4400
Hoe richt je een kleine woonkamer in?
Gepubliceerd: 03-03-2020 Laatste update: 07-05-2022

Niet iedereen woont in een groot huis dat qua inrichting alle denkbare mogelijkheden biedt. Vooral in grotere steden wonen veel mensen soms erg klein. De woonkamer speelt in kleine woningen een belangrijke rol. Hier wordt geleefd, gegeten, gewerkt en gestudeerd. Hoe richt je daarom een kleine woonkamer zo functioneel mogelijk in?

Gebruik wit

Het is heel verstandig om een kleine woonkamer zo helder mogelijk te houden. Gebruik als basis voor je interieur daarom wit. Met een witte woonkamer zorg je ervoor dat de woonkamer optisch veel groter lijkt. Dit houdt niet in dat je interieur er ook heel steriel uit moet zien. Wanneer je wit als basiskleur gebruikt, dan kun op allerlei manieren kleur aan je interieur toevoegen in de vorm van een vloerkleed, kussens en accessoires. Zo krijg je toch een warm interieur.

Praktische indeling

In een kleine woonkamer moet goed nagedacht worden hoe je de ruimte indeelt. Het is misschien tegenstrijdig, maar richt je woonkamer ruim in en probeer met meubels een scheiding te maken. Voorkom dat je meubels bij elkaar op een hoop zet, want hierdoor maak je juist zichtbaar dat je over weinig ruimte beschikt. Gebruik een bank of een kast om een scheiding te maken tussen bijvoorbeeld de zithoek en de eethoek.

inspiratiebrochures1.png

Slimme opbergmogelijkheden

Zelfs mensen die in een grote woning wonen hebben last van een gebrek aan opbergruimte. Opbergruimte kun je altijd gebruiken en is juist in een kleine

woonkamer noodzakelijk. Wanneer je al je spulletjes los neerzet, dan zal het al snel rommelig overkomen. Maar veel ruimte om kasten te plaatsen heb je niet. Daarom moet je creatief zijn en slimme opbergmogelijkheden verzinnen. Lastige hoeken en nissen waar je niets mee kunt zijn bij uitstek geschikt om een kast van te maken of planken in neer te hangen. Sowieso kun je overal aan de muur gemakkelijk planken hangen, zodat je altijd voldoende opbergruimte hebt.

Creëer een centraal punt

Om de aandacht af te leiden van de kleine ruimte is het verstandig een centraal punt te creëren. Dit doe je door een opvallend object in de kamer te plaatsen, zoals een mooi schilderij of een beeldhouwwerk. Alle aandacht zal dan hier naar uitgaan en niet naar de beschikbare ruimte. Denk wel om de verzekerde waarde van vooral kostbare kunst. Bij een inboedelverzekering geldt meestal een grens. Als je schilderij een hoge waarde hebt, dan zal een inboedelverzekering niet voldoende zijn en is het verstandig om een speciale kunstverzekering af te sluiten.

Verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in je interieur. In een kleine ruimte heb je meestal geen ruimte voor lampen met grote armaturen. Als alternatief kun je kiezen voor opbouw- of inbouwspotjes. Dit zijn kleine lampjes die voor voldoende verlichting zorgen. Het voordeel van een spotje is dat je deze kunt richten. Zo hoef je niet overal in de kamer een lamp op te hangen, maar richt je de spots op de plekken die je verlicht wilt hebben.

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide