De jaarlijkse Sigma Trend Colours zijn een bron van inspiratie en brengen u op de hoogte van de nieuwste kleurentrends. De editie 2015/2016 bestaat uit vier kleurthema’s met als rode draad ‘Possibility’. De thema’s staan symbool voor de vele mogelijkheden op het vlak van creativiteit, harmonie, vermenging van culturen en kwaliteit. Opvallend: blauw krijgt overal een prominente rol, met ‘Blue Paisley’ als trendkleur van het jaar.

Elk jaar sporen de kleurexperts van PPG, een van de grootste wereldspelers op het gebied van coatings, op alle continenten de trends op in architectuur, mode, interieur en productdesign. Dankzij deze internationale brede scope biedt Sigma Trend Colours een unieke staalkaart van de heersende en vooral komende trends, vertaald naar een inspirerende kleurenselectie. Centrale thema: Possibility

Fabienne Bruyninckx, kleurontwerper voor Sigma Coatings: “Met kleuren komen we dagelijks in contact. Kleur heeft een enorm effect op de mens en zijn welzijn. En bovenal is het interieur iets echt persoonlijks, je wil je helemaal thuis voelen. Onze trendmaterialen dienen om te inspireren. Het is een basis om mee aan de slag te gaan. Daarom tonen we niet alleen de kleuren op zich, maar ook inspirerende interieurs.”

Waar we vorig jaar nog een felle reactie zagen tegen de digitalisering en economische crisis, is er nu meer harmonie. Opvallend is dat blauw in elk thema vertegenwoordigd is. ‘Blue Paisley’, NCS kleur S 3050-B, werd dan ook gekozen tot trendkleur van het jaar. De vier thema’s werden als volgt gedefinieerd:

Good Life: evenwichtige mogelijkheden

Good Life staat voor het streven naar de ‘best mogelijke’ harmonie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving. Respect voor eenvoud en rust vertaalt zich in kleurtinten die rechtstreeks aan de natuur ontleend worden. Denk aan aardse kleuren of natuurlijke watertinten. Hier herkennen we goudgeel, aarde en roestbruin, bladergroen, zacht roze en ingetogen blauw. Maar ook koper, brons, tin/lood en platina.

I’m Pulse: creatieve mogelijkheden

Dit kleurthema zal vooral mensen met een creatieve en artistieke persoonlijkheid aanspreken. Expressiviteit en intensiteit staan centraal. Deze mensen zijn sociaal ‘ingeplugd’ en tuk op nieuwe technologieën. Ze nemen geen blad voor de mond en het bijbehorende kleurenpalet is speels en uitbundig, als in hypermoderne beeldschermen waar de gloed van binnenuit schijnt te komen. Felle, gedurfde kleuren domineren, maar worden verzacht door heldere, stedelijke grijstinten.

Co-leidescope: wereldse mogelijkheden

Wie aangesproken wordt door de kleuren van Co-leidescope, zal ook een liefhebber zijn van kunst en design, van exotisch reizen. Hij of zij zal oog hebben voor het samenvloeien van culturen, maar zonder te versmelten tot identiteitsloze eenheidsworst. Een tikkeltje excentriek, deze ‘gipsy jet-set’ met een voorliefde voor complexe patronen, weelderige details en fijne materialen. De kleuren zijn dan ook even divers als de liefhebber ervan: van pittig rood tot warm goudgeel, rijk juweelgroen tot donker en diepzinnig blauw. De bohemien vind je terug in het wispelturige indigo, gecombineerd met een meer afstandelijk grijs en zwart.

Introsense: kwaliteitsmogelijkheden

Een nieuwe richting in minimalisme die opgang maakt in de architectuur en techniek is die waarbij het strak-klinische verenigd wordt met rustgevende en natuurlijke elementen. Dit is vooral iets voor ‘bewuste’ consumenten die gesteld zijn op privacy, tijdloosheid, kwaliteit en anonimiteit. Zowel natuur als technologie dienen het doel van ‘ruimte voor gedachten’, tijd om te focussen op wat belangrijk is. Op het eerste gezicht verfrissend en speels, met veel zacht blauw, groen, paars en koraal tegen lichte hoofdkleuren.

Voortbouwend op het Cachemire kleurengamma van Mathys heeft kleurexperte Iris Mervillie ook voor 2015 een selectie trendkleuren gemaakt. Centraal staan lichte, neutrale en pasteltinten, als antwoord op onze hectische levensstijl en de krimpende woonruimte. Ook de ‘Scandinavische’ toets doet zijn intrede in onze interieurs.

“Kleur is contextgebonden, niet zozeer aan de tijd”, zegt Iris Mervillie. Zij heeft meer dan 20 jaar ervaring met interieuradvies en geeft ook al vier jaar opleiding aan klanten en schilders van Mathys. Zo zie je dat door de toenemende urbanisatie onze woonruimtes verkleinen. Lichte kleuren kunnen daarbij voor meer ruimtelijkheid, meer licht en een open gevoel zorgen. En door dat steeds stedelijker leven willen we ‘buiten naar binnen’ brengen, een tweede duidelijke vaststelling.”

Licht en luchtig

De 20 Cachemire trendkleuren 2015 zijn pastels en poedertinten in alle nuances en in alle kleurgroepen. Ze vullen de bestaande Cachemire collectie aan, en maken bijzondere kleurcombinaties mogelijk. Mervillie: “Pastels zijn een speciale kleursoort. Apart bekeken lijken ze allemaal hetzelfde wit. Zet ze samen, en je ziet de puurheid van de pastelkleuren verschijnen.”

Deze pastels zijn perfect te combineren met de rest van het Cachemire gamma. Vooral deze met groene of blauwe ondertonen harmoniëren ideaal om een rustige omgeving te scheppen. Pastels kunnen gebruikt worden in hun lichtste vorm als aankleding van een ruimte of in een middenvariant als accentkleur. “Groen in alle variaties, van licht tot donker en van koel tot warm, brengen ons dichter bij de natuur.”

Creativiteit versus comfort

Als tegengas voor het comfort van de digitalisering, willen we dynamiek creëren door onze creativiteit te tonen.“De neutrale en zachte tinten waarvan sprake krijgen bijvoorbeeld ware kleurinjecties, met intense kleuren en buitengewone kleurcombinaties. Zwart wordt gebruikt om letterlijk iets te ‘omlijsten’ en brengt een grafisch lijnenspel.” Een ander gevolg van ons hectische leven is dat we ‘bewuster’ gaan leven, eten, keuzes maken, … Vandaar meer aandacht voor ambachtelijke producten, natuurlijke materialen en authentiek kleurgebruik. De vele lichte tinten, in poedervorm of vergrijsd, versterken de Scandinavische stijlaccenten.

Zo wordt een geborgen sfeer gecreëerd door combinatie met vergrijsde intense doch weliswaar hoofdzakelijk koele kleuren. Warme afgeleiden van metaalkleuren, zoals goud en koper in al zijn tinten, geven een vleugje optimisme aan het geheel.

It is all about passion and feminity. Vrouwelijk maar niet te zoet, dat is de ferme kleur paars. De kleur paars wordt ook wel gezien als een symbool voor inventiviteit, inspiratie en originaliteit. Voeg paars in huis toe en alles gaat leven. Paars stimuleert de creativiteit, een kleur die je dus goed toe kunt passen in een werkkamer of een werkomgeving. Maar paars kan ook heel vrouwelijk zijn. Een enkele zachtpaarse, bijna lila grijze muur geeft een woonkamer een wat zachtere uitstraling dan met alleen maar witte muren. Vergrijsde paarstinten als lavendel hebben namelijk een subtiel effect en geven een gevoel van frisheid en helderheid.

Feller en donkerder paars zoals aubergine, pruim of vijg kun je fgoed gebruiken in de aankleding van een fluwelen stoel of velours gordijnen zetten een vrouwelijk maar toch krachtig statement neer. Maak het af met een nep-bontje.

BRON: http://www.ookinhetpaars.nl/

Turquoise is een kleur die koelte geeft en je doet denken aan een frisse oceaan. Deze heerlijke frisse tinten geven je huis een flinke oppepper. Truquoise blauwtinten combineren mooi allerlei kleuren en met andere tinten zoals grijs, bruin en paars en zijn te gebruiken in vrijwel elke ruimte in huis. Turquoise maakt je interieur ruimtelijk en fris. Turquoise is een ontspannende kleur, het brengt je rust en ruimte in je hoofd. Daarom ook een kleur die zeer geschikt is voor kinderkamers.

Deze kleur kan zowel een koele uitstraling maar zeker ook een warme sfeer aan een ruimte geven. Het hangt er sterk vanaf waarmee je turquoise combineert. Met roze en rood tinten wordt je ruimte veel warmer, maar ook aardetinten voegen warmte toe aan het turquoise palet. Combineer je wit, zwart en vergrijsde kleuren, dan wordt je interieur een stuk koeler, of beter frisser. Omdat turquosie uitstekend combineert met veel kleuren kun je deze kleur ook mooi toepassen als je van veel kleuren tegelijk houdt in je huis. Kleurrijk maar toch rustig krijg je bij toevoeging van pastelkleurtjes aan turquoise. Met welke kleur je turquosie ook combineert, turquoise is fresh like the ocean.

BRON: http://www.ookinhetpaars.nl/

Warme sprankelende zonnige kleuren kenmerken deze trend. Met dit kleurenpalet maak je voor altijd een zonnige sfeer in je huis. Zelfs als het buiten guur en donker is, waan jij je in tropische sferen. Verf bijvoorbeeld een enkel houten meubelstuk in knalgeel. Of voeg in een witte kamer een gele lamp toe. In een verder rustige ruitme dus meteen een blikvanger, het zonnetje in huis. Of drapeer een merinowollen plaid met grafisch design in zachtgeel op je bank. Een zonnig gevoel straalt je meteen tegemoet. Wil je het nog wat warmer? Kies dat voor steenoranje of een combinatie van oranje met kleuren als beige en bruin.

Een mooi kussen in die kleuren voegt naast kleur ook een warme uitstraling toe. Oranje is een warme, dynamische kleur die enorm veel energie uitstraalt. Die energie kunnen we vaak wel gebruiken in de winter. Oranje is daarnaast ook een welkome en positieve kleur, daarom erg goed toe te passen in de hal. Sunny tangerine, vrolijk en zomers.

BRON: http://www.ookinhetpaars.nl/

Fijne, neutrale tinten zorgen voor een rustige sfeer in huis. Minimalistisch en licht zijn de steekwoorden binnen deze trend. Wit is al een tijdje in, en deze trend zet zeker nog wel even door. Het laat de ruimte groter ogen en versterkt het natuurlijke licht in de kamer. Wees niet bang en kies gerust voor spierwit. Maar een combinatie van verschillende wittinten maakt het net even spannender. Van roomwit tot melkwit, van eierschaal tot poderwit of sneeuwwit.

Combineer deze verschillende wittinten met grijs en houten accessoires voor nog meer rust en ruimte. Vul een zachte grijs-witte woonkamer aan met het thema dieren, in prints, een opgezette vogel uit het antiquariaat of in prenten aan de muur. Zo’n toevoeging maakt deze trend helemaal af. Ga je voor meer contrast, door de toevoeging van zwart, geef je je huis een meer luxe of stoere uitstraling, afhankelijk van de keuze van je accessoires.

BRON: http://www.ookinhetpaars.nl/

Nature calls. De trend van dit moment is de natuur je huis binnenhalen. Lange wandelingen in het bos, een frisse wind, gefilterd licht en de geur van dennenaalden zijn de inspiratie voor deze kleuren trend. Groen staat voor zorg voor het milieu, duurzaamheid en hergebruik. Groen is optimisme en vertrouwen.

Een rustige, natuurlijke kleur groen is mooi te gebruiken voor muren in de hal, de woonkamer en op tuinmuren. In huis zijn patronen van bladeren, een print van een bloesemtak op een kussen en een hertengewei aan de muur bijpassende woonaccessoires in deze kleurentrend. Mix mosgroen met beige, grijstinten of chocoladebruin om de natuurlijke sfeer te benadrukken.

Wanneer je hier juist een fellere kleur aan toevoegt, ontstaat een spannend geheel, maar zonder kitsch te worden. Dit kan door het gebruiken van een felle kleur groen, limegroen of zelfs fluor. Maar ook een tegenhanger zoals felroze geeft een krachtige toevoeging die groen zo nodig heeft.

BRON: http://www.ookinhetpaars.nl/

Zuurstokken, spekjes en macarons? Zoet als een snoepje kenmerkt deze trend. Geef je huis en warm zoet accent door de kleur roze te gebruiken. Roze is een intieme kleur die staat voor liefde en intimiteit. Deze kleur straalt vreugde uit, is vriendelijk, teder en emotioneel. We hebben niet voor niets de uitdrukking ‘door een roze bil kijken’. Roze is van oudsher erg populair voor de babykamer of de meisjes prinsessenkamer maar voegt echt wat toe als je het als fellere kleur gebruikt in de woonkamer. Maar maak het niet te druk in huis met deze kleur.

Hou de muren en de meeste meubels neutraal. Hou bijvoorbeeld de basis in een combinatie van aardetinten en houten meubels zodat je huis niet te meisjesachtig wordt. Voeg hier en daar een toef roze toe zoals een kussen of plaid, een setje vaasjes maar ook een paar knalroze gerbera’s geven al meteen vrolijkheid in huis.

Sweet with an edge.

BRON: http://www.ookinhetpaars.nl/

Ieder jaar presenteert ColourFutures vijf kleurtrends, die voortvloeien uit een basisgedachte: de belangrijke invloed die al die trends verbindt en ook ten grondslag ligt aan de kleur van het jaar.

De kleurentrends voor 2015 zijn

- Big Nature Small Me

- Layer + Layer 

- Unseen Spaces

- Him + Her 

- Friendly Barter

Precies dat beetje extra is, dat het grote verschil maakt in ons leven. Stonden in de afgelopen jaren trends rond het vinden, herkennen en ontsleutelen van onbenut potentieel centraal, dit jaar gaat het om de kleine details, om hoe je de + aan het leven van alledag toevoegt. Om te ontdekken waar ‘m dat in zit, is het belangrijk onze relaties met zowel elkaar als onze directe omgeving op een andere manier te bekijken. Daardoor zie je ineens hoe je met een kleine gebaar, een simpele ingreep, meer kleur kunt geven aan het bestaan en de wereld mooier en eerlijk kunt maken. Om het belang van duurzaamheid kan en wil niemand meer heen. Het is een reactie op de overconsumptie die ons ook een kans biedt om diversiteit te omarmen; de wijsheid die besloten ligt in ieders persoonlijke verhaal. Want in het alledaagse valt iets bijzonders te ontdekken: de magie van het gewone.