Door onze columnist Wilma Korre- Gezelligheid, comfort en sfeer kan iedereen in huis creëren, mits de basis maar goed is. Door kleur op een muur en woonaccessoires toe te voegen wordt elk basisinterieur anders en persoonlijker, en creëer je een eigen woonstijl. Je kunt met een ander muurkleur en andere woonaccessoires het basisinterieur met weinig kosten regelmatig updaten.
Een basisinterieur bestaat uit diverse neutrale tinten waarmee je eindeloos kunt combineren. Neutrale tinten zijn vaak afgeleide kleuren die in de natuur voorkomen. Voorbeelden zijn leisteengrijs, zandgeel, aardbruin, katoenwit, hemelsblauw, etc. Grijs is een prima basiskleur in elk interieur. Grijs voelt zich in zowel een modern huis als in een klassieke woning prima thuis. Grijs is neutraal en is een ideale achtergrond voor kleuren. Het straalt een bepaalde rust uit. Grijs versterkt de andere kleuren. Wit is ook een neutrale kleur en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Wit is te gebruiken in alle denkbare kleurencombinaties, maar wit combineert ook mooi met andere wittinten. Wit is een prima basis in elk interieur. Pas kleur toe in een basiscombinatie met grijzen, witten of bruinen. De kleur komt dan goed tot zijn recht en de basiskleuren zorgen voor rust en balans.
De meeste mensen hebben zowel in de zomer als de winter dezelfde gordijnen in hun woonkamer. Een compleet andere sfeer in je winter- en zomerinterieur maak je af met een lichte kleur inbetween gordijnen in de zomer, en wat dikkere stoffen in een donkerder kleur in de winter op te hangen. Tip: Als je dit te prijzig wordt, dan kun je ook in de zomer de overgordijnen weghalen en alleen de vitrage/inbetween laten hangen voor een luchtige aanblik.
Maak het af met kleurende kussentjes en een woonplaid in de bank, een kleurend karpet op de vloer, een nieuw schilderij/reproductie aan de muur, kaarsen in de nieuwe kleur op tafel, kleurende objecten in de vitrine- of open vakkenkast, kleurende vazen met bloemen op tafel en met enkele nieuwe planten. Onderschat het effect van bloemen en planten in het interieur niet, want ze brengen een ruimte tot leven. Het groen voegt rust toe en fleurt een ruimte op.
Al gauw heeft iedereen de behoefte om veel kleine accessoires en persoonlijke spulletjes overal neer te zetten. Let er op wat je en waar je het neer zet, want anders geeft dit al snel een rommelige en volgepropte indruk met geen enkele samenhang. Vaak staan een paar grote objecten mooier en geven meer rust en ruimte aan je interieur.
Wil je toch kleine accessoires/verzameling in je interieur plaatsen? Dat kan ook, maar probeer deze dan zoveel mogelijk te groeperen. Op deze manier krijgen ze meer aandacht dan dat ze her en der verspreid staan of hangen. Maak bijvoorbeeld van diverse kleine accessoires een soort stilleven door ze op een groot dienblad of schaal te rangschikken, zet diverse soorten en afmetingen fotolijstjes bij elkaar, en hang een verzameling kunstwerkjes op in een denkbeeldige vorm. Zet kleine bloemvaasjes bij elkaar en vul ze met diverse bloemensoorten in dezelfde kleur. Plaats enkele opgestapelde boeken bijvoorbeeld op een bijzettafeltje en zet er bijvoorbeeld een lamp of windlicht op.
Groepeer enkele grote en kleine kussentjes op de bank. Op een neutrale kleur bank is het mooi om kussentjes van diverse materialen en patronen toe te voegen in een kleuraccent. Maak gebruik van symmetrie als je speciale aandacht wil vragen voor accessoires. Op deze manier vraag je dus dubbele aandacht. Pas dit niet in het hele interieur toe, maar combineer dit met diverse accessoires in asymmetrische vormen.
Met spiegels kun je een extra dimensie toevoegen aan je interieur. Spiegels kunnen uitstekend als decoratief element gebruikt worden. Niet alleen het ruimtelijk effect dat ermee bereikt kan worden maakt een spiegel zo bijzonder, een spiegel heeft nog steeds iets mysterieus. De weerkaatsing van licht en bovendien de illusie van extra ruimte wordt bereikt door het spiegelbeeld van binnen of van buiten. Het spelen met licht en reflectie is op zich al een extra decoratief element. Voeg daar nog een bijzondere vorm of afmeting aan toe en je hebt een geweldig decoratief element. Spiegels kun je gebruiken als blikvanger die door formaat, vorm of effect direct opvallen. Dit kun je nog eens versterken door bijvoorbeeld twee of drie kleine spiegels in een horizontale lijn te plaatsen.
Plaats je één grote spiegel bijvoorbeeld boven een dressoir of op de schouw van de open haard zorg dan dat een bijzondere plant, een mooie vaas bloemen, een kaarskandelaar, een lamp of andere bijzondere accessoire deels voor de spiegel staat voor een nog groter effect van diepte en ruimte, zonder dat je direct met het spiegelbeeld van jezelf wordt geconfronteerd.
Met behulp van een spiegel kun je aan een ruimte een betere verspreiding van het licht toevoegen. Een ruimte of een donkere hoek kan beter belicht worden wanneer een of meerdere spiegels op de juist plaats worden geplaatst. Het aanwezige daglicht speelt hierbij een belangrijke rol. Zorg ervoor dat een spiegel op een wand wordt geplaatst waarop het daglicht valt. Pas op voor direct zonlicht, want dit kan verblindend werken. Tip: Kijk eerst op welke wand het meeste daglicht valt en gedurende de dag het langst aanwezig is. Nu weet je welke wand geschikt is kun je, voor je een grote spiegel gaat plaatsen, met een kleinere spiegel bepalen welke plek het gewenste effect geeft. Tip: Gebruik zilverkleurige spiegels voor een optimaal effect.
Vertel het met accessoires
Categorie: Interieuraccessoires 1623
GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE
Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!
Ja, stuur mij de styleguide