1422
Interieur inrichten
Gepubliceerd: 11-09-2012 Laatste update: 06-06-2022

Wanneer u heeft besloten om de waarde van uw huis te vermeerderen, dan zijn de mogelijkheden legio. We lopen even met u door het huis. Te beginnen bij het epicentrum van de woning: de keuken. De keuken speelt een aanzienlijke rol bij de waardebepaling van de woning. Een gedachte om in het achterhoofd te houden tijdens het bezoek aan de showroom. De nieuwe keukentrend kenmerkt zich door een aantal specifieke materialen.

Zo worden aluminium en glas tegenwoordig veelvuldig in de keuken verwerkt. Erg sfeervol zijn de kasten voorzien van rookglas en inbouwspotjes. Door het zachte licht zie je vaag wat contouren van servies schitteren achter het ondoorzichtige glas. Maar ook hout is een populair materiaal bij keukenontwerpers. In een greeploze keuken zijn overbodige handgrepen achterwege gelaten, waardoor de belijning van de keuken niet onderbroken wordt. Hierdoor ontstaat een strakke vormgeving die zich thuisvoelt in elk designinterieur. De perfecte keuken komt zo wel heel dichtbij! Opvallend is dat de vertrouwde onder- en bovenkasten vaker het veld ruimen voor praktische ladekasten. Planchetten en railsystemen duiken ook steeds meer op in de keuken op. Sommige keukenattributen zijn te mooi om achter kastdeuren weg te zetten en laten zich op een planchet of aan een rail prima etaleren. Op het gebied van kleur lijkt alles mogelijk, vooral in combinatie met een hoogglans finish.

Maar behalve de looks heeft ook de techniek de nodige veranderingen doorgemaakt. Alleen al voor wat betreft de wijze van koken. Een aantal jaar geleden viel er te kiezen tussen gas of elektrisch en bestond een fornuis uit vier pitten. Bij de hedendaagse fornuizen kan er gekozen worden voor koken op gas, elektrisch, keramisch, inductie of gas onder glas. Steeds vaker zien we ook de extra brede fornuizen met voldoende ruimte voor zes pitten. Innovatief zijn de kookunits dienaar wens ingedeeld worden. Losse elementen vormen samen het kookstation. Een unit om te wokken, een unit om te frituren, een inductie-unit, een gasbrander. Wie wil kan elke vorm van koken, op elke gewenste bron, verenigen in èèn totaalconcept. Ook de ovens zijn inmiddels multifunctioneel; ze kunnen bakken, stomen en grillen en hebben als extraatje een zelfreinigend programma. Sommige fornuizen bestaan zelfs uit meerdere ovens. Een genot voor de kookliefhebber. Maar er is meer.

lookbook2025.png

Vaatwassers op ooghoogte, nooit meer bukken om de vuile vaat in- of uit te ruimen. Oogstrelende koelkasten die als een waar designelement de keuken van net dat beetje meer voorzien. Super strak in rvs of voorzien van een actuele kleur als hippe blikvanger in de keuken. Bescheiden koelkasten of enorme dubbeldeurse exemplaren. Koelen kan ook cool! Er is ook meer nagedacht over de efficiency van de keuken. Loopafstanden moeten zo klein mogelijk zijn, maar ook logisch. Kookstation en spoelstation zullen dan ook nooit ver bij elkaar vandaan liggen. Een keuken die gezien mag worden, efficiënt is en naadloos aansluit bij overige inrichting zal absoluut een positieve invloed hebben op de waarde van de woning en het woongenot!

Stomen, bubbelen en bruisen.
Net als in de keuken zijn ook in badkamer de ontwikkelingen snel gegaan. De moderne badkamer is van alle gemakken voorzien. Neem de douchecabines. Trend is het XL-douchen. Extra grote douchekoppen met klinkende namen als Raindance en Rainshower, maken van het douchen een ware sensatie. Rondom genieten van de waterstralen en misschien zelfs wel een aangename massage? Kies dan voor een douchekolom. Via diverse en vaak verstelbare zij-jets geniet je optimaal van het verkwikkende water. Helemaal luxe zijn de stoomcabines, waarin men uiteraard ook prima kan douchen. U kunt lekker bijkomen van een drukke dag. Vul het geurreservoir met een lekker luchtje, zet een favoriet muziekje op en het ontspannen kan beginnen. Wie liever ronddobbert in warm water kan zich laten verwennen in het bruisende en bubbelende water van een whirlpool. Geintegreerde jets zorgen voor een gerichte massage, terwijl het kolkende water voor een energiek gevoel zorgt. Er zijn zelfs exemplaren waarbij ingebouwde onderwaterspots lichaam en geest verwennen met zogenaamde chromotherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de helende werking van kleuren op ons gestel. Behalve XL-douchen is het ook mogelijk om groots te baden. In de duobaden is het heerlijk badderen met zn tweetjes, maar er zijn ook varianten waarin drie of meer personen kunnen genieten van een weldadig warm bad. Bij de nieuwe inrichting van uw badkamer, spelen uiteraard de beschikbare vierkante meters een grote rol. Er zijn leveranciers die speciale oplossingen bedacht hebben om de kleine badkamer van zo veel mogelijk comfort en luxe te voorzien. Hoekopstellingen zijn hierbij zeer geliefd en tegelijkertijd ruimtebesparend. Wie niet over voldoende ruimte beschikt voor een douche ën een bad kan beide combineren. Er zijn baden met een speciale uitsparing, zodat er probleemloos en zonder gevaar voor uitglijden gedoucht kan worden. Wie het hak- en breekwerk niet ziet zitten kan het ook kleinschaliger aanpakken. Een ander badkamermeubel verricht soms wonderen. Zwevende meubels, al dan niet voorzien van royale laden, ogen niet alleen fraai, maar zijn ook praktisch qua schoonmaakgemak. Completeer het geheel door èèn of twee waskommen op het meubel te plaatsen. Tegenwoordig mogen de wasbakken gezien worden en zijn ze leverbaar in diverse kleuren en vormen. Zonde om in te bouwen! Helemaal van nu zijn de natuurlijke materialen; hout en natuursteen vormen een prachtig plaatje. Handig zijn de verrijdbare badkamertrolleys. In een contrasterende kleur zorgen ze voor een speelse noot. Nog niet zo bekend, maar langzaam in opmars is het bidet. Reuze handig voor een klein wasje, het schoonmaken van vieze voeten en babybillen, maar uiteindelijk bedoelt als een stukje extra hygi?ne, met name na het toiletbezoek. Bedenk dat bovengenoemde investeringen niet alleen de badkamer maar ook jezelf ten goede komen.

 

De vloer: basis van het interieur
Een andere vloer is direct van invloed op het uiterlijk van de woning, zeker als er voor een heel andere vloersoort gekozen wordt. En tegenwoordig valt er op dat gebied veel te kiezen; hout, natuursteen, plavuizen, laminaat, parket, kurk, linoleum, grind, vloerbedekking of gietvloeren. Elke vloer heeft zo zn eigen charme en kenmerken. Houten vloeren en parketvloeren hebben een tijdloze uitstraling. Parket kan op vele manieren gelegd worden. Met een visgraatparket krijgt u bijvoorbeeld al een veel gewaagdere vloer. Ook anders, maar evengoed een natuurlijke vloersoort is de natuurstenen vloer. Omdat er nogal wat soorten en mogelijkheden op dit gebied zijn, is een gedegen orientatie absoluut aan te raden. Voor de meeste natuursteenvloeren geldt dat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. De meeste steensoorten zijn prima te combineren met vloerverwarming. Ga bij natuursteen niet over èèn nacht ijs, de vloer gaat immers een leven lang mee! Laminaat is nog steeds erg populair; èèn van de redenen hiervan is dat de vloer zich eenvoudig laat leggen. De toplaag is in diverse kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar. Let hierbij op de hardheid in verband met de slijtvastheid van de vloer. Wie graag de schoonheid van een houten vloer wil, maar niet het bijbehorende onderhoud kan kiezen voor laminaat met het uiterlijk van houten vloerdelen. Dit is vrijwel niet van echt te onderscheiden. Plavuizen koud en kil? Welnee! Voorzien van vloerverwarming is dit een prachtige, onverslijtbare en behaaglijke vloersoort die bovendien zeer onderhoudsvriendelijk is. Speelse patronen en fraaie kleuren kunnen een plavuizenvloer desgewenst voorzien van persoonlijke accenten. Bij de hedendaagse collectie kurk is de stoffige uitstraling van weleer is ver te zoeken. Actuele kleuren en patronen laten zich eenvoudig combineren. Bovendien heeft kurk een antistatische werking, waardoor stof en huismijt afgestoten worden.

Rond het vuur
Een (open) haard is altijd automatisch het middelpunt van uw kamer. Gezellig met zn allen rond het vuur. Voor echte haardliefhebbers gaat er niets boven een ouderwets knisperend houtvuur. Een rookkanaal dat aan alle eisen en veiligheidsvoorschriften voldoet, is dan absoluut een vereiste. Het laten aanleggen van een geschikt rookkanaal is werk voor de vakman, ga daar dus nooit zelf mee aan de slag! Leuker is het om attributen als een vonkenvanger en het trio van pook, tang en veger uit te zoeken. Behalve noodzakelijk zijn het ook stijlvolle blikvangers rondom de haard. En wat te denken van de schouw; nostalgisch of klassiek, of liever strak en minimalistisch? Het afvoerkanaal voor een gashaard is (ddorgaans) eenvoudiger te realiseren dan dat van een open haard, maar evengoed nog wel werk voor de specialist. Bij een gashaard met een zogenoemd "gesloten systeem" is het afvoerkanaal gecombineerd met de aanvoerbuis voor de verbrandingslucht. Daardoor kan in nagenoeg alle gevallen, ook als er geen schoorsteen aanwezig is, een gashaard worden ge?nstalleerd. Wie zich gaat ori?nteren op het gebied van gashaarden zal het wellicht duizelen van de diverse modellen, soorten en maten. Heel bijzonder zijn de doorkijkhaarden, waarbij je via de vlammen naar de aangrenzende kamer kan kijken. De bediening is kinderlijk eenvoudig. Met een simpele druk op de knop geniet je al van een vlammenspel dat niet van echt te onderscheiden is. Wie de haard vooral als een decoratief element ziet, kan kiezen voor een elektrische haard. Veel warmte moet men hier niet van verwachten, bij deze haarden gaat het echt om het sfeerverhogende karakter. Omlijst door een fraaie schouw oogt het geheel als een knus plaatje. En omdat de enige vereiste de nabijheid van een stopcontact is, kunnen ze op elke gewenste plek staan en zijn ze eenvoudig te verplaatsen. Voor welke haard u ook kiest, ga altijd naar een installateur die is aangesloten bij het Sfeerverwarmingsgilde. Zij bieden u Gegarandeerde Kwaliteit. Want spelen met vuur is leuk, maar het moet wel verantwoord gebeuren!

Verwarming
Het verwarmen van een woning kan op verschillende manieren gebeuren. Heel zelden kom je nog wel lokale verwarmingssystemen zoals gashaarden en gevelkachels tegen. Maar veruit de meeste huizen in Nederland worden toch wel centraal verwarmd. Daarbij kunnen zowel water als lucht worden gebruikt als warmte-overdragend medium. Een centraal verwarmingssysteem met een cv-ketel en radiatoren is de meest gebruikte verwarmingsinstallatie in de Nederlandse woning. Een ketel met een gasbrander verwarmt water dat via buizen naar de radiatoren loopt. De radiatoren geven via straling en convectie warmte af aan de omgeving. Het afgekoelde water loopt via retourbuizen weer terug naar de cv-ketel waar het weer opgewarmd wordt en opnieuw naar de radiatoren gaat. Naast, of in plaats van radiatoren kunnen ook convectoren worden toegepast. Dit zijn metalen buizen waar het water doorstroomt en die voorzien zijn van lamellen voor de warmteoverdracht. De werking van convectoren berust op convectie: koude lucht die wordt verwarmd, stijgt en gaat circuleren. Daarom kunnen convectoren in bijvoorbeeld putten in de vloer worden weggewerkt. Tegenwoordig zien we steeds meer dat ook vloer- en wandverwarming als hoofdverwarming worden ge?nstalleerd. Met warm water dat door leidingen in de vloer of wand stroomt, wordt dan een ruimte op temperatuur gehouden. Vloer- en wandverwarming geven stralingswarmte af, maar de ruimte wordt ook opgewarmd door de convectielucht die door de vloer of wanden wordt opgewarmd. Vloer- en wandverwarming worden ook wel lage temperatuurverwarming genoemd. De oppervlakte van de vloer of de wanden is dusdanig groot, dat ook bij een lage watertemperatuur voldoende warmte aan de omgeving wordt afgestaan. Dat is vooral gunstig bij het gebruik van een HR-ketel, omdat deze bij een lage watertemperatuur zeer energiezuinig is. Bij een gecombineerd systeem van radiatoren en vloer- of wandverwarming is een meng- en verdeelset nodig. Deze zorgt ervoor dat water met een hoge temperatuur beschikbaar is voor de radiatoren en water met een lagere temperatuur voor de vloer- of wandverwarming.

Dat steekt er boven uit!
Wilt u meer ruimte op de bovenverdieping? Dan valt een dakkapel te overwegen. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel meer oppervlak dit oplevert. Wie de nieuw verkregen ruimte niet nodig heeft als slaapkamer of kantoorruimte zou zich eens flink kunnen laten gaan. Wat te denken van een complete relaxruimte? Menig sauna- leverancier biedt complete saunas die als pakket aangeleverd worden, speciaal voor dit soort doeleinden. Je zou kunnen gaan voor een eenvoudige cabine, maar meer genot biedt een stoomcabine. Super-de-luxe zijn de stoomcabines voor twee of meer personen, voorzien van ingebouwde speakers voor wat ontspannen muziek en als extraatje geur- en chromotherapie. Nu nog een paar heerlijke ligbedden, een binnenfonteintje en een sterrenhemel in t plafond en het grote genieten kan beginnen. Genieten in je eigen wellnessruimte wanneer je maar wil; na een drukke stressvolle dag loop je de trap op richting totale ontspanning. Wat wil een mens nog meer?!

Nieuwe woning
Stel, je bent je huis toch echt ontgroeid en mogelijkheid tot aan- en verbouwen is er niet. Dan is de stap om op zoek te gaan naar een andere woning de meest logische. Meer woonoppervlak, een royale badkamer met tweede toilet, een extra slaapkamer, een zonnige tuin. Het zijn allemaal zaken die t wonen aantrekkelijker kunnen maken. Sommigen kiezen voor het gemak van een nieuwbouwwoning. Qua onderhoud zit men de eerste jaren behoorlijk safe. Omdat er praktisch geen verbouwingskosten zullen zijn, is er vaak een aanzienlijk budget voor de inrichting. Anderen vallen juist voor de charme van een oudere woning en hebben de kosten van een flinke verbouwing graag over voor het creeren van hun droomhuis. Hoe dan ook, in alle gevallen geldt: wat je er in stopt, komt er meestal ook weer uit!

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide