3653
Mooi. Lelijk. Bijzonder IKEA FÖREMÅL
Gepubliceerd: 31-08-2018

In september 2018 lanceert IKEA de limited collectie FÖREMÅL, in samenwerking met de rebelse Zweedse designer en artiest Per B Sundberg. Zijn glas- en keramiekwerk heeft altijd een sterk humoristische lading en laat tegelijkertijd hoogwaardig vakmanschap zien. FÖREMÅL legt de nadruk op de emoties die producten en accessoires op kunnen roepen. Bij het inrichten van een huis is dat net zo belangrijk als praktische oplossingen. Mensen kunnen met FÖREMÅL kiezen uit vele bijzondere en dierbare objecten: mooi, lelijk en bijzonder.

 

01_PH152297.png

FÖREMÅL bestaat onder andere uit kussens, een kandelaar in de vorm van een hond, vazen, opbergdoosjes, een dienblad en kandelaar ineen en een tapijt met opvallende patronen. De collectie bevat veel ‘conversation pieces’. Per B Sundberg, ook wel Pelle genoemd, voert graag de discussie over waarom iets als mooi of juist als lelijk wordt gezien.

Eierdoos en pyjama

Voor deze collectie creëerde Pelle nieuwe patronen voor het textiel, de vloerkleden en de opbergdoosjes. Zo maakte hij een collage van het karton van een oude eierdoos, zijn pyjama en zijn favoriete roze trui. Deze plaatste hij vervolgens op een A4-scanner en spiegelde het patroon op de computer. 

PH152278.png

Dezelfde nieuwsgierigheid

Op het eerste gezicht lijken IKEA en Pelle totaal niet op elkaar: een groot woonwarenhuis en een rebelse artiest. Maar ze delen dezelfde nieuwsgierigheid, dagen beiden graag de status-quo uit en onderzoeken het onbekende. 

PH152281.png

PH152293.png

Pelle werkt met veel plezier samen met IKEA: “Ik houd ervan om verschillende dingen te doen en om te spelen met de verwachtingen van mensen. Nu kan ik een dienblad maken dat industrieel wordt geproduceerd en wordt verkocht voor minder dan 10 euro, waarmee het toegankelijk is geworden voor een groot publiek. Ik vind het democratische aspect daarvan geweldig.” 

Nike Karlsson, Creative Leader bij IKEA: “Met FÖREMÅL krijgt IKEA een kijkje in het brein van Pelle. Daarmee verbreden we onze horizon en stellen we ons open voor een caleidoscoop met veel nieuwe patronen.”

Over Per B Sundberg

Het is moeilijk om Pelle te omschrijven. Hij beweegt zich op de grens tussen kunst en design met een oneindige nieuwsgierigheid. Het is een rebel met een groot gevoel voor humor. Zijn werk is meer gebaseerd op gevoel dan op trends. Het is luxueus, een tikkeltje ruw en burlesk, gebaseerd op folklore en toegankelijk.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide