Is de vloer toe aan een metamorfose? Dan kun je natuurlijk kiezen voor laminaat, tapijt, parket, pvc, linoleum enz. Maar als je kiest voor een hippe vloer met retro eigenschappen, dan zijn zelfklevende vinyltegels de oplossing. Deze tegels zijn in diverse prints online verkrijgbaar. Ideaal voor in de hal, toilet en keuken. Maar ook de kinderkamer kan je hiermee een andere look geven.

Deze maand wordt mijn oudste 18 jaar! Reden voor een groot feest. Hij heeft zo’n 60 vrienden en vriendinnen uitgenodigd. Bijzonder leuk natuurlijk, maar stiekem maak ik me wel zorgen om mijn parketvloer. Wij hebben een traditionele Afzelia parketvloer, gelegd in visgraat met zwarte bies. Een prachtige vloer maar wel één die kwetsbaar is.

Even leek het erop dat de lente dichtbij kwam. Ik baal dan ook van het herintreden van het winterse weer. Binnen is het lekker warm. Alhoewel mijn parketvloer bij gebrek aan vloerverwarming koud aan voelt. Ik ben opgegroeid met tapijt, ik ging zelfs met mijn vader mee op karwei om tapijt te leggen. Maar vanwege de praktische kant hebben we indertijd toch voor parket gekozen. Ter compensatie en natuurlijk ook voor de sfeer, ligt er in de zithoek een lekker hoogpolig vloerkleed. Met dit weer is dat mijn beste vriend tegen koude voeten. Vandaar dat dit blog een ode is aan het vloerkleed!

Om de uitstraling van een trap te accentueren wordt vaak gekozen voor een traploper. Een traploper is maatwerk. Ze worden altijd met de hand gemaakt. Daarmee is een traploper een visitekaartje voor uw huis.

Veiligheid en geluidsdemping
Het allerbelangrijkste is dat een trap veilig is. Door gebruik te maken van degelijke, slijtvaste materialen voorkomt u ongelukken. Let bij de aanschaf van een traploper ook op de akoestiek. Het is niet de bedoeling dat de hele buurt hoort dat er van de trap afgelopen wordt. Door vakwerk en degelijke materialen voorkomt u valpartijen en geluidsoverlast.

Geschikte materialen
Het natuurlijke materiaal sisal is goed tot een traploper te verwerken. Sisal is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Diverse weeftechnieken bepalen uw eigen stijl. Robuust of elegant, u kunt alle kanten op. Een ander bruikbaar materiaal is wol. Het is sterk en duurzaam. Het kan verfijnder geweven worden en kan beter tegen vuil. Wol is in alle kleuren te verkrijgen. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor slijtvast en anti-allergeen synthetisch materiaal. Maatwerk
Het leggen van een traploper is maatwerk. De treden van de trap worden eerst voorbewerkt. Voor de duurzaamheid en akoestiek worden tredekussens aangebracht. Daarna wordt de traploper in één stuk op de trap op maat gemaakt. Vakkundig wordt de loper met de hand genaaid. Traproedes houden de loper op zijn plaats. Vooraf bepaalt u hoe u de roedes wilt laten monteren. Er zijn verschillende technieken voor de montage. Volg hierbij uw eigen stijl. Soms wil men de roedes zien, anderen zien liever dat ze blind gemonteerd worden.

De do’s en don’ts bij het kiezen van een traploper:

Do’s:
• Gebruik rubberen tredekussens voor betere akoestiek en duurzaamheid.

• Gebruik slijtvaste materialen.

• Gebruik roedes en eindknoppen voor een eigen stijl.

• Laat u goed adviseren over de combinaties die mogelijk zijn.

Don’ts:
• Slechte montage waardoor de traploper niet veilig is.

• Halve maantjes kiezen om kosten te besparen, er zijn meer mogelijkheden, vraag om advies.

• Tredekussens van vilt nemen of het helemaal weglaten van tredekussens.

In de showroom van House of JAB in Helmond kunnen we u verschillende materialen laten zien waarmee u uw trap kunt bekleden. Wij adviseren ook over het gebruik van kleuren. Kom langs en doe inspiratie op voor uw interieur! Of kijk op onze website.

Extra styling tip: Laat de kleuren van uw traploper doorlopen in uw overloop, dat geeft een ruimtelijk effect.

Door onze columnist Wilma Korrl - Wat hebben wonen en eten met elkaar gemeen? Beide hebben te maken met een emotie. Een emotie wordt vaak omgeschreven als een innerlijke beleving of gevoel dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden. Wonen is een gevoel van thuis zijn, je behaaglijk en veilig voelen, helemaal jezelf kunnen zijn, en je onderscheiden met een interieur dat bij je past. Eten en voeding is anno 2010 ook een manier je te onderscheiden en om erkenning te krijgen. We geven elkaar tips waar de lekkerste restaurantjes zijn, we kennen allemaal adresjes met de beste vis, de lekkerste groente, enz.

Door onze columnist Wilma Korrel - Ben je op zoek naar leuke en aparte decoratie-ideeën voor de Paasperiode? Wil je vrienden en familieleden verrassen met een zelfgemaakt Paascadeau?

Een traditie van vroeger is de Paasboom: aan een stok werden vier dwarslatten bevestigd waaraan gekleurde eieren gehangen werden. Die eieren hadden een symbolische betekenis: ze vertegenwoordigden nieuw leven. Wanneer een ei wordt uitgebroed komt er immers een kuikentje uit. Eieren werden ook door de boeren als symbool van vruchtbaarheid gezien. Men geloofde dat het ingraven van een ei in de grond een garantie was voor vruchtbaarheid van het land en een goede oogst. Om dezelfde reden werd in de eerste korenschoof vaak een ei gestopt, in de hoop dat ook de volgende oogst goed zou zijn. Nu worden er in de weken voor Pasen siertakken van de wilg of de hazelaar verkocht, waaraan o.a. gekleurde eieren gehangen kunnen worden. Eieren versieren hoort net zo bij Pasen als een Kerstboom versieren bij Kerstmis.

Voor degene die origineel en creatief wil decoreren rond de Paasdagen heb ik enkele aparte en leuke paasdecoraties geselecteerd.

Paas-bezem

Benodigdheden:

een bezem zonder steel, tubetje 2-secondenlijm, paasdecoraties. Lijm de beestjes en eieren willekeurig tussen de bezemharen in. Steek je hand in een plastic boterhamzakje voordat je met de 2-secondenlijm aan de gang gaat. Trek het plastic weer naar voren over de tube heen, wanneer je deze even wilt neerleggen. Op deze manier lijm je zonder problemen.

Paasmandje

Mandje van siertakken versierd met vastgeplakte kippeneitjes, kwarteleitjes, veertjes, en droogmateriaal.

Paastas

Deze tas is gemaakt van kippengaas met daar doorheen gevlochten repen binnenband van de fiets. Doe in de tas oude kranten en dan een plasticzak met steekschuim waarin de tulpen en het groen worden gestoken.

Paasbloemstuk

Neem een houten bakje (bijvoorbeeld wijnkistje). Je snijdt de binnenband van de fiets in repen van ongeveer 3 cm breed. Zet de band aan de binnenkant met een nietje vast en draai hem rond het bakje, terug naar de binnenkant en niet de band vast. Eerst de smalste kant van de bak, dan de langere kant en onderaan intussen weven en tenslotte rondom weven met fietsband. Niet in de 4 hoeken ijzerdraadjes en verhoog het bakje vervolgens met nog enkele stokken door deze kruislings met de ijzerdraadjes vast te zetten. Plaats in de bak een plastic bakje en leg hierboven wat kippengaas. Vul op met tuinmateriaal naar keuze.

Paaskrans

Maak een guirlande van boskruid en knoop de twee uiteinden aan elkaar vast, zodat je een cirkel krijgt. Plak met een lijmpistool de eierschalen verdeeld over de krans en versier de krans met een paasdecoratie.

Door Karin Pol - Ook jij ziet vast met regelmaat woonprogrammas en interieurbladen voorbij komen waarbij een prachtige en sfeervolle huiskamer het eindresultaat is van een metamorfose. Een beauty van een kamer met daarin allemaal nieuwe meubelen, nieuwe decoratie…resultaat: een prachtige woonomgeving waar de meeste bewoners wel blij mee zijn, maar ook zichtbaar enorm aan moeten wennen. Waarom, want het is toch allemaal prachtig en mooi op elkaar afgestemd?

Het antwoord is: "Omdat er vaak zo weinig van henzelf terug te vinden is." Regelmatig kom ik als styliste bij klanten die als wens hebben om ook eens zon plaatje van een huis te hebben, net als op tv. Want, eerlijk is eerlijk, wat je ziet op tv is meestal om te smullen. Alles mooi op elkaar afgestemd, de nieuwste kleuren, opgeruimd en overzichtelijk en toch heel sfeervol. Eén van mijn vragen bij het in kaart brengen van de adviesvraag is dan ook altijd: wat mag er echt niet weg? Natuurlijk komen er dan een aantal meubelstukken die niet weg mogen, zoals de boekenkast die in die leuke winkel is gekocht of die heerlijke stoel die opnieuw bekleed is en gewoon lekker zit. Ook kunst en fotos zijn vaak heel dierbaar en natuurlijk houden we ook daar rekening mee.

Het interieuradvies baseren we dan ook deels op wat er "echt niet weg mag" en verder natuurlijk op wat de klant verder aan wensen heeft. Meestal meer ruimte, meer eenheid in de stijl en vaak ook andere kleuren of meer kleur, maar wel altijd een interieur wat past bij de klant die ik voor me heb. Bij hun levensstijl en bij hun wensen. Kortom het is altijd een interieuradvies waardoor een huis uiteindelijk meer hun huis zal worden en waarin zij zichzelf herkennen en thuis voelen!

Door Karin Po - Vanuit het interieurvak door een klant gevraagd worden om het interieur in een bestaand huis te komen restylen kan verschillende oorzaken hebben. Regelmatig is dat omdat de partner van degene die er nu nog woont nog niet zo lang geleden is overleden. Dapper vind ik het dan als je aangeeft dat je graag je huis wilt veranderen! Je interieur veranderen naar een interieur wat meer bij jou en de nieuwe fase in je leven hoort. Natuurlijk blijft het wel een interieur waar de herinneringen aan vroeger in de vorm van meubelen, fotos etc. nog bestaan.

Nog niet zo lang geleden heb ik advies gegeven aan een man die 1,5 jaar na het overlijden van zijn vrouw in hetzelfde huis met nog hetzelfde interieur als vroeger woonde. Die heel graag ook wat betreft zijn interieur een nieuwe fase in wilde. Een prachtig monumentaal pand in het midden van het land.

Ik werk dan meestal via het MAK© concept, een manier van communiceren om snel achter de behoeften van de mens achter de klant te komen. Na het eerste gesprek hadden we de interieurvraag vast staan: lichter, wat stoerder, minder vol en misschien een modernere keuken.

Samen hebben we daarna gekeken wat er wel en niet in ieder geval in huis zou blijven. Het interieur bestond voornamelijk uit een flink aantal prachtige antieke kasten verdeeld over het huis, een zithoek en een chaise longue. En ook een eiken eettafel met zes bijbehorende stoelen. Verder een aantal bijzettafeltjes en een secretaire van de brocantemarkt die er minder mooi uitzagen, maar wel door zijn vrouw uitgekozen. En verder stapels verzamelde tijdschriften van zijn vrouw van de afgelopen 10 jaar. Veel fotos van vakanties, kinderen en kleinkinderen en nog het één en ander wat je in een gezamenlijk leven verzameld in de loop der jaren.

De eerste stap is dan alles wat weg mag, zoals bv de tijdschriften, wegdoen. Alles wat er verder is aan fotos en herinneringen in een aparte doos, waar later weer uitgehaald kan worden om in het nieuwe interieur een mooie verzameling fotolijstjes en gezamenlijk herinneringen te worden.

De tweede stap is dan de basis, dus alle muren, houtwerk en plafonds schilderen. In dit interieur hebben we dat gedaan in een gebroken wit en de mooie houten vloer geschuurd en opnieuw in de was gezet.

De derde stap was het opstellen van een nieuwe indeling. Dit natuurlijk met het meubilair wat er al was. De banken en de chaise longue opnieuw gestoffeerd met een mooie dikke katoen in een taupe grijs/bruin en bordeauxrood. Enkele bijzettafeltjes opnieuw gelakt en weer gebruikt of een andere plaats in huis gegeven. De schilderijen en fotos die zouden blijven op hun plaats, en twee mooie schilderijen die de opdrachtgever prachtig vond aangeschaft en een mooie plek aan de muur gegeven. Een paar grote planten gekocht die in dat huis met de oude, hoge plafonds prachtig staan.

Het eindresultaat was stijlvol en passend bij het huis en natuurlijk bij de bewoner. Mixen en matchen; hier met een combinatie van meubelen die zowel bij het verleden als bij het heden horen!

Bij onze interieuradviezen komt regelmatig naar voren dat er te weinig ruimte in huis is om met een heel gezin met drie of meer opgroeiende kinderen comfortabel en zonder al te veel ergernissen te leven. Meestal gaat het dan om een huis van gemiddelde omvang, een redelijk ruime woonkamer, drie niet al te ruime slaapkamers en gelukkig wel een zolder voor alle overbodige spullen van iedereen….

Datzelfde huis was groot genoeg toen de kinderen nog klein waren, maar nu ze alle drie ouder worden en ook hun eigen vrienden mee willen nemen en ook allemaal, net als hun ouders, hun privacy willen… is de zolder vaak de oplossing! De zolder is meestal redelijk groot, maar één open ruimte met een hoop dozen, oud kinderspeelgoed en dozen vol met kleding waar nooit meer iemand naar omkijkt etc. Wanneer er flink opgeruimd is blijkt dan dat er in die ene ruimte bijvoorbeeld een computerhoek kan komen, een tv hoek en eventueel ook nog wel een zithoek extra om lekker te relaxen… Staan er op die zolder ook de wasmachine, droger etc? Dan zou daar misschien een gipsen wand voor kunnen met eventueel een deur daarin. Dit helpt ook om, naar alle kanten, dat stukje broodnodige privacy te geven waar behoefte aan is.

Herken je deze situatie? Lees dan verder.

Altijd beginnen met echt opruimen. Wat kan er weg om dat er al jaren lang niets meer mee is gedaan en wat houd je dan nog over? Misschien kun je voor dat wat je echt niet weg kunt doen, opbergruimtes maken onder de schuine dakwand. Met schuifdeuren vanaf een meter boven de grond naar beneden en dat over één of twee lange wanden ben je vaak al een heel eind verder.

Schilder daarna de hele zolder wit..om optisch zoveel mogelijk ruimte te creëren. Ondertussen overleggen met de kinderen wat zij echt nodig hebben en waar ze allemaal wat mee kunnen. Bijvoorbeeld die computerhoek en de loungehoek met tv. En dan indelen op papier door het plaatsen van bureaus, banken en stoelen. Maak dan een lijstje met wat er eventueel extra bij moet komen aan meubilair, decoratie om het gezellig te maken etc. en inrichten. En ,oh ja, vergeet die deur niet… want die verhoogt nog eens extra de privacy!

Door Karin Pool