Door onze columniste Wilma Korrel - Niet alleen zullen er de komende jaren minder huizen worden gebouwd, maar ook de verkoop van bestaande huizen verloopt minder snel. De gemiddelde verkooptijd is inmiddels opgelopen tot ruim twaalf maanden. Natuurlijk heeft dit ook te maken met een redelijke vraagprijs en het krijgen van een hypotheek. Het aanbod van te koop staande huizen is weer groot, en de huizenkoper heeft weer alle tijd om te kunnen rond shoppen. De grote vraag is nu dan ook "Verkopen, Verhuizen of Verbouwen?"

Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen of jaloezieën? Dan is het zaak goed voorbereid op pad te gaan. Neem er de tijd voor, om tot raamdecoratie te komen die past bij uw huis, interieur en raampartij.

Woonwensen veranderen met het verstrijken van de jaren. De gezinssamenstelling verandert, er komen nieuwe producten op de markt of de woonbehoefte is gewijzigd. Wie niet wil verhuizen heeft mogelijkheden te over om de woning aan te passen en te transformeren in een nieuw woonparadijs.

Wanneer u uw woonkamer opnieuw wilt inrichten, kan dit door alles te vernieuwen, enkele stukken te vervangen of uw bestaande meubelen anders op te stellen. In alle gevallen is het handig om wat meer kennis te hebben over ruimte-indeling. Daarom krijgt u handige tips en adviezen omtrent de indeling van uw woonkamer. We behandelen dingen als inventariseren, het maken van een functieplan met daarbij praktische tips. Volgende keer gaan we kijken naar soorten plattegronden, praktische indelingen, diverse opstellingen en hoe u het zelf in de praktijk kunt brengen.

In menig huis wordt de zolder gebruikt als een opslagruimte van veelal overtollige spullen. Jammer van die ruimte, denk ik dan, want de zolderruimte is toch al gauw 30% van uw woonruimte, die niet als zodanig wordt gebruikt. Vanwege het ontbreken van of door geringe lichtinval is het niet direct de meest aantrekkelijke ruimte om de functie woonruimte te geven. Toch kun je met de juiste oplossingen en tips van de zolder bijvoorbeeld een fantastische werkkamer / atelier, tienerkamer, slaapkamer, studentenkamer, keuken, badkamer of loungeruimte maken.

Voor het inrichten van de zolder is geen bouwvergunning nodig. Toch zijn er wel enkele regels en voorschriften waar u zich aan moet houden.

1. Wil je de zolder als woonruimte gaan gebruiken dan is als eerste een vaste trap een vereiste. Let op! Met het maken van een trapgat wijzigt u de constructie en daarvoor moet u wel een bouwvergunning aanvragen.

2. Het tweede waar u aan moet denken is het isoleren van het dak en de eventuele muren. Wilt u er s winters warmpjes of s zomers juist koel bij zitten, dan moet de zolder goed geïsoleerd zijn. Een goede dakkap isolatie krijgt u met een laagdikte van 9-10 cm dikte. Informatie over isoleren is te verkrijgen bij uw energiebedrijf.

3. Wanneer een voorheen vrijstaande cv-ketel wordt ingebouwd, moet de stookruimte in ieder geval van brandwerend materiaal zijn. De ruimte kan het beste worden afgesloten met een zelfsluitende (deurdranger), brandwerende deur. Met een brandwerende plaat op de deur bereikt u de gewenste brandpreventie.

4. Het is niet te hopen dat het ooit gebeurd, maar wanneer u bij een beginnende brand wordt gewaarschuwd kunt u mogelijk nog blussen, of zeker op tijd vluchten. De oplossing is, direct op het lichtnet aangesloten, rookmelders aan te brengen. In de nieuwbouw zijn deze melders verplicht. Deze melders moeten onderling verbonden zijn. In een bestaande woning is dit veelal niet makkelijk te realiseren. Het alternatief is de batterijrookmelder (vervang batterijen tijdig!). Batterijrookmelders moeten voldoen aan het Nederlandse Goedmerk of aan de British Standard 5446 part 1

5. Het bouwbesluit geeft aan dat een verblijfsruimte (kamer) een bepaalde hoeveelheid daglicht moet krijgen. De vuistregel is dat het glasoppervlak ca. 1/10 deel van het vloeroppervlak moet zijn. De vloeroppervlakte waarboven de hoogte minder dan 260 cm is wordt daarbij niet meegerekend.

6. Een dakkapel aan de achterkant van de woning mag u vergunningvrij bouwen, wanneer deze voldoet aan bepaalde criteria. Let op! Voor het aanbrengen van een grotere dakkapel of een dakkapel aan de voorkant of in het dakvlak van een gevel die naar de weg of openbaar groen is gekeerd hebt u wel een bouwvergunning nodig. Een nieuwe dakkapel moet geïsoleerd worden volgens de eisen van het Bouwbesluit.

7. Bij een steile kap is meestal voldoende loopruimte aanwezig. Daglicht haalt u dan het makkelijkst binnen met een dakraam. Dakramen mag u zonder bouwvergunning in het dakvlak plaatsen, mits de afstand tussen nok en dakvoet (verticaal gemeten) minimaal 0,5 m is en de afstand tot de zijkant van het dakvlak minimaal 0,5 m is. Bij meerdere dakramen is het advies deze in plaatsing en maatvoering op elkaar af te stemmen.

Uniek daglicht
De zolder heeft veel te bieden, want door het schuine dak kun je iets bereiken wat in andere kamers niet mogelijk is: een unieke lichtinval creëren van bovenaf. Met deze lichtinval kan je van de zolder de mooiste en sfeervolste kamer maken van het huis. Wat is er mooier dan vanuit de zolderkamer naar een mooie blauwe lucht, het wolkendek of de sterren te kijken, het geluid te horen van het zachtjes tikken van de regen tegen je zolderraam? Om nog meer licht, frisse lucht en een nog ruimtelijker effect te creëren is het mogelijk dakvensters naast elkaar, boven elkaar en tegenover elkaar te plaatsen. Je kan zo ver gaan met het toevoegen van daglicht als je zelf wilt. Het is zelfs mogelijk een complete dakserre te laten plaatsen. Daglicht moet je beleven! Wie wil ontdekken welke ongekende mogelijkheden daglicht biedt, zou eigenlijk een bezoek moeten brengen aan het Velux Daglicht Advies Centrum in De Meern, vlakbij Utrecht. Hier tref je echte zolderverdiepingen aan waar alle typen daglichtsystemen en dakvensters te zien zijn. Ook maak je er kennis met alle kleuren, dessins en structuren van de prachtige VELUX  raamdecoratie.

Tienerkamer op zolder

Heeft u opgroeiende kinderen dan ervaart u al snel dat zij steeds meer ruimte en privacy nodig hebben. De zolder kan hiervoor ideale oplossingen bieden. Een dakkapel of dakvensters gecombineerd met slimme kastenwanden als afscheiding van de rest van de zolder maken van uw zolder een waar paradijs. Het is zelfs eenvoudig om meerdere tienerkamers te maken op zolder. Door gebruik te maken van flexibele scheidingswanden zijn de kamers in de loop van de tijd zelfs te veranderen.

Slaapkamer op zolder
Wilt u effectief gebruik maken van de ruimte die uw woning biedt. Dan is het zeker een overweging waard om van uw zolder een slaapkamer te maken. Door het afgeschuinde dak en de speciale wijze waarop het daglicht de slaapkamer binnenvalt, biedt de zolder unieke mogelijkheden die andere kamers niet hebben. Zelfs sanitaire voorzieningen kunnen op zolder geïnstalleerd worden.

Werkkamer of atelier op zolder Moderne dakvensters en dakkapellen kunnen zorgen voor een zeer goed natuurlijk licht. Hierdoor kunt u uw zolder optimaal inrichten als werkkamer, studeerkamer of als schildersatelier. En wilt u nog meer ruimte maken dan is een dakkapel of een dakopbouw een zeer goede optie. Keuken op zolder

Een keuken op zolder
kan zeer praktisch zijn, wanneer u van plan bent u de zolderverdieping te verhuren aan bijvoorbeeld studenten of wanneer u inwonende kinderen heeft. Bent u een echte hobbykok dat kunt u uw hart ophalen en in de keuken op zolder ongestoord de meest heerlijke maaltijden bereiden. Loungeruimte op zolder Ongestoord een boek lezen, naar je favoriete muziek luisteren, gesprekken voeren of mediteren. Het kan allemaal op zolder.

Loungeruimte op zolder
Loungeruimte op zolder Ongestoord een boek lezen, naar je favoriete muziek luisteren, gesprekken voeren of mediteren. Het kan allemaal op zolder. Maak optimaal gebruik van je beschikbare woonruimte. Ongestoord een boek lezen, naar je favoriete muziek luisteren, gesprekken voeren of mediteren. Het kan allemaal op zolder. Maak optimaal gebruik van je beschikbare woonruimte.

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan mijn hulp in.

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is mooi voor de gasrekening, maar vaak slecht voor het binnenmilieu.Want als vocht in huis niet meer via de natuurlijke weg kan worden afgevoerd, heeft dat nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit in uw woning. Uit een onlangs gehouden onderzoek bleek dat de luchtkwaliteit in woningen meestal slechter is dan die van de buitenlucht. Gelukkig kan het ook anders. Bijvoorbeeld met een systeem voor gebalanceerde ventilatie.

Energiebesparing is al meer dan 25 jaar een hot item. De permanente jacht op kieren en gaten heeft geleid tot een vrijwel luchtdichte binnenomgeving. En dan te bedenken dat bewoners, huisdieren en planten in huis dagelijks bijna tien liter vocht produceren. Zonder een goede ventilatie is dat niet gezond. Daarom hebben verschillende instanties, waaronder het Ministerie van VROM en de Vereniging Eigen Huis de handen ineen geslagen. Onder het motto Gezond binnen worden mensen opgeroepen hun huis goed te ventileren. In de zomermaanden kan dit door simpelweg de ramen open te gooien, maar s winters leidt dit vaak tot de opmerking:We stoken niet voor de buren!.

Gebalanceerde ventilatie
Dankzij gebalanceerde ventilatie is het tegenwoordig mogelijk om én energie te besparen én het binnenmilieu op een gezond niveau te houden. Gebalanceerde ventilatie zorgt er namelijk voor dat vervuilde en vochtige lucht uit de woning wordt gezogen en schone lucht naar binnen wordt geblazen. Er wordt precies evenveel lucht afgevoerd als aangezogen, waardoor gegarandeerd wordt dat de woning luchtdicht blijft, vandaar gebalanceerd.

Warmteterugwinning
Een veel gehoorde klacht over ventilatie is dat het een tocht-gevoel oplevert. Dit gevoel neemt aanzienlijk af door gebalanceerde ventilatie te combineren met een warmteterugwinunit. Dit toestel draagt de warmte van de afgevoerde lucht over aan de verse, nog koele toegevoerde buitenlucht. Hierdoor gaat de warmte slechts gedeeltelijk verloren. Doordat er precies evenveel lucht de woning instroomt als uitgaat, kan er geen onderdruk ontstaan in de woning en is er altijd voldoende ventilatie om een optimaal binnenmilieu te realiseren.

Hoog rendement
De huidige gebalanceerde ventilatiesystemen met warmteterugwinunit zijn zo geavanceerd dat er slechts 3% tot 10% van de warmte in de afgevoerde lucht verloren gaat. Bovendien verbruiken deze systemen erg weinig stroom en kunnen ze worden toegepast bij elke vorm van ruimteverwarming. De toestellen worden meestal geleverd met naverwarmers die aan het CV-systeem zijn gekoppeld of elektrisch werken.

Koelen
Een nieuwe ontwikkeling is dat gebalanceerde ventilatiesystemen niet meer alleen ventileren en verwarmen, maar ook ventileren en koelen.Want wat is er aangenamer dan s zomers de woning te laten koelen met verse, frisse nachtlucht. Er zijn zelfs al systemen op de markt die uw woning op voorhand koelen met koude nachtlucht als hete dagen worden verwacht.

Wanneer u heeft besloten om de waarde van uw huis te vermeerderen, dan zijn de mogelijkheden legio. We lopen even met u door het huis. Te beginnen bij het epicentrum van de woning: de keuken. De keuken speelt een aanzienlijke rol bij de waardebepaling van de woning. Een gedachte om in het achterhoofd te houden tijdens het bezoek aan de showroom. De nieuwe keukentrend kenmerkt zich door een aantal specifieke materialen. Zo worden aluminium en glas tegenwoordig veelvuldig in de keuken verwerkt. Erg sfeervol zijn de kasten voorzien van rookglas en inbouwspotjes. Door het zachte licht zie je vaag wat contouren van servies schitteren achter het ondoorzichtige glas. Maar ook hout is een populair materiaal bij keukenontwerpers. In een greeploze keuken zijn overbodige handgrepen achterwege gelaten, waardoor de belijning van de keuken niet onderbroken wordt. Hierdoor ontstaat een strakke vormgeving die zich thuisvoelt in elk designinterieur. De perfecte keuken komt zo wel heel dichtbij! Opvallend is dat de vertrouwde onder- en bovenkasten vaker het veld ruimen voor praktische ladekasten. Planchetten en railsystemen duiken ook steeds meer op in de keuken op. Sommige keukenattributen zijn te mooi om achter kastdeuren weg te zetten en laten zich op een planchet of aan een rail prima etaleren. Op het gebied van kleur lijkt alles mogelijk, vooral in combinatie met een hoogglans finish. Maar behalve de looks heeft ook de techniek de nodige veranderingen doorgemaakt. Alleen al voor wat betreft de wijze van koken. Een aantal jaar geleden viel er te kiezen tussen gas of elektrisch en bestond een fornuis uit vier pitten. Bij de hedendaagse fornuizen kan er gekozen worden voor koken op gas, elektrisch, keramisch, inductie of gas onder glas. Steeds vaker zien we ook de extra brede fornuizen met voldoende ruimte voor zes pitten. Innovatief zijn de kookunits dienaar wens ingedeeld worden. Losse elementen vormen samen het kookstation. Een unit om te wokken, een unit om te frituren, een inductie-unit, een gasbrander. Wie wil kan elke vorm van koken, op elke gewenste bron, verenigen in èèn totaalconcept. Ook de ovens zijn inmiddels multifunctioneel; ze kunnen bakken, stomen en grillen en hebben als extraatje een zelfreinigend programma. Sommige fornuizen bestaan zelfs uit meerdere ovens. Een genot voor de kookliefhebber. Maar er is meer. Vaatwassers op ooghoogte, nooit meer bukken om de vuile vaat in- of uit te ruimen. Oogstrelende koelkasten die als een waar designelement de keuken van net dat beetje meer voorzien. Super strak in rvs of voorzien van een actuele kleur als hippe blikvanger in de keuken. Bescheiden koelkasten of enorme dubbeldeurse exemplaren. Koelen kan ook cool! Er is ook meer nagedacht over de efficiency van de keuken. Loopafstanden moeten zo klein mogelijk zijn, maar ook logisch. Kookstation en spoelstation zullen dan ook nooit ver bij elkaar vandaan liggen. Een keuken die gezien mag worden, efficiënt is en naadloos aansluit bij overige inrichting zal absoluut een positieve invloed hebben op de waarde van de woning en het woongenot!

De kerstboom en alle andere kerstdecoraties van de decembermaand zijn weer uit het interieur verdwenen. Wat rest is een woonkamer waar het ineens niet meer gezellig is.

Het gebeurt nogal eens dat mensen verhuizen naar een groter huis en hun meubels mee verhuizen. Het probleem is dat ze na de verhuizing veel te kleine meubels in een grote ruimte hebben staan. De woonkamer niet gezellig kunnen krijgen, omdat de verhoudingen niet meer kloppen. De meubels staan verloren in de ruimte en er is geen samenspel met de beschikbare ruimte. Natuurlijk zijn grote meubels ook een probleem als je verhuist naar een kleiner huis.