1794
Alles over ventilators

Ventilators zijn voor veel Nederlanders nog een vreemde eend in de bijt. Niet heel bijzonder natuurlijk gezien ons klimaat. Bovendien zijn we eerder geneigd om een airconditioning te kopen dan een ventilator. Toch kan een dergelijk apparaat in sommige situaties een stuk beter helpen tegen de hitte dan de airco. Ook staat een goede ventilator vaak een stuk stijlvoller in je huis. Een mooie retro ventilator brengt je terug naar de sfeer van begin 20e eeuw toen je ze in ieder groot hotel tegenkwam om de hitte te verdrijven. En met de nodige life hacks haal je zonder meer het beste uit elk type.

Ventilatoren in huis
In principe heeft iedereen wel de nodige ventilatoren in huis. Je vindt ze vrijwel standaard in onder meer de badkamer, het toilet en de keuken. Dat is nodig ook, want ze zijn zeer geschikt om lucht te verversen. In de badkamer is dit vooral belangrijk om koolmonoxidevergiftiging tegen te gaan. Als je bijvoorbeeld gaat douchen wordt veel zuurstof in de lucht omgezet in stikstof. Heb je geen goede afvoer van deze lucht, dan kun je in het ergste geval flauwvallen of zelfs stikken. In het toilet en de keuken hebben ze uiteraard een heel andere functie. Hier zijn ze vooral bedoeld om vieze lucht af te voeren. In het toilet vind je de ventilator meestal in het plafond opgenomen en in de keuken heb je natuurlijk de afzuigkap. Eigenlijk is dat niets anders dan een grote ventilator om lucht af te voeren.

Soorten ventilatoren
Toch denken de meeste mensen bij het woord `ventilator` vooral aan grote apparaten met rondzwiepende bladen aan het plafond. Een grote plafondventilator spreekt zonder meer het meeste aan en blijft je het beste bij. Toch is dit uiteraard niet het enige model op de markt. De belangrijkste modellen zijn, naast de plafondventilator, de tafelventilator, de staande ventilator en de torenventilator.

banner-woontrends-2024-mag.png

Tafelventilator en staande ventilator
Ieder van deze modellen werkt uiteraard op een verschillende manier. De tafelventilator plaats je, zoals de naam al zegt, op tafel. Of op het bureau. Als het erg warm is blaast hij frisse lucht in je gezicht, zodat je wat afkoeling hebt. Al naar gelang het model kan een tafelventilator ook zwenken, waardoor hij eventueel meerdere mensen van een frisse bries kan voorzien. Een staand model doet in principe hetzelfde. Deze is alleen een stuk groter en meestal ook sterker qua vermogen. Hij komt het beste tot zijn recht in de huiskamer of keuken, bijvoorbeeld om een iets grotere groep mensen van verkoeling te voorzien.

Torenventilator
Ook de torenventilator is vooral handig voor in de huiskamer. Het verschil met de staande ventilator is dat deze een vierkante en langwerpige vorm heeft. Dit heeft als voordeel dat hij naar meerdere kanten nagenoeg gelijktijdig lucht kan blazen. Dit in tegenstelling tot een normaal staand model, die dit naar een enkele kant kan. Daarnaast hebben veel torenventilators ook de mogelijkheid om warme lucht te blazen. Hierdoor kun je hem ook in de winter gebruiken als een soort hulpje voor de kachel.

Airco niet altijd het beste
Nog niet zo lang geleden kon je al deze ventilatoren vrij regelmatig tegenkomen in iedere warme huiskamer of kantoor. Inmiddels loopt dit behoorlijk terug door de concurrentie van de airconditioning. Bij moderne huizen kun je deze inmiddels standaard in laten bouwen en bij nieuwere appartementencomplexen is vaak een centraal klimaatcontrolesysteem aanwezig. Hiermee kun je het naar believen warmer of kouder maken in je huis. Toch is een airco zeker niet altijd de beste optie. In veel warmere, tropische landen, vindt je zelfs vaak allebei. De reden daarvoor is dat een langdurig gebruik van de airco door veel mensen vaak als vervelend wordt ervaren, ze krijgen er bijvoorbeeld een geïrriteerde keel of ogen van. Een airconditioning haalt namelijk het vocht uit de lucht, waardoor deze droog wordt. Dit zorgt ervoor dat de lucht afkoelt, maar ook dat je een droge keel krijgt.

Snelle verandering luchtvochtigheid
Je lichaam kan zich namelijk moeilijk snel aanpassen aan een snelle verandering van de luchtvochtigheid in de lucht. Dit merk je vooral als je bijvoorbeeld vanuit je gekoelde auto ineens de warme lucht instapt. Of juist andersom. Als je vanuit de vochtige hitte ineens een gekoelde supermarkt inloopt. Je voelt dan als het ware de overgang. Een enkele keer kan dit niet veel kwaad, maar gebeurt dit heel regelmatig dan loop je een grotere kans om verkouden te worden. Je keel kan er behoorlijk op reageren. Het makkelijkst los je dit op door simpelweg veel water te drinken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een ventilator gebruiken.

Voordeel van de ventilator
In tegenstelling tot de airco haalt de ventilator geen vocht uit de lucht, maar verplaatst deze de lucht alleen maar. Is het echt heel warm dan haalt dit natuurlijk weinig uit. Maar bij iets minder tropische temperaturen helpt dit wel degelijk. Je lichaam koelt namelijk af door te zweten. Dat zweet moet vervolgens gaan verdampen waardoor je afkoelt. Door een ventilator op je te richten gaat dit een stuk makkelijker. Bovendien wordt je zo een stuk minder plakkerig, waardoor het frisser en fijner aanvoelt.

Retro ventilator
Ventilatoren in huis hebben dus nut. Vooral grote plafondventilatoren met veel luchtverplaatsing maken echt een verschil. Het volgende punt is natuurlijk hoe je zo`n groot model nu stijlvol een plekje geeft in je huis. Uiteraard ligt dit natuurlijk vooral aan je inrichting. Bij een modern huis hoort een modern gestylede ventilator en bij een traditionele inrichting idem dito. Helemaal leuk is een retro ventilator. Juist omdat ze zo groot en opvallend zijn, bepalen deze types mede het beeld van je kamer. Een combinatie van een moderne inrichting met een retro plafondventilator werkt daarbij heel goed. Deze hebben namelijk meer vormen en lijnen en zien er een stuk sierlijker uit dan de standaard moderne ventilator. Daarnaast hebben ze die typische roestbruine kleur die hoort bij deze stijl. Door te kiezen voor een mooi model is een ventilator echt heel leuk om je huiskamer of keuken een extra schwung te geven.

Feestventilator
Heb je eenmaal een ventilator hangen, dan zijn er overigens nog genoeg interessante manieren om hem optimaal te gebruiken. Zo zijn ze onder meer ideaal om je nagels te drogen als je ze net hebt gelakt. Maar ook bij een feestje in huis kun je jouw ventilator ideaal gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen is hem te versieren met wat slingers en wat lampjes. Vervolgens doe je het grote licht uit en laat je de ventilator op een lage stand ronddraaien. Voor je het weet verandert je huis in één grote disco. Let natuurlijk wel op dat de kabels niet in de ventilator komen.

De truc met de koude flessen
De beste truc is echter om met je ventilator voor extra verkoeling te zorgen tijdens die enkele dagen dat het echt tropisch warm is. Zoals eerder gezegd is een ventilator minder effectief als er alleen maar hete lucht in huis is. Toch is hier wel een truc op te bedenken. Daarvoor leg je een aantal flessen water in de vriezer. Vervolgens zet je deze onder de ventilator en zet je hem aan. De koude lucht vanuit de flessen wordt opgezogen door het ronddraaiend apparaata en vervolgens verspreid door de kamer. Het werkt echt. Een ventilator is dus zeker nog geen afgeschreven apparaat. Met een beetje creativiteit wil je nooit meer zonder.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide