1388
Nieuwe woning
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 07-05-2017

Wie geniet er nou niet van het schouwspel van dansende vlammen in een haardvuur? Zeker op gure winterdagen is de haard een geliefd item in de woning. Echte fans kiezen voor een authentieke open haard. Een rookkanaal dat aan alle eisen en veiligheidsvoorschriften voldoet is dan absoluut een vereiste. Het laten aanleggen van een geschikt rookkanaal is werk voor de vakman, ga daar dus nooit zelf mee aan de slag! Leuker is het om attributen als een vonkenvanger en het trio van pook, tang en veger uit te zoeken. Behalve noodzakelijk zijn het ook stijlvolle blikvangers rondom de haard. En wat te denken van de schouw; nostalgisch vol sierlijke krullen, of liever strak en minimalistisch? Wie een leverancier van schouwen bezoekt kijkt zijn/haar ogen uit; er zijn zoveel stijlen, vormen en materialen. Maak dan maar eens een keuze. Het afvoerkanaal voor een gashaard is eenvoudiger te realiseren dan dat van een open haard, maar evengoed nog wel werk voor de specialist. Bij een gashaard met een zogenoemd "gesloten systeem" is het afvoerkanaal gecombineerd met de aanvoerbuis voor de verbrandingslucht. Daardoor kan in nagenoeg alle gevallen, ook als er geen schoorsteen aanwezig is, een gashaard worden geinstalleerd.

Wie zich gaat orienteren op het gebied van gashaarden zal het wellicht duizelen van de diverse modellen, soorten en maten. Van ware designstukken tot nostalgische haarden, van inbouw tot vrijstaande exemplaren, het kan niet op! Heel bijzonder zijn de doorkijkhaarden, waarbij je via de vlammen naar de aangrenzende kamer kan kijken. De bediening is kinderlijk eenvoudig. Met een simpele druk op de knop geniet je al van een vlammenspel dat niet van echt te onderscheiden is. De vlammen laten zich met behulp van de bijgeleverde afstandsbediening vanuit de luie stoel bedienen. Gashaarden voorzien de woning ook van warmte en zijn uitermate geschikt als bijverwarming. Wie de haard vooral als een decoratief element ziet, kan kiezen voor een elektrische haard. Veel warmte moet men hier niet van verwachten, bij deze haarden gaat het echt om het sfeerverhogende karakter. Omlijst door een fraaie schouw oogt het geheel als een knus plaatje. En omdat de enige vereiste de nabijheid van een stopcontact is, kunnen ze op elke gewenste plek staan en zijn ze eenvoudig te verplaatsen. Voor welke haard u ook kiest, ga altijd naar een erkend installateur die is aangesloten bij het Sfeerverwarmingsgilde. Want spelen met vuur is leuk, maar het moet wel verantwoord gebeuren!

Baden in weelde

Hoewel er niks mis is met een badkamer voorzien van toilettafel en douchecabine; vormen zaken als een tweede toilet en een ligbad een verrijking voor deze ruimte. Uiteraard spelen de beschikbare vierkante meters hierbij een grote rol. Er zijn leveranciers die speciale oplossingen bedacht hebben om de kleine badkamer van zo veel mogelijk comfort en luxe te voorzien. Hoekopstellingen zijn hierbij zeer geliefd en tegelijkertijd ruimtebesparend. Wie niet over voldoende ruimte beschikt voor een douche en een bad kan beide combineren. Er zijn baden met een speciale uitsparing, zodat er probleemloos en zonder gevaar voor uitglijden gedoucht kan worden. Wie het hak- en breekwerk niet ziet zitten kan het ook kleinschaliger aanpakken. Een ander badkamermeubel verricht soms wonderen. Zwevende meubels, al dan niet voorzien van royale laden, ogen niet alleen fraai, maar zijn ook praktisch qua schoonmaakgemak. Completeer het geheel door een of twee waskommen op het meubel te plaatsen. Tegenwoordig mogen de wasbakken gezien worden en zijn ze leverbaar in diverse kleuren en vormen. Zonde om in te bouwen! Helemaal van nu zijn de natuurlijke materialen; hout en natuursteen vormen een prachtig plaatje.

Handig zijn de verrijdbare badkamertrolleys; niet alleen heb je zo altijd alles binnen handbereik, maar de opstelling van de badkamer is kinderlijk eenvoudig aan te passen. In een contrasterende kleur zorgen ze voor een speelse noot. Nog niet zo bekend, maar langzaam in opmars is het bidet. Reuze handig voor een klein wasje, het schoonmaken van vieze voeten en babybillen, maar uiteindelijk bedoelt als een stukje extra hygiene, met name na het toiletbezoek. Qua douches en douchecabines hebben de ontwikkelingen ook niet stil gestaan. Sommige cabines zijn ware designelementen, waarbij veelvuldig gebruik gemaakt wordt van (veiligheids)glas. Trend is het XL-douchen. Extra grote douchekoppen met klinkende namen als Raindance en Rainshower, maken van het douchen een ware sensatie. Rondom genieten van de waterstralen en misschien zelfs wel een aangename massage? Kies dan voor een douchekolom. Via diverse en vaak verstelbare zij-jets geniet je optimaal van het verkwikkende water. De douchekolom is ook een verademing voor de liefhebbers van het samen douchen; niemand staat meer naast de straal. Helemaal luxe zijn de stoomcabines, waarin men uiteraard ook prima kan douchen. Even bijkomen van een drukke dag? Neem dan plaats in de stoomcabine. Vul het geurreservoir met een lekker luchtje, zet een favoriet muziekje op en het ontspannen kan beginnen. Wie liever ronddobbert in warm water kan zich laten verwennen in het bruisende en bubbelende water van een whirlpool. Geintegreerde jets zorgen voor een gerichte massage, terwijl het kolkende water voor een energiek gevoel zorgt. Er zijn zelfs exemplaren waarbij ingebouwde onderwaterspots lichaam en geest verwennen met zogenaamde chromotherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de helende werking van kleuren op ons gestel. Behalve XL-douchen is het ook mogelijk om groots te baden. In de duobaden is het heerlijk badderen met zn tweetjes, maar er zijn ook varianten waarin drie of meer personen kunnen genieten van een weldadig warm bad. Bedenk dat deze investering niet alleen de badkamer maar ook jezelf ten goede komt!

Genieten!
Een woning die perfect aansluit bij de woonwensen van de bewoners heb je niet zomaar. Behalve geld gaat er ook nogal wat tijd in een dergelijk project zitten. Maar hoe heerlijk is het om aan t eind van de rit onderuit te zakken in je nieuwe bad en je de koning te rijk te voelen in je eigen paleis?! Na de voorpret van het uitzoeken, orienteren en informeren, na de drukte en stress van het verbouwen en herinrichten is de tijd van het grote genieten begonnen. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait; volop genieten in en van je eigen huis!

Bron: Vereniging Confortabel wonenWonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide