Ragbag geeft met The Cushion wederom het juiste voorbeeld! Het laat zien dat met gerecyclede materialen prachtige en kleurrijke producten gemaakt kunnen worden. Door hergebruik van oude saris maakt Ragbag kussenhoezen met unieke kleurencombinaties. Daarnaast creëert The Cushion ook nieuwe werkgelegenheid in de sloppenwijken van New Delhi.

The Cushion bestaat uit een serie van 3 verschillende formaten kussens: small (35x50 cm), medium (50x70 cm) en large (70x100 cm). De vulling van de kussens bestaat uit gerecycled polyether schuim uit de meubelindustrie. Ragbag is toonaangevend als het gaat om sociaal en economisch duurzaam werken. Met dit nieuwe project van Ragbag verdienen weer tientallen bewoners in de Indiase stad New Delhi een eerlijk salaris. Ook draagt Ragbag bij aan een beter milieu door van afval weer bruikbare producten te maken. Ragbag is sinds 2004 werkzaam in de Indiase steden Delhi en Calcutta.

Met het maken van tassen, organizers en agendas van gerecycled plastic, verdienen meer dan 100 ragpickers een eerlijk salaris. Afgelopen januari werd de manier van werken van Ragbag beloond met de Brand with a Conscience Award 2009. Producten van Ragbag worden via websites en winkels verkocht in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Australie, Amerika en Japan.

Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw. December is een echte feestmaand en staat bol van sfeervolle momenten met vrienden en familie. Een periode waarin we extra aandacht besteden aan het gezellig maken van ons interieur. Daarom heeft het Perscentrum Wonen een selectie gemaakt van mooie, functionele en grappige voorwerpen om je huis mee op te vrolijken of om cadeau te geven. Fijne feestdagen!

Wijnkoeler
Als je ooit een bezoek hebt gebracht aan een haven, zal de vorm van deze wijnkoeler je bekend voorkomen. Ontwerper Chris Slutter liet zich inspireren door de vorm van de bolder. Zijn Bolder is te gebruiken als vaas. De met ijs gevulde Bolder, om champagne te koelen, is een knipoog naar de traditie van het dopen van een nieuw schip. Voor meer informatie over Chris Slutter of de Bolder kijk je op www.functionals.eu.

Uit de klei getrokken
Atelier NL ontwierp een eenvoudig servies voor de Koninklijke Tichelaar dat aansluit bij het Nederlandse pottenbakkersgoed dat tot de 19e eeuw in Makkum werd gemaakt. Door op verschillende plekken in Nederland klei af te graven, deze te vormen en te bakken werd een schitterende serie borden en kommen verkregen. Prachtig voor als je de feestdagen in alle puurheid wilt beleven met aandacht voor het Nederlandse ambacht. Voor meer informatie over Koninklijke Tichelaar Makkum kun je kijken op www.tichelaar.nl.

Eigen ontwerp
Genoeg van massaproducten? Welkom uniek design! By you wel te verstaand. Shapeways introduceert Creators; interieuraccessoires waarvan het ontwerp via een computerprogramma zelf kan worden samengesteld. Het kant-en-klare product wordt daarna binnen 10 werkdagen thuis afgeleverd. Dat moet nog lukken voor de kerst! Kijk op www.shapeways.com.

December woonaccessoires Bloem
Van bloemen worden we blij. Dus ook tijdens de december feestmaand mag een mooi boeket of één simpele bloem niet ontbreken. De nieuwe Glass Vase van Menu laat oude tijden herleven en geeft daar zijn eigen twist aan. De bolvorm wordt namelijk afgewerkt met een turtleneck, de opstaande kraag van een coltrui. Mooi en functioneel, want daardoor krijgen bloemstengels steun en gaan ze niet hangen. Voor meer informatie kijk je op www.menu.as of bel T 0492-841847.

Glaasje op laat je rijden!
Iittala introduceert voor de feestdagen een nieuw veelzijdig glas, dat geschikt is voor aperitief, cocktail of dessert. Het glas maakt onderdeel uit van de populaire Essence serie die door Alfredo Häberli in 2001 is ontworpen. Deze serie is al een klassieker, maar er is altijd ruimte voor nieuwe fans. Voor meer informatie over verkoopadressen kijk je op www.iittala.com.

Met aandacht voor het milieu
Biologische groenten, ecologische kleding, natuurlijke potloden, noem maar op. Sinds kort kunnen we het milieuvriendelijke Coza met de lijn Bios daar aan toevoegen. Producten die voor 40% afkomstig zijn van milieuvriendelijk en gecertificeerd hout. Een lijn die mooi gecombineerd kan worden met kunststof accessoires. Duur? Nee hoor. Ook al is er tijdens de productie aan de wereld gedacht, Coza is betaalbaar. Voor meer informatie kijk je op www.cpu-europe.com of bel T 0416-319654.

December woonaccessoires

Kerst kleurt rood
De kleuren voor kerst 2009 zijn krachtig warm rood en stijlvol paars. Deze kleuren dagen uit tot het maken van een warme en sfeervolle tafelsetting. De tafelservies serie Taika van Iittala komt wederom in een speciale rode kersteditie uit. Uitstekend te combineren met de bestaande Iittala items. Schalen, schotels, borden, bekers, espresso of cappuccino kop. Als cadeau voor jezelf of iemand anders. Voor meer informatie over verkoopadressen kijk je op www.iittala.com.

Fun
Op de Woonbeurs 2009 presenteerde ontwerper Robert Bronwasser zijn nieuwe collectie producten ontworpen voor aardewerkfabriek Royal Goedewaagen. De serie Ceramic People bestaat uit drie karakters met elk een eigen persoonlijkheid en functie. Holly is een opbergpot, Dolly kan gebruikt worden als vaas en Bolly bewaard kleine voorwerpen in zijn buik. Wie kies jij? Voor meer informatie kijk je op www.goedewaagen.nl.

December woonaccessoires

Water
Dat het drinken van veel water gezond is, weten we inmiddels allemaal. Ook tijdens het eten wisselen we graag een goed glas wijn af met een lekker glas water. Deze waterkaraf uit de serie Pure Life van Blomus is een sierraad op tafel. Stijlvol glas in combinatie met roestvrijstaal. Voor meer informatie kijk je op www.blomus.com.

Stijlvol koken
Natuurlijk koken we tijdens de december feestmaand weer heel wat af. Het ene feestelijke gerecht na het andere toveren we op tafel. Je feestelijke kleding te beschermen tegen geknoei en gemors doe je in stijl met deze Gooise keukenset: een schort en ovenwant afgewerkt met een parelketting. Een ontwerp van couturier Jaap Rijnbende voor www.nonplusultra.nl.

December woonaccessoires

Dennenboom
De olielamp Lumen Pine zorgt voor sfeervol licht en projecteert de schaduw van een dennenboom. Heel toepasselijk voor de feestdagen natuurlijk. En deze den verliest geen naalden! Voor meer informatie kijk je op www.nonplusultra.nl.

December woonaccessoires

Tafelzout
Lekker uit eten begint in het restaurant vaak met vers gebakken brood om te dippen in olijfolie en zout. Alessi haakt in op deze trend met de introductie van de Set for salts voor thuis. De set bestaat uit vier zoutbakjes op een roestvrijstalen tray en een vijzel. Voor meer informatie over verkoopadressen kijk op www.interhal.nl/alessi.

Bron: Perscentrum Wonen

Door onze columnist Wilma Korre- Gezelligheid, comfort en sfeer kan iedereen in huis creëren, mits de basis maar goed is. Door kleur op een muur en woonaccessoires toe te voegen wordt elk basisinterieur anders en persoonlijker, en creëer je een eigen woonstijl. Je kunt met een ander muurkleur en andere woonaccessoires het basisinterieur met weinig kosten regelmatig updaten.

Een basisinterieur bestaat uit diverse neutrale tinten waarmee je eindeloos kunt combineren. Neutrale tinten zijn vaak afgeleide kleuren die in de natuur voorkomen. Voorbeelden zijn leisteengrijs, zandgeel, aardbruin, katoenwit, hemelsblauw, etc. Grijs is een prima basiskleur in elk interieur. Grijs voelt zich in zowel een modern huis als in een klassieke woning prima thuis. Grijs is neutraal en is een ideale achtergrond voor kleuren. Het straalt een bepaalde rust uit. Grijs versterkt de andere kleuren. Wit is ook een neutrale kleur en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Wit is te gebruiken in alle denkbare kleurencombinaties, maar wit combineert ook mooi met andere wittinten. Wit is een prima basis in elk interieur. Pas kleur toe in een basiscombinatie met grijzen, witten of bruinen. De kleur komt dan goed tot zijn recht en de basiskleuren zorgen voor rust en balans.

De meeste mensen hebben zowel in de zomer als de winter dezelfde gordijnen in hun woonkamer. Een compleet andere sfeer in je winter- en zomerinterieur maak je af met een lichte kleur inbetween gordijnen in de zomer, en wat dikkere stoffen in een donkerder kleur in de winter op te hangen. Tip: Als je dit te prijzig wordt, dan kun je ook in de zomer de overgordijnen weghalen en alleen de vitrage/inbetween laten hangen voor een luchtige aanblik.

Maak het af met kleurende kussentjes en een woonplaid in de bank, een kleurend karpet op de vloer, een nieuw schilderij/reproductie aan de muur, kaarsen in de nieuwe kleur op tafel, kleurende objecten in de vitrine- of open vakkenkast, kleurende vazen met bloemen op tafel en met enkele nieuwe planten. Onderschat het effect van bloemen en planten in het interieur niet, want ze brengen een ruimte tot leven. Het groen voegt rust toe en fleurt een ruimte op.

Al gauw heeft iedereen de behoefte om veel kleine accessoires en persoonlijke spulletjes overal neer te zetten. Let er op wat je en waar je het neer zet, want anders geeft dit al snel een rommelige en volgepropte indruk met geen enkele samenhang. Vaak staan een paar grote objecten mooier en geven meer rust en ruimte aan je interieur.

Wil je toch kleine accessoires/verzameling in je interieur plaatsen? Dat kan ook, maar probeer deze dan zoveel mogelijk te groeperen. Op deze manier krijgen ze meer aandacht dan dat ze her en der verspreid staan of hangen. Maak bijvoorbeeld van diverse kleine accessoires een soort stilleven door ze op een groot dienblad of schaal te rangschikken, zet diverse soorten en afmetingen fotolijstjes bij elkaar, en hang een verzameling kunstwerkjes op in een denkbeeldige vorm. Zet kleine bloemvaasjes bij elkaar en vul ze met diverse bloemensoorten in dezelfde kleur. Plaats enkele opgestapelde boeken bijvoorbeeld op een bijzettafeltje en zet er bijvoorbeeld een lamp of windlicht op.

Groepeer enkele grote en kleine kussentjes op de bank. Op een neutrale kleur bank is het mooi om kussentjes van diverse materialen en patronen toe te voegen in een kleuraccent. Maak gebruik van symmetrie als je speciale aandacht wil vragen voor accessoires. Op deze manier vraag je dus dubbele aandacht. Pas dit niet in het hele interieur toe, maar combineer dit met diverse accessoires in asymmetrische vormen.

Met spiegels kun je een extra dimensie toevoegen aan je interieur. Spiegels kunnen uitstekend als decoratief element gebruikt worden. Niet alleen het ruimtelijk effect dat ermee bereikt kan worden maakt een spiegel zo bijzonder, een spiegel heeft nog steeds iets mysterieus. De weerkaatsing van licht en bovendien de illusie van extra ruimte wordt bereikt door het spiegelbeeld van binnen of van buiten. Het spelen met licht en reflectie is op zich al een extra decoratief element. Voeg daar nog een bijzondere vorm of afmeting aan toe en je hebt een geweldig decoratief element. Spiegels kun je gebruiken als blikvanger die door formaat, vorm of effect direct opvallen. Dit kun je nog eens versterken door bijvoorbeeld twee of drie kleine spiegels in een horizontale lijn te plaatsen.

Plaats je één grote spiegel bijvoorbeeld boven een dressoir of op de schouw van de open haard zorg dan dat een bijzondere plant, een mooie vaas bloemen, een kaarskandelaar, een lamp of andere bijzondere accessoire deels voor de spiegel staat voor een nog groter effect van diepte en ruimte, zonder dat je direct met het spiegelbeeld van jezelf wordt geconfronteerd.

Met behulp van een spiegel kun je aan een ruimte een betere verspreiding van het licht toevoegen. Een ruimte of een donkere hoek kan beter belicht worden wanneer een of meerdere spiegels op de juist plaats worden geplaatst. Het aanwezige daglicht speelt hierbij een belangrijke rol. Zorg ervoor dat een spiegel op een wand wordt geplaatst waarop het daglicht valt. Pas op voor direct zonlicht, want dit kan verblindend werken. Tip: Kijk eerst op welke wand het meeste daglicht valt en gedurende de dag het langst aanwezig is. Nu weet je welke wand geschikt is kun je, voor je een grote spiegel gaat plaatsen, met een kleinere spiegel bepalen welke plek het gewenste effect geeft. Tip: Gebruik zilverkleurige spiegels voor een optimaal effect.

Pure en warme accessoires, bijzonder in al hun eenvoud, dat is waar Rustic Roots van Riverdale voor staat! Rustic Roots is onderverdeeld in 2 stijlgroepen: Rich Burgundy en Pure Denim.

"De natuur" is een belangrijke en steeds terugkerende bron van inspiratie in interieurland maar accenten verschuiven daarbij steeds weer. Dit jaar vormt het dierenrijk een belangrijk thema. Zagen we vorig jaar veel tweedimensionale dieren (vooral vogels en vissen) in prints op behang en stoffen, dit jaar signaleren we ze vooral driedimensionaal (ook zonder bril). Zo zijn goudkleurige XXL insecten ludieke objecten voor in huis, dienen honden en vogels van aardewerk als lampenvoet en zien we een bearskin, gemaakt van rubber: niet zacht en functioneel, wel opvallend en hip! Vogels (de uil!), vissen en insecten zien we terug in decoratieve accessoires en in prints op stoffen en behang. Het zijn vooral grote wilde dieren zoals leeuwen, ijsberen, apen en zebras die het hoofdpodium toebedeeld krijgen. De beestenboel die we dit jaar zien is soms een tikkeltje kitsch en kunstzinnig; wat surrealistisch maar wél stylish verantwoord in 2011!

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

XXL insecten van Pols Potten
Decoratieve insecten in de nieuwe collectie van Pols Potten. Zo groot en goud zien ze er bijna vriendelijk uit. www.polspotten.com

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

Goudkleurig insect van Pols Potten

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

Mémoires collectie van Elitis
Zebra-, panter- en luipaardprint maar ook totems, kelims en de Masaï staan centraal in de nieuwe behangcollectie Mémoires van Elitis. De collectie is geïïnspireerd op de fotos van Afrika fotograaf Peter Beard. www.elitis.fr

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

Kunstzinnige dienbladen van Ibride
Ibride is een mysterieus en fantasierijk merk dat in Parijs de nieuwe collectie Secrets presenteerde, waaronder de collectie dienbladen "Le Boudoir". De dienbladen zijn beschilderd met 17e-eeuwse portretten van dames en heren (Octavie & Achille en Rosita & Honoré) met het hoofd van een vogel. www.ibride.fr

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

Kunstzinnige kastjes van Ibride
Een klein geheimzinnig kastje zit verscholen achter dit portret. De serie "Les Dandys" toont portretten van historische of literaire figuren als Edmond Dantès en Rastignac, met het hoofd van een paard, bok of geit. De collectie is geïnspireerd op de imaginaire werelden van Balzac, de Vigny en Maupassant. www.ibride.fr

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

Buldog-, Greyhound- of Poodle Lamp van Abigail Ahern
Abigail Ahern brengt met haar collectie een ode aan Alice in Wonderland: "If I had a world of my own, everything would be nonsense". Haar nieuwe collectie, met onder andere deze wonderlijke lampen, illustreert deze gedachte. www.atelierabigailahern.com

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

Kussen NaxosNimos uit de lentecollectie van Iosis
De nieuwe stoffen- en kussencollectie van Iosis toont het dierenrijk in volle glorie. Niet alleen kleurrijke vissen (NaxosNimos) maar ook zebras en antilopes (Sokonala) en beren (Sacha). www.iosis.fr

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

Beestenboel bij Jim Thompson
Het merk Jim Thompson schakelde een hippe New Yorkse stylist in voor de styling van onder andere de winkeletalage: het werd een spektakel vol dieren, met als hoogtepunt een tijger. Uiteraard gemaakt van stoffen uit de eigen collectie. www.jimthompson.com

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

Opgezette beestenboel bij Francois Daneck
Het was een opgezette beestenboel in de presentatie van collectioneur Francois Daneck. Zijn (kunst) collectie bestaat voornamelijk uit fossielen, (opgezette) dieren, skeletten en mineralen. www.francoisdaneck.com

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

Rubberen Bearskin Rug van Eelko Moorer
De Nederlandse ontwerper Eelko Moorer nam Playmobil - identiteitsloze, gestereotypeerde plastic poppetjes - als uitgangspunt bij het ontwerp van zijn rubberen Bearskin. Moorer wijst de gangbare zachtheid van het tapijt af, door te kiezen voor rubber als materiaal. Het kleed wordt met de hand gemaakt en is verkrijgbaar in wit, zwart en bruin. www.eelkomoorer.com

Interieurtrends Maison & Objet - Beestenboel

Nieuwe collectie beestjes van Anne-Claire Petit
Iets minder petit dan hun voorgangers, zijn deze grote lieveheersbeesten van Anne-Claire Petit. Dit keer ontbreekt het de gebreide en gehaakte knuffels aan een kleurenscala. Pittig rood of fris wit; pick your choice. www.anneclairepetit.nl

Bron: Perscentrum Wonen

The classic lounge weerspiegelt een doordringende schoonheid waar luxe en rijkdom wordt gecombineerd met een vleugje authenticiteit.

Onze voorliefde voor oranje wordt dit jaar extra geprikkeld. Natuurlijk op Koninginnedag. Maar ook tijdens zwoele zomeravonden in juni, wanneer iedereen samen met vrienden of familie kijkt naar het EK voetbal. Genieten van de ouderwets gezellige sfeer en samen de spanning ervaren: de collectie In love with orange draagt bij aan die heerlijke beleving.

Bloemen zijn mooi, maar vergankelijk. Voor wie op zoek is naar een duurzamer geschenk, is de vaas REINA van Blomus een idee. De fabrikant van hoogwaardige designproducten uit RVS combineert hier twee materialen porselein en edelstaal. De buitenste vorm van de kelkvormige vaas is vervaardigd uit wit porselein en wordt aan de bovenkant met een sierlijke rand afgesloten.

Uit de opening ‘groeit’ het elegante edelstaal gedeelte. Hierdoor ontstaat een spannende materialenmix. REINA is niet alleen bedoeld voor bloemen, passend bij het seizoen komen bijvoorbeeld ook dennentakjes zeer goed tot hun recht in deze vaas, en ook leeg is deze vaak een fraai object om in huis te hebben staan.