959
Leer of kunstleer? Beide favoriete materialen in het interieur

Een materiaal voor in het interieur wat al zo oud is als de weg naar Rome is; Leer! In de oertijd liepen mensen al rond in leren huiden en tegenwoordig eigenlijk nog steeds. Jassen, tassen, schoenen… Alles is volop verkrijgbaar en gemaakt van het product leer.

Maar er is meer, namelijk het gebruik van leer in het interieur. Dat dit in elk tijdsgewricht terugkomt vinden wij niet zo vreemd, gezien het tijdloze en duurzame karakter van het materiaal. Wij leren je hoe leer ook in jouw huis niet meer weg te krijgen is.

Meer over leer

Leer wordt gemaakt van huiden van dieren. Leer van runderen is het meest bekend, maar ook geiten en paarden worden hiervoor gebruikt. Leer wordt gemaakt in zogenaamde leerlooierijen. Hierbij worden het leer ondergedompeld in speciale bakken en vervolgens gedroogd.

Zoals je wellicht wel weet is leer een duur product omdat het een bewerkelijk proces is, en dus van dieren gemaakt is. Dit zorgt er ook voor dat steeds minder mensen staan te juichen om dit materiaal in hun interieur te verwerken.

Mensen met een vegan leefstijl zullen liever kiezen voor nepleer. Waar nepleer vroeger bekend stond als zweterig, plakkerig en goedkoop is dit tegenwoordig niet meer het geval. Echt en nep zijn niet meer te onderscheiden.

Leer in je interieur

De bekendste leren producten in huis zijn waarschijnlijk de stoel en tafel. En dat begrijpen wij maar al te goed. Het is een mooi, stijlvol maar ook praktisch product. In tegenstelling tot andere soorten stof is leer eenvoudig schoon te maken met een doekje. Laat het echter niet te lang nat worden, dan zie je namelijk het effect van een natuurproduct, het water wordt dan in het materiaal opgenomen.

Dit is een voordeel van nepleer, hier is de poreusheid vaak veel minder bij. Naast leer op meubels, wordt leer ook op andere manieren gebruikt. Zoals in de vorm van bijzettafels, kussens en bedden. Eigenlijk is leer een vaste gast in het interieur. Die door de mogelijkheid om het te verven ook binnen elke stijl past.

Verleer het nooit

Het voordeel van leer is dat het een tijdloze uitstraling heeft. Daarnaast gaat het lang mee, mits je het goed onderhoud. Er zijn diverse soorten leer, ieder met zijn eigen behandelmethode. Lees je hierop in en investeer in goede onderhoudsmiddelen zoals olies.

Door zonlicht en veel gebruik kan leer namelijk uitdrogen, iets wat bij nepleer minder snel het geval is.

Kortom, de investering in een leren meubel is aan te raden. Het kan zowel qua materiaal als trend jaren mee in je interieur. Wees vooral niet meer bang voor het gebruik van nepleer, de look hiervan is door de jaren heen ontzettend doorontwikkeld!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners