1957
Woonwensen
Gepubliceerd: 24-10-2012 Laatste update: 06-06-2022

Woonwensen veranderen met het verstrijken van de jaren. De gezinssamenstelling verandert, er komen nieuwe producten op de markt of de woonbehoefte is gewijzigd. Wie niet wil verhuizen heeft mogelijkheden te over om de woning aan te passen en te transformeren in een nieuw woonparadijs.

De tijd dat de woning uit strikt gescheiden ruimtes bestond ligt ver achter ons. De woonbeleving verspreidt zich over het hele huis en ruimtes vloeien in elkaar over. Tuinen zijn een verlengstuk van de woonkamer, de keuken is een soort tweede woonkamer en baden en slapen kan tegenwoordig in dezelfde ruimte. Genieten, samenzijn, eenheid en ontspannen zijn de kernwoorden voor de hedendaagse totale woonbeleving.

De keuken als verlengstuk van de woonkamer
Dankzij de open en semi-open keukens is deze ruimte veel meer dan alleen de plek waar het eten gekookt wordt. Wie kent het niet, de feestjes waar mensen gezellig leunend tegen het aanrecht met elkaar staan te praten? Of de goede gesprekken tijdens het bereiden van een maaltijd? De keukens van nu zijn een verlengstuk van de woonkamer geworden. Sterker nog, in veel gevallen is de keuken het hart van de woning. Keukenfabrikanten hebben deze ontwikkeling snel opgepakt. Strak, modern, minimalistisch of juist nostalgisch, landelijk of klassiek? Wat uw woonkamerstijl ook is, het kan zonder moeite doorgetrokken worden naar de keuken, dankzij de vele mogelijkheden die de fabrikanten u bieden.

Wonen & inrichten

Functionaliteit en design gaan hierbij hand in hand. Afzuigkappen voorkomen dat er vervelende kookluchtjes door de woning trekken en zijn tevens dankzij het fraaie uiterlijk stijlvolle blikvangers. Fornuizen voorzien van de nieuwste technieken ogen strak en stilistisch of robuust en nostalgisch. Afwasmachines draaien fluisterstil hun programma en keukenkastjes en lades - greeploos of juist voorzien van opvallende grepen - sluiten dankzij slimme dempsystemen geruisloos.

Kinderveiligheid
Door het open karakter van de hedendaagse keuken lopen ook kinderen in en uit. Veiligheid is dan ook een belangrijk aspect dat niet over het hoofd gezien mag worden. Gelukkig is er een groot pakket aan voorzieningen op het gebied van een kinderveilige keuken. Denk hierbij aan kookplaten voorzien van een afneembare magnetische knop, messen achter slot en grendel en speciale terugveermechanismen in de kastdeurtjes waardoor kindervingers geen gevaar meer lopen.

Wonen & inrichten

Wellness binnen handbereik
Een opkomende trend is het samenvoegen van de badkamer met de slaapkamer. Het samenvoegen van deze vertrekken is niet zo vreemd; het zijn de ruimtes bij uitstek om je even terug te trekken en op te laden. Leveranciers van bad- en slaapkamermeubelen hebben deze trend doorgevoerd in het aanbod bad- en slaapkamermeubels, waardoor er geen concessies hoeven worden gedaan op het gebied van sfeer en stijl. Het samenvoegen van de slaapkamer en badkamer levert in de meeste gevallen ook extra ruimte op. Ruimte die zich prima leent voor bijvoorbeeld het plaatsen van een stoom-, infrarood- of saunacabine. Een dergelijke cabine gecombineerd met een weldadige regendouche en een bad om heerlijk in weg te zakken enerzijds en een comfortabel bed en misschien een chaise lounge anderzijds, maken van de gecombineerde bad- en slaapkamer een oase van rust, ontspanning en wellness.

Weldadig water
Water verfrist, water ontspant, water reinigt. Lekker wegzakken in een warm bad is een genot. Wegzakken in een massagebad is nog heerlijker. De krachtige stralen van een bad uitgerust met hydromassage systeem zijn een weldaad voor de spieren en stimuleren de bloedsomloop. Bubbelen voor de ontspanning? Dan is een spasysteem de oplossing, de luchtbellen van het spasysteem masseren niet maar bruisen de stress van alle dag weg. Samen badderen of alleen, extra diep of extra breed, vrijstaand of verzonken in de vloer; de mogelijkheden lijken onbegrensd.

Voor de douchefanaten gaat er niets boven de sensatie van stromend water. Het nieuwe douchen gaat verder dan een douchekop waar water uit komt. Er is een uitgebreid aanbod om het doucheplezier te vergroten, van extra large regendouches tot douchepanelen in alle mogelijke uitvoeringen en complete wasstraten met zijdouches voor een verkwikkende hydromassage aan toe. Er zijn zelfs douches die je van een bruin kleurtje voorzien tijdens het douchen dankzij een zonnebankfunctie. Tip: fraai vorm gegeven douchegarnituren en kranen versterken de sfeer van de ruimte en zorgen samen met diverse accessoires voor de finishing touch in de badkamer.

De vloer als basis
De vloer vormt de basis van het interieur, een andere vloer is direct van invloed op de uitstraling en de sfeer van de ruimte. Elke vloersoort heeft zo zn eigen charme en kenmerken. Het natuurlijke uiterlijk van de houten vloer straalt sfeer en warmte uit, met name de robuuste doorleefde vloerdelen zijn enorm populair. Een aantal houtsoorten is ook - mits goed gelegd en afgewerkt - geschikt om in de badkamer te leggen. Voor veel mensen gaat er nog steeds niets boven een oerdegelijke parketvloer. Gemaakt van speciaal geselecteerd kwaliteitshout vormt een parketvloer in vrijwel elke woning een natuurlijk sieraad om generaties lang op te lopen. Parket is de verzamelnaam voor allerlei soorten vloeren die zijn gefabriceerd van hardhout, massief of, als lamelparket, opgebouwd uit diverse lagen. Laminaat is, mede doordat de vloer eenvoudig zelf te leggen is en weinig onderhoud vraagt een populaire vloersoort. Bovendien kan men kiezen uit een breed assortiment dessins. Omdat de natuurlijke uitstraling ongekend populair is, hebben leveranciers laminaatvloeren voorzien van V-groeven en reli�f. Kurk is een ideaal natuurlijk materiaal voor een prachtige harde en toch verende vloerbedekking. Dankzij de vele voordelen kan kurkparket werkelijk overal in het huis worden gelegd. Zelfs in natte ruimtes zoals de keuken, badkamer of toilet, mits de vloer goed is afgelakt. Kurkvloeren zijn leverbaar in honderden moderne tinten en dessins. Maar als uw keus daar niet bij zit, kunt u met behulp van stijlvolle sjablonen uw eigen kurkvloer creeeren.

Wonen & inrichten

Eigen haard
Een haard vormt een fraaie blikvanger in elk interieur en in elk vertrek. Tegenwoordig kan iedereen genieten van een prachtige haard of kachel, moderne technieken maken een schoorsteen of soms zelfs een rookkanaal overbodig. Houtgestookte haarden en kachels kunnen niet zonder een goed schoorsteenkanaal, maar gasgestookte toestellen en elektrische haarden kunnen in vrijwel elke woonsituatie worden toegepast. Een dansend vlammenspel geeft de slaapkamer een extra romantisch tintje. Het gezellige karakter van de woonkeuken wordt versterkt door een haard bijvoorbeeld op ooghoogte in te bouwen. En zelfs in de badkamer is het mogelijk starend in de vlammen weg te dromen in een warm bad. Stoken met hout is een goedkope en duurzame manier van verwarmen. Houtkachels en inbouwhaarden vallen onder de noemer sfeerverwarming en inderdaad de dansende vlammen van het knapperende haardvuur zijn sfeervolle blikvangers, maar sfeerverwarming heeft heel wat meer te bieden dan alleen sfeer! Een van de belangrijkste voordelen van sfeerverwarming is de besparing op de energierekening. Voor een optimale besparing is het wel van belang dat u de juiste haard of kachel kiest.

Wonen & inrichten

Extra sfeer in de tuin
De tuin wordt meer en meer gezien als een verlengstuk van de woonkamer. De stijl van de huiskamer wordt doorgevoerd naar de tuin. Dat is terug te zien in het aanbod van tuinmeubilair, er is nauwelijks nog onderscheid tussen binnen en buitenmeubilair. De meeste tuinsets zouden binnenshuis ook niet misstaan. Een haard in de tuin versterkt de huiselijke sfeer en zorgt voor warmte extra tijdens de wat koelere zomeravonden. Trouwens ook tijdens een koude winteravond is het heerlijk om de tuinhaard aan te steken en met een glas gluhwein of kom erwtensoep in deze buitenkamer te genieten van de frisse winterlucht.

Bron: Voorlichtingsburo Wonen

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide