2473
Het kinderproof maken van een woning
Gepubliceerd: 16-04-2018 Laatste update: 08-05-2021

Jonge gezinnen hebben vaak hun handen vol aan hun kinderen. Deze kinderen zijn vaak losgeslagen projectielen die niet 24/7 in de gaten gehouden worden. Dit is ook vrij logisch want kinderen zijn elke dag op ontdekkingsreis om hun grenzen te verleggen. Tijdens deze reis is het onvermijdelijk dat de jonge kinderen zich bezeren of tegen wat probleempjes aanlopen.

Dit risico kan je proberen te verkleinen maar niet voorkomen, en dit hoeft ook niet. Kinderen leren juist snel van foutjes of obstakels. Toch betekend dit niet dat er niks gedaan kan worden om de kinderen te behoeden van gevaar. Hier zijn genoeg handige tips voor. Daarnaast zijn er ook zat mogelijkheden binnen een huishouden om het leven van een makkelijker te maken. In dit artikel zullen er handige tips gegeven worden om een huis kindvriendelijk te maken.

Het veilig maken van een keuken
De keuken is natuurlijk een plek vol gevaren voor een peuter. Het is dan ook zeker verstandig om enkele maatregelen te treffen om deze risico’s zo klein mogelijk te houden. Om te beginnen met installeren van een speciaal rek op de oven deur. Zodat het kindje zich niet aan de hete deur kan bezeren. Het voorzien van een slotje op een keukenkastje is ook zeker geen slecht idee. Vaak stoppen ouders hun schoonmaak spullen in een kastje onder de gootsteen, bereikbaar voor kinderen. Keukens kunnen sowieso gezien worden als klimrekken in de ogen van kinderen wanneer er horizontale hendels gemonteerd zijn. Een kind alleen laten in de keuken is afgeraden.

Kinderen in de woonkamer
Ouders met jonge kinderen hebben vaak moeite met het opgeruimd houden van een woonkamer. Kinderen zijn hier vaak onschuldig aan het spelen met al hun speeltjes. Dit zorgt nou eenmaal voor troep. Deze troep kan al makkelijk verminderd worden wanneer de kinderen in een box kunnen spelen. Echter is hier helaas niet altijd ruimte voor zonder dat er met meubelen geschoven moet worden. Dit schuiven kan al makkelijker gemaakt worden door de meubelwielen van vloerglijders.nl. Zo hoeven de ouders zich niet een ongeluk te tillen om hun kinderen een speelplek te geven.

Om de veiligheid in de woonkamer te verbeteren kunnen enkele maatregelen getroffen worden. Denk aan afdekplaatjes voor stopcontacten. Daarnaast is het geadviseerd om voldoende loopruimte te houden wanneer het kind vrij mag rondlopen. Probeer te zorgen dat er geen overtollige snoeren of andere spullen in de ruimte liggen. Hier kunnen kinderen, maar ook ouders over struikelen wanneer ze een kind in armen hebben. Ook is het geadviseerd een aan de woonkamer liggende trap te voorzien van een traphekje.

Tips voor in de badkamer
Ook badkamers zijn risicovolle ruimtes voor jonge kinderen. Het is dan ook aangeraden om bij het kleine kindje te blijven wanneer deze braaf in bad zit. Ook met laag water zitten hier gevaren. Wees tijdens het badderen ook voorzichtig met de warmte. De temperatuur van water kan al gauw anders ervaren worden bij kinderen. Zorg ook dat het kind zelf niet bij de shampoos of andere douche spullen kan komen. Als laatste is het slim om een antislipmatje neer te leggen in bad tegen vervelende glijders.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide