Wanneer u uw woonkamer opnieuw wilt inrichten, kan dit door alles te vernieuwen, enkele stukken te vervangen of uw bestaande meubelen anders op te stellen. In alle gevallen is het handig om wat meer kennis te hebben over ruimte-indeling. Daarom krijgt u handige tips en adviezen omtrent de indeling van uw woonkamer. We behandelen dingen als inventariseren, het maken van een functieplan met daarbij praktische tips. Volgende keer gaan we kijken naar soorten plattegronden, praktische indelingen, diverse opstellingen en hoe u het zelf in de praktijk kunt brengen.

In menig huis wordt de zolder gebruikt als een opslagruimte van veelal overtollige spullen. Jammer van die ruimte, denk ik dan, want de zolderruimte is toch al gauw 30% van uw woonruimte, die niet als zodanig wordt gebruikt. Vanwege het ontbreken van of door geringe lichtinval is het niet direct de meest aantrekkelijke ruimte om de functie woonruimte te geven. Toch kun je met de juiste oplossingen en tips van de zolder bijvoorbeeld een fantastische werkkamer / atelier, tienerkamer, slaapkamer, studentenkamer, keuken, badkamer of loungeruimte maken.

Voor het inrichten van de zolder is geen bouwvergunning nodig. Toch zijn er wel enkele regels en voorschriften waar u zich aan moet houden.

1. Wil je de zolder als woonruimte gaan gebruiken dan is als eerste een vaste trap een vereiste. Let op! Met het maken van een trapgat wijzigt u de constructie en daarvoor moet u wel een bouwvergunning aanvragen.

2. Het tweede waar u aan moet denken is het isoleren van het dak en de eventuele muren. Wilt u er s winters warmpjes of s zomers juist koel bij zitten, dan moet de zolder goed geïsoleerd zijn. Een goede dakkap isolatie krijgt u met een laagdikte van 9-10 cm dikte. Informatie over isoleren is te verkrijgen bij uw energiebedrijf.

3. Wanneer een voorheen vrijstaande cv-ketel wordt ingebouwd, moet de stookruimte in ieder geval van brandwerend materiaal zijn. De ruimte kan het beste worden afgesloten met een zelfsluitende (deurdranger), brandwerende deur. Met een brandwerende plaat op de deur bereikt u de gewenste brandpreventie.

4. Het is niet te hopen dat het ooit gebeurd, maar wanneer u bij een beginnende brand wordt gewaarschuwd kunt u mogelijk nog blussen, of zeker op tijd vluchten. De oplossing is, direct op het lichtnet aangesloten, rookmelders aan te brengen. In de nieuwbouw zijn deze melders verplicht. Deze melders moeten onderling verbonden zijn. In een bestaande woning is dit veelal niet makkelijk te realiseren. Het alternatief is de batterijrookmelder (vervang batterijen tijdig!). Batterijrookmelders moeten voldoen aan het Nederlandse Goedmerk of aan de British Standard 5446 part 1

5. Het bouwbesluit geeft aan dat een verblijfsruimte (kamer) een bepaalde hoeveelheid daglicht moet krijgen. De vuistregel is dat het glasoppervlak ca. 1/10 deel van het vloeroppervlak moet zijn. De vloeroppervlakte waarboven de hoogte minder dan 260 cm is wordt daarbij niet meegerekend.

6. Een dakkapel aan de achterkant van de woning mag u vergunningvrij bouwen, wanneer deze voldoet aan bepaalde criteria. Let op! Voor het aanbrengen van een grotere dakkapel of een dakkapel aan de voorkant of in het dakvlak van een gevel die naar de weg of openbaar groen is gekeerd hebt u wel een bouwvergunning nodig. Een nieuwe dakkapel moet geïsoleerd worden volgens de eisen van het Bouwbesluit.

7. Bij een steile kap is meestal voldoende loopruimte aanwezig. Daglicht haalt u dan het makkelijkst binnen met een dakraam. Dakramen mag u zonder bouwvergunning in het dakvlak plaatsen, mits de afstand tussen nok en dakvoet (verticaal gemeten) minimaal 0,5 m is en de afstand tot de zijkant van het dakvlak minimaal 0,5 m is. Bij meerdere dakramen is het advies deze in plaatsing en maatvoering op elkaar af te stemmen.

Uniek daglicht
De zolder heeft veel te bieden, want door het schuine dak kun je iets bereiken wat in andere kamers niet mogelijk is: een unieke lichtinval creëren van bovenaf. Met deze lichtinval kan je van de zolder de mooiste en sfeervolste kamer maken van het huis. Wat is er mooier dan vanuit de zolderkamer naar een mooie blauwe lucht, het wolkendek of de sterren te kijken, het geluid te horen van het zachtjes tikken van de regen tegen je zolderraam? Om nog meer licht, frisse lucht en een nog ruimtelijker effect te creëren is het mogelijk dakvensters naast elkaar, boven elkaar en tegenover elkaar te plaatsen. Je kan zo ver gaan met het toevoegen van daglicht als je zelf wilt. Het is zelfs mogelijk een complete dakserre te laten plaatsen. Daglicht moet je beleven! Wie wil ontdekken welke ongekende mogelijkheden daglicht biedt, zou eigenlijk een bezoek moeten brengen aan het Velux Daglicht Advies Centrum in De Meern, vlakbij Utrecht. Hier tref je echte zolderverdiepingen aan waar alle typen daglichtsystemen en dakvensters te zien zijn. Ook maak je er kennis met alle kleuren, dessins en structuren van de prachtige VELUX  raamdecoratie.

Tienerkamer op zolder

Heeft u opgroeiende kinderen dan ervaart u al snel dat zij steeds meer ruimte en privacy nodig hebben. De zolder kan hiervoor ideale oplossingen bieden. Een dakkapel of dakvensters gecombineerd met slimme kastenwanden als afscheiding van de rest van de zolder maken van uw zolder een waar paradijs. Het is zelfs eenvoudig om meerdere tienerkamers te maken op zolder. Door gebruik te maken van flexibele scheidingswanden zijn de kamers in de loop van de tijd zelfs te veranderen.

Slaapkamer op zolder
Wilt u effectief gebruik maken van de ruimte die uw woning biedt. Dan is het zeker een overweging waard om van uw zolder een slaapkamer te maken. Door het afgeschuinde dak en de speciale wijze waarop het daglicht de slaapkamer binnenvalt, biedt de zolder unieke mogelijkheden die andere kamers niet hebben. Zelfs sanitaire voorzieningen kunnen op zolder geïnstalleerd worden.

Werkkamer of atelier op zolder Moderne dakvensters en dakkapellen kunnen zorgen voor een zeer goed natuurlijk licht. Hierdoor kunt u uw zolder optimaal inrichten als werkkamer, studeerkamer of als schildersatelier. En wilt u nog meer ruimte maken dan is een dakkapel of een dakopbouw een zeer goede optie. Keuken op zolder

Een keuken op zolder
kan zeer praktisch zijn, wanneer u van plan bent u de zolderverdieping te verhuren aan bijvoorbeeld studenten of wanneer u inwonende kinderen heeft. Bent u een echte hobbykok dat kunt u uw hart ophalen en in de keuken op zolder ongestoord de meest heerlijke maaltijden bereiden. Loungeruimte op zolder Ongestoord een boek lezen, naar je favoriete muziek luisteren, gesprekken voeren of mediteren. Het kan allemaal op zolder.

Loungeruimte op zolder
Loungeruimte op zolder Ongestoord een boek lezen, naar je favoriete muziek luisteren, gesprekken voeren of mediteren. Het kan allemaal op zolder. Maak optimaal gebruik van je beschikbare woonruimte. Ongestoord een boek lezen, naar je favoriete muziek luisteren, gesprekken voeren of mediteren. Het kan allemaal op zolder. Maak optimaal gebruik van je beschikbare woonruimte.

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan mijn hulp in.

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is mooi voor de gasrekening, maar vaak slecht voor het binnenmilieu.Want als vocht in huis niet meer via de natuurlijke weg kan worden afgevoerd, heeft dat nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit in uw woning. Uit een onlangs gehouden onderzoek bleek dat de luchtkwaliteit in woningen meestal slechter is dan die van de buitenlucht. Gelukkig kan het ook anders. Bijvoorbeeld met een systeem voor gebalanceerde ventilatie.

Energiebesparing is al meer dan 25 jaar een hot item. De permanente jacht op kieren en gaten heeft geleid tot een vrijwel luchtdichte binnenomgeving. En dan te bedenken dat bewoners, huisdieren en planten in huis dagelijks bijna tien liter vocht produceren. Zonder een goede ventilatie is dat niet gezond. Daarom hebben verschillende instanties, waaronder het Ministerie van VROM en de Vereniging Eigen Huis de handen ineen geslagen. Onder het motto Gezond binnen worden mensen opgeroepen hun huis goed te ventileren. In de zomermaanden kan dit door simpelweg de ramen open te gooien, maar s winters leidt dit vaak tot de opmerking:We stoken niet voor de buren!.

Gebalanceerde ventilatie
Dankzij gebalanceerde ventilatie is het tegenwoordig mogelijk om én energie te besparen én het binnenmilieu op een gezond niveau te houden. Gebalanceerde ventilatie zorgt er namelijk voor dat vervuilde en vochtige lucht uit de woning wordt gezogen en schone lucht naar binnen wordt geblazen. Er wordt precies evenveel lucht afgevoerd als aangezogen, waardoor gegarandeerd wordt dat de woning luchtdicht blijft, vandaar gebalanceerd.

Warmteterugwinning
Een veel gehoorde klacht over ventilatie is dat het een tocht-gevoel oplevert. Dit gevoel neemt aanzienlijk af door gebalanceerde ventilatie te combineren met een warmteterugwinunit. Dit toestel draagt de warmte van de afgevoerde lucht over aan de verse, nog koele toegevoerde buitenlucht. Hierdoor gaat de warmte slechts gedeeltelijk verloren. Doordat er precies evenveel lucht de woning instroomt als uitgaat, kan er geen onderdruk ontstaan in de woning en is er altijd voldoende ventilatie om een optimaal binnenmilieu te realiseren.

Hoog rendement
De huidige gebalanceerde ventilatiesystemen met warmteterugwinunit zijn zo geavanceerd dat er slechts 3% tot 10% van de warmte in de afgevoerde lucht verloren gaat. Bovendien verbruiken deze systemen erg weinig stroom en kunnen ze worden toegepast bij elke vorm van ruimteverwarming. De toestellen worden meestal geleverd met naverwarmers die aan het CV-systeem zijn gekoppeld of elektrisch werken.

Koelen
Een nieuwe ontwikkeling is dat gebalanceerde ventilatiesystemen niet meer alleen ventileren en verwarmen, maar ook ventileren en koelen.Want wat is er aangenamer dan s zomers de woning te laten koelen met verse, frisse nachtlucht. Er zijn zelfs al systemen op de markt die uw woning op voorhand koelen met koude nachtlucht als hete dagen worden verwacht.

Wanneer u heeft besloten om de waarde van uw huis te vermeerderen, dan zijn de mogelijkheden legio. We lopen even met u door het huis. Te beginnen bij het epicentrum van de woning: de keuken. De keuken speelt een aanzienlijke rol bij de waardebepaling van de woning. Een gedachte om in het achterhoofd te houden tijdens het bezoek aan de showroom. De nieuwe keukentrend kenmerkt zich door een aantal specifieke materialen. Zo worden aluminium en glas tegenwoordig veelvuldig in de keuken verwerkt. Erg sfeervol zijn de kasten voorzien van rookglas en inbouwspotjes. Door het zachte licht zie je vaag wat contouren van servies schitteren achter het ondoorzichtige glas. Maar ook hout is een populair materiaal bij keukenontwerpers. In een greeploze keuken zijn overbodige handgrepen achterwege gelaten, waardoor de belijning van de keuken niet onderbroken wordt. Hierdoor ontstaat een strakke vormgeving die zich thuisvoelt in elk designinterieur. De perfecte keuken komt zo wel heel dichtbij! Opvallend is dat de vertrouwde onder- en bovenkasten vaker het veld ruimen voor praktische ladekasten. Planchetten en railsystemen duiken ook steeds meer op in de keuken op. Sommige keukenattributen zijn te mooi om achter kastdeuren weg te zetten en laten zich op een planchet of aan een rail prima etaleren. Op het gebied van kleur lijkt alles mogelijk, vooral in combinatie met een hoogglans finish. Maar behalve de looks heeft ook de techniek de nodige veranderingen doorgemaakt. Alleen al voor wat betreft de wijze van koken. Een aantal jaar geleden viel er te kiezen tussen gas of elektrisch en bestond een fornuis uit vier pitten. Bij de hedendaagse fornuizen kan er gekozen worden voor koken op gas, elektrisch, keramisch, inductie of gas onder glas. Steeds vaker zien we ook de extra brede fornuizen met voldoende ruimte voor zes pitten. Innovatief zijn de kookunits dienaar wens ingedeeld worden. Losse elementen vormen samen het kookstation. Een unit om te wokken, een unit om te frituren, een inductie-unit, een gasbrander. Wie wil kan elke vorm van koken, op elke gewenste bron, verenigen in èèn totaalconcept. Ook de ovens zijn inmiddels multifunctioneel; ze kunnen bakken, stomen en grillen en hebben als extraatje een zelfreinigend programma. Sommige fornuizen bestaan zelfs uit meerdere ovens. Een genot voor de kookliefhebber. Maar er is meer. Vaatwassers op ooghoogte, nooit meer bukken om de vuile vaat in- of uit te ruimen. Oogstrelende koelkasten die als een waar designelement de keuken van net dat beetje meer voorzien. Super strak in rvs of voorzien van een actuele kleur als hippe blikvanger in de keuken. Bescheiden koelkasten of enorme dubbeldeurse exemplaren. Koelen kan ook cool! Er is ook meer nagedacht over de efficiency van de keuken. Loopafstanden moeten zo klein mogelijk zijn, maar ook logisch. Kookstation en spoelstation zullen dan ook nooit ver bij elkaar vandaan liggen. Een keuken die gezien mag worden, efficiënt is en naadloos aansluit bij overige inrichting zal absoluut een positieve invloed hebben op de waarde van de woning en het woongenot!

De kerstboom en alle andere kerstdecoraties van de decembermaand zijn weer uit het interieur verdwenen. Wat rest is een woonkamer waar het ineens niet meer gezellig is.

Het gebeurt nogal eens dat mensen verhuizen naar een groter huis en hun meubels mee verhuizen. Het probleem is dat ze na de verhuizing veel te kleine meubels in een grote ruimte hebben staan. De woonkamer niet gezellig kunnen krijgen, omdat de verhoudingen niet meer kloppen. De meubels staan verloren in de ruimte en er is geen samenspel met de beschikbare ruimte. Natuurlijk zijn grote meubels ook een probleem als je verhuist naar een kleiner huis.

Als we een ruimte binnen komen zien we niet meteen hoe de ruimte werkelijk is. Het oog geeft ons niet direct de juiste informatie. Dit gezichtsbedrog kunnen we dus gebruiken om een ruimte groter of kleiner, hoger of lager en smaller of breder te doen lijken. Er zijn diverse woontrucjes die u daarbij kunnen helpen.

Kleur

Met kleur is veel gezichtsbedrog te creëren. Een ruimte wordt smaller en kleiner door gebruik te maken van donkere kleuren op de muren. Lichte kleuren maken breder en groter. Een ruimte wordt breder en lager door gebruik te maken van donkere kleuren op plafond en vloer. Wanneer we het plafond en de achterwand van een lange gang een donkere kleur geven zal deze minder diep lijken, het plafond lager en de gang dus breder lijken. Een lagere ruimte wordt vaak als prettiger ervaren dan een hogere ruimte, zeker als het plafond hoger is dan de gemiddelde hoogte. Het is ook te overwegen om het plafond in de slaapkamer en in de kinderkamer optisch te verlagen. Het geeft de slaapkamer meer intimiteit en de kinderkamer het gevoel van veiligheid en bescherming. Lelijke verwarmingsbuizen en radiatoren zijn optisch enigszins te verbergen door ze dezelfde kleur te geven als de wand. Staat een radiator voor een glaswand schilder deze dan mat zwart of donkergrijs, de radiator neemt dan optisch de kleur van de glaswand aan.

Verlichting

In onze woning hebben we meestal geen grote hal. Meestal is deze lang en smal. Als er verlichting aan het plafond wordt bevestigd zal dit het smalle effect alleen maar versterken. Als er verlichting op ooghoogte aan de muur wordt aangebracht zal de gang breder lijken. Dit geld ook voor andere kleine vertrekken bijv. het toilet en de kleine badkamer. Denk hierbij steeds aan het volgende: waar licht is, is ruimte!

Spiegels

Met spiegels is veel te bereiken. Spiegels kunnen een ruimte extra diepte, breedte, lengte of hoogte geven. Spiegels voegen een extra dimensie toe aan een vertrek en geven in veel gevallen een groter lichteffect, en dus ook een ruimte-effect.

Als een spiegel minder dan 30 / 40 cm breed is zult u bij het passeren uzelf niet zo gauw herkennen en de spiegel verwarren met een diepte-effect. Het beste effect wordt bereikt wanneer de spiegel van vloer tot plafond geplaatst wordt.

Een breedte-effect wordt bereikt door bijvoorbeeld op de zijwanden, haaks op de glaswand met gordijnen, spiegelpanelen te bevestigen van vloer tot plafond. Nu lijkt de gordijnwand door te lopen en zal de kamer beduidend veranderen. De breedte van het spiegelpaneel moet wel enkele centimeters breder zijn dan het pakket gordijnstof (in opgeschoven toestand) om het breedte-effect te vergroten.

Een lengte-effect wordt bereikt door het aanbrengen van twee spiegelpanelen op de korte wand met in het midden een vlak, een kast of open haard. De spiegelpanelen lopen hier ook van vloer tot plafond.

Een ruimte kan hoger lijken door een spiegel in een verdiepte rand in het plafond aan te brengen. Het hoogte-effect wordt nog eens extra geaccentueerd door onder het spiegelpaneel bijvoorbeeld een mooie kroonluchter te hangen. Bevestig de spiegelpanelen altijd onzichtbaar bijvoorbeeld met dubbelzijdig tape. Gebruik alleen spiegelpanelen en geen spiegeltegeltjes vanwege het lachspiegeleffect. Zilverkleurige spiegels geven het meest optimale effect.

Met gordijnen is ook een andere illusie te wekken dan de werkelijkheid. Voor het gemak gebruik ik de term gordijnen voor alle mogelijke toe te passen raamdecoratie. Een raam lijkt breder door het gordijn royaal aan beide zijden van het raam door te laten lopen voor de muur. Het mooiste effect wordt bereikt wanneer dit van muur tot muur mogelijk is. Een raam lijkt hoger door het gordijn van vloer tot plafond te laten lopen. Wanneer de gordijnen het hele raam bedekken en aan beide zijden worden opgehaald met embrasses lijkt een raam smaller. Een raam lijkt minder hoog door een brede koof aan te brengen boven het raam. Verticaal gestreepte gordijnen laten een ruimte hoger lijken, en horizontaal gestreepte gordijnen een ruimte breder lijken.

Wandversiering

Een goed voorbeeld van gezichtsbedrog is een techniek die Trompe Loeil wordt genoemd, en betekent letterlijk het oog wordt bedrogen. Het is bijvoorbeeld een geschilderde voorstelling op een plat vlak, die een driedimensionale werkelijkheid suggereert. Kleine vertrekken kan men zo omtoveren tot grote ruimtelijke vertrekken. Dit is een oude specifieke techniek die door een vakman wordt aangebracht. Tegenwoordig zijn er ook complete voorstellingen op behangpapier verkrijgbaar.

Vloeren

Meestal worden vloeren in de lengterichting van een vertrek gelegd. Met een diagonaal gelegde parket- of plavuizenvloer kan een breedte-effect worden bereikt. Plinten langs een lichte vloer worden vaak in een donkerder kleur geschilderd of zijn van donker hout gemaakt, als een soort afgebakend kader. Een grote vergissing die nogal eens gemaakt wordt. In een smalle ruimte is het zeker aan te raden om de plint in dezelfde kleur af te werken als de vloer. Als de plint dezelfde kleur krijgt als de vloer, lijkt de smalle ruimte 2 x de hoogte van de plint breder. Een prachtig voorbeeld van gezichtsbedrog.

Niets is wat het lijkt te zijn

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan voor een professioneel manipulatieplan mijn hulp in.

Degene die een aantal jaren geleden voorspelde dat klassiek absoluut dé trend zal worden werd op zijn minst vorsend aangekeken. Een kroonluchter boven de eettafel ophangen, de strak gestuukte muur behangen met een klassiek dessin en de rugleuning van je stoel te laten capitonneren? Inderdaad! Er wordt een grote belangstelling voor de traditionele klassieke woonstijl gesignaleerd Het effect van het zorgvuldig decoreren van je huis met rijke stoffen, zacht tapijt, oosterse kleden, elegante meubels en kleurrijke lampenkappen wordt herontdekt. Het is eigenlijk alleen een kwestie van durven! Hippe ontwerpers zorgen ervoor dat het zeker niet ouderwets wordt. Er wordt een duidelijke vertaalslag gemaakt naar de moderne levensstijl. Trendy is bijvoorbeeld de combinatie van zwart met wit in de basis en bloedrood als accentkleur. Er wordt geëxperimenteerd met metallics in zilver, koper en goud. Een klassiek buikkastje krijgt een andere uitstraling zodra het bekleed is met een knalroze fluwelen coating. Opas oorfauteuil wordt ingeruild voor een witte loveseat en de hocker bekleden we met een glanzende glamour velvet. Er zijn genoeg manieren om klassiek te combineren met modern, waardoor een eigentijds interieur ontstaat. Begin het nieuwe jaar in stijl en laat je inspireren door deze nieuw klassieke woontrend!

Nieuwe stoffen en behang
Bij de inrichting van het klassieke interieur worden om te beginnen stoffen en behang voor ramen, wanden en meubels geselecteerd. Hiermee kleed je de kamer als het ware aan. Kies voor een beperkt aantal basiskleuren en accentkleuren die je overal laat terugkomen. Je kunt uit verschillende collecties stoffen en behang kiezen, maar wil je zeker weten dat alles mooi op elkaar is afgestemd dan is het aan te raden om vanuit één gecoördineerde collectie te werken of in ieder geval bij één merk te blijven. Voor een luxe uitstraling is het van belang dat de gordijnen in het klassieke interieur altijd worden gevoerd, al dan niet met molton, en voorzien zijn van een ruime zoom (10 - 15 cm). Hierdoor vallen de gordijnen mooier, hebben ze een extra isolerende werking en zorgen ze voor een betere akoestiek. Vooral in een hoge ruimte is een lambrequin (stoffen kap) een goede manier om het plafond minder hoog te doen lijken en de raamdecoratie nog chiquer en statiger te maken. Een donkergekleurd behang met een uitvergroot klassiek dessin geeft een spectaculair effect zonder dat het te schreeuwerig wordt.

Met één sfeerlamp kom je er niet
het klassieke interieur zeer belangrijk. Vergeet daarom even die Hollandse nuchterheid van één lamp per kamer, laat je creativiteit de vrije loop en zoek voor elke functie of plek een bijpassende lamp. Kies een staande leeslamp voor bij de leesfauteuil, twee lage schemerlampen voor op de sidetable en een decoratief kapje voor op de schouw. Het lichtplan is voor Vergeet niet lichtpunten in de muur te laten frasen voor de gestoffeerde wandlampen. Boven de eettafel is de kroonluchter favoriet. Van oorsprong zijn de kroonluchters de kroonjuwelen van het huis. Naast de grote luchters, het liefst in gekleurd glas en met grote Swarovski pegels eraan, zijn er nu ook mini kroonluchters die je boven de bar, het kookeiland of als sfeerlampje op de wc kunt hangen. Steeds populairder is het om een eigen lamp van stof te laten maken. Je kunt staande sfeerlampen, wandlampen, en hanglampen zelf ontwerpen. Zoek naar originele details zoals een bontrandje met zwarte kristallen langs de onderrand van een half kapje waardoor een hippe wandlamp ontstaat of hang meerdere kokervormige kappen aan een duidelijk zichtbare ketting waar het snoer doorheen geweven wordt. Paisleys, kant, wapens, strepen, schotse ruiten en bloemen zijn de meest modische klassieke patronen voor deze winter.

Mooi zitten
Velours (of fluweel) is dé trendy stof om meubels deze winter mee te bekleden. In allerlei leuke variaties is het verkrijgbaar, van glamour velvet tot prachtige linnen, zijde en katoenen stoffen waar een fluweel patroon op is gedrukt.

Maar een elegante tweezits bank bekleed met zwarte velours is misschien wel het mooiste. Een hocker, poef of sierkussen leent zich weer beter voor het bekleden in een meer opvallende kleurt of motief.

Ga kamerbreed
In landen als Amerika en Engeland is 100% wollen, kamerbreed tapijt niet weg te denken uit de klassieke woonkamer. Traditioneel gezien is het hebben van tapijt een voorwaarde voor een rijk en luxe interieur. Tegenwoordig is de keuze in harde en zachte vloerbedekking zeer uitgebreid. In de klassieke woontrend wordt natuursteen en hout gecombineerd met kamerbreed tapijt en oosterse kleden. Er gaat niets boven het comfort en de warmte van tapijt.

In de tapijtrubriek vind je objectieve informatie over tapijt en leuke tips in de rubrieken creatief met tapijt en tapijttrends.Voor nog meer inspiratie kun je op de site www.zachtaanjevoeten.nl een test doen om uit te vinden of je meer van klassieke, stoere, trendy of moderne interieurs houdt en welke tapijten daar weer bij passen. Via deze sites vind je tevens praktische informatie over het Product Informatie Systeem voor tapijt waar alle vooraanstaande tapijtfabrikanten in Nederland bij zijn aangesloten (PIT).

Niet uít eten, maar thuis eten. We besteden steeds meer aandacht aan uitgebreid tafelen in eigen huis. Niet alleen voor speciale gelegenheden of als er gasten komen, maar ook door de week zitten we weer steeds vaker met het hele gezin aan tafel. Het is gezellig om op een ontspannen manier met elkaar de dag door te nemen. En het is gezond om aandacht aan het eten te besteden en dus aan de manier waarop er gegeten wordt. Gedachteloos eten op de bank voor de televisie is ‘uit’: we eten aan een snel gedekte, maar sfeervolle tafel. De eethoek neemt dan ook een steeds centralere plaats in in de woonkamer. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de eethoek is een aantal ingrediënten een must.

Een hoofdrol voor de eettafel
Omdat uitgebreid tafelen op dit moment een belangrijke woontrend is, speelt de eettafel een steeds prominentere rol in de woonkamer. En als er ruimte genoeg is in huis, is het ook in de aparte eetkamervanzelfsprekend een sfeerbepalende blikvanger. Het is dus belangrijk om er met zorg een te kiezen. Allereerst is het formaat van belang. Steeds meer mensen kiezen voor een zogenaamde ‘woontafel’, een royaal exemplaar, dat multifunctioneel ingezet kan worden. Zodat je er, ook als er niet gegeten wordt, met z’n allen aan kunt zitten en genoeg ruimte hebt om bijvoorbeeld de krant te lezen of te computeren. Zeker als de tafel dagelijks door de kinderen gebruikt wordt, moet hij tegen een stootje kunnen. Máár het oog wil natuurlijk ook wat. Eettafels zijn er in alle soorten en passend bij ieders smaak: van landelijk hout tot hightech metaal met glas. De tafel mag ook als object mooi in de ruimte staan. De vorm van de tafel kan heel bepalend zijn voor een ruimte. Zo is een ronde tafel erg gezellig omdat je iedereen aan kunt kijken, maar in een vierkante ruimte gaat hij optisch ‘zweven’. Probeer ervoor te zorgen dat de vorm van de tafel en de vorm van de ruimte elkaar versterken.