1625
De zoektocht naar de ideale tv speaker

Koop je een prachtige televisie, dan ga je er eigenlijk ook vanuit dat het geluid net zo vooruitstrevend is als de beeldbuis. Nou, in lang niet alle gevallen is dit zo. Dan is je televisie weliswaar indrukwekkend, maar blijkt het geluid allesbehalve imponerend. Hoe help je het geluid van de televisie te optimaliseren? Wat is, met andere woorden, de ideale tv speaker?

 

Is de soundbar ideaal?
Een soundbar wordt vaak aangemerkt als ideale tv speaker. Laten we beginnen met soundbars. Als geen ander zijn deze apparaten in staat het povere geluidsniveau van je adembenemend platte televisie te compenseren. Veelal is het televisiegeluid niet optimaal vanwege het feit dat de tv speaker niet voldoende ruimte heeft. Een soundbar bestaat uit tenminste twee luidsprekers die vaak op indrukwekkende wijze het effect van (losse) voor-, midden- en achterspeakers na weten te bootsen. Een soundbar kan een zogenoemde surroundervaring bieden en verbetert ook de geluidskwaliteit van de tv. Dé allerbeste surroundoplossing is, zo weten kenners, een soundbar net niet. Er zijn, volgens dezelfde insiders, betere systemen beschikbaar. Qua design scoren ze wel goed. De apparaten worden onder het scherm geplaatst, al kunnen ze ook aan de wand bevestigd worden. Voordeel van een soundbar is de mogelijkheid het apparaat met slechts een enkele hdmikabel of optische audiokabel aan te sluiten. Extra kabels zijn dan niet noodzakelijk. Ook losse subwoofers en achterluidsprekers zijn vaak draadloos verbonden, al heeft de subwoofer uiteraard wel netstroom nodig. De veelzijdige apparaten kunnen via Bluetooth of wifi zelfs als mediaspeler functioneren en zijn dus meer dan tv speaker alleen.

Lage frequenties
De ideale tv speaker is ook al onlosmakelijk verbonden met bassen en subwoofers. Het imago van subwoofers? Dat is niet altijd even positief. En dat komt vooral vanwege het formaat en het feit dat verondersteld wordt dat plaatsing allesbehalve eenvoudig is. Ook de integratie met andere speakers tot stand brengen is niet altijd even gemakkelijk. Onterecht is de kritiek niet, terecht evenmin. Vaak komt het mindere imago door onwetendheid en onbegrip, want geluidstechnisch gezien brengt een subwoofer elk surroundsysteem naar een hoger level. In feite zijn subwoofers niet meer dan relatief eenvoudige luidsprekers vanwege de aanwezigheid van slechts een enkele speaker. Modellen met twee drivers zijn er overigens wel. Subwoofers produceren lage frequenties, bassen dus. Wat het precieze frequentiebereik is, is afhankelijk van het model. Subwoofers beschikken negen van de tien keer over een ingebouwde versterker. Verbinden doe je dus met de audiokabel. Overigens zijn subwoofers met vermogens tussen de vijfhonderd en tweeduizend watt gemeengoed geworden en werken ze als aanvulling bij speakers die moeite hebben lage frequenties weer te geven. Ook ontlast het wat grotere luidsprekers die weliswaar capabel moeten zijn om de bassen aan te kunnen, maar dit beter achterwege kunnen laten. Vanwege het feit dat ze geen bassen meer hoeven te produceren, werken ze juist weer beter op de hogere frequenties.

TV speakerBluetooth
Een tv speakerBluetooth, ook dat kan een prima optie zijn. Om het geluid van de televisie te verbeteren kun je ook voor een Bluetooth tv speaker kiezen. Het aanbod is in elk geval enorm. In z’n algemeenheid kan gesteld worden dat een kleinere Bluetooth tv speaker geen geweldige kwaliteit zal leveren. De klankkast is dan te klein om kwaliteit te bieden. Een Bluetooth speaker met meer drivers (bij voorkeur hoog, midden en laag) zal al veel beter klinken. Bij deze soort tv speaker kan ook al gesteld worden dat de prijs vaak iets zegt over de kwaliteit. De duurdere uitvoeringen hebben meer drivers en bieden ook een door de woofer gewenste baspoort, bovendien is de klankkast groter. Ook via de specificaties is vaak al meer inzicht te krijgen in deze tv speaker. Hoewel er meer dan voortreffelijke uitvoeringen tv speakerBluetooth zijn, is een eigen tv speaker set met tenminste vijf speakers het meest ideaal. De speakers van een tv speaker set zijn opgedeeld in front-, rear- en centerspeakers en de set beschikt uiteraard over een subwoofer. Op die manier laat je het geluid van je nieuwe televisie gelijke tred houden met de kwaliteit van beeld. Maak daarbij gebruik van een surround receiver of een versterker en je bent zomaar in staat de perfectie te benaderen als het om geluid gaat.

Akoestiek
Behalve zoeken naar de ideale tv speaker kun je ook andere maatregelen treffen die het geluid van je televisie verbeteren. Zo is het niet moeilijk de akoestiek van je woonkamer te optimaliseren. Dat doe je door te zorgen voor zo weinig mogelijk harde oppervlaktes in de kamer. Harde oppervlaktes zijn bijvoorbeeld kale muren, behoorlijk grote schilderijen of salontafels. Wie de schilderijen van de muur haalt en een mooi tapijt plaatst, die is meteen al verzekerd van beter geluid. Nog iets: je hebt een passende tv speaker bij de televisie gekocht en denkt nu ook van perfect geluid te kunnen genieten. Het is dan wel zaak de tv speaker op de goede plek te zetten. Anders kan het resultaat nog steeds tegenvallen. Zo kun je het stereo effect zomaar verliezen als de speakers te dicht bij elkaar gepositioneerd zijn. Je zit doorgaans goed als de afstand tussen de tv speaker aan de linker- en rechterkant ongeveer net zo groot is als de afstand tussen jou en de televisie. Positioneer daarnaast het deel van de speakers voor de hoge tonen, de tweeters, ongeveer op oorhoogte. Hogere tonen die meteen de oren bereiken, klinken veel beter. Zet de tv speaker ook niet tegen de muur. Een marge van twintig centimeter garandeert beter geluid. Ook een tv meubel kan helpen. Als je - ondanks het feit dat er een enorm aanbod aan moderne en klassieke meubelen beschikbaar is geen voorstander van dergelijke meubelen bent - verberg het televisiemeubel dan met bijvoorbeeld een speakerdoek. Zo’n doek heeft geen invloed op de kwaliteit van geluid. Er zijn behalve een goede tv speaker dus meer aspecten die ervoor kunnen zorgen dat het geluid van je televisie de perfectie benadert.

 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners