Door onze columnist Wilma Korre- De grens tussen binnen en buiten wordt steeds vager. Profiteer volop van het heerlijke ochtendzonnetje. Geniet comfortabel van de avondrust in je tuin. En maak de wisseling van de seizoenen van dichtbij mee vanuit je vertrouwde huiselijke omgeving.

(Beeld One to Sit)

Serre
Met een serre als verlengstuk van de woning wordt het niet alleen lichter in huis. Veel mensen hebben de serre ook ontdekt als de ideale manier om meer ruimte en sfeer te creëren. Om een aparte lees- en relaxhoek te maken met uitzicht op de tuin. Om de donkere woonkamer op te waarderen tot een heerlijk ruime doorzonkamer.

Maar ook om de keuken uit te breiden en misschien wel wat mediterrane allure mee te geven. Of om bijvoorbeeld een - al dan niet van de living afgescheiden - kantoorruimte te maken. Een serre heeft een dak van glas en geeft de mogelijkheid om ook op minder warme of regenachtige dagen " buiten " te zitten. Een serre is niet alleen geschikt voor vrijstaande woningen, want hij kan ook prima worden aangebracht bij een rijtjeshuis. Een serre is tevens een investering, omdat uw huis daarmee vaak in waarde stijgt.

Veranda
Een tussenvorm tussen een serre en een terras is de veranda. Het grootste verschil tussen een serre en een veranda is dat een serre geheel gesloten is en dus als woonruimte gebruikt kan worden, terwijl een veranda aan de voorzijde open is. Een veranda kun je relatief eenvoudig zelf maken door het terras te overkappen met een pergola, die je laat beklimmen met een mooie druivenplant of blauwe regen. Je kunt ook een stap verder gaan, door de veranda te voorzien van zijwanden en een dak van veiligheidsglas.

Terras-overkapping
Een warme zomeravond, het is erg benauwd buiten en een verfrissende bui is welkom, helaas zou u dan weer naar binnen moeten. Met een glazen overkapping kunt u de comfortabele stoelen en lounge banken laten staan, en zelf zit u ook droog.

Vanuit de woonkamer kijk je naar de zithoek buiten en omgekeerd kijk je naar de zithoek binnen. Om extra ruimte te creëren is het effect het mooist als in de tuinkamer de meubels in spiegelbeeld staan ten opzichte van de meubelopstelling in de woonkamer.

De glaswand fungeert hier dan als spiegel. De woonkamer lijkt nu twee keer zo groot. Interieur en exterieur kan je helemaal op elkaar afstemmen. Laat de tegelvloer of planken- vloer doorlopen naar buiten voor het optimale effect. We willen binnenshuis de zomerse sfeer van buiten, en buiten op het terras de gezellige sfeer van de woonkamer nabootsen.

Buitenkeukens
Terug naar de oertijd. Lekker buiten kokkerellen voor familie of vrienden. Buiten eten is een speciale ervaring: heerlijk weer, goed gezelschap en een lekkere maaltijd. Dat kan met een barbecue of als u het luxer wil met een buitenkeuken. In de avonden blijft het langer comfortabel met een buitenhaard. We leven graag buiten, omdat het er ruimtelijk is en meer ontspanning geeft. De tuinkamer geeft u die extra ruimte aan uw woning.

Buitenhaard
Vooral in een klimaat als het onze, waar het in de zomer s avonds nog wel eens kan afkoelen, kan een buitenhaard in de tuin of op het terras voor langere, aangename uren buiten zorgen. Let er wel op, dat de met het stoken gepaard gaande rook op minimaal 2 meter hoogte pas de buitenhaard wordt "uitgestoten", hierdoor heeft u geen last meer van rook in uw ogen en ook zullen uw gasten niet meer in de rook zitten. Met goede verlichting en een extra warmtebron kunnen we maximaal van de tuinkamer genieten.

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit schakel dan mijn hulp in.

Door onze columnist Wilma Korrel Mijn zoon is begin dit jaar op kamers gegaan. Na zon anderhalf jaar zoeken is het hem dan toch gelukt, wel 12 m2 en betaalbaar, in de stad Utrecht. Ja, en toen kwam zijn volgende probleem om de hoek kijken. Hoe ga ik het inrichten? Voor hem was het eigenlijk niet zo moeilijk. Hij had een interieurontwerpster ingeschakeld, zijn moeder.

Ons stappenplan
1. Teken een plattegrond op wit papier met de schaal 1:20 van de kamer en geef hierop aan waar ramen, deuren en niet te vergeten stopcontacten zitten. Geef bij deuren de draairichting aan, en de ruimte die een deur nodig heeft om open en dicht te kunnen, op de plattegrondtekening aan.

2. Welke meubels moeten in de kamer? Een bed, een bureau, een bureaustoel, een kledingkast, een boekenkast of boekenplanken. Teken op gekleurd papier de afmetingen van deze meubels op schaal 1:20 en knip ze uit. Ga schuiven met de meubels op papier om de meest optimale opstelling te maken. Alles wat er meer in je kamer past is mooi meegenomen. Ideaal zijn meubels die niet te massief zijn, meubels die op wieltjes staan (makkelijk verplaatsbaar) en meubels die je twee of meer functies kan geven bijvoorbeeld een slaapbank, een roomdevider/kast of een bijzettafeltje/zitje.

3. Met een beperkte ruimte moet je vooral niet de meters in de hoogte vergeten. Denk aan een half-hoogslaper waaronder je lage kledingkasten, een bureau, een bank of zitkussens kwijt kan. Een half-hoogslaper is er ook in afmetingen van een twijfelaar of 2 persoonsbed, voor wie een brede kamer heeft. Aanbouwkasten of stellingkasten zijn er in allerlei hoogtes en breedtes en deze kun je dus op maat kopen voor de ruimte in je kamer. Hang een tv aan een draaibeugel aan de muur, zodat je vanuit diverse hoeken in je kamer naar de tv kan kijken.

4. Als je op kamers gaat wonen, heb je ook opbergruimte voor je huishoudelijke spullen nodig. Bijvoorbeeld een wasmand en wasrekje, pannen, borden, bestek en drinkgerei. Ga wel eerst even bij je nieuwe huisgenoten na wat jullie delen, en wat je zelf moet meenemen. Mijn zoon heeft geluk en heeft een gezamenlijke ruimte waar deze spullen staan, want anders moet je op je kamer daar een plek voor vrijmaken in een kast. Of gebruik de ruimte onder een laag bed waar je opbergboxen op wieltjes kunt plaatsen.

5. Wat ga je op de vloer leggen? Koop een coupon vinyl en snij dit op maat in je kamer of koop bij een bouwmarkt laminaat, welke je zelf legt of samen met een handig familielid of handige vriend. Laminaat kun je ook weer meenemen als je later gaat verhuizen. Kies voor een neutrale print en kleur. Voor een optisch grotere kamer is het van belang de plinten te schilderen in de kleur van de vloer.

6. Welke kleur op de muren? Check van tevoren wel even bij de huisbaas of je wel en wat je mag schilderen.

Gebruik lichte natuurlijke rustgevende kleuren of juist stimulerende kleuren. Probeer zoveel mogelijk een eenheid te creëren door niet teveel verschillende kleuren te gebruiken, maar juist voor een hoofdkleur te kiezen en de accessoires hier op af te stemmen. Houd het plafond wit, want de lichte kleuren van de muren zullen weerspiegelen op het plafond en hierdoor zal de kleur wit zich aanpassen. Groen : een natuurkleur die huiselijk en rustgevend is. Groen is een kleur die lichaam en geest in balans brengt. Is een kleur met weinig risico en laat zich goed combineren met natuurlijke materialen. Groen werkt ruimtevergrotend in een studentenkamer. Blauw : een koele en verfrissende kleur. Blauw is de kleur van het water en de lucht en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Blauw geeft een gevoel van oneindigheid. Een wijde blauwe hemel en de uitgestrekte zee. Blauwtinten zijn goed met elkaar te combineren. de kleur werkt rustgevend en ontspannend. Oranje : een warme, zonnige, stimulerende en opwekkende kleur. Oranje is een feestelijke, gezellige kleur met weelde. Oranje is een vriendelijke kleur en vanwege zijn stimulerende kenmerk ook zeer geschikt voor een studentenkamer.

Geel : een opwekkende vrolijke en energiegevende kleur. Geel is een warme zonnige en overstralende kleur, dat ruimtevergrotend werkt in het interieur. Geel activeert de hersenen en zenuwen en staat voor communicatie en creativiteit, en is daarom een prima kleur voor een studentenkamer.

7. Maak gebruik van optisch bedrog in je kamer.

Met fotobehang kun je optisch meer diepte aan een ruimte geven. Natuurlijk wordt de ruimte er niet groter van, maar als je de kamer binnenkomt dan suggereert de fotoprint dat de ruimte dieper is dan in werkelijkheid. Dit optische bedrog kun je dus gebruiken in je studentenkamer. Gebruik wel een fotoprint met kleuren die in je kamer terug komen voor het mooiste resultaat, en pas dit bijvoorkeur toe bij je slaapplek. Neem hiervoor een natuurprint voor een rustgevende slaapplek in je toch al zo volle studentenkamer.

Tip: Natuurlijk hoef je niet alles nieuw te kopen. Kijk ook eens op Marktplaats of loop eens een Kringloopwinkel binnen.

Met een tuinkamer als verlengstuk van je woning wordt het niet alleen lichter in huis. Veel mensen hebben de tuinkamer ook ontdekt als de ideale manier om meer ruimte en sfeer te creëren. Om een aparte lees- en relaxhoek te maken met uitzicht op de tuin of om de donkere woonkamer op te waarderen tot een heerlijk ruime doorzonkamer. Een tuinkamer is niet alleen geschikt voor vrijstaande woningen, want hij kan ook prima worden aangebracht bij een rijtjeshuis. Een tuinkamer is tevens een investering, omdat uw huis daarmee vaak in waarde stijgt.

De inrichting en styling van je tuinkamer is minstens zo belangrijk om het leefgenot in je tuinkamer te optimaliseren. Rust in de inrichting geeft een gevoel van ruimte, dat juist in een tuinkamer zo belangrijk is. Een tuinkamer moet je het gevoel geven dat je buiten zit. Het inrichten van een tuinkamer neemt heel wat vragen met zich mee.

Welke vloer? Kies je voor een natuurstenen, een houten, een grind- of voor een gietvloer? Al deze vloeren zijn zeer geschikt voor een tuinkamer. Bij het maken van je keuze is het belangrijk dat de grens naar buiten vaag is, en het interieur en exterieur op elkaar zijn afgestemd.

Grenst de buitenkamer aan een natuurstenen terras kies dan in de tuinkamer ook voor een natuurstenen vloer. Kies je voor een grindvloer in de tuinkamer dan is de grens naar buiten vager als je rondom de tuinkamer een grindpad aanlegt welke kan overgaan in een gazon.

Welke raambekleding? Kies je voor duettes, blinds of voor shutters.

Duettes
Duettes hebben een unieke honingraatstructuur en zijn geschikt voor bijna elke raamvorm. Tevens zijn ze uitstekend geschikt voor hellende ramen, zoals van een tuinkamer.

Duettes zijn prima in staat de warmte in de tuinkamer te beheersen in zowel de zomer als winter. Bovendien wordt het felle zonlicht prachtig gefilterd, met of zonder de optie Top down/Bottom up, zodat ook overdag in de tuinkamer gelezen kan worden. s Avonds daarentegen zorgen Duettes ervoor dat het kunstlicht niet gereflecteerd wordt door het glas, wat de tuinkamer ook bij duisternis veel aangenamer maakt.

Blinds
Vouwgordijnen, ook wel blinds genoemd kunnen zeer goed in de tuinkamer geplaatst worden. De blinds worden met een zijgeleiding aan beide kanten prima in vorm gehouden en zorgen voor een elegante uitstraling.

Met een keuze uit de in- en outdoor stoffencollectie (vochtwerend, schimmelvrij en UV bestendig) is het mogelijk om blinds veilig in de tuinkamer te plaatsen.

Shutters
Shutters zijn prima geschikt voor tuinkamers, erkers en ramen met afwijkende vormen en maten. Ze kunnen helemaal passend worden gemaakt voor onder meer ronde, schuine of getoogde ramen. De bijzondere vorm van het raam blijft dan zichtbaar, maar het licht kan toch worden geweerd.

Shutters zijn verkrijgbaar in hout, polywood en aluminium.

Dynamic Space: de nieuwe keukenstandaard Toen de firma Blum in 1996 een grootschalig onderzoek uitvoerde bij 2000 keukengebruikers, kwam aan het licht dat maar liefst 70% van de ondervraagden geïrriteerd was door een gebrek aan opbergruimte. Dit was de aanleiding voor Blum om op zoek te gaan naar een innovatieve manier om meer opbergruimte te creëren: niét door simpelweg kastjes toe te voegen, wél door de onderkasten te voorzien van laden. Daarnaast werden de opbergbehoeftes van de consument grondig onder de loep genomen. En zo is Dynamic Space geboren: een concept voor meer comfort, ergonomie en bewegingskwaliteit in de keuken.

De belangrijkste principes van Dynamic Space:

De open keuken is de nieuwe standaard. Er wordt bijna geen nieuwbouwwoning meer opgeleverd waarbij de keuken als werkruimte is gescheiden van de woon- en eetkamer. En in bestaande huizen worden enthousiast muren neergehaald om ook hier de ruimtes te verbinden. Zo ontstaat een belangrijke plek waar we, naast het bereiden van onze maaltijd, bij elkaar komen met de kinderen, familie of vrienden.

Zonder enige twijfel is de keuken de belangrijkste werkruimte in het huishouden en elke keukengebruiker spendeert hier dagelijks heel wat tijd. Daarom is het belangrijk een keuken goed te plannen en rekening te houden met ergonomie en geoptimaliseerd werkverloop (afstand, tijd).

Laatst was ik bij een klant voor een intakegesprek. In dit gesprek waar door middel van vragen stellen de wensen en eisen van de klant duidelijk worden, kwam het volgende naar voren. Zijn er nog meer mogelijkheden voor een meubelopstelling binnen deze afmetingen van de woonkamer? Welke kleuren kunnen gebruikt worden? Waar zijn lichtpunten nodig?

Sinds vorig jaar bestaat er voor consumenten een uitstekend hulpmiddel om betrouwbare keukenzaken te kunnen herkennen: het CW Consumenten Label. Een keuken is nu eenmaal geen auto die je kant-en-klaar koopt, maar een in onderling overleg uit veel componenten samengesteld product. Alle producten moeten op elkaar zijn afgestemd en alle betrokken leveranciers op elkaar ingespeeld. Het vraagt dus heel wat vakwerk om uiteindelijk precies datgene te krijgen wat u voor ogen stond. Een keukenzaak die het Comfortabel Wonen Consumenten Label mag voeren, heeft bewezen dat vakwerk onder de knie te hebben en zijn klanten naar volle tevredenheid van dienst te zijn. Inmiddels is er een landelijk netwerk van meer dan 100 keukenzaken die aan de strenge eisen voor dit keurmerk hebben voldaan en dat aantal neemt nog elke dag toe. Dat betekent dat er altijd een keukenzaak met het Consumenten Label bij u in de buurt is.

Gezelligheid, comfort en sfeer kan iedereen in huis creëren, mits de basis maar goed is. Door kleur op een muur en woonaccessoires toe te voegen wordt elk basisinterieur anders en persoonlijker, en creëert elke bewoner zijn eigen sfeer. Je kunt met trendy muurkleuren en woonaccessoires het basisinterieur met weinig kosten regelmatig updaten.

Een basisinterieur bestaat uit diverse neutrale tinten waarmee je eindeloos kunt combineren. Neutrale tinten zijn vaak afgeleide kleuren die in de natuur voorkomen. Voorbeelden zijn leisteengrijs, zandgeel, aardbruin, katoenwit, hemelsblauw, etc. Grijs is een prima basiskleur in elk interieur. Grijs voelt zich in zowel een modern huis als in een klassieke woning prima thuis. Grijs is neutraal en is een ideale achtergrond voor kleuren. Het straalt een bepaalde rust uit. Grijs versterkt de andere kleuren. Wit is een neutrale kleur en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Wit is te gebruiken in alle denkbare kleurencombinaties, maar wit combineert ook mooi met andere wittinten. Wit is een prima basis in elk interieur.

Vloer
Elk interieur begint bij de keuze van de vloer. Je kunt kiezen uit diverse mogelijkheden. In mijn eerder geschreven column "De vloer is de basis voor je interieur" lees je alles over de mogelijkheden met bijbehorende voor- en nadelen. Als je een degelijke vloer kiest in een neutrale kleur dan kun je daar alle kanten mee op. Tip: Kies je voor een donkere vloer dan is het verstandig om voor je meubels een lichtere kleur uit te zoeken. Wil je liever een lichte vloer, kies dan voor meubels in een donkerder kleur. Het is belangrijk om contrasten te maken anders zakken meubels wat kleur betreft als het ware in de vloer weg. Dit is wel enigszins op te lossen door een karpet op een harde vloer te leggen. Als je bijvoorbeeld een lichte houten vloer hebt en lichte meubels dan kan een donkerder kleur karpet je het contrast bieden dat nodig is om je meubels te laten opvallen.

Wanden
Met behang of muurverf kun je allerlei sferen creëren. Je beplakt een wand(en) met een kleurig behang of je verft een wand(en) met een kleurige muurverf. De andere wanden geef je een neutrale tint. Wil je weer een andere sfeer dan is de wand(en) met kleurige muurverf of behang snel weer aangepast. Tip: Gebruik een donkere neutrale kleur op de muur waar lichte meubels tegenaan komen te staan. Gebruik een lichte neutrale kleur op de muur waar donkere meubels tegenaan komen te staan. Op deze manier maak je een mooi contrast en krijgen meubels die aandacht die zij verdienen.

Plafond
In een basisinterieur is het verstandig om het plafond altijd wit van kleur te houden. Welke kleur je ook kiest voor de muren, houd het plafond spierwit. De kleuren van de muren zullen weerspiegelen op het spierwit van het plafond, en het spierwit zal minder wit aandoen dan je denkt.

Raamdecoratie
Raamdecoratie is te prijzig om steeds weer in het vernieuwde interieur aan te passen. Kies daarom voor raamdecoratie in een neutrale kleur en bij voorkeur in een uni uitvoering. Je kunt daarnaast kiezen om de raamdecoratie een prominente rol te laten spelen door deze als contrastkleur aan het basis interieur toe te voegen, of je kiest juist voor een niet opvallende neutrale kleur die als het ware in het interieur weinig aandacht vraagt.

Woonaccessoires
Een andere sfeer creëer je door nieuwe kleuren aan je basisinterieur toe te voegen. Maak het af met kleurende kussentjes in de bank, een kleurend karpet op de vloer, een nieuw schilderij aan de muur, kaarsen in de nieuwe kleur op tafel, kleurende objecten in de kast, kleurende vazen met bloemen op tafel en met enkele nieuwe planten.

Tip: Een bruin kleurig interieur geef je een flinke boost met de kleur groen. Werk hier en daar met opvallende accenten in appelgroen en je hebt ineens een compleet andere sfeer.

Tip: Een rustige, naturelkleurige woonkamer geef je een flinke boost met de kleur paars. Werk hier en daar met opvallende accenten in aubergine en je hebt ineens een compleet andere sfeer.

Zo zie je, met minimale kosten is er maximaal effect te bereiken, mits de basis van je interieur maar goed is.