3843
Abstracte schilderijen
Gepubliceerd: 19-07-2017 Laatste update: 10-06-2023

Abstracte kunst in de vorm van schilderijen of objecten is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. De toegenomen populariteit naar moderne en industriële interieurstijlen heeft daar een grote bijdrage in. Het levendige element dat terug te vinden is in abstracte kunst zorgt voor een levendige sfeer in bijvoorbeeld rustige ruimtes. In dit blog gaan we verder in op de geschiedenis van abstracte kunst, de verschillende stromingen binnen abstrationisme en waarom abstracte kunst bijdraagt aan meer sfeer in jouw woning.

Geschiedenis
De eerste abstracte kunst op doek stamt uit het begin van 1900. Paul Cézanne maakte toen het eerste erkende abstracte schilderij. Daarna zijn bekende kunstenaars als Mondriaan, Gauguin en Kandinsky gevolgd in de stroming van abstracte kunst. Iedere kunstenaar had daarin zijn eigen boodschap die in de schilderijen tot uiting kwam. Mondriaan zocht bijvoorbeeld altijd naar de oervorm van objecten en Gaugin verwerkte emoties in zijn werken. Het mooie aan abstracte kunst is dat iedereen er wat anders in ziet , daardoor wordt het door ieder individu compleet anders beleefd.

Stromingen
Binnen abstracte kunst zijn er twee verschillende stromingen te onderscheiden. Abstract expressionisme en geometrische kunst. Abstract expressionisme wordt vooral gemaakt op basis van emotie. Schilders van abstract expressionisme tonen hun emoties zichtbaar op het doek door een sfeer te creëren met diverse kleurelementen. Daarnaast worden er vaak herkenbare objecten gebruikt die in het schilderij vervagen. Dit zorgt ervoor dat iedereen er vaak iets anders in ziet.

abstracte-kunst-schilderijen-2.jpg

inspiratiebrochures1.png

Lijnen en basisvormen zijn binnen de geometrische abstracte kunst de basiselementen. Geometrische figuren als cirkels, driehoeken en vierkanten komen er vaak in terug. Een bekend voorbeeld van een geometrische kunstenaar is de Nederlandse schilder Piet Mondriaan. Mondriaan was een van de grondleggers van abstracte kunst. Zijn werken hebben grote invloeden gehad op de architectuur en op meubelontwerp.

Voordelen
Een groot voordeel van abstracte kunst is het tijdloze element. Abstracte schilderijen kunnen jaren op eenzelfde plek blijven hangen zonder dat het gaat vervelen. Daarnaast geeft het kleur aan ruimtes die eentonige kleuren als wit of zwart bevatten. In abstracte schilderijen wordt vaak geëxperimenteerd met verschillende kleuren en vormen.

Schilderijenshop.com heeft diverse abstracte schilderijen in het assortiment. Meerluik schilderijen zijn momenteel erg populair. Een meerluik bestaat dan uit meerdere onderdelen die in kleur en vorm in elkaar overlopen. Op de website van Schilderijenshop.com vindt je verschillende abstracte doeken. Door de diversiteit aan abstracte schilderijen in gebruikte kleuren en vormen is er voor iedere soort ruimte wel een geschikt schilderij bij Schilderijenshop te vinden.

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide