2354
Interieur
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 07-05-2022

Home is where the heart is, zeggen de Engelsen. Je huis is waar je je thuis voelt, zeggen wij. Om je thuis te blijven voelen in je eigen huis, moet er zo nu en dan iets vernieuwd of aangepast worden. De tijd verandert, smaak verandert, dus een huis verandert mee. Een complete make-over is vaak niet nodig. Een nieuwe vloer, een nieuwe keuken, of een nieuwe badkamer kan het thuisgevoel al extra versterken.

We beginnen bij de vloer: de basis van het interieur. Een nieuwe vloer geeft uw huis een compleet andere look, ook al blijft de rest van het interieur hetzelfde. Meubels tonen nu eenmaal anders op een andere ondergrond. Erg in opkomst is de betonnen gietvloer. Beton geeft uw huis een stoer en robuust karakter. U kunt het beton in iedere gewenste kleur laten schilderen. Bovendien is de vloer naadloos en dat is wel zo gemakkelijk met schoonmaken. Een andere variant van een gietvloer is de epoxy-vloer. Toegegeven: je moet even durven, want met deze gummi-achtige vloer maak je wel een statement. Deze vloer staat niettemin heel goed in een strak en trendy interieur. Houten vloeren staan nog altijd met stip op nummer een als het gaat om populariteit. Niet gek, want houten vloeren en parketvloeren hebben een tijdloze uitstraling. Een trend is om parket in verschillende patronen te laten leggen, zodat de vloer een speels effect krijgt. Ook kiezen veel mensen tegenwoordig voor de uit!

straling van een houten vloer en het gemak van laminaat. Dat kan door te kiezen voor laminaat met een toplaag van echt hout. Het resultaat is niet van een echte houten vloer te onderscheiden. Elke vloer heeft zo zn eigen charme en kenmerken. En er is zo veel te kiezen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan: natuursteen, plavuizen, of kurk. Met natuursteen hebt u een prachtige natuurlijke vloersoort. De meeste steensoorten zijn prima te combineren met vloerverwarming. Ga bij natuursteen niet over ee¨n nacht ijs, de vloer gaat immers een leven lang mee. En dan plavuizen en kurk. Iets van vroeger? Niets is minder waar. Deze vloeren zijn aan een comeback bezig. Natuurlijk wel in vernieuwde vorm. Hippe patronen en moderne kleuren maken deze vloeren helemaal van deze tijd. Wist u trouwens dat kurk een antistatische werking heeft, waardoor stof en huismijt worden afgestoten?

Zwart-wit, een klassieke inspiratiebron

Van de basis gaan we naar het centrum van het huis. Vraag tien mensen naar hun favoriete plek in huis en acht zullen antwoorden: de keuken. De moderne keuken kenmerkt zich door een doordachte vormgeving en veel aandacht voor gebruiksgemak. Te beginnen bij het design van de keuken. Naast de felgekleurde keukenkasten zien we steeds meer ruimte voor de zwart-wit keuken. Deze klassieke basiskleuren vormen weer een inspiratiebron voor het moderne interieur. Zwart en wit lenen zich apart goed als basiskleur, of creeeren samen een krachtig contrast dat kan worden aangevuld met levendige kleuraccenten. Beige-, antraciet- en grijstinten zien we eveneens terugkomen in het hedendaagse keukendesign. Het aanrechtblad is een van de blikvangers van de keuken. En ook hier signaleren we een nieuwe trend: het glazen keukenblad. En met glas bedoelen we dan gehard veiligheidsglas. Glas is slijtvast en blinkt ook uit in praktisch gemak. Ze zijn krasbestendig en porienvrij en daardoor hygiïenisch! en eenvoudig te reinigen. Het glas kan in diverse kleuren worden besteld en voor het oppervlak kan worden gekozen uit mat, glanzend, of satijn. Sinds kort zijn er zelfs glazen werkbladen verkrijgbaar met een bloemstructuur. Maar behalve de looks heeft ook de techniek de nodige veranderingen doorgemaakt. Zeker als het gaat om kooktechniek. De stoomoven blijft in rap tempo de markt veroveren. Stoomovens passen helemaal bij de gezonde kooktrend van nu. Door te stomen blijven voedingsstoffen en vitamines, maar ook kleur en vorm, goed bewaard. Wat minder bekend is, is dat in een stoomoven gerechten heel gemakkelijk opgewarmd kunnen worden. En dan smaakt het nog net zo goed als de eerste dag. Dat is een groot voordeel in vergelijking met andere opwarmtechnieken: smaak, voedingswaarde en structuur veranderen niet. Dat is natuurlijk erg handig in deze hectische tijd, waarbij er niet iedere dag tijd is om uitgebreid te koken. Nog zon innovatie die koken een stuk eenvoudiger maak! t: kookunits die naar wens worden ingedeeld. Losse elementen vormen sa men het ideale kookstation. Een unit om te wokken, een unit om te frituren, een inductie-unit, een gasbrander. Het is maar een voorbeeld. Wie wil kan elke vorm van koken, op elke gewenste bron, verenigen in ee¨n totaalconcept.

Koken in de buitenlucht

Het buitenleven wint steeds meer terrein in Nederland. En niet alleen in de zomer. Overkappingen en overdekte terrassen zorgen ervoor dat we ook in het voor- en najaar, of tijdens een kwakkelende zomer, volop van het buitenzijn kunnen genieten. En wat is er dan leuker om buiten te koken en vervolgens samen met vrienden of familie in de tuin van het eten te genieten? De buitenkeuken neemt dan ook een enorme vlucht in ons land. En dat zorgt ervoor dat er steeds meer keuze is op dit gebied. Aan het design van een buitenkeuken wordt tegenwoordig bijna net zo veel aandacht besteed als de gewone keuken. En ook op het gebied van koken is alles mogelijk: van de gewone kookplaat, tot wokbrander, of teppan yaki, de Japanse bakplaat. Een overdekt terras met buitenkeuken kan een aanzienlijke rol spelen in de waarde bepaling van uw huis. U heeft hiermee immers een extra woonvertrek gecreeerd. En dat is natuurlijk een gedachte om in uw achterhoofd te houden als u beslist om wel of niet ! te kiezen voor dit extra woongenot.

Een verfrissende regenbui

In tien jaar tijd kan er veel veranderen. En dat geldt zeker voor de ontwikkelingen in de badkamer. Van wasruimte is de badkamer veranderd in relaxruimte. Bij relaxen wordt vaak eerst aan het badderen gedacht. Niet vreemd, want tegenwoordig kun je thuis genieten van het bruisende en bubbelende water van een whirlpool. Geïntegreerde jets zorgen voor een gerichte massage, terwijl het kolkende water voor een energiek gevoel zorgt. Er zijn zelfs exemplaren waarbij ingebouwde onderwaterspots lichaam en geest verwennen met zogenaamde kleurentherapie. Maar niet alleen in bad, ook onder de douche is het lekker bijkomen van een drukke dag. Haren wassen in een tropische regenbui? Het kan met de regendouche. Regendouches zijn douchekoppen die zowel aan de wand als aan het plafond gemonteerd kunnen worden. Een speciaal systeem zorgt ervoor dat het water wordt vermengd met lucht. Hierdoor breken de stralen in druppels en dat voelt heerlijk aan op uw huid. Maar er zijn meer mogelijkheden.! Wilt u juist genieten van pulserende waterstralen en een aangename massage? Kies dan voor een douchekolom. Via diverse en vaak verstelbare zij-jets geniet je optimaal van het verkwikkende water. Of neem de stoomcabine: vul het geurreservoir met een lekker luchtje, zet een favoriet muziekje op en het ontspannen kan beginnen. Helemaal luxe is de Sunshower. Daarmee kun je douchen en bruin worden tegelijk. De Sunshower is een douche en zonnebank in een. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook nog een hoop ruimte in huis.

Spelen met vuur

Een haard of kachel is een droom van velen. Niets geeft dan ook zoveel sfeer als een brandend haardvuur. De geur van verbrand hout, het knisperen van de vlammen, de lome warmte. Enfin, we hoeven weinig uit te leggen over de gezelligheid die een haard of kachel met zich meebrengt. En het uitzoeken van een houtkachel wordt nu wel heel gemakkelijk. De haardenbranche introduceert binnenkort namelijk een rendementslabel voor houtkachels. Zo ziet u in ee¨n oogopslag het rendement, het vermogen en de mate van emissie van schadelijke stoffen van de betreffende kachel. En dat zijn bijzonder belangrijke gegevens om te bepalen welke kachel het beste in uw kamer past. Bovendien kunt u met deze informatie voor een milieuvriendelijke optie kiezen.

Ook de gashaard is nog steeds bijzonder polulair. En niet ten onrechte; gas betekent sfeer en gemak in een. Heeft u geen zin om zich bezig te houden met de houtvoorraad? Laat u de stofzuiger liever in de kast staan? Dan is de gashaard zeker iets voor u. Vaak wordt nog gedacht dat een gashaard niet mogelijk is, als er geen schoorsteen in huis aanwezig is. Maar met een gashaard die is uitgerust met een gesloten verbrandingssysteem is bijna altijd een oplossing te vinden. Wat is zon gesloten verbrandingssysteem? Gasgestookte haarden met een open verbrandingssysteem halen de zuurstof die nodig is om het gas te verbranden, uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt of verkrijgen dat via een aparte luchttoevoer naar het toestel toe. Bij een gesloten verbrandingssysteem vindt de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgassen door èèn en hetzelfde gecombineerde kanaal plaats. Omdat er met dit systeem dus zuurstof van buiten het huis wordt betrokken, vindt er geen beenvloeding plaats van het leefklimaat in de woning. Een gesloten verbrandingssysteem is dan ook ideaal voor mechanisch geventileerde woningen. Er is geen aparte luchttoevoer nodig en ook een schoorsteen is niet noodzakelijk. De plaatsingsmogelijkheden met dit systeem zijn legio, mede omdat het speciaal geconstrueerde kanaal over een grote afstand horizontaal kan worden toegepast. Om hinder naar de omgeving te voorkomen, is de uitmonding uiteraard wel aan regels gebonden. Laat de installatie dan ook altijd over aan een echte vakman. Vorig jaar is door de branche-organisatie "Het Sfeerverwarmingsgilde" (SVG) een erkenningsregeling in het leven geroepen, die garandeert dat u met een vakbekwaam en gediplomeerd bedrijf te maken heeft. Leden van het SVG bieden bovendien zwart op wit een door de branche gegarandeerde kwaliteit, zowel voor de producten als voor de installatie.

Verwarming

Het verwarmen van een woning kan op verschillende manieren gebeuren. Heel zelden kom je nog wel lokale verwarmingssystemen zoals gashaarden en gevelkachels tegen. Maar veruit de meeste huizen in Nederland worden toch wel centraal verwarmd. Daarbij kunnen zowel water als lucht worden gebruikt als warmte-overdragend medium. Een centraal verwarmingssysteem met een cv-ketel en radiatoren is de meest gebruikte verwarmingsinstallatie in de Nederlandse woning. Een ketel met een gasbrander verwarmt water dat via buizen naar de radiatoren loopt. De radiatoren geven via straling en convectie warmte af aan de omgeving. Het afgekoelde water loopt via retourbuizen weer terug naar de cv-ketel waar het weer opgewarmd wordt en opnieuw naar de radiatoren gaat. Naast, of in plaats van radiatoren kunnen ook convectoren worden toegepast. Dit zijn metalen buizen waar het water doorstroomt en die voorzien zijn van lamellen voor de warmteoverdracht. De werking van convectoren berust op convectie: ! koude lucht die wordt verwarmd, stijgt en gaat circuleren. Daarom kunnen convectoren in bijvoorbeeld putten in de vloer worden weggewerkt. Tegenwoordig zien we steeds meer dat ook vloer- en wandverwarming als hoofdverwarming worden geenstalleerd. Met warm water dat door leidingen in de vloer of wand stroomt, wordt dan een ruimte op temperatuur gehouden. Vloer- en wandverwarming geven stralingswarmte af, maar de ruimte wordt ook opgewarmd door de convectielucht die door de vloer of wanden wordt opgewarmd. Vloer- en wandverwarming worden ook wel lage temperatuurverwarming genoemd. De oppervlakte van de vloer of de wanden is dusdanig groot, dat ook bij een lage watertemperatuur voldoende warmte aan de omgeving wordt afgestaan. Dat is vooral gunstig bij het gebruik van een HR-ketel, omdat deze bij een lage watertemperatuur zeer energiezuinig is. Bij een gecombineerd systeem van radiatoren en vloer- of wandverwarming is een meng- en verdeelset nodig. Deze zorgt ervoor dat water ! met een hoge temperatuur beschikbaar is voor de radiatoren en water met een lagere temperatuur voor de vloer- of wandverwarming.

Dat steekt er boven uit!

Wilt u meer ruimte op de bovenverdieping? Dan valt een dakkapel te overwegen. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel meer oppervlak dit oplevert. Wie de nieuw verkregen ruimte niet nodig heeft als slaapkamer of kantoorruimte zou zich eens flink kunnen laten gaan. Wat te denken van een complete relaxruimte? Menig sauna- leverancier biedt complete saunas die als pakket aangeleverd worden, speciaal voor dit soort doeleinden. Je zou kunnen gaan voor een eenvoudige cabine, maar meer genot biedt een stoomcabine. Super-de-luxe zijn de stoomcabines voor twee of meer personen, voorzien van ingebouwde speakers voor wat ontspannen muziek en als extraatje geur- en chromotherapie. Nu nog een paar heerlijke ligbedden, een binnenfonteintje en een sterrenhemel in t plafond en het grote genieten kan beginnen. Genieten in je eigen wellnessruimte wanneer je maar wil; na een drukke stressvolle dag loop je de trap op richting totale ontspanning. Wat wil een mens nog meer?!

Nieuwe woning

Stel, je bent je huis toch echt ontgroeid en de mogelijkheid tot aan- en verbouwen is er niet. Dan is de stap om op zoek te gaan naar een andere woning de meest logische. Meer woonoppervlak, een royale badkamer met tweede toilet, een extra slaapkamer, een zonnige tuin. Het zijn allemaal zaken die t wonen aantrekkelijker kunnen maken. Sommigen kiezen voor het gemak van een nieuwbouwwoning. Qua onderhoud zit men de eerste jaren dan behoorlijk safe. Omdat er praktisch geen verbouwingskosten zullen zijn, is er vaak een aanzienlijk budget voor de inrichting. Anderen vallen juist voor de charme van een oudere woning en hebben de kosten van een flinke verbouwing graag over voor het creeren van hun droomhuis. Hoe dan ook, in alle gevallen geldt: wat je er in stopt, komt er meestal ook weer uit!

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide