De allereerste Dutch Design Days op INTERIEUR, waar Nederlandse ontwerpers in de kijker werden gezet, kon op heel wat enthousiasme rekenen. Projectcoördi-nator Dieter Van Den Storm blikt tevreden terug: "De reacties waren zonder meer positief. Ere-gast Jaime Hayon heeft met zijn frivool design én zijn ontwapenende charme het hart van me-nig bezoeker gestolen. Heel opvallend was ook de grote interesse voor de lezingen en ten-toonstellingen. Bezoekers willen niet alleen naar al dat moois kijken, ze willen ook iets opsteken."

Professionele en niet professionele interieurliefhebbers trokken van 17 tot 26 oktober massaal naar Kortrijk, voor de 21e editie van de internationale biënnale voor wooncreativiteit. Niet min-der dan 95.000 bezoekers bezochten INTERIEUR 08 om interieurarchitectuur te voelen en, voor-al, design te beleven. Opvallend daarbij is het groeiende publiek professionelen. Zo trok de openingsdag, enkel toegankelijk voor professionelen, 5% meer bezoekers dan bij de feesteditie in 2006. Ook het aantal internationale bezoekers steeg dit jaar, met bezoekers uit 60 verschil-lende landen en meer dan 800 journalisten uit alle wereldhoeken. Het succes van INTERIEUR 08 viel internationaal heel erg in de smaak. Van Den Storm : " Vorige week kopte de Financial Times Interieur still stands out among the plethora of design fairs around the world for the quali-ty of what is on display and for its originality of presentation."

Daarnaast was INTERIEUR 08 ruimer dan ooit. Letterlijk, met een fraaie architecturale standen-opbouw, en inhoudelijk met een breed programma. Zo kon je naast de 315 verschillende mer-ken op de biënnale ook een 25-tal lezingen volgen, innovatief design voor de woning en de werkplek ontdekken en aanvullende tentoonstellingen bekijken. Ook de eerste Belgische Design Awards 08 werden uitgereikt en tentoongesteld onder de vlag van het nieuwe initiatief Design at Work, dat voor de eerste keer plaatsvindt in december 2009.

Projectcoördinator Dieter Van Den Storm: "De lezingen waren voor ons en de geïnteresseer-den een test. Weliswaar hebben we dat in het verleden ook al gedaan, maar nooit in die mate. De interesse en het enthousiasme van het publiek was simpelweg enorm. De INTERIEUR-bezoekers willen blijkbaar niet alleen naar al dat moois kijken, ze willen ook iets opsteken. En dat is perfect gelukt met klinkende namen als Michael Braungart, Joost Swarte, Erwan Bouroullec, Fabio Novembre, Inga Sempé, Minsuk Cho, ... "

Een nieuwe keuken is een behoorlijke investering. Maar u zult versteld staan hoeveel keukens binnen no time worden gekocht. En vooral als een totaalpakket waar alleen een paar accessoires aan te veranderen zijn. U loopt dan echter het grote risico dat u voor jaren met een keuken zit die net niet naar uw zin is. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk.

Wensenlijstje
Zet, voordat u aan het herinrichten van uw keuken begint, eerst alles goed op een rij. Wat moet de functie van uw nieuwe keuken worden? Is dat voornamelijk koffiezetten en een eenvoudige maaltijd klaarmaken? Of bent u een hobbykok en kookt u regelmatig uitgebreid en met meerdere personen? Gaat er in de keuken gegeten worden en wilt u er misschien ook nog lekker natafelen of maken uw kinderen er hun huiswerk? Wilt u op gas gaan koken of kiest u voor keramisch of inductie? En wat voor achterwand past er het beste bij het werkblad van uw keuze? Houdt u van ultra modern design, spreekt de sfeer van vroeger u meer aan of wilt u een combinatie? Een geslaagd bezoek aan een keukenspecialist begint dus met het uitwerken van uw eigen ideeen. Neem een maatschetsje mee van de ruimte waarin de keuken moet komen en geef daarop ook de hoogte van het plafond en de maten van de ramen, de deuren en de radiator aan. Plus alle andere zaken die u niet wilt veranderen. Gebruik bij uw planning een uitgebreide checklist zodat u niets over het hoofd ziet (op www.wonencompleet.nl vindt u een handig voorbeeld). Zo komt u goed beslagen ten ijs bij uw keukenadviseur.

Woonkeuken
De tijd dat een keuken puur bedoeld was voor het bereiden van eten is voorbij. Tegenwoordig hebben we voornamelijk open of halfopen keukens. Wat zich afspeelt in dit culinaire gedeelte wordt meer betrokken bij de rest van het huis. De keuken als een soort tweede huiskamer, ook qua sfeer passend bij de rest van het huis. En waarom ook niet? Wat is er gezelliger dan bijkletsen aan de tafel in de keuken, of in het weekend lekker met de hele familie ontbijten? En daarmee is een trend in gang gezet. Omdat de keuken meer betrokken wordt bij de rest van het interieur hebben de fabrikanten de stijl en kleuren daar perfect op aangepast. Door te spelen met de mogelijkheden van kastfronten en apparatuur kan de keuken een gerieflijk en huiselijk karakter krijgen, een plek waar iedereen voor zijn plezier vertoeft.

Meer ruimte
Is de keukenruimte niet groot genoeg, dan kan uw keukenadviseur wellicht een bar of buffet ontwerpen die de keuken naadloos laat aansluiten bij het woonvertrek. Samen koken geeft een veelvoud aan plezier, maar vraagt weer om andere aanpassingen. Werkruimte voor twee creeert u bijvoorbeeld met twee afzonderlijke keukenblokken, een kookeiland of een vanaf meerdere kanten bereikbaar werkblad. Een goede keukenontwerper beschikt over de creativiteit en het praktisch inzicht om in te spelen op uw wensen, mogelijkheden en beperkingen. Daag hem maar uit!

Hypermodern design
Als reactie op de naoorlogse standaardkeuken, zette enkele jaren geleden de trend in naar de hypermoderne, trendy keuken. Puur design met soms een gewaagd karakter. Deze trend is nog steeds in volle gang. Naast optimale functionaliteit wordt heel veel aandacht besteed aan het ontwerp, met daarin de nieuwste snufjes. Vrijwel elke fabrikant levert tegenwoordig keukens van uitstekende kwaliteit. Duurzame materialen zoals hout en aluminium maken een keuken actueel en stijlvol. De designers en fabrikanten komen steeds met nieuwe modellen om voor te blijven. Voor u als klant dus keuzemogelijkheden te over.

De sfeer van vroeger
Een andere ontwikkeling is die van de landelijke, rustieke keuken. De naturellen spelen hierin een grote rol. Klassieke kastjes en werkbladen, terracotta vloertegels of brede houten vloerdelen, een mooie robuuste schouw, porseleinen spoelbakken en nostalgische kranen voeren de boventoon. Wat de rustieke keuken echt af maakt is een losstaand, nostalgisch fornuis, echter voorzien van alle gemakken. Maar er is natuurlijk ook volop moderne apparatuur, die qua vormgeving volledig is afgestemd op deze back to basic trend.

Modulekeukens
In een mensenleven ligt vrijwel niets vast. Smaak, financiele ruimte, wensen en behoeften zijn allemaal aan veranderingen onderhevig. Moderne keukenfabrikanten spelen daarop in. U zit niet meer voor jaren vast aan de eenmaal gekozen indeling van uw keuken. De nieuwe generatie keukens groeit mee met de wensen van de gebruikers. Ze zijn opgebouwd uit losse onderdelen (modules) die eenvoudig kunnen worden verplaatst, toegevoegd of weggelaten. Het uitgangspunt van een modulekeuken vormen de onderdelen die aan een vaste plaats gebonden zijn, zoals een gas- of wateraansluiting met daarbij een (deel van een) werkblad waaronder een kastje of open legplanken. In dezelfde stijl zijn vervolgens alle mogelijke uitbreidingen toe te voegen. Van een volledige werk- en voorbereidingshoek tot een enkel hakblok of keukenapparatuur. Sommige zware elementen zijn uitgerust met wieltjes zodat ze eenvoudig te verplaatsen zijn. Modulekeukens zijn in een groot aantal uitvoeringen leverbaar. Werkbladen en kastjes kunnen in vrijwel iedere kleur en in elk materiaal worden uitgevoerd.

Materialen en kleuren
Er is nauwelijks een meubel te bedenken dat zo zwaar op de proef wordt gesteld als een keukenmeubel. Zware belasting, hitte, vet, zuur, olie, vocht, stoten en krassen, vuil en schoonmaakmiddelen stellen uitzonderlijk hoge eisen aan zowel de binnen als de buitenkant van de keukenelementen. Omdat uw keuken er natuurlijk zo lang mogelijk perfect moet blijven uitzien, wordt door de fabrikanten dan ook heel veel zorg aan de afwerking besteed. Kunststof is uitstekend bestand tegen krassen en stoten en is leverbaar in talloze kleuren en dessins, waaronder een groot aantal houtstructuren. Echt hout, zowel massief als fineer, kenmerkt zich door het natuurlijke spel van kleur en structuur en heeft een chique uitstraling. De afwerking zorgt voor zowel een verhardende als vochtwerende laag, waardoor het hout zijn natuurlijke charme vasthoudt. Verder zijn op dit moment met folie overtrokken en gelakte fronten bijzonder populair.Letterlijk in alle kleuren leverbaar, glanzend, mat en zelfs met de hand beschilderde decors zijn mogelijk. Moderne gelakte fronten zijn spiegelglad zodat vuil en vet er geen vat op krijgen en ze eenvoudig te reinigen zijn.

Goed voor lijf en leden
U moet in uw keuken natuurlijk zo doelmatig mogelijk kunnen werken, zonder uw lichaam onnodig te belasten. Een goed ergonomisch ontwerp begint met de indeling van de werkplek en de plaatsbepaling van de apparatuur en, niet te vergeten, de verlichting. Voor een logische routing is het van belang of degene die het meest in de keuken werkt rechts- of linkshandig is. Zorg voor royaal bemeten werkplekken rond de kookunit, de oven en de spoelbak. Nog veel te weinig wordt met de plaatsing van apparatuur rekening gehouden met een gemakkelijke werkhoogte. De vaat in of uit een vaatwasser halen gaat echt veel gemakkelijker als hij op zon 30 cm hoogte in een kast wordt geplaatst. Maar het allerbelangrijkste, waar vooral uw rug u dankbaar voor zal zijn, is de hoogte van het werkblad. Ideaal is een werkhoogte waarbij u met een rechte rug kunt staan. Ga rechtop voor een muur staan. Houd uw bovenarm loodrecht naar beneden en uw onderarm horizontaal gestrekt met de handpalm naar beneden. Laat iemand aan de onderkant van uw handpalm een streepje zetten.Meet de afstand van het streepje tot de vloer, trek daar 12 cm vanaf en u heeft de juiste werkhoogte voor uw aanrecht.

Optimale bergruimte
Wie ooit in een traditionele onderkast met legplanken naar een zakje peperkorrels heeft gezocht, zal de overzichtelijkheid en snelle toegankelijkheid van laden en uittrekelementen zeker weten te waarderen. Keukenkasten zijn er tegenwoordig in veel breedte en hoogtematen en kunnen worden uitgerust met de meest uiteenlopende draai- en uittrekmogelijkheden. Daardoor kunt u ook het achterste gedeelte van de bergruimte moeiteloos bereiken.Nog steeds zeer in trek zijn de zogeheten apothekerskasten: volledig uittrekbare kasten die van twee kanten toegankelijk zijn. In plaats van de gesloten kastjes boven het aanrecht worden ook dikwijls open kastruimten en schappen toegepast. Designmerken maken daarvoor vaak gebruik van roestvrij staal of glas.

Keukenrenovatie
Ook zonder ingrijpende verbouwing kan uw bestaande keuken een totaal ander aanzien krijgen. Of van meer comfort worden voorzien. U zult verbaasd staan wat nieuwe deurtjes en een oven op ooghoogte voor effect hebben. Dat geldt zeker ook voor een nieuw werkblad. Er zijn speciale renovatiebladen die zonder hak- en breekwerk over uw huidige aanrecht gemonteerd kunnen worden. Daarmee kunt u gelijk het probleem van uw te lage werkblad opheffen! Of u vervangt de huidige kast met gesloten deuren door een luchtige, open variant. Overzichtelijk, toegankelijk en ruimtelijk. Puur comfort en bepalend voor het aanzien van uw keuken is een nieuwe trendy afzuigkap. In de meeste keukens aan te brengen zonder ingewikkelde verbouwingen. Ook nieuwe greepjes, een houder voor vloeibare zeep, een roestvrijstalen stang waaraan u keukengereedschap of accessoires ophangt en noem verder maar op, kunnen uw keuken net dat beetje meer en anders geven. Ook in de keuken zijn het vaak de kleine dingen die het doen!

Keurmerk Kwaliteit Keukenbranche voor extra zekerheid
Ook bij de aankoop van een keuken is het verstandig om goed voorbereid te zijn op eventuele verrassingen. Een nieuwe keuken is een grote en heel leuke aankoop. Of deze aankoop ook na langere tijd plezier blijft opleveren, kan vooraf natuurlijk niet met honderd procent zekerheid worden gezegd. Maar gelukkig zijn er wel manieren om extra zekerheid in te bouwen. Koop bijvoorbeeld bij voorkeur bij een keukenzaak die in het bezit is van het Consumenten Label van de Vereniging Comfortabel Wonen. Dit keurmerk, dat binnenkort Keurmerk Kwaliteit Keukenbranche gaat heten, wordt alleen verstrekt als maar liefst 90% van alle ondervraagde klanten de service van die keukenzaak positief beoordelen. Meer informatie over het Consumenten Label en de keukenzaken die dit mogen voeren, vindt u op www.consumentenlabel.nl

Stichting Ombudsman Keukens: omdat er ook in de beste relaties wel eens iets fout gaat Ondanks alle zorgvuldigheid komt het, ook bij de beste keukenzaken, wel eens voor dat er iets mis gaat. Het ingewikkelde proces van inmeten, ontwerpen, bestellen en het combineren van keukenmeubels, apparatuur, blad, spoelbak en accessoires geeft soms een ander eindresultaat dan u als klant voor ogen stond. Natuurlijk zal uw leverancier er in dat geval alles aan doen om uw klachten op te lossen. Maar als dat onverhoopt niet volgens uw wensen gebeurt, is het een veilig gevoel als uw leverancier is aangesloten bij de Stichting Ombudsman Keukens. Deze stichting bemiddelt in geschillen en zoekt naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. En als dat niet mogelijk blijkt doet zij een uitspraak die voor beide partijen bindend is. Meer informatie over de Ombudsman Keukens vindt u op de website www.ombudsmankeukens.nl

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Home is where the heart is, zeggen de Engelsen. Je huis is waar je je thuis voelt, zeggen wij. Om je thuis te blijven voelen in je eigen huis, moet er zo nu en dan iets vernieuwd of aangepast worden. De tijd verandert, smaak verandert, dus een huis verandert mee. Een complete make-over is vaak niet nodig. Een nieuwe vloer, een nieuwe keuken, of een nieuwe badkamer kan het thuisgevoel al extra versterken.

We beginnen bij de vloer: de basis van het interieur. Een nieuwe vloer geeft uw huis een compleet andere look, ook al blijft de rest van het interieur hetzelfde. Meubels tonen nu eenmaal anders op een andere ondergrond. Erg in opkomst is de betonnen gietvloer. Beton geeft uw huis een stoer en robuust karakter. U kunt het beton in iedere gewenste kleur laten schilderen. Bovendien is de vloer naadloos en dat is wel zo gemakkelijk met schoonmaken. Een andere variant van een gietvloer is de epoxy-vloer. Toegegeven: je moet even durven, want met deze gummi-achtige vloer maak je wel een statement. Deze vloer staat niettemin heel goed in een strak en trendy interieur. Houten vloeren staan nog altijd met stip op nummer een als het gaat om populariteit. Niet gek, want houten vloeren en parketvloeren hebben een tijdloze uitstraling. Een trend is om parket in verschillende patronen te laten leggen, zodat de vloer een speels effect krijgt. Ook kiezen veel mensen tegenwoordig voor de uit!

straling van een houten vloer en het gemak van laminaat. Dat kan door te kiezen voor laminaat met een toplaag van echt hout. Het resultaat is niet van een echte houten vloer te onderscheiden. Elke vloer heeft zo zn eigen charme en kenmerken. En er is zo veel te kiezen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan: natuursteen, plavuizen, of kurk. Met natuursteen hebt u een prachtige natuurlijke vloersoort. De meeste steensoorten zijn prima te combineren met vloerverwarming. Ga bij natuursteen niet over ee¨n nacht ijs, de vloer gaat immers een leven lang mee. En dan plavuizen en kurk. Iets van vroeger? Niets is minder waar. Deze vloeren zijn aan een comeback bezig. Natuurlijk wel in vernieuwde vorm. Hippe patronen en moderne kleuren maken deze vloeren helemaal van deze tijd. Wist u trouwens dat kurk een antistatische werking heeft, waardoor stof en huismijt worden afgestoten?

Zwart-wit, een klassieke inspiratiebron

Van de basis gaan we naar het centrum van het huis. Vraag tien mensen naar hun favoriete plek in huis en acht zullen antwoorden: de keuken. De moderne keuken kenmerkt zich door een doordachte vormgeving en veel aandacht voor gebruiksgemak. Te beginnen bij het design van de keuken. Naast de felgekleurde keukenkasten zien we steeds meer ruimte voor de zwart-wit keuken. Deze klassieke basiskleuren vormen weer een inspiratiebron voor het moderne interieur. Zwart en wit lenen zich apart goed als basiskleur, of creeeren samen een krachtig contrast dat kan worden aangevuld met levendige kleuraccenten. Beige-, antraciet- en grijstinten zien we eveneens terugkomen in het hedendaagse keukendesign. Het aanrechtblad is een van de blikvangers van de keuken. En ook hier signaleren we een nieuwe trend: het glazen keukenblad. En met glas bedoelen we dan gehard veiligheidsglas. Glas is slijtvast en blinkt ook uit in praktisch gemak. Ze zijn krasbestendig en porienvrij en daardoor hygiïenisch! en eenvoudig te reinigen. Het glas kan in diverse kleuren worden besteld en voor het oppervlak kan worden gekozen uit mat, glanzend, of satijn. Sinds kort zijn er zelfs glazen werkbladen verkrijgbaar met een bloemstructuur. Maar behalve de looks heeft ook de techniek de nodige veranderingen doorgemaakt. Zeker als het gaat om kooktechniek. De stoomoven blijft in rap tempo de markt veroveren. Stoomovens passen helemaal bij de gezonde kooktrend van nu. Door te stomen blijven voedingsstoffen en vitamines, maar ook kleur en vorm, goed bewaard. Wat minder bekend is, is dat in een stoomoven gerechten heel gemakkelijk opgewarmd kunnen worden. En dan smaakt het nog net zo goed als de eerste dag. Dat is een groot voordeel in vergelijking met andere opwarmtechnieken: smaak, voedingswaarde en structuur veranderen niet. Dat is natuurlijk erg handig in deze hectische tijd, waarbij er niet iedere dag tijd is om uitgebreid te koken. Nog zon innovatie die koken een stuk eenvoudiger maak! t: kookunits die naar wens worden ingedeeld. Losse elementen vormen sa men het ideale kookstation. Een unit om te wokken, een unit om te frituren, een inductie-unit, een gasbrander. Het is maar een voorbeeld. Wie wil kan elke vorm van koken, op elke gewenste bron, verenigen in ee¨n totaalconcept.

Koken in de buitenlucht

Het buitenleven wint steeds meer terrein in Nederland. En niet alleen in de zomer. Overkappingen en overdekte terrassen zorgen ervoor dat we ook in het voor- en najaar, of tijdens een kwakkelende zomer, volop van het buitenzijn kunnen genieten. En wat is er dan leuker om buiten te koken en vervolgens samen met vrienden of familie in de tuin van het eten te genieten? De buitenkeuken neemt dan ook een enorme vlucht in ons land. En dat zorgt ervoor dat er steeds meer keuze is op dit gebied. Aan het design van een buitenkeuken wordt tegenwoordig bijna net zo veel aandacht besteed als de gewone keuken. En ook op het gebied van koken is alles mogelijk: van de gewone kookplaat, tot wokbrander, of teppan yaki, de Japanse bakplaat. Een overdekt terras met buitenkeuken kan een aanzienlijke rol spelen in de waarde bepaling van uw huis. U heeft hiermee immers een extra woonvertrek gecreeerd. En dat is natuurlijk een gedachte om in uw achterhoofd te houden als u beslist om wel of niet ! te kiezen voor dit extra woongenot.

Een verfrissende regenbui

In tien jaar tijd kan er veel veranderen. En dat geldt zeker voor de ontwikkelingen in de badkamer. Van wasruimte is de badkamer veranderd in relaxruimte. Bij relaxen wordt vaak eerst aan het badderen gedacht. Niet vreemd, want tegenwoordig kun je thuis genieten van het bruisende en bubbelende water van een whirlpool. Geïntegreerde jets zorgen voor een gerichte massage, terwijl het kolkende water voor een energiek gevoel zorgt. Er zijn zelfs exemplaren waarbij ingebouwde onderwaterspots lichaam en geest verwennen met zogenaamde kleurentherapie. Maar niet alleen in bad, ook onder de douche is het lekker bijkomen van een drukke dag. Haren wassen in een tropische regenbui? Het kan met de regendouche. Regendouches zijn douchekoppen die zowel aan de wand als aan het plafond gemonteerd kunnen worden. Een speciaal systeem zorgt ervoor dat het water wordt vermengd met lucht. Hierdoor breken de stralen in druppels en dat voelt heerlijk aan op uw huid. Maar er zijn meer mogelijkheden.! Wilt u juist genieten van pulserende waterstralen en een aangename massage? Kies dan voor een douchekolom. Via diverse en vaak verstelbare zij-jets geniet je optimaal van het verkwikkende water. Of neem de stoomcabine: vul het geurreservoir met een lekker luchtje, zet een favoriet muziekje op en het ontspannen kan beginnen. Helemaal luxe is de Sunshower. Daarmee kun je douchen en bruin worden tegelijk. De Sunshower is een douche en zonnebank in een. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook nog een hoop ruimte in huis.

Spelen met vuur

Een haard of kachel is een droom van velen. Niets geeft dan ook zoveel sfeer als een brandend haardvuur. De geur van verbrand hout, het knisperen van de vlammen, de lome warmte. Enfin, we hoeven weinig uit te leggen over de gezelligheid die een haard of kachel met zich meebrengt. En het uitzoeken van een houtkachel wordt nu wel heel gemakkelijk. De haardenbranche introduceert binnenkort namelijk een rendementslabel voor houtkachels. Zo ziet u in ee¨n oogopslag het rendement, het vermogen en de mate van emissie van schadelijke stoffen van de betreffende kachel. En dat zijn bijzonder belangrijke gegevens om te bepalen welke kachel het beste in uw kamer past. Bovendien kunt u met deze informatie voor een milieuvriendelijke optie kiezen.

Ook de gashaard is nog steeds bijzonder polulair. En niet ten onrechte; gas betekent sfeer en gemak in een. Heeft u geen zin om zich bezig te houden met de houtvoorraad? Laat u de stofzuiger liever in de kast staan? Dan is de gashaard zeker iets voor u. Vaak wordt nog gedacht dat een gashaard niet mogelijk is, als er geen schoorsteen in huis aanwezig is. Maar met een gashaard die is uitgerust met een gesloten verbrandingssysteem is bijna altijd een oplossing te vinden. Wat is zon gesloten verbrandingssysteem? Gasgestookte haarden met een open verbrandingssysteem halen de zuurstof die nodig is om het gas te verbranden, uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt of verkrijgen dat via een aparte luchttoevoer naar het toestel toe. Bij een gesloten verbrandingssysteem vindt de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgassen door èèn en hetzelfde gecombineerde kanaal plaats. Omdat er met dit systeem dus zuurstof van buiten het huis wordt betrokken, vindt er geen beenvloeding plaats van het leefklimaat in de woning. Een gesloten verbrandingssysteem is dan ook ideaal voor mechanisch geventileerde woningen. Er is geen aparte luchttoevoer nodig en ook een schoorsteen is niet noodzakelijk. De plaatsingsmogelijkheden met dit systeem zijn legio, mede omdat het speciaal geconstrueerde kanaal over een grote afstand horizontaal kan worden toegepast. Om hinder naar de omgeving te voorkomen, is de uitmonding uiteraard wel aan regels gebonden. Laat de installatie dan ook altijd over aan een echte vakman. Vorig jaar is door de branche-organisatie "Het Sfeerverwarmingsgilde" (SVG) een erkenningsregeling in het leven geroepen, die garandeert dat u met een vakbekwaam en gediplomeerd bedrijf te maken heeft. Leden van het SVG bieden bovendien zwart op wit een door de branche gegarandeerde kwaliteit, zowel voor de producten als voor de installatie.

Verwarming

Het verwarmen van een woning kan op verschillende manieren gebeuren. Heel zelden kom je nog wel lokale verwarmingssystemen zoals gashaarden en gevelkachels tegen. Maar veruit de meeste huizen in Nederland worden toch wel centraal verwarmd. Daarbij kunnen zowel water als lucht worden gebruikt als warmte-overdragend medium. Een centraal verwarmingssysteem met een cv-ketel en radiatoren is de meest gebruikte verwarmingsinstallatie in de Nederlandse woning. Een ketel met een gasbrander verwarmt water dat via buizen naar de radiatoren loopt. De radiatoren geven via straling en convectie warmte af aan de omgeving. Het afgekoelde water loopt via retourbuizen weer terug naar de cv-ketel waar het weer opgewarmd wordt en opnieuw naar de radiatoren gaat. Naast, of in plaats van radiatoren kunnen ook convectoren worden toegepast. Dit zijn metalen buizen waar het water doorstroomt en die voorzien zijn van lamellen voor de warmteoverdracht. De werking van convectoren berust op convectie: ! koude lucht die wordt verwarmd, stijgt en gaat circuleren. Daarom kunnen convectoren in bijvoorbeeld putten in de vloer worden weggewerkt. Tegenwoordig zien we steeds meer dat ook vloer- en wandverwarming als hoofdverwarming worden geenstalleerd. Met warm water dat door leidingen in de vloer of wand stroomt, wordt dan een ruimte op temperatuur gehouden. Vloer- en wandverwarming geven stralingswarmte af, maar de ruimte wordt ook opgewarmd door de convectielucht die door de vloer of wanden wordt opgewarmd. Vloer- en wandverwarming worden ook wel lage temperatuurverwarming genoemd. De oppervlakte van de vloer of de wanden is dusdanig groot, dat ook bij een lage watertemperatuur voldoende warmte aan de omgeving wordt afgestaan. Dat is vooral gunstig bij het gebruik van een HR-ketel, omdat deze bij een lage watertemperatuur zeer energiezuinig is. Bij een gecombineerd systeem van radiatoren en vloer- of wandverwarming is een meng- en verdeelset nodig. Deze zorgt ervoor dat water ! met een hoge temperatuur beschikbaar is voor de radiatoren en water met een lagere temperatuur voor de vloer- of wandverwarming.

Dat steekt er boven uit!

Wilt u meer ruimte op de bovenverdieping? Dan valt een dakkapel te overwegen. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel meer oppervlak dit oplevert. Wie de nieuw verkregen ruimte niet nodig heeft als slaapkamer of kantoorruimte zou zich eens flink kunnen laten gaan. Wat te denken van een complete relaxruimte? Menig sauna- leverancier biedt complete saunas die als pakket aangeleverd worden, speciaal voor dit soort doeleinden. Je zou kunnen gaan voor een eenvoudige cabine, maar meer genot biedt een stoomcabine. Super-de-luxe zijn de stoomcabines voor twee of meer personen, voorzien van ingebouwde speakers voor wat ontspannen muziek en als extraatje geur- en chromotherapie. Nu nog een paar heerlijke ligbedden, een binnenfonteintje en een sterrenhemel in t plafond en het grote genieten kan beginnen. Genieten in je eigen wellnessruimte wanneer je maar wil; na een drukke stressvolle dag loop je de trap op richting totale ontspanning. Wat wil een mens nog meer?!

Nieuwe woning

Stel, je bent je huis toch echt ontgroeid en de mogelijkheid tot aan- en verbouwen is er niet. Dan is de stap om op zoek te gaan naar een andere woning de meest logische. Meer woonoppervlak, een royale badkamer met tweede toilet, een extra slaapkamer, een zonnige tuin. Het zijn allemaal zaken die t wonen aantrekkelijker kunnen maken. Sommigen kiezen voor het gemak van een nieuwbouwwoning. Qua onderhoud zit men de eerste jaren dan behoorlijk safe. Omdat er praktisch geen verbouwingskosten zullen zijn, is er vaak een aanzienlijk budget voor de inrichting. Anderen vallen juist voor de charme van een oudere woning en hebben de kosten van een flinke verbouwing graag over voor het creeren van hun droomhuis. Hoe dan ook, in alle gevallen geldt: wat je er in stopt, komt er meestal ook weer uit!

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Zet voordat u begint met uw badkamerplanning uw huidige en toekomstige leefpatroon op een rij. Is het s-morgens spitsuur of zijn er verschillende ontwaakmomenten? Houdt u van douchen of baden? En moet u wellicht rekening houden met het feit dat u een dagje ouder wordt?

Beeld Duravit

Voor haar laatste nieuwe lijn gaf badkamerspecialist Ideal Standard carte blanche aan Marc Newson, één van de meest vooruitstrevende en veelzijdige ontwerpers van deze tijd. De Australiër ontwierp een verfrissende reeks wastafels in porselein en ligbaden in acryl, evenals een volledige serie kranen en toebehoren. Zijn innovatief badkamerconcept is vanaf eind mei te zien in Marc Newson, een exclusieve solotentoonstelling die het Groninger Museum organiseert.

De porseleinen elementen van Newsons badkamerlijn voor Ideal Standard lijken op sculpturen, alsof ze gebeiteld zijn uit glanzende witte marmerblokken. De elegante ronde hoeken creëren een zacht en harmonieus gevoel, niettegenstaande de stevigheid en kracht van hun basisvorm.

Naast de porseleinen wastafels, wcs en bidets en de ligbaden in acryl omvat de collectie een brede selectie van aantrekkelijke accessoires vervaardigd van hoogwaardig wit acryl, alsook een ruim aanbod designkranen en toebehoren. Met hun geribbelde draaiknoppen en hun stevige vorm zijn de kranen complementair aan de elegante industriële stijl van de producten in porselein en acryl.

Externe designers voor Ideal Standard
Het is niet de eerste keer dat Ideal Standard met externe ontwerpers in zee gaat. Eerder al werkte de Europese producent van designsanitair samen met gerenommeerde vormgevers zoals Renzo Piano, David Chipperfield, Seymour Powell en Robin Levien. Daarnaast stimuleert Ideal Standard ook de jonge generatie ontwerpers.

Marc Newson werd gekozen om zijn vernieuwende concepten en visuele designtaal. In zijn moederland Australië was er dan ook niet echt een designtraditie waarmee hij zich kon associëren. Newson is ook één van de meest invloedrijke designers van zijn generatie. Hij heeft al gewerkt voor verschillende disciplines: van het ontwerpen van stoelen en horloges over het creëren van een auto en fiets tot het vormgeven van een privé-jet.

Good Design Award
Newsons exclusieve badkamerconcept won meteen de Good Design Award, een prestigieuze designprijs uitgeschreven door het gerenommeerde Chicago Athenaeum, Museum of Architecture and Design. Zijn badkamerlijn zal ook permanent tentoongesteld worden in het Chicago Athenaeum Museum. Van 23 mei tot 5 september is zijn ontwerp ook te zien in het Groninger Museum dat een grote solotentoonstelling organiseert. Het is de eerste keer dat er een uitgebreid overzicht van Newsons oeuvre te zien is in Europa. Daarna zal de expo doorreizen naar het Design Museum in Londen.

Met de nieuwe lijn van Newson, geïnspireerd door geometrische vormen, introduceert Ideal Standard de originaliteit en eenvoud van hedendaags design in miljoenen badkamers. Zelf omschrijft Newson zijn collectie als simplistisch: "Ik wilde geen design met franjes en evenmin een design om het design. Ik hou ervan om dingen te ontwerpen die nuttig en gebruiksvriendelijk zijn en tegelijk hedendaags ogen. Aangezien ik gewend ben om in metaal en plastic te ontwerpen, is het werken met porselein en acryl voor mij een nieuwe ervaring. Het is heel organisch materiaal dat zijn eigen weg gaat tijdens het productieproces. Best wel spannend. Gelukkig kon ik rekenen op de hulp van het professioneel team van Ideal Standard."

Elegante retrostijl
In de late jaren tachtig en in de jaren negentig bracht Newson met zijn vloeiende vormen, felle kleuren en ongewone materialen plezier en verbeelding in de sobere en serieuze designwereld. Zijn voorwerpen en interieurdesigns riepen de futuristische elegante stijl van de jaren zestig op die je terugvindt in de sciencefictionfilms van Stanley Kubrick en de eerste James Bond-klassiekers. En tegelijk illustreerden ze Newsons enthousiasme voor technologie en zijn ervaring als beeldhouwer

Wie geniet er nou niet van het schouwspel van dansende vlammen in een haardvuur? Zeker op gure winterdagen is de haard een geliefd item in de woning. Echte fans kiezen voor een authentieke open haard. Een rookkanaal dat aan alle eisen en veiligheidsvoorschriften voldoet is dan absoluut een vereiste. Het laten aanleggen van een geschikt rookkanaal is werk voor de vakman, ga daar dus nooit zelf mee aan de slag! Leuker is het om attributen als een vonkenvanger en het trio van pook, tang en veger uit te zoeken. Behalve noodzakelijk zijn het ook stijlvolle blikvangers rondom de haard. En wat te denken van de schouw; nostalgisch vol sierlijke krullen, of liever strak en minimalistisch? Wie een leverancier van schouwen bezoekt kijkt zijn/haar ogen uit; er zijn zoveel stijlen, vormen en materialen. Maak dan maar eens een keuze. Het afvoerkanaal voor een gashaard is eenvoudiger te realiseren dan dat van een open haard, maar evengoed nog wel werk voor de specialist. Bij een gashaard met een zogenoemd "gesloten systeem" is het afvoerkanaal gecombineerd met de aanvoerbuis voor de verbrandingslucht. Daardoor kan in nagenoeg alle gevallen, ook als er geen schoorsteen aanwezig is, een gashaard worden geinstalleerd.

Wie zich gaat orienteren op het gebied van gashaarden zal het wellicht duizelen van de diverse modellen, soorten en maten. Van ware designstukken tot nostalgische haarden, van inbouw tot vrijstaande exemplaren, het kan niet op! Heel bijzonder zijn de doorkijkhaarden, waarbij je via de vlammen naar de aangrenzende kamer kan kijken. De bediening is kinderlijk eenvoudig. Met een simpele druk op de knop geniet je al van een vlammenspel dat niet van echt te onderscheiden is. De vlammen laten zich met behulp van de bijgeleverde afstandsbediening vanuit de luie stoel bedienen. Gashaarden voorzien de woning ook van warmte en zijn uitermate geschikt als bijverwarming. Wie de haard vooral als een decoratief element ziet, kan kiezen voor een elektrische haard. Veel warmte moet men hier niet van verwachten, bij deze haarden gaat het echt om het sfeerverhogende karakter. Omlijst door een fraaie schouw oogt het geheel als een knus plaatje. En omdat de enige vereiste de nabijheid van een stopcontact is, kunnen ze op elke gewenste plek staan en zijn ze eenvoudig te verplaatsen. Voor welke haard u ook kiest, ga altijd naar een erkend installateur die is aangesloten bij het Sfeerverwarmingsgilde. Want spelen met vuur is leuk, maar het moet wel verantwoord gebeuren!

Baden in weelde

Hoewel er niks mis is met een badkamer voorzien van toilettafel en douchecabine; vormen zaken als een tweede toilet en een ligbad een verrijking voor deze ruimte. Uiteraard spelen de beschikbare vierkante meters hierbij een grote rol. Er zijn leveranciers die speciale oplossingen bedacht hebben om de kleine badkamer van zo veel mogelijk comfort en luxe te voorzien. Hoekopstellingen zijn hierbij zeer geliefd en tegelijkertijd ruimtebesparend. Wie niet over voldoende ruimte beschikt voor een douche en een bad kan beide combineren. Er zijn baden met een speciale uitsparing, zodat er probleemloos en zonder gevaar voor uitglijden gedoucht kan worden. Wie het hak- en breekwerk niet ziet zitten kan het ook kleinschaliger aanpakken. Een ander badkamermeubel verricht soms wonderen. Zwevende meubels, al dan niet voorzien van royale laden, ogen niet alleen fraai, maar zijn ook praktisch qua schoonmaakgemak. Completeer het geheel door een of twee waskommen op het meubel te plaatsen. Tegenwoordig mogen de wasbakken gezien worden en zijn ze leverbaar in diverse kleuren en vormen. Zonde om in te bouwen! Helemaal van nu zijn de natuurlijke materialen; hout en natuursteen vormen een prachtig plaatje.

Handig zijn de verrijdbare badkamertrolleys; niet alleen heb je zo altijd alles binnen handbereik, maar de opstelling van de badkamer is kinderlijk eenvoudig aan te passen. In een contrasterende kleur zorgen ze voor een speelse noot. Nog niet zo bekend, maar langzaam in opmars is het bidet. Reuze handig voor een klein wasje, het schoonmaken van vieze voeten en babybillen, maar uiteindelijk bedoelt als een stukje extra hygiene, met name na het toiletbezoek. Qua douches en douchecabines hebben de ontwikkelingen ook niet stil gestaan. Sommige cabines zijn ware designelementen, waarbij veelvuldig gebruik gemaakt wordt van (veiligheids)glas. Trend is het XL-douchen. Extra grote douchekoppen met klinkende namen als Raindance en Rainshower, maken van het douchen een ware sensatie. Rondom genieten van de waterstralen en misschien zelfs wel een aangename massage? Kies dan voor een douchekolom. Via diverse en vaak verstelbare zij-jets geniet je optimaal van het verkwikkende water. De douchekolom is ook een verademing voor de liefhebbers van het samen douchen; niemand staat meer naast de straal. Helemaal luxe zijn de stoomcabines, waarin men uiteraard ook prima kan douchen. Even bijkomen van een drukke dag? Neem dan plaats in de stoomcabine. Vul het geurreservoir met een lekker luchtje, zet een favoriet muziekje op en het ontspannen kan beginnen. Wie liever ronddobbert in warm water kan zich laten verwennen in het bruisende en bubbelende water van een whirlpool. Geintegreerde jets zorgen voor een gerichte massage, terwijl het kolkende water voor een energiek gevoel zorgt. Er zijn zelfs exemplaren waarbij ingebouwde onderwaterspots lichaam en geest verwennen met zogenaamde chromotherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de helende werking van kleuren op ons gestel. Behalve XL-douchen is het ook mogelijk om groots te baden. In de duobaden is het heerlijk badderen met zn tweetjes, maar er zijn ook varianten waarin drie of meer personen kunnen genieten van een weldadig warm bad. Bedenk dat deze investering niet alleen de badkamer maar ook jezelf ten goede komt!

Genieten!
Een woning die perfect aansluit bij de woonwensen van de bewoners heb je niet zomaar. Behalve geld gaat er ook nogal wat tijd in een dergelijk project zitten. Maar hoe heerlijk is het om aan t eind van de rit onderuit te zakken in je nieuwe bad en je de koning te rijk te voelen in je eigen paleis?! Na de voorpret van het uitzoeken, orienteren en informeren, na de drukte en stress van het verbouwen en herinrichten is de tijd van het grote genieten begonnen. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait; volop genieten in en van je eigen huis!

Bron: Vereniging Confortabel wonen

In het voorjaar krijgen velen van ons last van de bekende lentekriebels en opruimwoede: het huis moet schoon en vooral opgeruimd. Al generaties lang doen we het, misschien omdat we in het zonnetje opeens het stof goed zien opdwarrelen? Hoe dan ook, instinctief hebben mensen er in het voorjaar extra behoefte aan om het huis op te ruimen, schoon te maken en fris de lente in te gaan. Het huis wordt gepoetst, kasten worden opnieuw geordend en oude rommel wordt weggegooid. Cabinet, producent van luxe inbouwkasten op maat, helpt een handje door tien opbergtips te geven voor een opgeruimd en net huis.

Tien Cabinet-tips

1. Schift je spullen. Doe kleding weg, die al een jaar niet gedragen is. Of geef het aan bijvoorbeeld het Leger des Heils.

2. Inventariseer wat nodig is aan opbergsystemen: sorteer je spullen en doe de spullen die bij elkaar horen, bij elkaar.

3. Leg of hang kleding die vaak gedragen wordt, binnen handbereik, andere (feest)kleding kun je op een minder prominente plek opbergen.

4. Vouw kleding smal op, zodat er twee stapels naast elkaar op een kastplank passen.

5. Kasten rondom deurkozijnen zijn een elegante oplossing bij gebrek aan bergruimte.

6. Gebruik aparte opbergmiddelen. Zorg voor handige mandjes of ladekastjes die passen bij bijvoorbeeld accessoires, ondergoed, sokken et cetera.

7. Gebruik een beschermhoes voor een pak en de bewaardoos/zak van je schoenen; deze beschermen tegen stof.

8. Gebruik de ruimte tot onder het plafond en kijk welke accessoires inzetbaar zijn om die ruimte goed te benutten, zoals garderobeliften en schoenenrekken.

9. Berg kleding per seizoen op in de kast, overige kleding kan in de kast op zolder stofvrij bewaard worden tot het volgende seizoen.

10. Haal het Ideeënboek op in de Cabinet-winkel en/of laat je adviseren door de specialisten aldaar.

Na het opruimen met hulp van deze tips nog steeds ruimte te kort? Cabinet realiseert voor iedere ruimte in elk huis de juiste kastruimte. De inbouwkasten bieden tal van mogelijkheden: van wand tot wand, van vloer tot plafond, met binnen- of buitenhoek, onder een schuin dak, als inloopkast, voor een onregelmatige wand en nog veel meer. Cabinet zorgt ervoor dat elke centimeter optimaal benut en waardevolle ruimte gewonnen wordt

Natuurlijk, we dromen allemaal wel van een huis waarin je kunt verdwalen, een inloopkast en een badkamer zo groot als een balzaal. Maar een klein huis is vaak veel gezelliger, vraagt minder onderhoud én doet een beroep op je creativiteit! Kleine ruimtes vragen om grootse ideeën €¦

Groot of klein, smal of lang. Een vrijstaande villa of een studentenkamer. Een stadsappartement of boerderij op het platteland. Sofa.com heeft goede ideeën voor elke ruimte. We laten graag zien hoe je van een kleine ruimte, met een beetje creativiteit, toch een gezellige, rustgevende ruimte kan maken. Compact living!

Mini-woonkamer
De kunst van een kleine woonkamer is met weinig spullen op een creatieve manier ruimte creëren. Probeer hoeken in te richten die in elkaar overlopen. Een eethoek en een zithoek bijvoorbeeld, waarbij je de eetstoelen bij veel bezoek gemakkelijk aan kan schuiven in het zitgedeelte. Door gebruik te maken van één basiskleur creëer je één geheel en bewaar je de rust. Bij sofa.com hebben we genoeg mogelijkheden voor een gezellige zithoek in iedere ruimte. Alle banken zijn verkrijgbaar in tweezits-formaat, zo is onze Bluebell er al in een breedte van 162 cm. Perfect in combinatie met een voetenbankje dat je makkelijk kunt verschuiven. En waarom niet twee fauteuils in plaats van een bank? De Emma-fauteuil is maar 53 cm breed, maar wel lekker diep, dus onderuitzakken kan hartstikke goed.

Woon-slaapkamer
Hoe wordt je woonkamer ook een plek waar je rustig slaapt? Maak je bed onderdeel van de ruimte, door te kiezen voor een bepaalde stijl en kleur die past bij de rest van je kamer. Accessoires als een sprei kunnen hierbij helpen. Kies verder voor een dekbedovertrek in één kleur. Voordeel van een woon-slaapkamer is dat je je bed ook bij je zithoek kunt trekken: zo creëer je extra zitruimte! Bij sofa.com kies je je bed precies in de kleur en stof die bij je interieur past. En we hebben een aantal erg comfortabele slaapbanken in ons assortiment €¦zodat je je bank al bijna niet meer af hoeft.

Voor meer inspiratie over lekker slapen kijk je op www.sofa.com.

De meeste zolders zijn bergzolders. Maar opgeruimd is anders. Is de zolder al afgeschot, dan nog is het daarachter vaak een chaos aan dozen, bakken en losse spullen. Dit kan anders; beter en mooier. Met een meubelconcept dat de ruimte onder het schuine dak optimaal benut met laden en kasten. Tot op de centimeter nauwkeurig. Dat geeft pas ruimte.