2830
IKEA lanceert LOKALT
Gepubliceerd: 22-04-2021 Laatste update: 20-10-2023

IKEA lanceert LOKALT, een collectie geproduceerd door jonge designers en sociale ondernemingen uit India, Jordanië en Thailand. De designers lieten zich voor de collectie inspireren door de steden waar zij wonen en traditionele gebruiken in hun cultuur. Alle IKEA vloerkleden, kussenhoezen, manden en kommen zijn handgemaakt door ambachtslieden. Hiermee wordt werkgelegenheid gecreëerd in regio's waar dat het meest nodig is. In de producten wordt gebruik gemaakt van veel natuurlijke en duurzame materialen zoals wol, bananenvezels en katoen. De limited collectie is vanaf juni verkrijgbaar in alle IKEA winkels.

Lokale ambachtslieden

IKEA zocht naar hedendaagse designers die met deze collectie laten zien dat handgemaakte producten er niet traditioneel of ouderwets uit hoeven te zien. Ambachtswerk kan juist speels en eigentijds zijn. Voor de collectie werkten IKEA en de designers uit Jordanië, India en Thailand samen met sociale ondernemingen die werkgelegenheid creëren voor kwetsbare gemeenschappen. Het gaat onder andere om banen voor vluchtelingen en vrouwen in landelijke gebieden met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Amman als inspiratiebron

Voor designer Tania Haddad uit Jordanië was de stad Amman de inspiratiebron voor de kussenhoezen en kleden die ze ontwierp voor LOKALT. De mensen, auto's en kleine steegjes van de chaotische en charmante stad zijn daarin terug te zien. De Jordaanse vrouwen waar Haddad mee samenwerkte laten in hun borduurwerk ook een eigen handschrift zien. Hierdoor is geen product hetzelfde. Details typerend voor de stad Amman, zoals waslijnen, pick-ups en duiven op dakterrassen, sieren de witte hoezen.

Bangkok design

De designstudio THINKK uit Bangkok heeft de Thaise eetgewoonten en rijke geschiedenis van keramiek als uitgangspunt genomen voor LOKALT - het delen van eten met vrienden en familie is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Het designduo Ploypan Theerachai en Decha Archjananun ontwierp een set borden, kommen en vazen met hedendaags design. Lokale ambachtslieden creëerden met de vingers speelse printen op de keramiek. De handgrepen aan de borden en kommen symboliseren de Thaise traditie dat je een geschenk met beide handen aanpakt.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide