1590
Snaidero Venus by Tieleman Keukens
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 08-05-2022

Een nieuwe keuken is een behoorlijke investering. Maar u zult versteld staan hoeveel keukens binnen no time worden gekocht. En vooral als een totaalpakket waar alleen een paar accessoires aan te veranderen zijn. U loopt dan echter het grote risico dat u voor jaren met een keuken zit die net niet naar uw zin is. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk.

Wensenlijstje
Zet, voordat u aan het herinrichten van uw keuken begint, eerst alles goed op een rij. Wat moet de functie van uw nieuwe keuken worden? Is dat voornamelijk koffiezetten en een eenvoudige maaltijd klaarmaken? Of bent u een hobbykok en kookt u regelmatig uitgebreid en met meerdere personen? Gaat er in de keuken gegeten worden en wilt u er misschien ook nog lekker natafelen of maken uw kinderen er hun huiswerk? Wilt u op gas gaan koken of kiest u voor keramisch of inductie? En wat voor achterwand past er het beste bij het werkblad van uw keuze? Houdt u van ultra modern design, spreekt de sfeer van vroeger u meer aan of wilt u een combinatie? Een geslaagd bezoek aan een keukenspecialist begint dus met het uitwerken van uw eigen ideeen. Neem een maatschetsje mee van de ruimte waarin de keuken moet komen en geef daarop ook de hoogte van het plafond en de maten van de ramen, de deuren en de radiator aan. Plus alle andere zaken die u niet wilt veranderen. Gebruik bij uw planning een uitgebreide checklist zodat u niets over het hoofd ziet (op www.wonencompleet.nl vindt u een handig voorbeeld). Zo komt u goed beslagen ten ijs bij uw keukenadviseur.

Woonkeuken
De tijd dat een keuken puur bedoeld was voor het bereiden van eten is voorbij. Tegenwoordig hebben we voornamelijk open of halfopen keukens. Wat zich afspeelt in dit culinaire gedeelte wordt meer betrokken bij de rest van het huis. De keuken als een soort tweede huiskamer, ook qua sfeer passend bij de rest van het huis. En waarom ook niet? Wat is er gezelliger dan bijkletsen aan de tafel in de keuken, of in het weekend lekker met de hele familie ontbijten? En daarmee is een trend in gang gezet. Omdat de keuken meer betrokken wordt bij de rest van het interieur hebben de fabrikanten de stijl en kleuren daar perfect op aangepast. Door te spelen met de mogelijkheden van kastfronten en apparatuur kan de keuken een gerieflijk en huiselijk karakter krijgen, een plek waar iedereen voor zijn plezier vertoeft.

Meer ruimte
Is de keukenruimte niet groot genoeg, dan kan uw keukenadviseur wellicht een bar of buffet ontwerpen die de keuken naadloos laat aansluiten bij het woonvertrek. Samen koken geeft een veelvoud aan plezier, maar vraagt weer om andere aanpassingen. Werkruimte voor twee creeert u bijvoorbeeld met twee afzonderlijke keukenblokken, een kookeiland of een vanaf meerdere kanten bereikbaar werkblad. Een goede keukenontwerper beschikt over de creativiteit en het praktisch inzicht om in te spelen op uw wensen, mogelijkheden en beperkingen. Daag hem maar uit!

Hypermodern design
Als reactie op de naoorlogse standaardkeuken, zette enkele jaren geleden de trend in naar de hypermoderne, trendy keuken. Puur design met soms een gewaagd karakter. Deze trend is nog steeds in volle gang. Naast optimale functionaliteit wordt heel veel aandacht besteed aan het ontwerp, met daarin de nieuwste snufjes. Vrijwel elke fabrikant levert tegenwoordig keukens van uitstekende kwaliteit. Duurzame materialen zoals hout en aluminium maken een keuken actueel en stijlvol. De designers en fabrikanten komen steeds met nieuwe modellen om voor te blijven. Voor u als klant dus keuzemogelijkheden te over.

De sfeer van vroeger
Een andere ontwikkeling is die van de landelijke, rustieke keuken. De naturellen spelen hierin een grote rol. Klassieke kastjes en werkbladen, terracotta vloertegels of brede houten vloerdelen, een mooie robuuste schouw, porseleinen spoelbakken en nostalgische kranen voeren de boventoon. Wat de rustieke keuken echt af maakt is een losstaand, nostalgisch fornuis, echter voorzien van alle gemakken. Maar er is natuurlijk ook volop moderne apparatuur, die qua vormgeving volledig is afgestemd op deze back to basic trend.

Modulekeukens
In een mensenleven ligt vrijwel niets vast. Smaak, financiele ruimte, wensen en behoeften zijn allemaal aan veranderingen onderhevig. Moderne keukenfabrikanten spelen daarop in. U zit niet meer voor jaren vast aan de eenmaal gekozen indeling van uw keuken. De nieuwe generatie keukens groeit mee met de wensen van de gebruikers. Ze zijn opgebouwd uit losse onderdelen (modules) die eenvoudig kunnen worden verplaatst, toegevoegd of weggelaten. Het uitgangspunt van een modulekeuken vormen de onderdelen die aan een vaste plaats gebonden zijn, zoals een gas- of wateraansluiting met daarbij een (deel van een) werkblad waaronder een kastje of open legplanken. In dezelfde stijl zijn vervolgens alle mogelijke uitbreidingen toe te voegen. Van een volledige werk- en voorbereidingshoek tot een enkel hakblok of keukenapparatuur. Sommige zware elementen zijn uitgerust met wieltjes zodat ze eenvoudig te verplaatsen zijn. Modulekeukens zijn in een groot aantal uitvoeringen leverbaar. Werkbladen en kastjes kunnen in vrijwel iedere kleur en in elk materiaal worden uitgevoerd.

Materialen en kleuren
Er is nauwelijks een meubel te bedenken dat zo zwaar op de proef wordt gesteld als een keukenmeubel. Zware belasting, hitte, vet, zuur, olie, vocht, stoten en krassen, vuil en schoonmaakmiddelen stellen uitzonderlijk hoge eisen aan zowel de binnen als de buitenkant van de keukenelementen. Omdat uw keuken er natuurlijk zo lang mogelijk perfect moet blijven uitzien, wordt door de fabrikanten dan ook heel veel zorg aan de afwerking besteed. Kunststof is uitstekend bestand tegen krassen en stoten en is leverbaar in talloze kleuren en dessins, waaronder een groot aantal houtstructuren. Echt hout, zowel massief als fineer, kenmerkt zich door het natuurlijke spel van kleur en structuur en heeft een chique uitstraling. De afwerking zorgt voor zowel een verhardende als vochtwerende laag, waardoor het hout zijn natuurlijke charme vasthoudt. Verder zijn op dit moment met folie overtrokken en gelakte fronten bijzonder populair.Letterlijk in alle kleuren leverbaar, glanzend, mat en zelfs met de hand beschilderde decors zijn mogelijk. Moderne gelakte fronten zijn spiegelglad zodat vuil en vet er geen vat op krijgen en ze eenvoudig te reinigen zijn.

Goed voor lijf en leden
U moet in uw keuken natuurlijk zo doelmatig mogelijk kunnen werken, zonder uw lichaam onnodig te belasten. Een goed ergonomisch ontwerp begint met de indeling van de werkplek en de plaatsbepaling van de apparatuur en, niet te vergeten, de verlichting. Voor een logische routing is het van belang of degene die het meest in de keuken werkt rechts- of linkshandig is. Zorg voor royaal bemeten werkplekken rond de kookunit, de oven en de spoelbak. Nog veel te weinig wordt met de plaatsing van apparatuur rekening gehouden met een gemakkelijke werkhoogte. De vaat in of uit een vaatwasser halen gaat echt veel gemakkelijker als hij op zon 30 cm hoogte in een kast wordt geplaatst. Maar het allerbelangrijkste, waar vooral uw rug u dankbaar voor zal zijn, is de hoogte van het werkblad. Ideaal is een werkhoogte waarbij u met een rechte rug kunt staan. Ga rechtop voor een muur staan. Houd uw bovenarm loodrecht naar beneden en uw onderarm horizontaal gestrekt met de handpalm naar beneden. Laat iemand aan de onderkant van uw handpalm een streepje zetten.Meet de afstand van het streepje tot de vloer, trek daar 12 cm vanaf en u heeft de juiste werkhoogte voor uw aanrecht.

Optimale bergruimte
Wie ooit in een traditionele onderkast met legplanken naar een zakje peperkorrels heeft gezocht, zal de overzichtelijkheid en snelle toegankelijkheid van laden en uittrekelementen zeker weten te waarderen. Keukenkasten zijn er tegenwoordig in veel breedte en hoogtematen en kunnen worden uitgerust met de meest uiteenlopende draai- en uittrekmogelijkheden. Daardoor kunt u ook het achterste gedeelte van de bergruimte moeiteloos bereiken.Nog steeds zeer in trek zijn de zogeheten apothekerskasten: volledig uittrekbare kasten die van twee kanten toegankelijk zijn. In plaats van de gesloten kastjes boven het aanrecht worden ook dikwijls open kastruimten en schappen toegepast. Designmerken maken daarvoor vaak gebruik van roestvrij staal of glas.

Keukenrenovatie
Ook zonder ingrijpende verbouwing kan uw bestaande keuken een totaal ander aanzien krijgen. Of van meer comfort worden voorzien. U zult verbaasd staan wat nieuwe deurtjes en een oven op ooghoogte voor effect hebben. Dat geldt zeker ook voor een nieuw werkblad. Er zijn speciale renovatiebladen die zonder hak- en breekwerk over uw huidige aanrecht gemonteerd kunnen worden. Daarmee kunt u gelijk het probleem van uw te lage werkblad opheffen! Of u vervangt de huidige kast met gesloten deuren door een luchtige, open variant. Overzichtelijk, toegankelijk en ruimtelijk. Puur comfort en bepalend voor het aanzien van uw keuken is een nieuwe trendy afzuigkap. In de meeste keukens aan te brengen zonder ingewikkelde verbouwingen. Ook nieuwe greepjes, een houder voor vloeibare zeep, een roestvrijstalen stang waaraan u keukengereedschap of accessoires ophangt en noem verder maar op, kunnen uw keuken net dat beetje meer en anders geven. Ook in de keuken zijn het vaak de kleine dingen die het doen!

Keurmerk Kwaliteit Keukenbranche voor extra zekerheid
Ook bij de aankoop van een keuken is het verstandig om goed voorbereid te zijn op eventuele verrassingen. Een nieuwe keuken is een grote en heel leuke aankoop. Of deze aankoop ook na langere tijd plezier blijft opleveren, kan vooraf natuurlijk niet met honderd procent zekerheid worden gezegd. Maar gelukkig zijn er wel manieren om extra zekerheid in te bouwen. Koop bijvoorbeeld bij voorkeur bij een keukenzaak die in het bezit is van het Consumenten Label van de Vereniging Comfortabel Wonen. Dit keurmerk, dat binnenkort Keurmerk Kwaliteit Keukenbranche gaat heten, wordt alleen verstrekt als maar liefst 90% van alle ondervraagde klanten de service van die keukenzaak positief beoordelen. Meer informatie over het Consumenten Label en de keukenzaken die dit mogen voeren, vindt u op www.consumentenlabel.nl

Stichting Ombudsman Keukens: omdat er ook in de beste relaties wel eens iets fout gaat Ondanks alle zorgvuldigheid komt het, ook bij de beste keukenzaken, wel eens voor dat er iets mis gaat. Het ingewikkelde proces van inmeten, ontwerpen, bestellen en het combineren van keukenmeubels, apparatuur, blad, spoelbak en accessoires geeft soms een ander eindresultaat dan u als klant voor ogen stond. Natuurlijk zal uw leverancier er in dat geval alles aan doen om uw klachten op te lossen. Maar als dat onverhoopt niet volgens uw wensen gebeurt, is het een veilig gevoel als uw leverancier is aangesloten bij de Stichting Ombudsman Keukens. Deze stichting bemiddelt in geschillen en zoekt naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. En als dat niet mogelijk blijkt doet zij een uitspraak die voor beide partijen bindend is. Meer informatie over de Ombudsman Keukens vindt u op de website www.ombudsmankeukens.nl

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

 

inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide