Met een tuinkamer als verlengstuk van je woning wordt het niet alleen lichter in huis. Veel mensen hebben de tuinkamer ook ontdekt als de ideale manier om meer ruimte en sfeer te creëren. Om een aparte lees- en relaxhoek te maken met uitzicht op de tuin of om de donkere woonkamer op te waarderen tot een heerlijk ruime doorzonkamer. Een tuinkamer is niet alleen geschikt voor vrijstaande woningen, want hij kan ook prima worden aangebracht bij een rijtjeshuis. Een tuinkamer is tevens een investering, omdat uw huis daarmee vaak in waarde stijgt.

De inrichting en styling van je tuinkamer is minstens zo belangrijk om het leefgenot in je tuinkamer te optimaliseren. Rust in de inrichting geeft een gevoel van ruimte, dat juist in een tuinkamer zo belangrijk is. Een tuinkamer moet je het gevoel geven dat je buiten zit. Het inrichten van een tuinkamer neemt heel wat vragen met zich mee.

Welke vloer? Kies je voor een natuurstenen, een houten, een grind- of voor een gietvloer? Al deze vloeren zijn zeer geschikt voor een tuinkamer. Bij het maken van je keuze is het belangrijk dat de grens naar buiten vaag is, en het interieur en exterieur op elkaar zijn afgestemd.

Grenst de buitenkamer aan een natuurstenen terras kies dan in de tuinkamer ook voor een natuurstenen vloer. Kies je voor een grindvloer in de tuinkamer dan is de grens naar buiten vager als je rondom de tuinkamer een grindpad aanlegt welke kan overgaan in een gazon.

Welke raambekleding? Kies je voor duettes, blinds of voor shutters.

Duettes
Duettes hebben een unieke honingraatstructuur en zijn geschikt voor bijna elke raamvorm. Tevens zijn ze uitstekend geschikt voor hellende ramen, zoals van een tuinkamer.

Duettes zijn prima in staat de warmte in de tuinkamer te beheersen in zowel de zomer als winter. Bovendien wordt het felle zonlicht prachtig gefilterd, met of zonder de optie Top down/Bottom up, zodat ook overdag in de tuinkamer gelezen kan worden. s Avonds daarentegen zorgen Duettes ervoor dat het kunstlicht niet gereflecteerd wordt door het glas, wat de tuinkamer ook bij duisternis veel aangenamer maakt.

Blinds
Vouwgordijnen, ook wel blinds genoemd kunnen zeer goed in de tuinkamer geplaatst worden. De blinds worden met een zijgeleiding aan beide kanten prima in vorm gehouden en zorgen voor een elegante uitstraling.

Met een keuze uit de in- en outdoor stoffencollectie (vochtwerend, schimmelvrij en UV bestendig) is het mogelijk om blinds veilig in de tuinkamer te plaatsen.

Shutters
Shutters zijn prima geschikt voor tuinkamers, erkers en ramen met afwijkende vormen en maten. Ze kunnen helemaal passend worden gemaakt voor onder meer ronde, schuine of getoogde ramen. De bijzondere vorm van het raam blijft dan zichtbaar, maar het licht kan toch worden geweerd.

Shutters zijn verkrijgbaar in hout, polywood en aluminium.

Dynamic Space: de nieuwe keukenstandaard Toen de firma Blum in 1996 een grootschalig onderzoek uitvoerde bij 2000 keukengebruikers, kwam aan het licht dat maar liefst 70% van de ondervraagden geïrriteerd was door een gebrek aan opbergruimte. Dit was de aanleiding voor Blum om op zoek te gaan naar een innovatieve manier om meer opbergruimte te creëren: niét door simpelweg kastjes toe te voegen, wél door de onderkasten te voorzien van laden. Daarnaast werden de opbergbehoeftes van de consument grondig onder de loep genomen. En zo is Dynamic Space geboren: een concept voor meer comfort, ergonomie en bewegingskwaliteit in de keuken.

De belangrijkste principes van Dynamic Space:

De open keuken is de nieuwe standaard. Er wordt bijna geen nieuwbouwwoning meer opgeleverd waarbij de keuken als werkruimte is gescheiden van de woon- en eetkamer. En in bestaande huizen worden enthousiast muren neergehaald om ook hier de ruimtes te verbinden. Zo ontstaat een belangrijke plek waar we, naast het bereiden van onze maaltijd, bij elkaar komen met de kinderen, familie of vrienden.

Zonder enige twijfel is de keuken de belangrijkste werkruimte in het huishouden en elke keukengebruiker spendeert hier dagelijks heel wat tijd. Daarom is het belangrijk een keuken goed te plannen en rekening te houden met ergonomie en geoptimaliseerd werkverloop (afstand, tijd).

Laatst was ik bij een klant voor een intakegesprek. In dit gesprek waar door middel van vragen stellen de wensen en eisen van de klant duidelijk worden, kwam het volgende naar voren. Zijn er nog meer mogelijkheden voor een meubelopstelling binnen deze afmetingen van de woonkamer? Welke kleuren kunnen gebruikt worden? Waar zijn lichtpunten nodig?

Sinds vorig jaar bestaat er voor consumenten een uitstekend hulpmiddel om betrouwbare keukenzaken te kunnen herkennen: het CW Consumenten Label. Een keuken is nu eenmaal geen auto die je kant-en-klaar koopt, maar een in onderling overleg uit veel componenten samengesteld product. Alle producten moeten op elkaar zijn afgestemd en alle betrokken leveranciers op elkaar ingespeeld. Het vraagt dus heel wat vakwerk om uiteindelijk precies datgene te krijgen wat u voor ogen stond. Een keukenzaak die het Comfortabel Wonen Consumenten Label mag voeren, heeft bewezen dat vakwerk onder de knie te hebben en zijn klanten naar volle tevredenheid van dienst te zijn. Inmiddels is er een landelijk netwerk van meer dan 100 keukenzaken die aan de strenge eisen voor dit keurmerk hebben voldaan en dat aantal neemt nog elke dag toe. Dat betekent dat er altijd een keukenzaak met het Consumenten Label bij u in de buurt is.

Gezelligheid, comfort en sfeer kan iedereen in huis creëren, mits de basis maar goed is. Door kleur op een muur en woonaccessoires toe te voegen wordt elk basisinterieur anders en persoonlijker, en creëert elke bewoner zijn eigen sfeer. Je kunt met trendy muurkleuren en woonaccessoires het basisinterieur met weinig kosten regelmatig updaten.

Een basisinterieur bestaat uit diverse neutrale tinten waarmee je eindeloos kunt combineren. Neutrale tinten zijn vaak afgeleide kleuren die in de natuur voorkomen. Voorbeelden zijn leisteengrijs, zandgeel, aardbruin, katoenwit, hemelsblauw, etc. Grijs is een prima basiskleur in elk interieur. Grijs voelt zich in zowel een modern huis als in een klassieke woning prima thuis. Grijs is neutraal en is een ideale achtergrond voor kleuren. Het straalt een bepaalde rust uit. Grijs versterkt de andere kleuren. Wit is een neutrale kleur en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Wit is te gebruiken in alle denkbare kleurencombinaties, maar wit combineert ook mooi met andere wittinten. Wit is een prima basis in elk interieur.

Vloer
Elk interieur begint bij de keuze van de vloer. Je kunt kiezen uit diverse mogelijkheden. In mijn eerder geschreven column "De vloer is de basis voor je interieur" lees je alles over de mogelijkheden met bijbehorende voor- en nadelen. Als je een degelijke vloer kiest in een neutrale kleur dan kun je daar alle kanten mee op. Tip: Kies je voor een donkere vloer dan is het verstandig om voor je meubels een lichtere kleur uit te zoeken. Wil je liever een lichte vloer, kies dan voor meubels in een donkerder kleur. Het is belangrijk om contrasten te maken anders zakken meubels wat kleur betreft als het ware in de vloer weg. Dit is wel enigszins op te lossen door een karpet op een harde vloer te leggen. Als je bijvoorbeeld een lichte houten vloer hebt en lichte meubels dan kan een donkerder kleur karpet je het contrast bieden dat nodig is om je meubels te laten opvallen.

Wanden
Met behang of muurverf kun je allerlei sferen creëren. Je beplakt een wand(en) met een kleurig behang of je verft een wand(en) met een kleurige muurverf. De andere wanden geef je een neutrale tint. Wil je weer een andere sfeer dan is de wand(en) met kleurige muurverf of behang snel weer aangepast. Tip: Gebruik een donkere neutrale kleur op de muur waar lichte meubels tegenaan komen te staan. Gebruik een lichte neutrale kleur op de muur waar donkere meubels tegenaan komen te staan. Op deze manier maak je een mooi contrast en krijgen meubels die aandacht die zij verdienen.

Plafond
In een basisinterieur is het verstandig om het plafond altijd wit van kleur te houden. Welke kleur je ook kiest voor de muren, houd het plafond spierwit. De kleuren van de muren zullen weerspiegelen op het spierwit van het plafond, en het spierwit zal minder wit aandoen dan je denkt.

Raamdecoratie
Raamdecoratie is te prijzig om steeds weer in het vernieuwde interieur aan te passen. Kies daarom voor raamdecoratie in een neutrale kleur en bij voorkeur in een uni uitvoering. Je kunt daarnaast kiezen om de raamdecoratie een prominente rol te laten spelen door deze als contrastkleur aan het basis interieur toe te voegen, of je kiest juist voor een niet opvallende neutrale kleur die als het ware in het interieur weinig aandacht vraagt.

Woonaccessoires
Een andere sfeer creëer je door nieuwe kleuren aan je basisinterieur toe te voegen. Maak het af met kleurende kussentjes in de bank, een kleurend karpet op de vloer, een nieuw schilderij aan de muur, kaarsen in de nieuwe kleur op tafel, kleurende objecten in de kast, kleurende vazen met bloemen op tafel en met enkele nieuwe planten.

Tip: Een bruin kleurig interieur geef je een flinke boost met de kleur groen. Werk hier en daar met opvallende accenten in appelgroen en je hebt ineens een compleet andere sfeer.

Tip: Een rustige, naturelkleurige woonkamer geef je een flinke boost met de kleur paars. Werk hier en daar met opvallende accenten in aubergine en je hebt ineens een compleet andere sfeer.

Zo zie je, met minimale kosten is er maximaal effect te bereiken, mits de basis van je interieur maar goed is.

De allereerste Dutch Design Days op INTERIEUR, waar Nederlandse ontwerpers in de kijker werden gezet, kon op heel wat enthousiasme rekenen. Projectcoördi-nator Dieter Van Den Storm blikt tevreden terug: "De reacties waren zonder meer positief. Ere-gast Jaime Hayon heeft met zijn frivool design én zijn ontwapenende charme het hart van me-nig bezoeker gestolen. Heel opvallend was ook de grote interesse voor de lezingen en ten-toonstellingen. Bezoekers willen niet alleen naar al dat moois kijken, ze willen ook iets opsteken."

Professionele en niet professionele interieurliefhebbers trokken van 17 tot 26 oktober massaal naar Kortrijk, voor de 21e editie van de internationale biënnale voor wooncreativiteit. Niet min-der dan 95.000 bezoekers bezochten INTERIEUR 08 om interieurarchitectuur te voelen en, voor-al, design te beleven. Opvallend daarbij is het groeiende publiek professionelen. Zo trok de openingsdag, enkel toegankelijk voor professionelen, 5% meer bezoekers dan bij de feesteditie in 2006. Ook het aantal internationale bezoekers steeg dit jaar, met bezoekers uit 60 verschil-lende landen en meer dan 800 journalisten uit alle wereldhoeken. Het succes van INTERIEUR 08 viel internationaal heel erg in de smaak. Van Den Storm : " Vorige week kopte de Financial Times Interieur still stands out among the plethora of design fairs around the world for the quali-ty of what is on display and for its originality of presentation."

Daarnaast was INTERIEUR 08 ruimer dan ooit. Letterlijk, met een fraaie architecturale standen-opbouw, en inhoudelijk met een breed programma. Zo kon je naast de 315 verschillende mer-ken op de biënnale ook een 25-tal lezingen volgen, innovatief design voor de woning en de werkplek ontdekken en aanvullende tentoonstellingen bekijken. Ook de eerste Belgische Design Awards 08 werden uitgereikt en tentoongesteld onder de vlag van het nieuwe initiatief Design at Work, dat voor de eerste keer plaatsvindt in december 2009.

Projectcoördinator Dieter Van Den Storm: "De lezingen waren voor ons en de geïnteresseer-den een test. Weliswaar hebben we dat in het verleden ook al gedaan, maar nooit in die mate. De interesse en het enthousiasme van het publiek was simpelweg enorm. De INTERIEUR-bezoekers willen blijkbaar niet alleen naar al dat moois kijken, ze willen ook iets opsteken. En dat is perfect gelukt met klinkende namen als Michael Braungart, Joost Swarte, Erwan Bouroullec, Fabio Novembre, Inga Sempé, Minsuk Cho, ... "

Een nieuwe keuken is een behoorlijke investering. Maar u zult versteld staan hoeveel keukens binnen no time worden gekocht. En vooral als een totaalpakket waar alleen een paar accessoires aan te veranderen zijn. U loopt dan echter het grote risico dat u voor jaren met een keuken zit die net niet naar uw zin is. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk.

Wensenlijstje
Zet, voordat u aan het herinrichten van uw keuken begint, eerst alles goed op een rij. Wat moet de functie van uw nieuwe keuken worden? Is dat voornamelijk koffiezetten en een eenvoudige maaltijd klaarmaken? Of bent u een hobbykok en kookt u regelmatig uitgebreid en met meerdere personen? Gaat er in de keuken gegeten worden en wilt u er misschien ook nog lekker natafelen of maken uw kinderen er hun huiswerk? Wilt u op gas gaan koken of kiest u voor keramisch of inductie? En wat voor achterwand past er het beste bij het werkblad van uw keuze? Houdt u van ultra modern design, spreekt de sfeer van vroeger u meer aan of wilt u een combinatie? Een geslaagd bezoek aan een keukenspecialist begint dus met het uitwerken van uw eigen ideeen. Neem een maatschetsje mee van de ruimte waarin de keuken moet komen en geef daarop ook de hoogte van het plafond en de maten van de ramen, de deuren en de radiator aan. Plus alle andere zaken die u niet wilt veranderen. Gebruik bij uw planning een uitgebreide checklist zodat u niets over het hoofd ziet (op www.wonencompleet.nl vindt u een handig voorbeeld). Zo komt u goed beslagen ten ijs bij uw keukenadviseur.

Woonkeuken
De tijd dat een keuken puur bedoeld was voor het bereiden van eten is voorbij. Tegenwoordig hebben we voornamelijk open of halfopen keukens. Wat zich afspeelt in dit culinaire gedeelte wordt meer betrokken bij de rest van het huis. De keuken als een soort tweede huiskamer, ook qua sfeer passend bij de rest van het huis. En waarom ook niet? Wat is er gezelliger dan bijkletsen aan de tafel in de keuken, of in het weekend lekker met de hele familie ontbijten? En daarmee is een trend in gang gezet. Omdat de keuken meer betrokken wordt bij de rest van het interieur hebben de fabrikanten de stijl en kleuren daar perfect op aangepast. Door te spelen met de mogelijkheden van kastfronten en apparatuur kan de keuken een gerieflijk en huiselijk karakter krijgen, een plek waar iedereen voor zijn plezier vertoeft.

Meer ruimte
Is de keukenruimte niet groot genoeg, dan kan uw keukenadviseur wellicht een bar of buffet ontwerpen die de keuken naadloos laat aansluiten bij het woonvertrek. Samen koken geeft een veelvoud aan plezier, maar vraagt weer om andere aanpassingen. Werkruimte voor twee creeert u bijvoorbeeld met twee afzonderlijke keukenblokken, een kookeiland of een vanaf meerdere kanten bereikbaar werkblad. Een goede keukenontwerper beschikt over de creativiteit en het praktisch inzicht om in te spelen op uw wensen, mogelijkheden en beperkingen. Daag hem maar uit!

Hypermodern design
Als reactie op de naoorlogse standaardkeuken, zette enkele jaren geleden de trend in naar de hypermoderne, trendy keuken. Puur design met soms een gewaagd karakter. Deze trend is nog steeds in volle gang. Naast optimale functionaliteit wordt heel veel aandacht besteed aan het ontwerp, met daarin de nieuwste snufjes. Vrijwel elke fabrikant levert tegenwoordig keukens van uitstekende kwaliteit. Duurzame materialen zoals hout en aluminium maken een keuken actueel en stijlvol. De designers en fabrikanten komen steeds met nieuwe modellen om voor te blijven. Voor u als klant dus keuzemogelijkheden te over.

De sfeer van vroeger
Een andere ontwikkeling is die van de landelijke, rustieke keuken. De naturellen spelen hierin een grote rol. Klassieke kastjes en werkbladen, terracotta vloertegels of brede houten vloerdelen, een mooie robuuste schouw, porseleinen spoelbakken en nostalgische kranen voeren de boventoon. Wat de rustieke keuken echt af maakt is een losstaand, nostalgisch fornuis, echter voorzien van alle gemakken. Maar er is natuurlijk ook volop moderne apparatuur, die qua vormgeving volledig is afgestemd op deze back to basic trend.

Modulekeukens
In een mensenleven ligt vrijwel niets vast. Smaak, financiele ruimte, wensen en behoeften zijn allemaal aan veranderingen onderhevig. Moderne keukenfabrikanten spelen daarop in. U zit niet meer voor jaren vast aan de eenmaal gekozen indeling van uw keuken. De nieuwe generatie keukens groeit mee met de wensen van de gebruikers. Ze zijn opgebouwd uit losse onderdelen (modules) die eenvoudig kunnen worden verplaatst, toegevoegd of weggelaten. Het uitgangspunt van een modulekeuken vormen de onderdelen die aan een vaste plaats gebonden zijn, zoals een gas- of wateraansluiting met daarbij een (deel van een) werkblad waaronder een kastje of open legplanken. In dezelfde stijl zijn vervolgens alle mogelijke uitbreidingen toe te voegen. Van een volledige werk- en voorbereidingshoek tot een enkel hakblok of keukenapparatuur. Sommige zware elementen zijn uitgerust met wieltjes zodat ze eenvoudig te verplaatsen zijn. Modulekeukens zijn in een groot aantal uitvoeringen leverbaar. Werkbladen en kastjes kunnen in vrijwel iedere kleur en in elk materiaal worden uitgevoerd.

Materialen en kleuren
Er is nauwelijks een meubel te bedenken dat zo zwaar op de proef wordt gesteld als een keukenmeubel. Zware belasting, hitte, vet, zuur, olie, vocht, stoten en krassen, vuil en schoonmaakmiddelen stellen uitzonderlijk hoge eisen aan zowel de binnen als de buitenkant van de keukenelementen. Omdat uw keuken er natuurlijk zo lang mogelijk perfect moet blijven uitzien, wordt door de fabrikanten dan ook heel veel zorg aan de afwerking besteed. Kunststof is uitstekend bestand tegen krassen en stoten en is leverbaar in talloze kleuren en dessins, waaronder een groot aantal houtstructuren. Echt hout, zowel massief als fineer, kenmerkt zich door het natuurlijke spel van kleur en structuur en heeft een chique uitstraling. De afwerking zorgt voor zowel een verhardende als vochtwerende laag, waardoor het hout zijn natuurlijke charme vasthoudt. Verder zijn op dit moment met folie overtrokken en gelakte fronten bijzonder populair.Letterlijk in alle kleuren leverbaar, glanzend, mat en zelfs met de hand beschilderde decors zijn mogelijk. Moderne gelakte fronten zijn spiegelglad zodat vuil en vet er geen vat op krijgen en ze eenvoudig te reinigen zijn.

Goed voor lijf en leden
U moet in uw keuken natuurlijk zo doelmatig mogelijk kunnen werken, zonder uw lichaam onnodig te belasten. Een goed ergonomisch ontwerp begint met de indeling van de werkplek en de plaatsbepaling van de apparatuur en, niet te vergeten, de verlichting. Voor een logische routing is het van belang of degene die het meest in de keuken werkt rechts- of linkshandig is. Zorg voor royaal bemeten werkplekken rond de kookunit, de oven en de spoelbak. Nog veel te weinig wordt met de plaatsing van apparatuur rekening gehouden met een gemakkelijke werkhoogte. De vaat in of uit een vaatwasser halen gaat echt veel gemakkelijker als hij op zon 30 cm hoogte in een kast wordt geplaatst. Maar het allerbelangrijkste, waar vooral uw rug u dankbaar voor zal zijn, is de hoogte van het werkblad. Ideaal is een werkhoogte waarbij u met een rechte rug kunt staan. Ga rechtop voor een muur staan. Houd uw bovenarm loodrecht naar beneden en uw onderarm horizontaal gestrekt met de handpalm naar beneden. Laat iemand aan de onderkant van uw handpalm een streepje zetten.Meet de afstand van het streepje tot de vloer, trek daar 12 cm vanaf en u heeft de juiste werkhoogte voor uw aanrecht.

Optimale bergruimte
Wie ooit in een traditionele onderkast met legplanken naar een zakje peperkorrels heeft gezocht, zal de overzichtelijkheid en snelle toegankelijkheid van laden en uittrekelementen zeker weten te waarderen. Keukenkasten zijn er tegenwoordig in veel breedte en hoogtematen en kunnen worden uitgerust met de meest uiteenlopende draai- en uittrekmogelijkheden. Daardoor kunt u ook het achterste gedeelte van de bergruimte moeiteloos bereiken.Nog steeds zeer in trek zijn de zogeheten apothekerskasten: volledig uittrekbare kasten die van twee kanten toegankelijk zijn. In plaats van de gesloten kastjes boven het aanrecht worden ook dikwijls open kastruimten en schappen toegepast. Designmerken maken daarvoor vaak gebruik van roestvrij staal of glas.

Keukenrenovatie
Ook zonder ingrijpende verbouwing kan uw bestaande keuken een totaal ander aanzien krijgen. Of van meer comfort worden voorzien. U zult verbaasd staan wat nieuwe deurtjes en een oven op ooghoogte voor effect hebben. Dat geldt zeker ook voor een nieuw werkblad. Er zijn speciale renovatiebladen die zonder hak- en breekwerk over uw huidige aanrecht gemonteerd kunnen worden. Daarmee kunt u gelijk het probleem van uw te lage werkblad opheffen! Of u vervangt de huidige kast met gesloten deuren door een luchtige, open variant. Overzichtelijk, toegankelijk en ruimtelijk. Puur comfort en bepalend voor het aanzien van uw keuken is een nieuwe trendy afzuigkap. In de meeste keukens aan te brengen zonder ingewikkelde verbouwingen. Ook nieuwe greepjes, een houder voor vloeibare zeep, een roestvrijstalen stang waaraan u keukengereedschap of accessoires ophangt en noem verder maar op, kunnen uw keuken net dat beetje meer en anders geven. Ook in de keuken zijn het vaak de kleine dingen die het doen!

Keurmerk Kwaliteit Keukenbranche voor extra zekerheid
Ook bij de aankoop van een keuken is het verstandig om goed voorbereid te zijn op eventuele verrassingen. Een nieuwe keuken is een grote en heel leuke aankoop. Of deze aankoop ook na langere tijd plezier blijft opleveren, kan vooraf natuurlijk niet met honderd procent zekerheid worden gezegd. Maar gelukkig zijn er wel manieren om extra zekerheid in te bouwen. Koop bijvoorbeeld bij voorkeur bij een keukenzaak die in het bezit is van het Consumenten Label van de Vereniging Comfortabel Wonen. Dit keurmerk, dat binnenkort Keurmerk Kwaliteit Keukenbranche gaat heten, wordt alleen verstrekt als maar liefst 90% van alle ondervraagde klanten de service van die keukenzaak positief beoordelen. Meer informatie over het Consumenten Label en de keukenzaken die dit mogen voeren, vindt u op www.consumentenlabel.nl

Stichting Ombudsman Keukens: omdat er ook in de beste relaties wel eens iets fout gaat Ondanks alle zorgvuldigheid komt het, ook bij de beste keukenzaken, wel eens voor dat er iets mis gaat. Het ingewikkelde proces van inmeten, ontwerpen, bestellen en het combineren van keukenmeubels, apparatuur, blad, spoelbak en accessoires geeft soms een ander eindresultaat dan u als klant voor ogen stond. Natuurlijk zal uw leverancier er in dat geval alles aan doen om uw klachten op te lossen. Maar als dat onverhoopt niet volgens uw wensen gebeurt, is het een veilig gevoel als uw leverancier is aangesloten bij de Stichting Ombudsman Keukens. Deze stichting bemiddelt in geschillen en zoekt naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. En als dat niet mogelijk blijkt doet zij een uitspraak die voor beide partijen bindend is. Meer informatie over de Ombudsman Keukens vindt u op de website www.ombudsmankeukens.nl

Bron: Vereniging Confortabel Wonen