1532
Mark Newson Ideal Standard
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 04-12-2017

Voor haar laatste nieuwe lijn gaf badkamerspecialist Ideal Standard carte blanche aan Marc Newson, één van de meest vooruitstrevende en veelzijdige ontwerpers van deze tijd. De Australiër ontwierp een verfrissende reeks wastafels in porselein en ligbaden in acryl, evenals een volledige serie kranen en toebehoren. Zijn innovatief badkamerconcept is vanaf eind mei te zien in Marc Newson, een exclusieve solotentoonstelling die het Groninger Museum organiseert.

De porseleinen elementen van Newsons badkamerlijn voor Ideal Standard lijken op sculpturen, alsof ze gebeiteld zijn uit glanzende witte marmerblokken. De elegante ronde hoeken creëren een zacht en harmonieus gevoel, niettegenstaande de stevigheid en kracht van hun basisvorm.

Naast de porseleinen wastafels, wcs en bidets en de ligbaden in acryl omvat de collectie een brede selectie van aantrekkelijke accessoires vervaardigd van hoogwaardig wit acryl, alsook een ruim aanbod designkranen en toebehoren. Met hun geribbelde draaiknoppen en hun stevige vorm zijn de kranen complementair aan de elegante industriële stijl van de producten in porselein en acryl.

Externe designers voor Ideal Standard
Het is niet de eerste keer dat Ideal Standard met externe ontwerpers in zee gaat. Eerder al werkte de Europese producent van designsanitair samen met gerenommeerde vormgevers zoals Renzo Piano, David Chipperfield, Seymour Powell en Robin Levien. Daarnaast stimuleert Ideal Standard ook de jonge generatie ontwerpers.

Marc Newson werd gekozen om zijn vernieuwende concepten en visuele designtaal. In zijn moederland Australië was er dan ook niet echt een designtraditie waarmee hij zich kon associëren. Newson is ook één van de meest invloedrijke designers van zijn generatie. Hij heeft al gewerkt voor verschillende disciplines: van het ontwerpen van stoelen en horloges over het creëren van een auto en fiets tot het vormgeven van een privé-jet.

Good Design Award
Newsons exclusieve badkamerconcept won meteen de Good Design Award, een prestigieuze designprijs uitgeschreven door het gerenommeerde Chicago Athenaeum, Museum of Architecture and Design. Zijn badkamerlijn zal ook permanent tentoongesteld worden in het Chicago Athenaeum Museum. Van 23 mei tot 5 september is zijn ontwerp ook te zien in het Groninger Museum dat een grote solotentoonstelling organiseert. Het is de eerste keer dat er een uitgebreid overzicht van Newsons oeuvre te zien is in Europa. Daarna zal de expo doorreizen naar het Design Museum in Londen.

Met de nieuwe lijn van Newson, geïnspireerd door geometrische vormen, introduceert Ideal Standard de originaliteit en eenvoud van hedendaags design in miljoenen badkamers. Zelf omschrijft Newson zijn collectie als simplistisch: "Ik wilde geen design met franjes en evenmin een design om het design. Ik hou ervan om dingen te ontwerpen die nuttig en gebruiksvriendelijk zijn en tegelijk hedendaags ogen. Aangezien ik gewend ben om in metaal en plastic te ontwerpen, is het werken met porselein en acryl voor mij een nieuwe ervaring. Het is heel organisch materiaal dat zijn eigen weg gaat tijdens het productieproces. Best wel spannend. Gelukkig kon ik rekenen op de hulp van het professioneel team van Ideal Standard."

Elegante retrostijl
In de late jaren tachtig en in de jaren negentig bracht Newson met zijn vloeiende vormen, felle kleuren en ongewone materialen plezier en verbeelding in de sobere en serieuze designwereld. Zijn voorwerpen en interieurdesigns riepen de futuristische elegante stijl van de jaren zestig op die je terugvindt in de sciencefictionfilms van Stanley Kubrick en de eerste James Bond-klassiekers. En tegelijk illustreerden ze Newsons enthousiasme voor technologie en zijn ervaring als beeldhouwer

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide