1773
Interieur inrichten

De kerstboom en alle andere kerstdecoraties van de decembermaand zijn weer uit het interieur verdwenen. Wat rest is een woonkamer waar het ineens niet meer gezellig is.

Wat missen we nu?
Het gemis van de kerstboom op zich is niet het probleem. Nee, het is de sfeervolle verlichting die we missen waarmee de boom versierd was. Tientallen kleine lichtpuntjes die sfeer geven met mooie schaduw- en reflectiepuntjes op de glimmende ballen in de boom.

De kaarsen die menig plekje opsierde en waarvan het speelse licht flikkerde en mooie schaduwen gaf op de wanden en de ramen. Het romantische gevoel, wanneer je de schittering van de vlammetjes in de ogen van je geliefde ziet.

De hoeveelheid aan kleine lichtpuntjes zorgen voor die gezellige sfeer. Creatief verwerkt in takken in een vaas, verwerkt in een guirlande op de schouw van de openhaard of op de vensterbank. De speelse vlammen van de openhaard of de sfeerhaard. Wat we missen is het speelse licht in het interieur!

Wat hebben we geleerd in de afgelopen maand?
Dat een perfecte verlichting bestaat uit contrasten. Contrasten tussen verlichte- en schaduwplekken. Dit spelen met licht kunnen we allemaal prima creëren in de maand december, en we kunnen er veel van leren voor de rest van het jaar. Heel veel mensen hebben problemen met een goed lichtplan te maken, maar hebben weinig moeite met het sfeervol verlichten van het interieur rond de Kerstdagen. We zijn dan voornamelijk bezig om ons interieur van Basis- of Sfeerverlichting te voorzien, want wanden, vloeren, vlakken en plafonds worden als reflecterende oppervlakken gebruikt en voorzien ons van indirect licht. Het geeft een gematigde sfeervolle verlichting die er voor zorgt dat de ruimte redelijk verlicht is.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat we goede verlichting hebben als we een boek of de krant willen lezen. Dit noemen we Accentverlichting. Een lichtbron geeft ons het directe licht wat we nodig hebben om te kunnen werken of te lezen. Dit licht is veel feller en ongezelliger, maar kunnen we met behulp van een dimmer eenvoudig weer omtoveren naar basis- of sfeerverlichting wanneer we eten, televisie kijken of een gesprek voeren. Met accentverlichting kun je ook een schilderij of kunstwerk uitlichten en het die aandacht geven die het verdient.

We hebben de afgelopen maand kunnen leren dat een grote hoeveelheid aan kleine lichtpuntjes veel sfeervoller is dan een paar grote lichtbronnen. Dat juist kleine lichtpuntjes met hun schaduw- en verlichte plekken speelse elementen aan ons interieur toevoegen. Dat de kerstverlichting niet het hele jaar hoeft te blijven branden, maar vervangen kan worden voor andere speelse lichtbronnen juist op die plekken die rond de kersttijd voor zoveel sfeer zorgde.

Wees net zo creatief als in december!

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners