Op interieurgebied is er hernieuwde waardering voor Oudhollands vakmanschap en de ambachtelijke meubelindustrie. We willen niet langer goedkope containergoederen uit China, maar Made in Holland; ontworpen en geproduceerd in Nederland. Dichtbij huis. Dichtbij onze roots. Een uitgelezen moment om het Nederlandse meubel eens onder de loep te nemen. Van ambachtelijk houtsnijwerk tot hightech design. Kroonjuwelen van eigen bodem.
Doe maar gewoon……dan doe je al gek genoeg. Het gemiddelde Nederlandse interieur is verre van avant-gardistisch of overmatig gestyled. We hechten aan comfort, meer dan aan gekunstelde creativiteit. We willen vooral sfeer, niet per se één afgebakende woonstijl. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. De Nederlandse meubelfabrikanten zijn van alle woonstijlen huis. Ook over de grenzen wordt de Hollandse nuchterheid gewaardeerd.
Klein maar fijn
Natuurlijk zijn we een klein landje, maar internationaal scoren we hoge ogen op het gebied van meubelvormgeving. Designiconen zoals Marcel Wanders, Hella Jongerius, Tord Boontje en Richard Hutten worden (ook) in het buitenland op handen gedragen. Daarnaast heeft Nederland een sterke meubeltraditie die tot ver in de vorige eeuw terug gaat. Denk aan de designklassiekers van Gerrit Rietveld, de achterpootloze buisstoel van Mart Stam, of van recentere datum de Lotek-lamp van Benno Premsela en de Kubusbank van Jan des Bouvrie.
Dutch Design
In de loop der tijd heeft de Nederlandse meubelindustrie een onschatbare bron van kennis en kunde opgebouwd, die ook vandaag de dag nog altijd aan de wieg staan van nieuwe producten. Dutch design is een begrip geworden. Juist omdat hedendaagse ontwerpers ambachtelijk vakmanschap op waarde weten te schatten en integreren in hun ontwerpen. En zo heeft onze meubeltraditie absoluut de toekomst!
Wit kleurt van blits blauw
Wit laat vormen optimaal uitkomen. Het is daarom de ideale kleur voor (design)meubels die qua vormgeving iets extras hebben. En een conceptuele, avant-gardistische fauteuil zoals de wit lederen Flotar van Leolux, hééft dat. Ook de strakke lijnen van de podiumkast Fibonacci van Brees New World, met klep en lade over de volle breedte, krijgen in wit alle aandacht. Daarbij combineert wit moeiteloos met élke andere kleur; bijvoorbeeld met de nieuwe trendkleur blauw, verkrijgbaar in heel veel mooie kleurschakeringen. Van fris turkoois tot pittig koningsblauw, van zacht hemelsblauw tot diep indigo. Sommige Dutch designers zijn hun tijd vér vooruit. Zo oogt de ludieke Egg Chair (1968) van Peter Ghyczy na ruim 40 jaar nog altijd futuristisch. Leuk voor binnen én buiten.
Een opmerkelijke trend is de nieuwe ruimtelijkheid in Nederlandse designinterieurs: stoelen, tafels en dressoirs staan veelal op ijle buisframes van roestvrijstaal. Daardoor oogt het woonbeeld licht en luchtig. Letterlijk, in het geval van de originele vloerlamp Twolight. De witte salontafel Flint van Montis heeft een intrigerend kruisframe, dat recht en rond verbindt. Bij het blauwe fauteuiltje Sit Down van Arco draait alles om het contrast tussen binnen en buiten; de zachte rondingen van de kuip, gevat in de geometrische lijnen van het kubusvormige frame. Ook de zogenaamde rasterkasten, zoals de houten Open Store van Arco, passen perfect in dit ruimtelijke beeld. Maatwerk is bijna altijd mogelijk. Mooi om spulletjes in te etaleren die je graag wilt laten zien. Het bijzettafeltje Shift is van het nieuwe Nederlandse label Pode: betaalbaar design van eigen bodem.
Huiselijk hout met ravissant rood
De eetkamer is in veel Nederlandse huishoudens hét sociale kruispunt in huis, met de eettafel als multifunctionele blikvanger. De tafel is groot genoeg om er gezellig met zn allen te eten, maar ook om de krant te lezen en huiswerk te maken. Van het tafelblad verleggen Nederlandse ontwerpers de aandacht nu naar de poten. Vooral in hout zijn sommige onderstellen kunstwerkjes op zich, zoals de intrigerende poten van de ovalen tafel van Ganzeboom. Massief hout speelt sowieso een belangrijke rol in modern-klassieke en landelijke interieurs; van eiken tot noten. Het is warm en huiselijk. En steeds vaker ook ecologisch en milieuverantwoord, want dat is voor Nederlanders een belangrijke meerwaarde. Zo zijn de geinige, verrijdbare kubustafeltjes Kobus van Pilat&Pilat stuk voor stuk op ambachtelijke wijze met de hand gemaakt van massief hout. Met een afwerking in natuurlijke olie en/of zeep, behoudt het hout zijn pure uitstraling. Ook het houten piramidevormige tafeltje van VanDijk en de hoge rasterkast, die ook heel geschikt is als roomdivider, zijn zo natuurlijk mogelijk en milieuvriendelijk geproduceerd en afgewerkt.
Tip: warm hout in combinatie met vurig rood is een vlammende combinatie. Dit betreft het hele roodgamma; van lichtroze tot diep purper. De harmonie zit m dan in de kleur; veel minder in de stijl. Sterker nog: klassiek en design kunnen prima in één interieur gecombineerd worden, als de kleuren maar bij elkaar matchen. Neem bijvoorbeeld de klassiek belijnde massief eikenhouten Wood Me Chair van De Vorm. Een heel simpel en nuchter Hollands ontwerp. Op en top design daarentegen is de roze Tulipani stoel van Roderick Vos voor Linteloo. Ook in de accessoires zien we zowel eigentijds design, veelal met een ambachtelijke look, als accessoires uit de oude doos, zoals een stenen gemberpot en koperen schaal. Of een combinatie daarvan zoals modern behang van studio Pip met vrolijk gekleurde bordjes erop, die refereren aan de aardewerk borden die vroeger menig wand sierden.
Ingetogen genieten van verstilde eenvoud
Boxspring, www.lavital.nl en www.natural-beds.nl; dekbedovetrek Chesterfield, www.auping.nl; kussens op bed RHF, www.healthfoam.nl; bank Laguna, www.dynamicdesign.nl; Side Block en salontafel, www.vandijk-meubelen.nl; lamp Lotek van Tord Boontje, www.eikelenboom.nl; fauteuil Low Chair, www.pastoe.com; plaids op bed, www.wollendekens.nl; plant en pot, www.tuincentrum-jaarsveld.nl.
Veel Nederlanders houden van een ingetogen, naturel woonbeeld. Beiges, zachte crème- en zandtinten combineren als vanzelf tot een harmonieus geheel, waar een serene rust van uit gaat. Sober in ton-sûr-ton, maar allesbehalve saai! Helder wit frist het geheel op. Een enkel houten (bijzet)tafeltje zorgt voor een robuuste touch. Niet gelikt gelakt, maar juist onbehandeld en stoer. De piramidevormige Side Block van VanDijk kan op verschillende manieren worden neergezet en komt zowel in de woon- als slaapkamer van pas.
In een wat stiller interieur, vinden we uiteraard geen veelvoud aan kleinmeubeltjes en woonaccessoires, maar één of twee mooie basisstukken. Een stevige (hoek)bank is vaak de eyecatcher in huis. Zoals de Laguna van Dynamic Design, met subtiele accenten in de vorm van capitons en sierkussentjes die het nét even wat spannender maken. Mooi in contrast met de rank ogende Low Chair van Pastoe en de Lotek-lamp; een designklassieker, nu met stof van Tord Boontje. In de slaapkamer staat een eenvoudig ogende boxspring, maar wel voorzien van luxe beddengoed en een zeer rijk interieur, want volledig handgemaakt van gifvrije eco-kwaliteit met o.a. biologisch katoen, wol, vlas en paardenhaar. Duurzaam slapen volgens Natural Beds en Lavital. Ook dit is ergens typisch Hollands. We staan op kwaliteit, en dat mag ook best wat kosten, maar we lopen er niet mee te koop.
Kekke kleuren & strakke symmetrie
Kasten Symbiose, www.lefmeubeldesign.nl; bank Upside Down en groen bijzettafeltje Bubbles, www.devorm.nl; geel poefje Pause en geel bijzettafeltje, www.pode.nl; salontafel Klem, www.kluskens.nl; plant, pot en bloemen, www.tuincentrum-jaarsveld.nl.
Kiezen voor kleuren is altijd spannend. In woonwinkels vinden we de nieuwste trendkleuren zoals paars, geel en groen. Energieke kleuren die onderling verrassend goed te combineren zijn, indien ze allemaal eenzelfde zwaarte hebben. Dan is het dus niet zo dat er één gekleurd item uitspringt, maar dat het hele interieur qua kleur in balans is. Kies daarbij wel het liefst voor één vormentaal; strak geometrisch of juist rond en organisch, zoals het groene bijzettafeltje Bubbles van De Vorm. Anders wordt het mogelijk te druk.
De Generation Next van de Nederlandse designers durft kleur prima aan. Neem Henk van den Heuvel met zijn meubelcollectie Lef!. Begonnen als ambachtelijk meubelmaker, leerde hij een veelheid aan handwerktechnieken en vaardigheden. Door de jaren heen heeft hij een eigen stijl ontwikkeld, waarbij hij kiest voor contrasterende materialen, voornamelijk hout en hoogglans lak. Zijn ladekasten Symbiose zijn, gespiegeld in vormgeving en materiaal, een dynamisch duo voor interieurs met lef. Design met een ambachtelijke basis.
Naast kleur, komt er in het moderne interieur ook weer meer lucht: banken, dressoirs en bijzettafeltjes staan op metalen frames en iele pootjes en daarmee optisch los van de grond. Dit geeft een open en lekker speels beeld. Intrigerend is de salontafel van Kluskens, waarbij de robuuste bladen van massief hout gedragen worden door een wirwar aan metalen sprietpootjes. Kleinmeubelen zoals de gele hocker met knopen en het bijzettafeltje zijn multifunctioneel toepasbaar en maken het interieur flexibel. Beide modellen zijn van Ontwerpduo voor Pode; twee jonge ontwerpers die net afgestudeerd zijn aan de Design Academy Eindhoven en snel furore maken. Daarbij hebben kleine woonitems vaak ook een leuke prijs. Durf hier mee te spelen. Neem bijvoorbeeld de bank Upside Down uit de collectie van De Vorm. Een hocker hoeft niet altijd dicht bij de bank te staan. Ook solitair en juist elders in het interieur geplaatst brengt zon hocker de kleur van de bank weer terug. Eenheid door afstand. Speels detail van de bank is de uitneembare armleuning; bij uitstek geschikt om anders te stofferen.
Kleur moet je aandurven. Kies geen kleuren die over 10 jaar ook nog wel kunnen, maar kleuren die je nú mooi vindt. Waar je nú blij van wordt. Smaken verschillen én veranderen; ook binnen een periode van 10 jaar. Om je interieur een nieuwe uitstraling te geven, zijn een paar nieuwe aankopen vaak al voldoende. Ook in het interieur zijn het immers de kleine dingen die het m doen.
Bron: Perscentrum Wonen