3579
Ruimte indelen
Gepubliceerd: 24-10-2012 Laatste update: 29-08-2017

Wanneer u uw woonkamer opnieuw wilt inrichten, kan dit door alles te vernieuwen, enkele stukken te vervangen of uw bestaande meubelen anders op te stellen. In alle gevallen is het handig om wat meer kennis te hebben over ruimte-indeling. Daarom krijgt u handige tips en adviezen omtrent de indeling van uw woonkamer. We behandelen dingen als inventariseren, het maken van een functieplan met daarbij praktische tips. Volgende keer gaan we kijken naar soorten plattegronden, praktische indelingen, diverse opstellingen en hoe u het zelf in de praktijk kunt brengen.

Voordat u uw kamer gaat verzetten/indelen is het belangrijk dat u enkele stappen doorloopt:

Inventariseren
Waarom is het zo belangrijk dat u wat zaken gaat inventariseren alvorens u begint met het indelen van uw woonkamer? Afhankelijk van uw woonwensen wordt de kamer ingedeeld. Als u hier van tevoren niet over nadenkt, komt u misschien later voor vervelende verrassingen te staan.

inspiratiebrochures1.png

Wat moet er vervangen worden?
Als u niet alleen uw meubelen anders wilt zetten, maar ook dingen wilt vervangen, is het goed om te inventariseren wat u graag wilt behouden en wat er vervangen moet worden. Maak hiervan een lijst en neem de maten op van deze meubelen, zodat u een goed overzicht hebt.

Bekijk hoe uw gezinssituatie is en hoe u graag leeft in huis. De ene persoon ligt graag op de bank, een ander zit graag in een fauteuil met ondersteuning voor schouders en hoofd, weer iemand anders legt graag de benen omhoog.Als u hierover nadenkt voordat u nieuwe meubels gaat aanschaffen, kunt u ze perfect aanpassen op uw woonwensen. Afhankelijk van de grootte van uw gezin, moeten er ook genoeg zitplaatsen zijn aan de eetkamertafel en in de zithoek. Uit praktisch oogpunt kan voor een grote bank worden gekozen als daar genoeg plaats voor is. Hier kunnen meer mensen op zitten dan op 2 fauteuils bijvoorbeeld.

Voor mensen met kinderen is het soms gewenst dat er een aparte speelhoek komt. Wanneer u regelmatig thuis werkt is een werkplek misschien gewenst. Zo zijn er allerlei vragen die u zichzelf kunt stellen om een goed beeld te vormen over wat uw woonwensen nu eigenlijk zijn.

Bepaal uw smaak
Wanneer het alweer wat jaren geleden is dat u nieuwe meubelen hebt gekocht, is het belangrijk dat u opnieuw uw smaak bepaalt. Hoe doet u dit? Door het lezen/bekijken van woonmagazines, het kijken van TV-programmas over wonen en het bezoeken van woonwinkels kunt u proeven van de diverse woonsferen van deze tijd. Het is prettig om goed te weten wat u mooi vindt en wat u eraan wilt besteden, zodat u uiteindelijk 100% tevreden zult zijn met het behaalde resultaat.

Maak een functieplan
Waar gaat u wat plaatsen in de ruimte? In de meeste woonkamers is er in ieder geval ruimte voor een zithoek en een eethoek. Het is logisch dat de eethoek het dichtst bij de keuken staat. Hoewel dit geen must is, is het wel het meest praktische. Als u de hete pannen op tafel gaat zetten, is het niet handig om eerst de halve woonkamer door te moeten. De zithoek komt dan aan de andere kant van de kamer. Afhankelijk van de ruimte kunt u de indeling van uw zithoek bepalen. Bij het indelen van de zithoek spelen de plaats van een open haard en de TV een belangrijke rol. In sommige huizen hangt de TV aan de muur, soms in een kast, soms op een kast, soms in de hoek... maar de TV is bijna altijd een item in de zithoek waar rekening mee gehouden moet worden. Zorg dat u vanuit meerdere zitplaatsen kunt kijken naar de TV. Ook een open haard is een veelvoorkomend element in het interieur. Soms is het best wel eens puzzelen om de opstelling zodanig te krijgen dat het voor zowel haard als TV praktisch is. Vandaar dat wij u adviseren om een plattegrond te maken van uw kamer. Hierin kunt u dan naar harte lust gaan schuiven met sjablonen. Met de indeling van de zithoek zijn allerlei combinaties mogelijk. Hier kom ik op terug in het volgende nummer van Woontips Magazine.

 

Diverse zaken zijn van invloed op het indelen van uw kamer, zoals: plaats en hoogte van de ramen, hoe breed is de muur, waar komt u binnen, hoeveel zitplaatsen zijn gewenst. Let er bij het indelen van uw woonkamer ook altijd op dat u genoeg loopruimte hebt. Hiermee bedoel ik dat er genoeg ruimte moet zijn tussen bijvoorbeeld de salontafel en de bank, de eethoek en de zithoek enzovoort. Soms wordt gedacht dat bijna iedere vierkante meter gevuld moet zijn, maar dat is niet zo. Natuurlijk houdt de ene persoon van een wat vollere kamer en de ander houdt van meer ruimte, maar over het algemeen komt ruimte in een interieur de indeling ten goede. Het blijft overzichtelijk en het creëert rust.

 

Om te kijken of bepaalde meubelen in uw interieur passen, is het handig om een plattegrond te maken van uw kamer. Als u de maten op hebt genomen van de meubelen, dan kunt u hiervan heel gemakkelijk op schaal sjablonen maken. U kunt dan goed zien hoe iets uitpakt in de ruimte.

 

 

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide