Bij onze interieuradviezen komt regelmatig naar voren dat er te weinig ruimte in huis is om met een heel gezin met drie of meer opgroeiende kinderen comfortabel en zonder al te veel ergernissen te leven. Meestal gaat het dan om een huis van gemiddelde omvang, een redelijk ruime woonkamer, drie niet al te ruime slaapkamers en gelukkig wel een zolder voor alle overbodige spullen van iedereen….

Datzelfde huis was groot genoeg toen de kinderen nog klein waren, maar nu ze alle drie ouder worden en ook hun eigen vrienden mee willen nemen en ook allemaal, net als hun ouders, hun privacy willen… is de zolder vaak de oplossing! De zolder is meestal redelijk groot, maar één open ruimte met een hoop dozen, oud kinderspeelgoed en dozen vol met kleding waar nooit meer iemand naar omkijkt etc. Wanneer er flink opgeruimd is blijkt dan dat er in die ene ruimte bijvoorbeeld een computerhoek kan komen, een tv hoek en eventueel ook nog wel een zithoek extra om lekker te relaxen… Staan er op die zolder ook de wasmachine, droger etc? Dan zou daar misschien een gipsen wand voor kunnen met eventueel een deur daarin. Dit helpt ook om, naar alle kanten, dat stukje broodnodige privacy te geven waar behoefte aan is.

Herken je deze situatie? Lees dan verder.

Altijd beginnen met echt opruimen. Wat kan er weg om dat er al jaren lang niets meer mee is gedaan en wat houd je dan nog over? Misschien kun je voor dat wat je echt niet weg kunt doen, opbergruimtes maken onder de schuine dakwand. Met schuifdeuren vanaf een meter boven de grond naar beneden en dat over één of twee lange wanden ben je vaak al een heel eind verder.

Schilder daarna de hele zolder wit..om optisch zoveel mogelijk ruimte te creëren. Ondertussen overleggen met de kinderen wat zij echt nodig hebben en waar ze allemaal wat mee kunnen. Bijvoorbeeld die computerhoek en de loungehoek met tv. En dan indelen op papier door het plaatsen van bureaus, banken en stoelen. Maak dan een lijstje met wat er eventueel extra bij moet komen aan meubilair, decoratie om het gezellig te maken etc. en inrichten. En ,oh ja, vergeet die deur niet… want die verhoogt nog eens extra de privacy!

Door Karin Pool

Druk, druk , druk met de voorbereidingen van de Voorjaarsbeurs Eigen Huis (Ver)Bouwen + Inrichten op 30, 31 maart en 1 april in de Jaarbeurs te Utrecht.

Nu nog een paar weken te gaan, en ik ben druk bezig met ideeën vormen en realiseren om een zo opvallend mogelijk en aantrekkelijke standinrichting te maken. PPpfffff, en dat valt nog niet mee, want ik heb veel te veel ideeën en inspiratie om alles op 9 m2 te realiseren. Keuzes, keuzes maken dus. De plannen heb ik inmiddels uitgetekend en de kleuren bepaald. Nu nog spullen combineren, kopen, verzamelen, maken, zagen, schuren, verven, plakken, etc. Er komt een hoop bij kijken, maar dan heb je ook iets staan. Ik beloof je dat mijn stand er prachtig uit gaat zien, dus kom zeker even kijken.

Ben je net verhuisd, of heb je net je woning verbouwd? Wil je wat anders doen met je inrichting? Wil je weten welke kleuren bij je passen? Welke vloer ga je kiezen? Welke raamdecoratie is er mogelijk? Wil je meer weten over verlichting? Wil je van je huis een sfeervol geheel maken? Geen idee hoe je dit moet aanpakken? Zoek je een oplossing voor een bepaald interieurprobleem? Kom dan zeker kennismaken op de beurs.

Mijn bedrijf International Interior Styling & Design heeft een stand 12.C19 in het Interieur-Advies paviljoen waar je terecht kan voor gratis interieuradvies tijdens de beursdagen. Inschrijven voor een afspraak met mij kan via www.eigenhuisverbouwen.nl/paviljoenen/Naast het geven van gratis interieuradvies presenteer ik op de beurs mijn boek "Jouw woonstijl", na de beurs ook bij de boekhandel verkrijgbaar. "Jouw woonstijl" staat boordevol praktische informatie en tips over wonen. Om een indruk te krijgen volgt hieronder een samenvatting van de inhoud.

Wonen is het gevoel van thuis zijn, je behaaglijk en veilig voelen, helemaal jezelf kunnen zijn. Maar ook jezelf onderscheiden met meubels in een speelse meubelopstelling die helemaal bij jezelf, je gewoontes, en de rest van het gezin past. Hoe kies je nu de juiste meubels in verhouding tot het vertrek en de meest optimale opstelling?

Niet alleen meubels bepalen je woongenot, maar ook het gebruik van de juiste kleuren. Kleuren in je interieur roepen niet alleen een stemming op, maar hebben ook een bepaalde ruimtewerking. Je kunt je nauwelijks voorstellen, hoe het leven zonder kleur zou zijn. Kleuren bepalen grotendeels de sfeer in huis. Met kleuren laat je zien wie je bent en wat je mooi vindt. Je onderscheidt je met kleuren van anderen en je gaat je er prettig door voelen in je eigen huis. Hoe kies je nu de kleuren die bij je huis, jezelf en de rest van het gezin passen?

Zonder licht is er geen kleur. Zeker in de donkere maanden van het jaar is goede verlichting een belangrijk onderdeel van je interieur. Licht heeft een grote invloed op kleuren, de sfeer en de ruimtewerking in je huis. Verlichting is vaak het laatste wat in een interieur geplaatst wordt, maar het is juist vanaf de beginfase belangrijk te weten waar stopcontacten moeten komen. Niets is lelijker dan overal snoeren te zien hangen. Hoe kies je nu voor accentverlichting, basis- of sfeerverlichting of diffuus licht en weet je waar dit nodig is?

De gezelligheid van een open haard kan een middel- of rustpunt zijn in je kamer. Een open haard brandend of niet brandend moet in overeenstemming zijn met de rest van de kamerinrichting: vorm, kleur en materiaal moeten op elkaar zijn afgestemd. Een open haard mag in het interieur geen al te dominerende rol spelen. Hoe kies je nu de juiste plaats voor de open haard?

Als we een vertrek binnen komen zien we niet meteen hoe de ruimte werkelijk is. Het oog geeft ons niet direct de juiste informatie. Dit gezichtsbedrog kunnen we dus gebruiken om een vertrek groter of kleiner, hoger of lager en smaller of breder te doen lijken. Hoe kies je nu voor woontrucjes die je daarbij helpen?

Het interieur moet je zien als één geheel, bestaande uit vloeren, wanden, meubelen, en de kunst die opgehangen is. Kunst in de vorm van een mooie collectie schilderijen, reproducties, etsen, tekeningen of dierbare fotos heeft iedereen wel in zijn bezit. Hoe kies je nu de juiste plek of de juiste hoogte en hoe een fraaie compositie samen te stellen?Voor iedereen met bouw-, verbouw- of inrichtingsplannen is een bezoek aan de beurs Eigen Huis (Ver)Bouwen + Inrichten een échte aanrader. Het (ver)bouwen van een eigen huis vergt veel voorbereiding en uitzoekwerk en is daardoor een tijdrovende aangelegenheid. Tevens moeten er in een korte tijd veel beslissingen worden genomen. Om je bezoek aan de beurs te vereenvoudigen, zijn er verschillende branches in speciale zones ingedeeld. Hier kunnen specialisten al je vragen beantwoorden en tonen zij de mooiste noviteiten. Bezoek het Architectenpaviljoen, het Interieur-Advies paviljoen, het Haardenpaviljoen, het Badkamer- en Sanitairpaviljoen en het nieuwe Tuinpaviljoen. In één ochtend of middag heb je een totaaloverzicht van bedrijven die je kunnen helpen bij het maken van je keuzes. De nieuwste trends en ontwikkelingen worden getoond

Chalet Chic en Blokhut Beautiful, dat is de woonsfeer waarin we ons - tot aan de eerste lentezon - willen hullen. Dutch Style Company creëerde daarom een sfeervolle blokhut waarin hout en eenvoud overheersen. Met dank aan onder andere de op maat gemaakte (ronde!) jaloezieën van Luxaflex en het sfeervolle behang van Eijffinger, is deze stoere maar stijlvolle woonsfeer compleet. Laat de lente nog maar even wegblijven!

Door onze columnist Wilma Korrel Wonen is het gevoel van thuis zijn, je behaaglijk en veilig voelen, helemaal jezelf kunnen zijn. Maar ook jezelf onderscheiden met meubels in een speelse meubelopstelling die helemaal bij jezelf, je gewoontes, en de rest van het gezin past. Maar hoe kies je nu de juiste meubels in verhouding tot het vertrek en in de meest optimale opstelling?

Voor de opstelling van los meubilair kunnen verschillende uitgangspunten worden gebruikt.