1797
‘Thuisgevoel’ tegenwoordig steeds vaker buitenshuis
Gepubliceerd: 25-10-2018 Laatste update: 11-06-2023

Bijna driekwart van de Nederlanders voelt zich thuis in eigen huis, ongeveer een kwart geeft echter aan dit ’thuisgevoel’ buitenshuis te vinden. Wereldwijd ligt dit met 35% zelfs nog een stuk hoger. Dat blijkt uit het IKEA ‘Life at Home Report’*. Jongeren, stedelingen en mensen die met vrienden of onbekenden samenwonen geven het vaakst aan zich op andere plekken meer thuis te voelen – bijvoorbeeld in het koffietentje om de hoek. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de omgeving van het huis voor de meerderheid belangrijker is dan de grootte.

 Thuis in virtuele ruimtes
De meest genoemde plekken waar mensen zich thuis voelen naast hun eigen huis zijn: het huis van hun ouders (35%), recreatieplekken als een park of strand (22%), bij vrienden thuis (20%) en op werk of school (13%). Opvallend is dat met name jongeren zich soms ook thuis voelen in een virtuele ruimte (21%). De vijf factoren die zorgen voor een ‘thuisgevoel’ zijn: privacy, comfort, veiligheid, het gevoel hebben ‘erbij te horen’ en het gevoel hebben dat het huis echt van jou is. Een gebrek aan deze factoren – bijvoorbeeld doordat je vaak verhuist – kan er dan ook voor zorgen dat je je op andere plekken meer thuis voelt.

Grenzen vervagen
Uit het onderzoek blijkt dat 67% van de Nederlanders liever een kleiner huis op een goede locatie heeft, dan een groot huis op een mindere locatie. Doordat mensen – met name in steden – in kleinere huizen wonen, verplaatsen activiteiten naar buiten het huis. Zo geeft wereldwijd ruim een derde aan meerdere keren per week ergens anders te douchen of een bad te nemen. Ook verandert de invulling van ‘thuis’, onder meer doordat een op de vier regelmatig vanuit huis werkt. Doordat ‘thuis’ zich niet langer beperkt tot je eigen huis, spelen mensen in je omgeving, straat, buurt en gemeenschap een steeds grotere rol in het thuisgevoel.

Maria Jonsson, Macro Insights Leader bij IKEA Group: “We waren benieuwd waarom sommige mensen zich op plekken buitenshuis meer thuis voelen dan anderen. Met dit onderzoek proberen we erachter te komen wat dat ongrijpbare gevoel van ‘thuis’ precies is, en hoe we het makkelijker kunnen maken om dit thuisgevoel te creëren op de plek waar je woont.”

IKEA experimenteert op dit moment met prototypen van allerlei soorten woningen – zoals een appartement voor alleenstaanden of een gedeelde woning – om zo nieuwe behoeften te ontdekken, zowel binnen- als buitenshuis.

*Met het ‘Life at Home Report’ onderzoekt IKEA wat een beter dagelijks leven thuis inhoudt. Dit is het vijfde jaar op rij dat IKEA een ‘Life at Home’ onderzoek uitvoert. Voor dit onderzoek – uitgevoerd vanaf maart t/m augustus 2018 – sprak IKEA met ruim 22.000 respondenten afkomstig uit 22 verschillende landen in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten, Europa (waaronder Nederland) en Azië.

Het gehele Life At Home Report 2018 is te lezen via: https://lifeathome.ikea.com/

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide