dat zelfs de grootste rebel een groter kader nodig heeft. Vrijheid is namelijk alleen te begrijpen binnen de context van beperkingen. Of in andere woorden: je kunt niet losbreken als er niks is om uit los te breken. Niets illustreert dat beter dan de populariteit van The Folk Circus in Brooklyn, New York, dat overal en nergens optreedt en acts balanceert op de grens van circus, burlesque show en performance art. Het bewijs dat de moderne stadsmens verlangt naar gecontroleerde chaos. Productontwerp met organische vormen onderstreept datzelfde concept van ongebondenheid binnen bepaalde beperkingen. Daarop zijn de kleuren in dit palet gebaseerd. Levendig en speels, maar in toom gehouden door zwart en wit. Bron: Flexa

Lang leve de nacht. Een grote trend voor 2016 is het belang van duisternis. Sinds de invoering van Earth Hour – waarbij miljoenen mensen wereldwijd hun lampen een uur lang uit laten – is maar weer eens duidelijk geworden hoezeer lichtvervuiling ons leven beïnvloedt. Onderzoek wijst uit dat het belang van een ongestoorde nachtrust niet moet worden onderschat en dat we eigenlijk alleen nieuwe energie opdoen in een lichtdichte omgeving. Het treft niet alleen de mens: ook de nachtelijke activiteiten en processen bij planten en wilde dieren worden verstoord door lichtvervuiling. De balans tussen licht en donker telt, met andere woorden. Zoals we de sterren alleen kunnen zien in een donkere nacht, zo toonden de Hollandse meesters uit de 17de eeuw hun kunstenaarschap door glans en lichtval af te wisselen met donkere tinten. Veel van de tinten in dit palet lijken naadloos in elkaar over te lopen, waarmee ze het karakter van het ‘gouden uur’ vangen: de tijd rond het ochtendgloren en de schemering.

AkzoNobel, moederbedrijf van Flexa, onthult de kleurtrends voor 2016 met het wereldwijde trendboek ColourFutures. ColourFutures, het resultaat van het jaarlijkse wereldwijde onderzoek naar kleurtrends van de grootste fabrikant van verven en coatings, AkzoNobel, heeft ‘Okergoud’ aangewezen als dé wereldwijde kleur van 2016. Goud en goudtinten zijn alom vertegenwoordigd binnen de designwereld. Op designbeurzen, in grafisch ontwerp, maar ook in de architectuur, mode, beauty en het interieur is er geen ontkomen aan. ‘Okergoud’ is precies het juiste geel dat de invloed van goud op deze kleurtrends het best vertegenwoordigt. Een goudachtig okergeel; een kleur die fel genoeg is om de aandacht te trekken en goed te combineren is met andere tinten. ‘Okergoud’ is in Nederland te verkrijgen via het merk Flexa.

Looking both ways
Okergoud belichaamt alle grote trends voor 2016. Net als bij de dertien eerdere edities van het trendboek ColourFutures, is de kleur van het jaar geïnspireerd door een groter idee. Voor 2016 is dat: ‘Looking both ways’. “We staan op het kruispunt van twee tijdperken. Een interessant punt, vanwaar je twee kanten op een mooi uitzicht hebt: het belang van tradities aan de ene kant en de zin van moderne innovaties aan de andere. Nooit eerder was het zo belangrijk om verschillende visies en benaderingen een plek te gunnen.”, aldus Heleen van Gent, Manager van het Global Aesthetic Center van AkzoNobel. Dualiteit, wat ook terug te vinden is in de kleur ‘Okergoud’, is dan ook het onderliggende thema voor de trends van 2016. De tegenstellingen spelen een rol in alle onderliggende trends: ‘Heritage & Futures’, ‘Dark & Light’, ‘The Grid & Letting Go’ en ‘Words & Pictures’. De veertiende editie
AkzoNobel’s ColourFutures onderzoek wordt uitgevoerd door het Global Aesthetic Center van AkzoNobel. Zij nodigt jaarlijks een team van internationaal vooraanstaande en onafhankelijke designers en kleurexperts uit om opkomende wereldwijde trends te bespreken. Na diepgaand onderzoek in het lab en in het veld bepalen de experts gezamenlijk wat de trends en thema’s van het jaar moeten worden, en in welke tinten dit vertaald wordt. Van het onderzoek wordt een trendboek gemaakt vol ideeën, thema’s en kleurinspiratie als inspiratiebron voor architecten, designers en interieurprofessionals.

Bronvermelding: Flexa ColourFutures 2016

Een bondige collectie trendsettende verftinten en een complementerende 20e eeuwse behangcollectie. Het innovatieve Britse verfbedrijf, Little Greene, is opnieuw vooruitstrevend met ‘Blue’, haar meest recente, baanbrekende avontuur in verf en behang.

De jaarlijkse Sigma Trend Colours zijn een bron van inspiratie en brengen u op de hoogte van de nieuwste kleurentrends. De editie 2015/2016 bestaat uit vier kleurthema’s met als rode draad ‘Possibility’. De thema’s staan symbool voor de vele mogelijkheden op het vlak van creativiteit, harmonie, vermenging van culturen en kwaliteit. Opvallend: blauw krijgt overal een prominente rol, met ‘Blue Paisley’ als trendkleur van het jaar.

Elk jaar sporen de kleurexperts van PPG, een van de grootste wereldspelers op het gebied van coatings, op alle continenten de trends op in architectuur, mode, interieur en productdesign. Dankzij deze internationale brede scope biedt Sigma Trend Colours een unieke staalkaart van de heersende en vooral komende trends, vertaald naar een inspirerende kleurenselectie. Centrale thema: Possibility

Fabienne Bruyninckx, kleurontwerper voor Sigma Coatings: “Met kleuren komen we dagelijks in contact. Kleur heeft een enorm effect op de mens en zijn welzijn. En bovenal is het interieur iets echt persoonlijks, je wil je helemaal thuis voelen. Onze trendmaterialen dienen om te inspireren. Het is een basis om mee aan de slag te gaan. Daarom tonen we niet alleen de kleuren op zich, maar ook inspirerende interieurs.”

Waar we vorig jaar nog een felle reactie zagen tegen de digitalisering en economische crisis, is er nu meer harmonie. Opvallend is dat blauw in elk thema vertegenwoordigd is. ‘Blue Paisley’, NCS kleur S 3050-B, werd dan ook gekozen tot trendkleur van het jaar. De vier thema’s werden als volgt gedefinieerd:

Good Life: evenwichtige mogelijkheden

Good Life staat voor het streven naar de ‘best mogelijke’ harmonie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving. Respect voor eenvoud en rust vertaalt zich in kleurtinten die rechtstreeks aan de natuur ontleend worden. Denk aan aardse kleuren of natuurlijke watertinten. Hier herkennen we goudgeel, aarde en roestbruin, bladergroen, zacht roze en ingetogen blauw. Maar ook koper, brons, tin/lood en platina.

I’m Pulse: creatieve mogelijkheden

Dit kleurthema zal vooral mensen met een creatieve en artistieke persoonlijkheid aanspreken. Expressiviteit en intensiteit staan centraal. Deze mensen zijn sociaal ‘ingeplugd’ en tuk op nieuwe technologieën. Ze nemen geen blad voor de mond en het bijbehorende kleurenpalet is speels en uitbundig, als in hypermoderne beeldschermen waar de gloed van binnenuit schijnt te komen. Felle, gedurfde kleuren domineren, maar worden verzacht door heldere, stedelijke grijstinten.

Co-leidescope: wereldse mogelijkheden

Wie aangesproken wordt door de kleuren van Co-leidescope, zal ook een liefhebber zijn van kunst en design, van exotisch reizen. Hij of zij zal oog hebben voor het samenvloeien van culturen, maar zonder te versmelten tot identiteitsloze eenheidsworst. Een tikkeltje excentriek, deze ‘gipsy jet-set’ met een voorliefde voor complexe patronen, weelderige details en fijne materialen. De kleuren zijn dan ook even divers als de liefhebber ervan: van pittig rood tot warm goudgeel, rijk juweelgroen tot donker en diepzinnig blauw. De bohemien vind je terug in het wispelturige indigo, gecombineerd met een meer afstandelijk grijs en zwart.

Introsense: kwaliteitsmogelijkheden

Een nieuwe richting in minimalisme die opgang maakt in de architectuur en techniek is die waarbij het strak-klinische verenigd wordt met rustgevende en natuurlijke elementen. Dit is vooral iets voor ‘bewuste’ consumenten die gesteld zijn op privacy, tijdloosheid, kwaliteit en anonimiteit. Zowel natuur als technologie dienen het doel van ‘ruimte voor gedachten’, tijd om te focussen op wat belangrijk is. Op het eerste gezicht verfrissend en speels, met veel zacht blauw, groen, paars en koraal tegen lichte hoofdkleuren.

Voortbouwend op het Cachemire kleurengamma van Mathys heeft kleurexperte Iris Mervillie ook voor 2015 een selectie trendkleuren gemaakt. Centraal staan lichte, neutrale en pasteltinten, als antwoord op onze hectische levensstijl en de krimpende woonruimte. Ook de ‘Scandinavische’ toets doet zijn intrede in onze interieurs.

“Kleur is contextgebonden, niet zozeer aan de tijd”, zegt Iris Mervillie. Zij heeft meer dan 20 jaar ervaring met interieuradvies en geeft ook al vier jaar opleiding aan klanten en schilders van Mathys. Zo zie je dat door de toenemende urbanisatie onze woonruimtes verkleinen. Lichte kleuren kunnen daarbij voor meer ruimtelijkheid, meer licht en een open gevoel zorgen. En door dat steeds stedelijker leven willen we ‘buiten naar binnen’ brengen, een tweede duidelijke vaststelling.”

Licht en luchtig

De 20 Cachemire trendkleuren 2015 zijn pastels en poedertinten in alle nuances en in alle kleurgroepen. Ze vullen de bestaande Cachemire collectie aan, en maken bijzondere kleurcombinaties mogelijk. Mervillie: “Pastels zijn een speciale kleursoort. Apart bekeken lijken ze allemaal hetzelfde wit. Zet ze samen, en je ziet de puurheid van de pastelkleuren verschijnen.”

Deze pastels zijn perfect te combineren met de rest van het Cachemire gamma. Vooral deze met groene of blauwe ondertonen harmoniëren ideaal om een rustige omgeving te scheppen. Pastels kunnen gebruikt worden in hun lichtste vorm als aankleding van een ruimte of in een middenvariant als accentkleur. “Groen in alle variaties, van licht tot donker en van koel tot warm, brengen ons dichter bij de natuur.”

Creativiteit versus comfort

Als tegengas voor het comfort van de digitalisering, willen we dynamiek creëren door onze creativiteit te tonen.“De neutrale en zachte tinten waarvan sprake krijgen bijvoorbeeld ware kleurinjecties, met intense kleuren en buitengewone kleurcombinaties. Zwart wordt gebruikt om letterlijk iets te ‘omlijsten’ en brengt een grafisch lijnenspel.” Een ander gevolg van ons hectische leven is dat we ‘bewuster’ gaan leven, eten, keuzes maken, … Vandaar meer aandacht voor ambachtelijke producten, natuurlijke materialen en authentiek kleurgebruik. De vele lichte tinten, in poedervorm of vergrijsd, versterken de Scandinavische stijlaccenten.

Zo wordt een geborgen sfeer gecreëerd door combinatie met vergrijsde intense doch weliswaar hoofdzakelijk koele kleuren. Warme afgeleiden van metaalkleuren, zoals goud en koper in al zijn tinten, geven een vleugje optimisme aan het geheel.

It is all about passion and feminity. Vrouwelijk maar niet te zoet, dat is de ferme kleur paars. De kleur paars wordt ook wel gezien als een symbool voor inventiviteit, inspiratie en originaliteit. Voeg paars in huis toe en alles gaat leven. Paars stimuleert de creativiteit, een kleur die je dus goed toe kunt passen in een werkkamer of een werkomgeving. Maar paars kan ook heel vrouwelijk zijn. Een enkele zachtpaarse, bijna lila grijze muur geeft een woonkamer een wat zachtere uitstraling dan met alleen maar witte muren. Vergrijsde paarstinten als lavendel hebben namelijk een subtiel effect en geven een gevoel van frisheid en helderheid.

Feller en donkerder paars zoals aubergine, pruim of vijg kun je fgoed gebruiken in de aankleding van een fluwelen stoel of velours gordijnen zetten een vrouwelijk maar toch krachtig statement neer. Maak het af met een nep-bontje.

BRON: http://www.ookinhetpaars.nl/

Turquoise is een kleur die koelte geeft en je doet denken aan een frisse oceaan. Deze heerlijke frisse tinten geven je huis een flinke oppepper. Truquoise blauwtinten combineren mooi allerlei kleuren en met andere tinten zoals grijs, bruin en paars en zijn te gebruiken in vrijwel elke ruimte in huis. Turquoise maakt je interieur ruimtelijk en fris. Turquoise is een ontspannende kleur, het brengt je rust en ruimte in je hoofd. Daarom ook een kleur die zeer geschikt is voor kinderkamers.

Deze kleur kan zowel een koele uitstraling maar zeker ook een warme sfeer aan een ruimte geven. Het hangt er sterk vanaf waarmee je turquoise combineert. Met roze en rood tinten wordt je ruimte veel warmer, maar ook aardetinten voegen warmte toe aan het turquoise palet. Combineer je wit, zwart en vergrijsde kleuren, dan wordt je interieur een stuk koeler, of beter frisser. Omdat turquosie uitstekend combineert met veel kleuren kun je deze kleur ook mooi toepassen als je van veel kleuren tegelijk houdt in je huis. Kleurrijk maar toch rustig krijg je bij toevoeging van pastelkleurtjes aan turquoise. Met welke kleur je turquosie ook combineert, turquoise is fresh like the ocean.

BRON: http://www.ookinhetpaars.nl/

Warme sprankelende zonnige kleuren kenmerken deze trend. Met dit kleurenpalet maak je voor altijd een zonnige sfeer in je huis. Zelfs als het buiten guur en donker is, waan jij je in tropische sferen. Verf bijvoorbeeld een enkel houten meubelstuk in knalgeel. Of voeg in een witte kamer een gele lamp toe. In een verder rustige ruitme dus meteen een blikvanger, het zonnetje in huis. Of drapeer een merinowollen plaid met grafisch design in zachtgeel op je bank. Een zonnig gevoel straalt je meteen tegemoet. Wil je het nog wat warmer? Kies dat voor steenoranje of een combinatie van oranje met kleuren als beige en bruin.

Een mooi kussen in die kleuren voegt naast kleur ook een warme uitstraling toe. Oranje is een warme, dynamische kleur die enorm veel energie uitstraalt. Die energie kunnen we vaak wel gebruiken in de winter. Oranje is daarnaast ook een welkome en positieve kleur, daarom erg goed toe te passen in de hal. Sunny tangerine, vrolijk en zomers.

BRON: http://www.ookinhetpaars.nl/