1761
De huistelefoon, nog steeds volop in gebruik
Gepubliceerd: 26-03-2019
Soms lijkt het wel eens alsof iedereen een smartphone heeft en dat de huistelefoon helemaal heeft afgedaan. Televisiereclames voor abonnementen voor mobiele telefonie genoeg, maar nooit meer over abonnementen voor een goede vaste lijn. Maar schijn bedriegt. De huistelefoon is nog steeds razend populair.

Sterker nog, de markt hiervoor groeit nog steeds. Hoewel vrijwel iedereen tegenwoordig een smartphone heeft, vinden veel mensen een vaste lijn nog steeds handig. De smartphone wordt daarentegen vaak niet gebruikt om te bellen, maar wel om berichten te sturen en te ontvangen. Dit type telefoon past momenteel ook in een trend. Er komen steeds meer ouderen bij en smartphones zijn voor sommige ouderen wat onhandiger. Van de huistelefoon is bij de meeste toetsen duidelijk dat ze bedoeld zijn om mee te bellen, toch zijn er ook speciale uitvoeringen juist voor ouderen.

Een DECT telefoon of een GAP telefoon?

Ook huistelefoons zijn onderhevig aan innovaties en de laatste nieuwste technische snufjes. Hierbij worden soms lastige termen geïntroduceerd. Zo ook met de draadloze huistelefoons. Deze zijn momenteel de meest gebruikte types en werken via DECT of GAP. DECT is een standaard die vrijwel voor alle draadloze telefoons geldt. DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications en houdt niet meer in dan dat je meerdere toestellen (handsets) aan je netwerk kunt toevoegen. Omdat het belsignaal digitaal is, is DECT ook veel beter beveiligd tegen bijvoorbeeld afluisteren. Heb je een draadloze huistelefoon in de woonkamer, dan kun je heel gemakkelijk een tweede telefoon voor bijvoorbeeld de slaapkamer toevoegen. Zo kun je de telefoon zowel beneden als boven opnemen. GAP staat voor General Access Profile en maakt het mogelijk om toestellen van verschillende merken op je netwerk te gebruiken.

De functies

Het oorspronkelijke model was vrijwel altijd een telefoon met drukknoppen of een draaischijf. Een luxe telefoon had zelfs een geheugen om enkele nummers in op te slaan. Daarmee hield de techniek wel op. Dit was wel zo simpel en handig in gebruik. De huidige generatie heeft wat meer functies. Standaard zijn ze voorzien van een voicemail of een antwoordapparaat. Er zit een adresboek op voor het onthouden van meestal een hele reeks aan telefoonnummers. Een leuke bijkomstigheid voor jonge ouders is dat veel huistelefoons ook voorzien zijn van een babyfoon. Met een telefoon in de woonkamer en een telefoon op de babykamer is het tegenwoordig helemaal niet meer nodig om een aparte babyfoon aan te schaffen. Ook zijn er enkele functies van de smartphone naar de huistelefoon overgegaan, zoals de functie om sms-berichten te sturen of het maken van foto's of video's met de ingebouwde camera.

Waar op letten bij koop?

Wil je een huistelefoon kopen, dan moet je ten eerste een keuze maken of je draadloos wilt bellen of op de klassieke wijze met een draad? Een voordeel van draadloos bellen is dat je dan een DECT telefoon hebt en je je telefoonnetwerk kunt uitbreiden met meerdere telefoons die je in je gehele woning kunt neerleggen. Als de telefoon dan overgaat, heb je altijd een toestel bij de hand en hoef je niet je hele huis door te rennen om op tijd bij de telefoon te zijn. Het is ook handig om intern in dezelfde woning snel met elkaar te communiceren. Verder moet je bij draadloos letten op de batterijduur. Hoe lang houdt de batterij zonder dat hij opgeladen moet worden? Dit kan handig zijn om te weten als je erg lange telefoongesprekken hebt. Verder hangt de keuze voor een bepaalde uitvoering vooral af van de overige wensen die je als gebruiker hebt met betrekking tot de extra functies van de telefoon. Ook het budget speelt mee. Hoe hoger je budget, des te meer functies kan het apparaat hebben. Koop je hem enkel om te bellen? Dan hoef je juist helemaal niet te letten op alle functies van de telefoon en kun je al behoorlijk goedkoop aan een huistelefoon komen.

Soorten huistelefoons

Draadloze telefoons, uitvoeringen met snoer of seniorenentelefoons, het aanbod aan verschillende soorten huistelefoons is groot.

Draadloze huistelefoon
De draadloze DECT huistelefoon is momenteel de meest gebruikte uitvoering. Hoeveel draadloze telefoons er ook met je netwerk verbonden zijn, er is minimaal één basisstation aanwezig. Het basisstation wordt aangesloten op de telefoonkabel of de digitale kabel. Je kunt nu je telefoonnetwerk thuis uitbreiden met meerdere handsets (toestellen). Er zijn handsets te koop die niet voorzien zijn van een aansluiting voor een telefoonkabel. Deze handsets kunnen dus enkel worden aangesloten op een reeds bestaande handset met basisstation. Zo kun je je huistelefoon met 3 handsetsuitbreiden, maar met 6 handsets is vaak ook mogelijk. Zo ben je in elke kamer van je huis telefonisch bereikbaar.

De huistelefoon met snoer
Hoewel een draadloze huistelefoon veel voordeel biedt en vooral veel flexibiliteit, is ook de bedrade huistelefoon nog steeds populair. Je hebt dan een telefoon op een vaste plek in je huis en heel geschikt voor als je bijvoorbeeld maar een kleine woning hebt. De bedrade telefoons lijken ook nog het meest op de oude klassieke telefoons. Er zijn mensen die helemaal teruggaan in nostalgische sferen en een echte retrotelefoon als bedrade telefoon nemen.

Huistelefoon voor senioren
De huistelefoon voor senioren mag niet onbenoemd blijven. In de volksmond wordt dit ook wel eens een bejaardentelefoon genoemd, maar daar doe je het apparaat te kort mee. Deze telefoon valt vooral op door de extra grote bedieningsknoppen. Zo kan je goed zien welk nummer je intypt. Vaak zijn de telefoons ook voorzien van een goede instelbare geluidsspreker, zodat gesprekken goed te volgens zijn. De "bejaarden"telefoon is een zeer goed alternatief voor iedereen die last heeft van slecht zicht om toch nog op gemakkelijke wijze in contact met anderen te blijven.
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide