1470
Koekoeksklok en weerhuisje: perfect in een klassiek interieur
Gepubliceerd: 06-12-2019

We staan er vaak niet bij stil maar sommige dingen om ons heen zijn zo vanzelfsprekend dat we soms niet realiseren dat bepaalde producten eigenlijk erg bijzonder zijn. De klok is hier een mooi voorbeeld van. De klok bestaat al honderden jaren en bijna elk huishouden in Nederland is voorzien van een klok, maar veel mensen hebben niet door dat er een briljante techniek achter een klok schuilt die ervoor zorgt dat deze altijd de juiste tijd weergeeft.

 

Een van de meest iconische klokken is misschien wel de koekoeksklok. Deze klok met Duitse roots heeft een prachtige uitstraling en is veel meer dan alleen een klok. De authentieke koekoeksklok past erg goed in een meer klassiek interieur. Een andere interieur attribuut die ook in deze categorie valt en meer voor de uitstraling dan voor de oorspronkelijke functie gebruikt wordt, is een weerhuisje.

WIN-VLOERKLEED.png

Het weerhuisje wordt veelal gebruikt ter decoratie

Zowel weerhuisjes als koekoeksklokken hebben een iconische en zeer sprekende uitstraling. Het weerhuisje is ooit ontworpen om het komende weer mee te meten. Het weerhuisje is eigenlijk een luchtvochtigheidsmeter die op basis van de luchtvochtigheid aangeeft of er goed of slecht weer op komst is. Een weerhuisje wordt oorspronkelijk gemaakt met behulp van schapendarm die bij een lage luchtvochtigheid en droog weer in elkaar draait. Droog of nat weer wordt vervolgens weergegeven door een mannetje of een vrouwtje die door een van de twee poortjes aan de voorzijde naar buiten komt. Vaak is een weerhuisje voorzien van een thermometer tussen de twee poortjes. De meeste weerhuisjes functioneren niet optimaal in een woning met centrale verwarming. De luchtvochtigheid in het Nederlandse klimaat is buiten vaak zeer constant, waardoor een weerhuisje ook buiten niet optimaal functioneert. In landen met een ander klimaat kan een weerhuisje aanzienlijk beter werken. Door de prachtige designs en authentieke uitstraling zien we desalniettemin vaak weerhuisjes terug als decoratief attribuut in de inrichting.

De koekoeksklok ademt de sfeer van het Zwarte Woud

Het weerhuisje en de koekoeksklok passen qua stijl erg goed bij elkaar en zien we dan ook vaak terug in de klassieke interieurs. Zowel de koekoeksklok als ook het weerhuisje komen uit dezelfde periode van rond 1700 en de wieg van beide attributen staat in het zogeheten Zwarte Woud in Duitsland. De stijl van bijvoorbeeld de klederdracht van het mannetje en het vrouwtje in het weerhuisje en het design van de houten koekoeksklok stralen de architectuur en de stijl van dit gebied in Duitsland uit. De koekoeksklok heeft niet alleen een authentieke uitstraling, maar ook een klassiek geluid dat bovendien erg praktisch is, omdat je hiermee niet per se in dezelfde ruimte als de klok hoeft te zijn om te weten hoe laat het is.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide