Als we een ruimte binnen komen zien we niet meteen hoe de ruimte werkelijk is. Het oog geeft ons niet direct de juiste informatie. Dit gezichtsbedrog kunnen we dus gebruiken om een ruimte groter of kleiner, hoger of lager en smaller of breder te doen lijken. Er zijn diverse woontrucjes die u daarbij kunnen helpen.

Kleur

Met kleur is veel gezichtsbedrog te creëren. Een ruimte wordt smaller en kleiner door gebruik te maken van donkere kleuren op de muren. Lichte kleuren maken breder en groter. Een ruimte wordt breder en lager door gebruik te maken van donkere kleuren op plafond en vloer. Wanneer we het plafond en de achterwand van een lange gang een donkere kleur geven zal deze minder diep lijken, het plafond lager en de gang dus breder lijken. Een lagere ruimte wordt vaak als prettiger ervaren dan een hogere ruimte, zeker als het plafond hoger is dan de gemiddelde hoogte. Het is ook te overwegen om het plafond in de slaapkamer en in de kinderkamer optisch te verlagen. Het geeft de slaapkamer meer intimiteit en de kinderkamer het gevoel van veiligheid en bescherming. Lelijke verwarmingsbuizen en radiatoren zijn optisch enigszins te verbergen door ze dezelfde kleur te geven als de wand. Staat een radiator voor een glaswand schilder deze dan mat zwart of donkergrijs, de radiator neemt dan optisch de kleur van de glaswand aan.

Verlichting

In onze woning hebben we meestal geen grote hal. Meestal is deze lang en smal. Als er verlichting aan het plafond wordt bevestigd zal dit het smalle effect alleen maar versterken. Als er verlichting op ooghoogte aan de muur wordt aangebracht zal de gang breder lijken. Dit geld ook voor andere kleine vertrekken bijv. het toilet en de kleine badkamer. Denk hierbij steeds aan het volgende: waar licht is, is ruimte!

Spiegels

Met spiegels is veel te bereiken. Spiegels kunnen een ruimte extra diepte, breedte, lengte of hoogte geven. Spiegels voegen een extra dimensie toe aan een vertrek en geven in veel gevallen een groter lichteffect, en dus ook een ruimte-effect.

Als een spiegel minder dan 30 / 40 cm breed is zult u bij het passeren uzelf niet zo gauw herkennen en de spiegel verwarren met een diepte-effect. Het beste effect wordt bereikt wanneer de spiegel van vloer tot plafond geplaatst wordt.

Een breedte-effect wordt bereikt door bijvoorbeeld op de zijwanden, haaks op de glaswand met gordijnen, spiegelpanelen te bevestigen van vloer tot plafond. Nu lijkt de gordijnwand door te lopen en zal de kamer beduidend veranderen. De breedte van het spiegelpaneel moet wel enkele centimeters breder zijn dan het pakket gordijnstof (in opgeschoven toestand) om het breedte-effect te vergroten.

Een lengte-effect wordt bereikt door het aanbrengen van twee spiegelpanelen op de korte wand met in het midden een vlak, een kast of open haard. De spiegelpanelen lopen hier ook van vloer tot plafond.

Een ruimte kan hoger lijken door een spiegel in een verdiepte rand in het plafond aan te brengen. Het hoogte-effect wordt nog eens extra geaccentueerd door onder het spiegelpaneel bijvoorbeeld een mooie kroonluchter te hangen. Bevestig de spiegelpanelen altijd onzichtbaar bijvoorbeeld met dubbelzijdig tape. Gebruik alleen spiegelpanelen en geen spiegeltegeltjes vanwege het lachspiegeleffect. Zilverkleurige spiegels geven het meest optimale effect.

Met gordijnen is ook een andere illusie te wekken dan de werkelijkheid. Voor het gemak gebruik ik de term gordijnen voor alle mogelijke toe te passen raamdecoratie. Een raam lijkt breder door het gordijn royaal aan beide zijden van het raam door te laten lopen voor de muur. Het mooiste effect wordt bereikt wanneer dit van muur tot muur mogelijk is. Een raam lijkt hoger door het gordijn van vloer tot plafond te laten lopen. Wanneer de gordijnen het hele raam bedekken en aan beide zijden worden opgehaald met embrasses lijkt een raam smaller. Een raam lijkt minder hoog door een brede koof aan te brengen boven het raam. Verticaal gestreepte gordijnen laten een ruimte hoger lijken, en horizontaal gestreepte gordijnen een ruimte breder lijken.

Wandversiering

Een goed voorbeeld van gezichtsbedrog is een techniek die Trompe Loeil wordt genoemd, en betekent letterlijk het oog wordt bedrogen. Het is bijvoorbeeld een geschilderde voorstelling op een plat vlak, die een driedimensionale werkelijkheid suggereert. Kleine vertrekken kan men zo omtoveren tot grote ruimtelijke vertrekken. Dit is een oude specifieke techniek die door een vakman wordt aangebracht. Tegenwoordig zijn er ook complete voorstellingen op behangpapier verkrijgbaar.

Vloeren

Meestal worden vloeren in de lengterichting van een vertrek gelegd. Met een diagonaal gelegde parket- of plavuizenvloer kan een breedte-effect worden bereikt. Plinten langs een lichte vloer worden vaak in een donkerder kleur geschilderd of zijn van donker hout gemaakt, als een soort afgebakend kader. Een grote vergissing die nogal eens gemaakt wordt. In een smalle ruimte is het zeker aan te raden om de plint in dezelfde kleur af te werken als de vloer. Als de plint dezelfde kleur krijgt als de vloer, lijkt de smalle ruimte 2 x de hoogte van de plint breder. Een prachtig voorbeeld van gezichtsbedrog.

Niets is wat het lijkt te zijn

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan voor een professioneel manipulatieplan mijn hulp in.

Degene die een aantal jaren geleden voorspelde dat klassiek absoluut dé trend zal worden werd op zijn minst vorsend aangekeken. Een kroonluchter boven de eettafel ophangen, de strak gestuukte muur behangen met een klassiek dessin en de rugleuning van je stoel te laten capitonneren? Inderdaad! Er wordt een grote belangstelling voor de traditionele klassieke woonstijl gesignaleerd Het effect van het zorgvuldig decoreren van je huis met rijke stoffen, zacht tapijt, oosterse kleden, elegante meubels en kleurrijke lampenkappen wordt herontdekt. Het is eigenlijk alleen een kwestie van durven! Hippe ontwerpers zorgen ervoor dat het zeker niet ouderwets wordt. Er wordt een duidelijke vertaalslag gemaakt naar de moderne levensstijl. Trendy is bijvoorbeeld de combinatie van zwart met wit in de basis en bloedrood als accentkleur. Er wordt geëxperimenteerd met metallics in zilver, koper en goud. Een klassiek buikkastje krijgt een andere uitstraling zodra het bekleed is met een knalroze fluwelen coating. Opas oorfauteuil wordt ingeruild voor een witte loveseat en de hocker bekleden we met een glanzende glamour velvet. Er zijn genoeg manieren om klassiek te combineren met modern, waardoor een eigentijds interieur ontstaat. Begin het nieuwe jaar in stijl en laat je inspireren door deze nieuw klassieke woontrend!

Nieuwe stoffen en behang
Bij de inrichting van het klassieke interieur worden om te beginnen stoffen en behang voor ramen, wanden en meubels geselecteerd. Hiermee kleed je de kamer als het ware aan. Kies voor een beperkt aantal basiskleuren en accentkleuren die je overal laat terugkomen. Je kunt uit verschillende collecties stoffen en behang kiezen, maar wil je zeker weten dat alles mooi op elkaar is afgestemd dan is het aan te raden om vanuit één gecoördineerde collectie te werken of in ieder geval bij één merk te blijven. Voor een luxe uitstraling is het van belang dat de gordijnen in het klassieke interieur altijd worden gevoerd, al dan niet met molton, en voorzien zijn van een ruime zoom (10 - 15 cm). Hierdoor vallen de gordijnen mooier, hebben ze een extra isolerende werking en zorgen ze voor een betere akoestiek. Vooral in een hoge ruimte is een lambrequin (stoffen kap) een goede manier om het plafond minder hoog te doen lijken en de raamdecoratie nog chiquer en statiger te maken. Een donkergekleurd behang met een uitvergroot klassiek dessin geeft een spectaculair effect zonder dat het te schreeuwerig wordt.

Met één sfeerlamp kom je er niet
het klassieke interieur zeer belangrijk. Vergeet daarom even die Hollandse nuchterheid van één lamp per kamer, laat je creativiteit de vrije loop en zoek voor elke functie of plek een bijpassende lamp. Kies een staande leeslamp voor bij de leesfauteuil, twee lage schemerlampen voor op de sidetable en een decoratief kapje voor op de schouw. Het lichtplan is voor Vergeet niet lichtpunten in de muur te laten frasen voor de gestoffeerde wandlampen. Boven de eettafel is de kroonluchter favoriet. Van oorsprong zijn de kroonluchters de kroonjuwelen van het huis. Naast de grote luchters, het liefst in gekleurd glas en met grote Swarovski pegels eraan, zijn er nu ook mini kroonluchters die je boven de bar, het kookeiland of als sfeerlampje op de wc kunt hangen. Steeds populairder is het om een eigen lamp van stof te laten maken. Je kunt staande sfeerlampen, wandlampen, en hanglampen zelf ontwerpen. Zoek naar originele details zoals een bontrandje met zwarte kristallen langs de onderrand van een half kapje waardoor een hippe wandlamp ontstaat of hang meerdere kokervormige kappen aan een duidelijk zichtbare ketting waar het snoer doorheen geweven wordt. Paisleys, kant, wapens, strepen, schotse ruiten en bloemen zijn de meest modische klassieke patronen voor deze winter.

Mooi zitten
Velours (of fluweel) is dé trendy stof om meubels deze winter mee te bekleden. In allerlei leuke variaties is het verkrijgbaar, van glamour velvet tot prachtige linnen, zijde en katoenen stoffen waar een fluweel patroon op is gedrukt.

Maar een elegante tweezits bank bekleed met zwarte velours is misschien wel het mooiste. Een hocker, poef of sierkussen leent zich weer beter voor het bekleden in een meer opvallende kleurt of motief.

Ga kamerbreed
In landen als Amerika en Engeland is 100% wollen, kamerbreed tapijt niet weg te denken uit de klassieke woonkamer. Traditioneel gezien is het hebben van tapijt een voorwaarde voor een rijk en luxe interieur. Tegenwoordig is de keuze in harde en zachte vloerbedekking zeer uitgebreid. In de klassieke woontrend wordt natuursteen en hout gecombineerd met kamerbreed tapijt en oosterse kleden. Er gaat niets boven het comfort en de warmte van tapijt.

In de tapijtrubriek vind je objectieve informatie over tapijt en leuke tips in de rubrieken creatief met tapijt en tapijttrends.Voor nog meer inspiratie kun je op de site www.zachtaanjevoeten.nl een test doen om uit te vinden of je meer van klassieke, stoere, trendy of moderne interieurs houdt en welke tapijten daar weer bij passen. Via deze sites vind je tevens praktische informatie over het Product Informatie Systeem voor tapijt waar alle vooraanstaande tapijtfabrikanten in Nederland bij zijn aangesloten (PIT).

Niet uít eten, maar thuis eten. We besteden steeds meer aandacht aan uitgebreid tafelen in eigen huis. Niet alleen voor speciale gelegenheden of als er gasten komen, maar ook door de week zitten we weer steeds vaker met het hele gezin aan tafel. Het is gezellig om op een ontspannen manier met elkaar de dag door te nemen. En het is gezond om aandacht aan het eten te besteden en dus aan de manier waarop er gegeten wordt. Gedachteloos eten op de bank voor de televisie is ‘uit’: we eten aan een snel gedekte, maar sfeervolle tafel. De eethoek neemt dan ook een steeds centralere plaats in in de woonkamer. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de eethoek is een aantal ingrediënten een must.

Een hoofdrol voor de eettafel
Omdat uitgebreid tafelen op dit moment een belangrijke woontrend is, speelt de eettafel een steeds prominentere rol in de woonkamer. En als er ruimte genoeg is in huis, is het ook in de aparte eetkamervanzelfsprekend een sfeerbepalende blikvanger. Het is dus belangrijk om er met zorg een te kiezen. Allereerst is het formaat van belang. Steeds meer mensen kiezen voor een zogenaamde ‘woontafel’, een royaal exemplaar, dat multifunctioneel ingezet kan worden. Zodat je er, ook als er niet gegeten wordt, met z’n allen aan kunt zitten en genoeg ruimte hebt om bijvoorbeeld de krant te lezen of te computeren. Zeker als de tafel dagelijks door de kinderen gebruikt wordt, moet hij tegen een stootje kunnen. Máár het oog wil natuurlijk ook wat. Eettafels zijn er in alle soorten en passend bij ieders smaak: van landelijk hout tot hightech metaal met glas. De tafel mag ook als object mooi in de ruimte staan. De vorm van de tafel kan heel bepalend zijn voor een ruimte. Zo is een ronde tafel erg gezellig omdat je iedereen aan kunt kijken, maar in een vierkante ruimte gaat hij optisch ‘zweven’. Probeer ervoor te zorgen dat de vorm van de tafel en de vorm van de ruimte elkaar versterken.

Door onze columnist Wilma Korre- De grens tussen binnen en buiten wordt steeds vager. Profiteer volop van het heerlijke ochtendzonnetje. Geniet comfortabel van de avondrust in je tuin. En maak de wisseling van de seizoenen van dichtbij mee vanuit je vertrouwde huiselijke omgeving.

(Beeld One to Sit)

Serre
Met een serre als verlengstuk van de woning wordt het niet alleen lichter in huis. Veel mensen hebben de serre ook ontdekt als de ideale manier om meer ruimte en sfeer te creëren. Om een aparte lees- en relaxhoek te maken met uitzicht op de tuin. Om de donkere woonkamer op te waarderen tot een heerlijk ruime doorzonkamer.

Maar ook om de keuken uit te breiden en misschien wel wat mediterrane allure mee te geven. Of om bijvoorbeeld een - al dan niet van de living afgescheiden - kantoorruimte te maken. Een serre heeft een dak van glas en geeft de mogelijkheid om ook op minder warme of regenachtige dagen " buiten " te zitten. Een serre is niet alleen geschikt voor vrijstaande woningen, want hij kan ook prima worden aangebracht bij een rijtjeshuis. Een serre is tevens een investering, omdat uw huis daarmee vaak in waarde stijgt.

Veranda
Een tussenvorm tussen een serre en een terras is de veranda. Het grootste verschil tussen een serre en een veranda is dat een serre geheel gesloten is en dus als woonruimte gebruikt kan worden, terwijl een veranda aan de voorzijde open is. Een veranda kun je relatief eenvoudig zelf maken door het terras te overkappen met een pergola, die je laat beklimmen met een mooie druivenplant of blauwe regen. Je kunt ook een stap verder gaan, door de veranda te voorzien van zijwanden en een dak van veiligheidsglas.

Terras-overkapping
Een warme zomeravond, het is erg benauwd buiten en een verfrissende bui is welkom, helaas zou u dan weer naar binnen moeten. Met een glazen overkapping kunt u de comfortabele stoelen en lounge banken laten staan, en zelf zit u ook droog.

Vanuit de woonkamer kijk je naar de zithoek buiten en omgekeerd kijk je naar de zithoek binnen. Om extra ruimte te creëren is het effect het mooist als in de tuinkamer de meubels in spiegelbeeld staan ten opzichte van de meubelopstelling in de woonkamer.

De glaswand fungeert hier dan als spiegel. De woonkamer lijkt nu twee keer zo groot. Interieur en exterieur kan je helemaal op elkaar afstemmen. Laat de tegelvloer of planken- vloer doorlopen naar buiten voor het optimale effect. We willen binnenshuis de zomerse sfeer van buiten, en buiten op het terras de gezellige sfeer van de woonkamer nabootsen.

Buitenkeukens
Terug naar de oertijd. Lekker buiten kokkerellen voor familie of vrienden. Buiten eten is een speciale ervaring: heerlijk weer, goed gezelschap en een lekkere maaltijd. Dat kan met een barbecue of als u het luxer wil met een buitenkeuken. In de avonden blijft het langer comfortabel met een buitenhaard. We leven graag buiten, omdat het er ruimtelijk is en meer ontspanning geeft. De tuinkamer geeft u die extra ruimte aan uw woning.

Buitenhaard
Vooral in een klimaat als het onze, waar het in de zomer s avonds nog wel eens kan afkoelen, kan een buitenhaard in de tuin of op het terras voor langere, aangename uren buiten zorgen. Let er wel op, dat de met het stoken gepaard gaande rook op minimaal 2 meter hoogte pas de buitenhaard wordt "uitgestoten", hierdoor heeft u geen last meer van rook in uw ogen en ook zullen uw gasten niet meer in de rook zitten. Met goede verlichting en een extra warmtebron kunnen we maximaal van de tuinkamer genieten.

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit schakel dan mijn hulp in.

Door onze columnist Wilma Korrel Mijn zoon is begin dit jaar op kamers gegaan. Na zon anderhalf jaar zoeken is het hem dan toch gelukt, wel 12 m2 en betaalbaar, in de stad Utrecht. Ja, en toen kwam zijn volgende probleem om de hoek kijken. Hoe ga ik het inrichten? Voor hem was het eigenlijk niet zo moeilijk. Hij had een interieurontwerpster ingeschakeld, zijn moeder.

Ons stappenplan
1. Teken een plattegrond op wit papier met de schaal 1:20 van de kamer en geef hierop aan waar ramen, deuren en niet te vergeten stopcontacten zitten. Geef bij deuren de draairichting aan, en de ruimte die een deur nodig heeft om open en dicht te kunnen, op de plattegrondtekening aan.

2. Welke meubels moeten in de kamer? Een bed, een bureau, een bureaustoel, een kledingkast, een boekenkast of boekenplanken. Teken op gekleurd papier de afmetingen van deze meubels op schaal 1:20 en knip ze uit. Ga schuiven met de meubels op papier om de meest optimale opstelling te maken. Alles wat er meer in je kamer past is mooi meegenomen. Ideaal zijn meubels die niet te massief zijn, meubels die op wieltjes staan (makkelijk verplaatsbaar) en meubels die je twee of meer functies kan geven bijvoorbeeld een slaapbank, een roomdevider/kast of een bijzettafeltje/zitje.

3. Met een beperkte ruimte moet je vooral niet de meters in de hoogte vergeten. Denk aan een half-hoogslaper waaronder je lage kledingkasten, een bureau, een bank of zitkussens kwijt kan. Een half-hoogslaper is er ook in afmetingen van een twijfelaar of 2 persoonsbed, voor wie een brede kamer heeft. Aanbouwkasten of stellingkasten zijn er in allerlei hoogtes en breedtes en deze kun je dus op maat kopen voor de ruimte in je kamer. Hang een tv aan een draaibeugel aan de muur, zodat je vanuit diverse hoeken in je kamer naar de tv kan kijken.

4. Als je op kamers gaat wonen, heb je ook opbergruimte voor je huishoudelijke spullen nodig. Bijvoorbeeld een wasmand en wasrekje, pannen, borden, bestek en drinkgerei. Ga wel eerst even bij je nieuwe huisgenoten na wat jullie delen, en wat je zelf moet meenemen. Mijn zoon heeft geluk en heeft een gezamenlijke ruimte waar deze spullen staan, want anders moet je op je kamer daar een plek voor vrijmaken in een kast. Of gebruik de ruimte onder een laag bed waar je opbergboxen op wieltjes kunt plaatsen.

5. Wat ga je op de vloer leggen? Koop een coupon vinyl en snij dit op maat in je kamer of koop bij een bouwmarkt laminaat, welke je zelf legt of samen met een handig familielid of handige vriend. Laminaat kun je ook weer meenemen als je later gaat verhuizen. Kies voor een neutrale print en kleur. Voor een optisch grotere kamer is het van belang de plinten te schilderen in de kleur van de vloer.

6. Welke kleur op de muren? Check van tevoren wel even bij de huisbaas of je wel en wat je mag schilderen.

Gebruik lichte natuurlijke rustgevende kleuren of juist stimulerende kleuren. Probeer zoveel mogelijk een eenheid te creëren door niet teveel verschillende kleuren te gebruiken, maar juist voor een hoofdkleur te kiezen en de accessoires hier op af te stemmen. Houd het plafond wit, want de lichte kleuren van de muren zullen weerspiegelen op het plafond en hierdoor zal de kleur wit zich aanpassen. Groen : een natuurkleur die huiselijk en rustgevend is. Groen is een kleur die lichaam en geest in balans brengt. Is een kleur met weinig risico en laat zich goed combineren met natuurlijke materialen. Groen werkt ruimtevergrotend in een studentenkamer. Blauw : een koele en verfrissende kleur. Blauw is de kleur van het water en de lucht en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Blauw geeft een gevoel van oneindigheid. Een wijde blauwe hemel en de uitgestrekte zee. Blauwtinten zijn goed met elkaar te combineren. de kleur werkt rustgevend en ontspannend. Oranje : een warme, zonnige, stimulerende en opwekkende kleur. Oranje is een feestelijke, gezellige kleur met weelde. Oranje is een vriendelijke kleur en vanwege zijn stimulerende kenmerk ook zeer geschikt voor een studentenkamer.

Geel : een opwekkende vrolijke en energiegevende kleur. Geel is een warme zonnige en overstralende kleur, dat ruimtevergrotend werkt in het interieur. Geel activeert de hersenen en zenuwen en staat voor communicatie en creativiteit, en is daarom een prima kleur voor een studentenkamer.

7. Maak gebruik van optisch bedrog in je kamer.

Met fotobehang kun je optisch meer diepte aan een ruimte geven. Natuurlijk wordt de ruimte er niet groter van, maar als je de kamer binnenkomt dan suggereert de fotoprint dat de ruimte dieper is dan in werkelijkheid. Dit optische bedrog kun je dus gebruiken in je studentenkamer. Gebruik wel een fotoprint met kleuren die in je kamer terug komen voor het mooiste resultaat, en pas dit bijvoorkeur toe bij je slaapplek. Neem hiervoor een natuurprint voor een rustgevende slaapplek in je toch al zo volle studentenkamer.

Tip: Natuurlijk hoef je niet alles nieuw te kopen. Kijk ook eens op Marktplaats of loop eens een Kringloopwinkel binnen.

Met een tuinkamer als verlengstuk van je woning wordt het niet alleen lichter in huis. Veel mensen hebben de tuinkamer ook ontdekt als de ideale manier om meer ruimte en sfeer te creëren. Om een aparte lees- en relaxhoek te maken met uitzicht op de tuin of om de donkere woonkamer op te waarderen tot een heerlijk ruime doorzonkamer. Een tuinkamer is niet alleen geschikt voor vrijstaande woningen, want hij kan ook prima worden aangebracht bij een rijtjeshuis. Een tuinkamer is tevens een investering, omdat uw huis daarmee vaak in waarde stijgt.

De inrichting en styling van je tuinkamer is minstens zo belangrijk om het leefgenot in je tuinkamer te optimaliseren. Rust in de inrichting geeft een gevoel van ruimte, dat juist in een tuinkamer zo belangrijk is. Een tuinkamer moet je het gevoel geven dat je buiten zit. Het inrichten van een tuinkamer neemt heel wat vragen met zich mee.

Welke vloer? Kies je voor een natuurstenen, een houten, een grind- of voor een gietvloer? Al deze vloeren zijn zeer geschikt voor een tuinkamer. Bij het maken van je keuze is het belangrijk dat de grens naar buiten vaag is, en het interieur en exterieur op elkaar zijn afgestemd.

Grenst de buitenkamer aan een natuurstenen terras kies dan in de tuinkamer ook voor een natuurstenen vloer. Kies je voor een grindvloer in de tuinkamer dan is de grens naar buiten vager als je rondom de tuinkamer een grindpad aanlegt welke kan overgaan in een gazon.

Welke raambekleding? Kies je voor duettes, blinds of voor shutters.

Duettes
Duettes hebben een unieke honingraatstructuur en zijn geschikt voor bijna elke raamvorm. Tevens zijn ze uitstekend geschikt voor hellende ramen, zoals van een tuinkamer.

Duettes zijn prima in staat de warmte in de tuinkamer te beheersen in zowel de zomer als winter. Bovendien wordt het felle zonlicht prachtig gefilterd, met of zonder de optie Top down/Bottom up, zodat ook overdag in de tuinkamer gelezen kan worden. s Avonds daarentegen zorgen Duettes ervoor dat het kunstlicht niet gereflecteerd wordt door het glas, wat de tuinkamer ook bij duisternis veel aangenamer maakt.

Blinds
Vouwgordijnen, ook wel blinds genoemd kunnen zeer goed in de tuinkamer geplaatst worden. De blinds worden met een zijgeleiding aan beide kanten prima in vorm gehouden en zorgen voor een elegante uitstraling.

Met een keuze uit de in- en outdoor stoffencollectie (vochtwerend, schimmelvrij en UV bestendig) is het mogelijk om blinds veilig in de tuinkamer te plaatsen.

Shutters
Shutters zijn prima geschikt voor tuinkamers, erkers en ramen met afwijkende vormen en maten. Ze kunnen helemaal passend worden gemaakt voor onder meer ronde, schuine of getoogde ramen. De bijzondere vorm van het raam blijft dan zichtbaar, maar het licht kan toch worden geweerd.

Shutters zijn verkrijgbaar in hout, polywood en aluminium.

Dynamic Space: de nieuwe keukenstandaard Toen de firma Blum in 1996 een grootschalig onderzoek uitvoerde bij 2000 keukengebruikers, kwam aan het licht dat maar liefst 70% van de ondervraagden geïrriteerd was door een gebrek aan opbergruimte. Dit was de aanleiding voor Blum om op zoek te gaan naar een innovatieve manier om meer opbergruimte te creëren: niét door simpelweg kastjes toe te voegen, wél door de onderkasten te voorzien van laden. Daarnaast werden de opbergbehoeftes van de consument grondig onder de loep genomen. En zo is Dynamic Space geboren: een concept voor meer comfort, ergonomie en bewegingskwaliteit in de keuken.

De belangrijkste principes van Dynamic Space:

De open keuken is de nieuwe standaard. Er wordt bijna geen nieuwbouwwoning meer opgeleverd waarbij de keuken als werkruimte is gescheiden van de woon- en eetkamer. En in bestaande huizen worden enthousiast muren neergehaald om ook hier de ruimtes te verbinden. Zo ontstaat een belangrijke plek waar we, naast het bereiden van onze maaltijd, bij elkaar komen met de kinderen, familie of vrienden.

Zonder enige twijfel is de keuken de belangrijkste werkruimte in het huishouden en elke keukengebruiker spendeert hier dagelijks heel wat tijd. Daarom is het belangrijk een keuken goed te plannen en rekening te houden met ergonomie en geoptimaliseerd werkverloop (afstand, tijd).