1180
Hout, het meeste veelzijdige materiaal in het interieur
Gepubliceerd: 27-05-2022 Laatste update: 04-06-2022

Wij houden van hout in ons interieur. En niet alleen in ons interieur, maar ook in de tuin is het een materiaal wat misschien wel het allermeeste gebruikt wordt. Hout kan eigenlijk altijd en dat komt vooral door de vele verschillende verschijningsvormen waarin het voor komt. Van strak gesneden en gelakt hout tot robuust en onbewerkt.

Hoe jij het materiaal hout mooi, stijlvol én subtiel gebruikt in je interieur, leggen wij je uit.

Hout, wat is het?

Waarschijnlijk gaan wij je weinig nieuws vertellen over hout, maar surprise; Het wordt gemaakt van bomen. Nu zijn er nogal wat soorten wat soorten bomen dus ook het aanbod aan hout is zeer divers. Van eikenhout tot tropisch hardhout. Iedere soort hout heeft zijn eigen look maar ook gebruiksaanwijzing.

Wat wij tegenwoordig vooral zeer belangrijk vinden bij de keuze voor het materiaal hout, is de duurzaamheid ervan. In het verleden zijn er hele tropische oerwouden en bossen gekapt om hout te winnen. Iets wat anno vandaag de dag echt niet meer kan. Hier heeft de markt dan ook wat aan gedaan en de meeste houtsoorten hebben tegenwoordig dan ook een keurmerk. Let hier dus goed op wanneer je kiest voor het materiaal hout.

Wie houdt niet van hout?

Doordat hout zo ontzettend veelzijdig is kan het werkelijk voor alles gebruikt worden. Van tafels, stoelen tot complete keukens. Hout zien wij overal in terug. Met het beoogde gebruik is het goed om op te letten wat voor soort bewerking hout heeft gehad. Onbewerkt hout zien wij in de leukste industriële interieurs terug, maar kan er wel voor zorgen dat er gebruiksschade achterblijft. Het neemt bijvoorbeeld vocht op.

 Gelakt en geverfd hout is daarentegen zeer geschikt voor tafels met kliederende kinderen. Hier komt werkelijk niks doorheen. Maar zoals we al zeiden, van complete houten huizen tot houten stoelen, we kunnen het zo gek niet bedenken of het is van hout gemaakt. Het is ook niet voor niks het oudste materiaal op het gebied van interieur.

Stijl je hout

Doordat hout er in zoveel soorten, maten en kleur is, kan het lastig zijn om toch eenheid in het interieur te houden wanneer je dit materiaal kiest. Daarom is het aan te raden om voor één soort hout te kiezen en hier je meubels en accessoires op af te stemmen.

Bij de Scandinavische stijl zien we veelvuldig het gebruik van licht eikenhout in combinatie met frisse tinten als wit en lichtblauw. In de klassieke interieurs is juist donker teak weer een mooie basis.

Het fijne aan hout is dat het naast veelzijdig ook flexibel is. Niet in zijn beweegruimte maar juist in de kleur. Helemaal klaar met de kleur van je houten vloer? Schuren en oververven in een andere teint of zelfs kleur is gewoon mogelijk.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide