2046
Studentenkamer inrichten
Gepubliceerd: 05-09-2012 Laatste update: 07-05-2017

Door onze columnist Wilma Korrel Mijn zoon is begin dit jaar op kamers gegaan. Na zon anderhalf jaar zoeken is het hem dan toch gelukt, wel 12 m2 en betaalbaar, in de stad Utrecht. Ja, en toen kwam zijn volgende probleem om de hoek kijken. Hoe ga ik het inrichten? Voor hem was het eigenlijk niet zo moeilijk. Hij had een interieurontwerpster ingeschakeld, zijn moeder.

Ons stappenplan
1. Teken een plattegrond op wit papier met de schaal 1:20 van de kamer en geef hierop aan waar ramen, deuren en niet te vergeten stopcontacten zitten. Geef bij deuren de draairichting aan, en de ruimte die een deur nodig heeft om open en dicht te kunnen, op de plattegrondtekening aan.

2. Welke meubels moeten in de kamer? Een bed, een bureau, een bureaustoel, een kledingkast, een boekenkast of boekenplanken. Teken op gekleurd papier de afmetingen van deze meubels op schaal 1:20 en knip ze uit. Ga schuiven met de meubels op papier om de meest optimale opstelling te maken. Alles wat er meer in je kamer past is mooi meegenomen. Ideaal zijn meubels die niet te massief zijn, meubels die op wieltjes staan (makkelijk verplaatsbaar) en meubels die je twee of meer functies kan geven bijvoorbeeld een slaapbank, een roomdevider/kast of een bijzettafeltje/zitje.

3. Met een beperkte ruimte moet je vooral niet de meters in de hoogte vergeten. Denk aan een half-hoogslaper waaronder je lage kledingkasten, een bureau, een bank of zitkussens kwijt kan. Een half-hoogslaper is er ook in afmetingen van een twijfelaar of 2 persoonsbed, voor wie een brede kamer heeft. Aanbouwkasten of stellingkasten zijn er in allerlei hoogtes en breedtes en deze kun je dus op maat kopen voor de ruimte in je kamer. Hang een tv aan een draaibeugel aan de muur, zodat je vanuit diverse hoeken in je kamer naar de tv kan kijken.

4. Als je op kamers gaat wonen, heb je ook opbergruimte voor je huishoudelijke spullen nodig. Bijvoorbeeld een wasmand en wasrekje, pannen, borden, bestek en drinkgerei. Ga wel eerst even bij je nieuwe huisgenoten na wat jullie delen, en wat je zelf moet meenemen. Mijn zoon heeft geluk en heeft een gezamenlijke ruimte waar deze spullen staan, want anders moet je op je kamer daar een plek voor vrijmaken in een kast. Of gebruik de ruimte onder een laag bed waar je opbergboxen op wieltjes kunt plaatsen.

5. Wat ga je op de vloer leggen? Koop een coupon vinyl en snij dit op maat in je kamer of koop bij een bouwmarkt laminaat, welke je zelf legt of samen met een handig familielid of handige vriend. Laminaat kun je ook weer meenemen als je later gaat verhuizen. Kies voor een neutrale print en kleur. Voor een optisch grotere kamer is het van belang de plinten te schilderen in de kleur van de vloer.

6. Welke kleur op de muren? Check van tevoren wel even bij de huisbaas of je wel en wat je mag schilderen.

Gebruik lichte natuurlijke rustgevende kleuren of juist stimulerende kleuren. Probeer zoveel mogelijk een eenheid te creëren door niet teveel verschillende kleuren te gebruiken, maar juist voor een hoofdkleur te kiezen en de accessoires hier op af te stemmen. Houd het plafond wit, want de lichte kleuren van de muren zullen weerspiegelen op het plafond en hierdoor zal de kleur wit zich aanpassen. Groen : een natuurkleur die huiselijk en rustgevend is. Groen is een kleur die lichaam en geest in balans brengt. Is een kleur met weinig risico en laat zich goed combineren met natuurlijke materialen. Groen werkt ruimtevergrotend in een studentenkamer. Blauw : een koele en verfrissende kleur. Blauw is de kleur van het water en de lucht en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Blauw geeft een gevoel van oneindigheid. Een wijde blauwe hemel en de uitgestrekte zee. Blauwtinten zijn goed met elkaar te combineren. de kleur werkt rustgevend en ontspannend. Oranje : een warme, zonnige, stimulerende en opwekkende kleur. Oranje is een feestelijke, gezellige kleur met weelde. Oranje is een vriendelijke kleur en vanwege zijn stimulerende kenmerk ook zeer geschikt voor een studentenkamer.

Geel : een opwekkende vrolijke en energiegevende kleur. Geel is een warme zonnige en overstralende kleur, dat ruimtevergrotend werkt in het interieur. Geel activeert de hersenen en zenuwen en staat voor communicatie en creativiteit, en is daarom een prima kleur voor een studentenkamer.

7. Maak gebruik van optisch bedrog in je kamer.

Met fotobehang kun je optisch meer diepte aan een ruimte geven. Natuurlijk wordt de ruimte er niet groter van, maar als je de kamer binnenkomt dan suggereert de fotoprint dat de ruimte dieper is dan in werkelijkheid. Dit optische bedrog kun je dus gebruiken in je studentenkamer. Gebruik wel een fotoprint met kleuren die in je kamer terug komen voor het mooiste resultaat, en pas dit bijvoorkeur toe bij je slaapplek. Neem hiervoor een natuurprint voor een rustgevende slaapplek in je toch al zo volle studentenkamer.

Tip: Natuurlijk hoef je niet alles nieuw te kopen. Kijk ook eens op Marktplaats of loop eens een Kringloopwinkel binnen.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide